Home > νέα > Ανεξέλεγκτη η παραχώρηση ελεύθερων εκτάσεων για φωτοβολταϊκά πάρκα στο Νομό Δράμας

Ανεξέλεγκτη η παραχώρηση ελεύθερων εκτάσεων για φωτοβολταϊκά πάρκα στο Νομό Δράμας

Δηλώσεις αντιπεριφερειάρχη Αγροτικής Οικονομίας και Κτηνιατρικής στον «Π.Τ.»

Ανεξέλεγκτη η παραχώρηση

ελεύθερων εκτάσεων για φωτοβολταϊκά

πάρκα στο Νομό Δράμας

► «Στον βωμό της απολιγνιτοποίησης θυσιάζονται χιλιάδες ωφέλιμα στρέμματα…»

► Επιστολή διαμαρτυρίας προς το Υπ. Αγροτικής Ανάπτυξης και Τροφίμων

 

 

Του Θανάση Πολυμένη

ΤΟ ΖΗΤΗΜΑ της ανεξέλεγκτης παραχώρησης εκτάσεων του Υπουργείου Ανάπτυξης και Τροφίμων προς ιδιωτικές εταιρείες για τη δημιουργία φωτοβολταϊκών πάρκων, θίγει σε επιστολή του προς το ίδιο Υπουργείο, ο θεματικός αντιπεριφερειάρχης Αγροτικής Οικονομίας και Κτηνιατρικής κ. Ζιμπίδης.

Το θέμα αφορά κυρίως το Νομό Δράμας, όπου η κατάσταση φαίνεται να έχει φύγει εκτός ελέγχου, και αυτό αναμένεται να δημιουργήσει σημαντικά προβλήματα, τόσο στις καλλιέργειες της περιοχής, όσο κυρίως στις κτηνοτροφικές μονάδες, στους βοσκότοπους και σε άλλα ζητήματα.

Όπως επισημαίνει ο κ. Ζιμπίδης προς τον υπουργό Αγροτικής Ανάπτυξης και Τροφίμων κ. Λιβανό, την επιστολή αυτή συνυπογράφουν επίσης, ο αντιπεριφερειάρχης Δράμας κ. Παπαδόπουλος, οι δήμαρχοι του Νομού, Δράμας κ. Μαμσάκος, Νευροκοπίου κ. Κυριακίδης, Προσοτσάνης κ. Αθανασιάδης, Δοξάτου κ. Ζεκερίδης, Παρανεστίου κ. Καγιάογλου, και οι Κτηνοτροφικοί Σύλλογοι: Δράμας, Νευροκοπίου και Προσοτσάνης.

Σε δηλώσεις του στον «Πρωινό Τύπο», ο κ. Ζιμπίδης, επισημαίνει ότι «γνωρίζουμε ότι δρομολογούνται από το Υπουργείο απευθείας παραχωρήσεις εκτάσεων σε μεγάλες εταιρείες και βλέποντας τα σημεία που ζητούνται για φωτοβολταϊκά, φτάνουν στα 7.500 στρέμματα κοινόχρηστες εκτάσεις. Ως επί το πλείστον οι εκτάσεις αυτές είναι βόρεια του Ξηροποτάμου, της Πετρούσας, προς τον Αγγίτη, το Πανόραμα, στο δήμο Νικηφόρου και στο Δήμο Δοξάτου».

Όπως επισημαίνει ιδιαίτερα ο κ. Ζιμπίδης, «καταλαμβάνονται τεράστιες εκτάσεις, αποκλείονται περάσματα κτηνοτρόφων προς βοσκότοπους, χάνουν βοσκοτόπους οι κτηνοτρόφοι που είναι απαραίτητοι για τα δικαιώματά τους και το αποτέλεσμα είναι να μην έχουμε ακόμα και εκτάσεις για τους αγρότες να καλλιεργήσουν, ακόμα και βιοτεχνίες και επιχειρήσεις που ενδιαφέρονται να στηθούν σε κάποιες εκτάσεις».

Όπως επισημαίνει ο κ. Ζιμπίδης, «δεν είμαστε αντίθετοι, αλλά δεν μπορεί να εγκατασταθούν απέραντα φωτοβολταϊκά πάρκα – καθρέφτες τόσο χαμηλά. Οι εταιρείες μπορούν να πάνε σε περισσότερο ορεινούς όγκους που δεν επηρεάζουν και όχι να κοιτάνε το συμφέρον τους, να είναι όσο το δυνατόν πιο κοντά σε σημεία σύνδεσης μέσης τάσης του ρεύματος για να μην ξοδέψουν και ανοίξουν δρόμους».]

Ερωτώμενος σχετικά, τονίζει ότι «δεν υπάρχει χωροταξικός σχεδιασμός για το θέμα, ούτε τα σχέδια διαχείρισης βοσκοτόπων είναι έτοιμα για να γίνει κάτι ως προς αυτό το ζήτημα».

Zimpidis

7.500 στρέμματα

Όπως επισημαίνει στην επιστολή του ο κ. Ζιμπίδης, «Στην Π.Ε. Δράμας το τελευταίο χρονικό διάστημα δρομολογείται ένα οικονομικό- περιβαλλοντικό – αντιαναπτυξιακό έγκλημα. Εταιρείες έχουν χαρτογραφήσει οποιαδήποτε ελεύθερη έκταση υπάρχει  (ως επί το πλείστον ορεινός όγκος, βοσκότοποι) αλλά και καλλιεργήσιμες εκτάσεις, περίπου 7500 στρέμματα, προκειμένου να εγκαταστήσουν μεγάλο αριθμό από φωτοβολταϊκά πάρκα της τάξης των 16MW, 18 MW, 10MW, 13MW».

Τονίζεται ακόμα στην επιστολή ότι, [η διαδικασία μίσθωσης γίνεται από το Υπουργείο σας,  από την αρμόδια Διεύθυνση Πολιτικής Γης. Στον βωμό της απολιγνιτοποίησης θυσιάζονται χιλιάδες ωφέλιμα στρέμματα χωρίς να ληφθεί υπόψη:

Η συνολική συνεργατική οπτικοπεριβαλλοντική ρύπανση – επιβάρυνση που θα επέλθει σε μια περιοχή με ακτίνα περίπου 42 χιλιομέτρων, που καλύπτει τις παρυφές του όρους Μενοικίου, τις πηγές Αγγίτη και το σπάνιο σπήλαιο «Μααρά», τις παρυφές του όρους Φαλακρού, τη Δ.Κ. Ξηροποτάμου του Δήμου Δράμας μέχρι τη Δ.Κ. Νικηφόρου του Δήμου Παρανεστίου και σε περιοχές του Δήμου Νευροκοπίου και του Δήμου Δοξάτου.

Το κόστος του αποκλεισμού όλων των προσβάσεων προς τους ελάχιστους βοσκοτόπους που θα απομείνουν ύστερα από την απώλεια χιλιάδων στρεμμάτων βοσκοτόπων των αγροκτηνοτρόφων μας που δραστηριοποιούνται στις εκτάσεις αυτές.

Η απώλεια των εκτάσεων αυτών από τους αγροκτηνοτρόφους μας, που τις δηλώνουν στο ΟΣΔΕ προκειμένου να λάβουν τις επιδοτήσεις, θα σημάνει τον οικονομικό αφανισμό τους. Ο συντελεστής πυκνότητας βόσκησης -που είναι ούτως ή άλλως πολύ υψηλός στην περιφέρειά μας- σε περίπτωση μίσθωσης των εκτάσεων θα επιφέρει επιπλέον μείωση των επιδοτήσεων κατά 1/3 τουλάχιστον.

Η δημιουργία Φ/Π πέραν από το κέρδος των εταιριών δεν προσφέρει σχεδόν καμία θέση εργασίας, ενώ όσες λίγες δημιουργηθούν αφορούν ανειδίκευτο προσωπικό].

Φωτοβολταϊκά και από τους Δήμους!

Στη συνέχεια της επιστολής, ο κ. Ζιμπίδης επισημαίνει ότι «η κοινωνία της ΠΕ Δράμας δεν είναι αντίθετη στην αξιοποίηση των Ανανεώσιμων Πηγών Ενέργειας αλλά λέει όχι στην ανεξέλεγκτη και εις βάρος της τοπικής οικονομίας ανάπτυξή τους,  ιδιαιτέρως όταν αυτή γίνεται σε βάρος των αγροκτηνοτρόφων μας, η στήριξη των οποίων είναι και δική σας προτεραιότητα.

Επιπρόσθετα σας γνωρίζουμε ότι Δήμοι της ΠΕ Δράμας εντός των διοικητικών ορίων των οποίων σχεδιάζεται να εγκατασταθούν τα Φ/Π ήδη έχουν προγραμματίσει να δημιουργήσουν ενεργειακές κοινότητες  με την εγκατάσταση ΑΠΕ σε σημεία που δεν θα βλάπτουν κανένα, προς όφελος των δημοτών, κτηνοτρόφων, ΤΟΕΒ κλπ ώστε να μειωθεί στο ελάχιστο η τιμή του ρεύματος που καταναλώνουν.

Γνωρίζοντας την ευαισθησία σας στα θέματα αυτά και έχοντας γνώμονα πρωτίστως την στήριξη των πολύπαθων αγροκτηνοτρόφων μας, ζητούμε την επανεξέταση και την απόρριψη όλων των αιτημάτων που υποβλήθηκαν στο Υπουργείο σας (Διεύθυνση Πολιτικής Γης)».