Home > Νέα > Αναβίωση των Φρυκτωριών στους λόφους και τις ακροπόλεις της Δράμας Με τη συμμετοχή Δημοτικών Σχολείων της Δράμας και των Κρηνίδων

Αναβίωση των Φρυκτωριών στους λόφους και τις ακροπόλεις της Δράμας Με τη συμμετοχή Δημοτικών Σχολείων της Δράμας και των Κρηνίδων

Από τη Διεύθυνση Πρωτοβάθμιας και την Εφορεία Αρχαιοτήτων Δράμας

Αναβίωση των Φρυκτωριών στους λόφους

και τις ακροπόλεις της Δράμας

Με τη συμμετοχή Δημοτικών Σχολείων της Δράμας και των Κρηνίδων

 

ΜΕΣΑ από μια πολύ όμορφη δράση, η Διεύθυνση Πρωτοβάθμιας Εκπαίδευσης Δράμας, σε συνεργασία με την Εφορεία Αρχαιοτήτων Δράμας, αναβιώνουν τις Φρυκτωρίες στην περιοχή της Δράμας.

Συγκεκριμένα, η Διεύθυνση Πρωτοβάθμιας Εκπαίδευσης Δράμας, σε συνεργασία με την Εφορεία Αρχαιοτήτων Ν. Δράμας και την Έφορο Αρχαιοτήτων Ν. Δράμας, κ. Β. Πουλιούδη και σχολικές μονάδες της περιοχής, διοργανώνει το Σάββατο 24 Μαΐου 2025, στις 10:00 το πρωί, τη δράση «Φρυκτωρίες: Ο πρόγονος των τεχνολογιών επικοινωνίας».

Πρόκειται για ένα πρωτότυπο εκπαιδευτικό project που συνδέει την ιστορία, τον πολιτισμό και τη συνεργασία μέσα από μια διαδραστική εμπειρία στις κορυφές των λόφων και των ακροπόλεων της περιοχής μας.

Σύστημα οπτικής επικοινωνίας

Οι φρυκτωρίες αποτελούσαν στην αρχαιότητα ένα σύστημα οπτικής επικοινωνίας με φωτιές, που χρησιμοποιούνταν για τη μετάδοση μηνυμάτων από βουνοκορφή σε βουνοκορφή. Η δράση αποσκοπεί στην αναβίωση αυτής της αρχαίας μεθόδου, προσφέροντας στους μαθητές μια βιωματική ευκαιρία να κατανοήσουν την αξία της επικοινωνίας, της συνεργασίας και της ιστορικής συνέχειας.

Δημοτικά σχολεία της Δράμας και των Κρηνίδων

Στη δράση θα συμμετάσχουν μαθητές και μαθήτριες της ΣΤ’ τάξης Δημοτικού από τα σχολεία: το 2ο Δημοτικό Σχολείο Δράμας, που θα ανέβει στην ακρόπολη της Πλατανιάς, το 4ο Δημοτικό Σχολείο Δράμας στην ακρόπολη του Κορυλόβου, το 6ο Δημοτικό Σχολείο Δράμας με το 2ο Δημοτικό Σχολείο Κρηνίδων Καβάλας στην ακρόπολη του Κεφαλαρίου και το Δημοτικό Σχολείο Καλλιφύτου στην ακρόπολη της Αδριανής.

Οι μαθητές θα συνοδεύονται από τους γονείς τους, τους υπεύθυνους εκπαιδευτικούς των τμημάτων τους, τους υπεύθυνους της πολιτικής προστασίας των Δήμων, καθώς και από συνεργάτες της ΔΠΕ Δράμας.

Η συγκεκριμένη δράση έχει σκοπό να ενισχύσει την εκπαιδευτική εμπειρία μέσα από την επαφή με την τοπική ιστορία, τη γεωγραφία και τη βιωματική μάθηση, καλλιεργώντας παράλληλα το πνεύμα της συνεργασίας, της συμμετοχής και της δημιουργικότητας. Μέσα από τη «ζωντανή» σύνδεση των ακροπόλεων, οι μαθητές θα μεταδώσουν συμβολικά μηνύματα φωτός και ελπίδας, τιμώντας την ιστορική μνήμη με έναν σύγχρονο, εκπαιδευτικό τρόπο.