Home > Νέα > Αναβίωση της Μάχη του Οχυρού Ρούπελ Σήμερα και αύριο στο Σιδηρόκαστρο Σερρών

Αναβίωση της Μάχη του Οχυρού Ρούπελ Σήμερα και αύριο στο Σιδηρόκαστρο Σερρών

Αναβίωση της Μάχη

του Οχυρού Ρούπελ

Σήμερα και αύριο στο Σιδηρόκαστρο Σερρών

 

Το ραντεβού για την πολεμική αναμέτρηση έχει οριστεί για την ερχόμενη Κυριακή. Κινητικότητα επικρατεί στα δύο αντίπαλα στρατόπεδα, το ελληνικό και το γερμανικό. Οι στρατιώτες πηγαινοέρχονται, ετοιμάζουν τα όπλα τους, τοποθετούν τα άρματα στη σωστή θέση και ελέγχουν την επάρκεια των πυρομαχικών. Όλοι γνωρίζουν πια ότι σε λίγες ώρες η περιοχή θα συγκλονιστεί από εκρήξεις, μάχες και αεροπορικούς βομβαρδισμούς, σε μια προσπάθεια των Γερμανών να καταλάβουν το οχυρό – σύμβολο στο Ρούπελ των Σερρών, στις στιγμές του ηρωισμού και της αυτοθυσίας άλλων οχυρών της «Γραμμής Μεταξά».
Η αντίσταση όμως, θα είναι ισχυρή και λίγο αργότερα, ο εχθρός θα μετακινηθεί στα δυτικά, ώστε να προσπαθήσει να εισέλθει στα στενά του Στρυμόνα. Η εισβολή τελικά θα γίνει μέσω της κοιλάδας του Αξιού και τα γερμανικά στρατεύματα θα φτάσουν στη Θεσσαλονίκη. Είναι τότε που Γερμανός αξιωματικός – αγγελιοφόρος θα επισκεφθεί τον διοικητή του Ελληνικού Σώματος, Γιώργο Δουράτσο, στο Ρούπελ για να του ζητήσει την παράδοση των Οχυρών. Η απάντηση θα είναι αποστομωτική: «τα οχυρά δεν παραδίδονται, καταλαμβάνονται». Μετά την κατάληψη της Θεσσαλονίκης θα αποφασιστεί η παύση των εχθροπραξιών και οι εισβολείς θα αποδώσουν τιμή στη φρουρά του Ρούπελ που θα αποχωρήσει αήττητη.
Τα παραπάνω προβλέπει το σενάριο της αναπαράστασης των ιστορικών γεγονότων της Μάχης του Οχυρού Ρούπελ από τις 6 έως τις 9 Απριλίου του 1941, η οποία θα γίνει φέτος για τρίτη χρονιά στην περιοχή, μπροστά στα μάτια των θεατών, σε μια προσπάθεια διατήρησης της ιστορικής μνήμης και προώθησης του ιστορικού τουρισμού.

Εκτός όμως από το κεντρικό δρώμενο της αναπαράστασης, στην οποία θα λάβουν μέρος 50 αναβιωτές από την Ελλάδα, τη Βουλγαρία και τη Ρουμανία, οι επισκέπτες του κορυφαίου φεστιβάλ αναβίωσης του Β΄ Παγκοσμίου Πολέμου στις 12 και 13 Μαΐου, θα έχουν την ευκαιρία να μπουν στα δύο στρατόπεδα που θα στηθούν, να φωτογραφηθούν στις στρατιωτικές σκηνές, να κρατήσουν στα χέρια τους τα όπλα, να έχουν μια πραγματική αίσθηση του χώρου όπου διαδραματίστηκαν τα ιστορικά γεγονότα.
Επιπλέον, θα ταξιδέψουν στο χρόνο σε μια παρέλαση οχημάτων του Συλλόγου Ιστορικών Στρατιωτικών Οχημάτων, που θα γίνει στις 6 το απόγευμα του ερχόμενου Σαββάτου στην Κεντρική Πλατεία Σιδηροκάστρου, αλλά και στη χοροεσπερίδα της δεκαετίας του ’40, που θα λάβει χώρα αμέσως μετά στη Λέσχη Αξιωματικών Φρουράς Σιδηροκάστρου, με χορούς, σκηνικό αλλά και ρούχα εποχής.
Το πρόγραμμα των εκδηλώσεων, τις οποίες διοργανώνουν ο Δήμος Σιντικής και η Περιφέρεια Κεντρικής Μακεδονίας υπό την αιγίδα του Υπουργείου Εθνικής Άμυνας, περιλαμβάνει, μεταξύ άλλων, έκθεση με γράμματα στρατιωτών, σελίδες ημερολογίων και εφημερίδες της εποχής που βρέθηκαν πριν δύο χρόνια στο εγκαταλελειμμένο Οχυρό Καρατάς στο όρος Άγκιστρο, εκθέσεις μοντελισμού, φωτογραφίας, γελοιογραφιών και σκίτσων και παρουσιάσεις κειμηλίων της «Μάχης των Οχυρών», από το Ιστορικό και Λαογραφικό Μουσείο Μιχάλη Τσαρτσίδη.

 

Συλλεκτική μπύρα «Ρούπελ 1941»

Θα πωλείται αποκλειστικά στον χώρο των εκδηλώσεων

στο Οχυρό Ρούπελ

 

Η συλλεκτική μπύρα θα κάνει φέτος την εμφάνισή της στον χώρο της κεντρικής εκδήλωσης του φεστιβάλ ιστορικής αναπαράστασης της μάχης των Οχυρών του Ρούπελ, που διοργανώνουν σήμερα και αύριο.

Την πικράδα που αφήνει ο πόλεμος στις ψυχές των ανθρώπων διαδέχεται η υπόγλυκη γεύση της συλλεκτικής μπύρας «Ρούπελ 1941», για να συμβολίζει μηνύματα υπέρ της ειρήνης αλλά και το γεγονός ότι οι Έλληνες δεν νικήθηκαν ποτέ στα οχυρά του Ρούπελ στον Β’ Παγκόσμιο Πόλεμο. Η συλλεκτική μπύρα θα κάνει φέτος την εμφάνισή της στον χώρο της κεντρικής εκδήλωσης του φεστιβάλ ιστορικής αναπαράστασης της μάχης των Οχυρών του Ρούπελ, που διοργανώνουν στις 12 και 13 Μαΐου στην περιοχή ο δήμος Σιντικής, και η Περιφέρεια Κεντρικής Μακεδονίας υπό την αιγίδα του Υπουργείου Εθνικής Άμυνας.

Η ιδέα για τη δημιουργία της συλλεκτικής αυτής μπύρας προέκυψε από το Σωματείο «Στενωπός – Οχυρώσεις Μπέλλες Αγκίστρου» που έχει αναλάβει την οργάνωση του κεντρικού αναβιωτικού δρώμενου. «Σκεφτήκαμε να ακολουθήσουμε το παράδειγμα ανάλογων εκδηλώσεων στο εξωτερικό ώστε να αποκτήσει η εκδήλωση «Ρούπελ 1941. Η αναβίωση» τη δική της ομώνυμη συλλεκτική μπύρα. Επόμενη κίνησή μας ήταν να απευθυνθούμε στη γνωστή σερραϊκή μικροζυθοποιία Siris και τον Γιάνννη Μαρμαρέλη που ενθουσιάστηκε με την πρόταση» επισημαίνει στο ΑΠΕ – ΜΠΕ, ο πρόεδρος του σωματείου, Γιάννης Χατζόπουλος.

Ο ίδιος διευκρινίζει ότι η μπύρα θα πωλείται αποκλειστικά στο χώρο των κεντρικών εκδηλώσεων στο οχυρό Ρούπελ στις 12 και 13 Μαΐου αλλά και στο Σιδηρόκαστρο Σερρών, όπου θα πραγματοποιηθούν παράλληλες εκδηλώσεις.

Για την ίδια την μπύρα επισημαίνει ότι πρόκειται για μια ελληνική φρέσκια και μη παστεριωμένη Pilsner μπύρα που παράγεται στις Σέρρες και είναι συλλεκτική λόγω ποσότητας και ετικέτας η οποία κάθε χρόνο θα είναι διαφορετική. Είναι ουσιαστικά μια εκδοχή της Voreia Pilsner Beer σε συνεργασία με την μικροζυθοποιία Σερρών και Βόρειας Ελλάδας με τον διακριτικό τίτλο «Siris Microbrewery» που κατέκτησε το πρώτο βραβείο από το υπουργείο Ανάπτυξης στον τομέα «Καινοτομία και Ανάπτυξη».

Σε ό,τι αφορά τα χαρακτηριστικά της, περιέχει αλκοόλ 5% και έχει αρώματα λουλουδιών και εσπεριδοειδών. Το χρώμα της είναι χρυσό, σχετικά διαυγές, με αρκετά γεμάτο λευκό αφρό, ο οποίος καταπέφτει αλλά παραμένει σχηματίζοντας ένα διακριτικό δαχτυλίδι. Στα αρώματά της κυριαρχούν ο λυκίσκος και η βύνη.

 

ΠΗΓΗ: Π.Γιούλτση ΑΠΕ ΜΠΕ