Home > νέα > Ανοίγουν οι δύο πρώτοι Βρεφονηπιακοί Σταθμοί του Δήμου Δράμας

Ανοίγουν οι δύο πρώτοι Βρεφονηπιακοί Σταθμοί του Δήμου Δράμας

350 παιδιά στους Παιδικούς Σταθμούς του Δήμου Δράμας

Ανοίγουν οι δύο πρώτοι

Βρεφονηπιακοί Σταθμοί

του Δήμου Δράμας

Πρόεδρος Νομικού Προσώπου Δήμου Δράμας:

– Έχουμε τις προσωρινές αδειοδοτήσεις των Π.Σ.

– Το μέλλον είναι στους Βρεφονηπιακούς Σταθμούς

 

Του Θανάση Πολυμένη

ΑΝΟΙΓΟΥΝ σε λίγες μέρες οι Παιδικοί Σταθμοί (Π.Σ.) σε όλη τη χώρα, προκειμένου να υποδεχθούν για άλλη μια χρονιά, τα παιδιά προσχολικής ηλικίας για φιλοξενία, είτε μέσω των προγραμμάτων voucher, είτε με πληρωμές.

Μεταξύ αυτών και οι Π.Σ. του Δήμου Δράμας, οι οποίοι αναμένεται να φιλοξενήσουν περίπου 350 παιδιά. Επίσης, για πρώτη φορά στο Δήμο Δράμας, ανοίγουν και δύο Βρεφονηπιακοί Σταθμοί (Β/Ν) ή αλλιώς βρεφικά τμήματα, οι οποίοι θα φιλοξενήσουν συνολικά 26 παιδιά.

Για να δούμε το θέμα των δημοτικών Παιδικών Σταθμού (Π.Σ.), αλλά και των Βρεφονηπιακών (Β/Ν) τμημάτων του Δήμου Δράμας, μιλήσαμε χθες με τον πρόεδρο του Νομικού Προσώπου Δήμου Δράμας κ. Αλέξανδρο Παναγιωτίδη.

Panagiotidis Alexandros

Ο κ. Αλέξανδρος Παναγιωτίδης, πρόεδρος Νομικού Προσώπου Δήμου Δράμας.

 350 παιδιά

Αυτή τη στιγμή ο Δήμος Δράμας έχει σε λειτουργία εννέα (9) Παιδικών Σταθμών, ενώ σε δύο απ’ αυτούς (στην περιοχή του Αρκαδικού και στην Χωριστή), έχουν ενσωματωθεί και θα λειτουργήσουν για πρώτη φορά και δύο νέα βρεφικά τμήματα.

Συνολικά οι Παιδικοί Σταθμοί του Δήμου Δράμας θα φιλοξενήσουν περίπου 350 παιδιά προσχολικής ηλικίας, από τα οποία τα 26 θα είναι βρέφη. Όπως επισημαίνει ο κ. Παναγιωτίδης, «το μεγαλύτερο ποσοστό των παιδιών έρχεται από τα voucher, διότι χωρίς αυτά δεν θα μπορούσαμε να λειτουργήσουμε» και εξηγεί τον λόγο.

«Τα vouher, επιχορηγούν κάθε παιδί με 225-230 ευρώ μηνιαίως. Και πρόκειται για μια σημαντική εισροή χρημάτων στο Νομικό Πρόσωπο του Δήμου, καθώς με τα χρήματα αυτά μπορούμε να κάνουμε πολλά πράγματα στους παιδικούς μας». Συνεχίζοντας επισημαίνει ότι «φέτος, θα υπερβούμε τα voucher όσο καμιά άλλη χρονιά. Για να σκεφτείτε, φέτος θα πάρουμε περίπου 350 παιδιά. Με vouher αυτή τη στιγμή έχουμε ήδη πάρει 100, ενώ έχουμε έτοιμους άλλους 99 φακέλους, για τον δεύτερο γύρο που θα ανοίξει στα τέλη Σεπτεμβρίου αρχές Οκτωβρίου».

 Βρεφικά τμήματα

Για πρώτη φορά φέτος ο Δήμος Δράμας θα λειτουργήσει και δύο Βρεφονηπιακούς (Β/Ν), δύο βρεφικά τμήματα, τα οποία ενσωματώνονται στους αντίστοιχους Παιδικούς Σταθμούς του Αρκαδικού και της Χωριστής.

«Για να γίνει αυτό, έπρεπε πρώτα να πάρουμε τις προσωρινές άδειες και στη συνέχεια προχωρήσουμε σε μια χρηματοδότηση 75.000 ευρώ για την ολοκλήρωση των βρεφικών τμημάτων», λέει ο κ. Παναγιωτίδης. «Κι αυτό μετά από 28 χρόνια», τονίζει με έμφαση.

Τα δύο βρεφικά τμήματα θα είναι έτοιμα στην ώρα τους. Σε λίγες μέρες θα τοποθετηθεί η σχετική επίπλωση και θα ακολουθήσουν τα εγκαίνια της λειτουργίας τους.

Σε άλλο σημείο, ο κ. Παναγιωτίδης τονίζει ότι, «σκοπός του Νομικού Προσώπου είναι να κάνει βρεφικά τμήματα. Γιατί καλώς ή κακώς, όπως ξέρετε, είμαστε από τις λίγες πόλεις που είμαστε εκτός πιλοτικού προγράμματος για τη διετή υποχρεωτική εκπαίδευση στα Νηπιαγωγεία. Καταφέραμε και πήραμε αυτή την παροχή χρόνου, για να μπορέσουμε να σχεδιάσουμε το αύριο».

Στη διαπίστωση ότι αυτή τη στιγμή η πόλη της Δράμας δεν διαθέτει Βρεφονηπιακούς, ο κ. Παναγιωτίδης επισημαίνει ότι, «σχεδιασμός είναι να γίνει ένα βρεφικό τμήμα στον 5ο Παιδικό Σταθμό. Αυτή τη στιγμή όμως δεν μπορεί να γίνει. Ο 5ος θα φιλοξενήσει 28 παιδιά, λόγω έλλειψης χώρου. Είναι μικρός και τον κάναμε να έχει μόνο μία τάξη και όχι 55 παιδιά!» Και επισημαίνει: «Για να πάρεις τα voucher πρέπει να έχεις και συγκεκριμένες προδιαγραφές. Όλα τα κάνουμε σύμφωνα με τη νομοθεσία. Δεν κάνουμε πλέον παρασπονδίες. Και δεν θέλω να χάνουμε τα voucher. Αυτή τη στιγμή έχουμε μπει σε ένα καλύτερο στάδιο για τους Παιδικούς».

 Κανένα παιδί εκτός παιδικών

Μα εξηγεί ότι, φέτος για πρώτη φορά ο Δήμος θα πάρει 26 βρέφη, ενώ οι αιτήσεις ήταν 90. «Μπορούμε όμως να πάρουμε μόνο 26 παιδιά. Κάποια από αυτά τον Σεπτέμβριο θα γίνουν δυόμισι χρόνων και θα μπορέσουμε να τα απορροφήσουμε στους παιδικούς. Αυτή τη στιγμή έχουμε 25 ελεύθερες θέσεις στον 3ο Παιδικό Σταθμό πίσω από το γήπεδο της Δόξας. Έχουμε χώρους, έχουμε ελεύθερες θέσεις και δεν θ’ αφήσουμε εκτός κανένα παιδί. Θα απορροφηθούν όλα και αυτό είναι υπόσχεση!»

«Το έργο άρχισε με τα βρεφικά και θα συνεχίσει και με άλλα βρεφικά τμήματα. Έτσι κι αλλιώς, τα βρεφικά τμήματα είναι το μέλλον, γιατί σε κανά δυο χρόνια και ο Δήμος Δράμας θα μπει στο πιλοτικό της δίχρονης υποχρεωτικής προσχολικής ηλικίας. Και νομίζω ότι θα έχουμε καλά αποτελέσματα. Και ο επόμενος πρόεδρος στο Νομικό Πρόσωπο, νομίζω ότι θα βρει έτοιμες βάσεις για το μέλλον, για να μπορεί να κάνει ένα βήμα παραπάνω. Γιατί αυτός είναι ο σκοπός. Να δώσεις κίνητρο να συνεχίσει το έργο».

 Αδειοδοτήσεις και κτιριακά

Ένα άλλο σημαντικό ζήτημα, είναι οι αδειοδοτήσεις που δεν είχαν οι Παιδικοί Σταθμοί. Πρόκειται για το ίδιο ακριβώς θέμα με τις αθλητικές εγκαταστάσεις πανελλαδικά, έτσι και με τους παιδικούς. Το Νομικό Πρόσωπο του Δήμου Δράμας με πρόεδρο τον κ. Παναγιωτίδη, κατάφερε προς το παρόν και έχει πάρει τις προσωρινές άδειες, μετά από τις απαραίτητες αλλαγές που έπρεπε να γίνουν και όπως ο ίδιος επισημαίνει, «μέσα σε ένα χρόνια θα έχουμε και τις τελικές άδειες».

Μεγάλη σημασία δίνει ο κ. Παναγιωτίδης για τον 5ο Παιδικό Σταθμό στην ανάπλαση, ο οποίος ήταν μάλιστα τελείως αυθαίρετος και τελικά νομιμοποιήθηκε κανονικά. Όπως μάλιστα τονίζει, «κανένας Παιδικός Σταθμός δεν είχε πυρόσβεση και δόθηκαν 15.000 ευρώ για να ολοκληρωθεί και αυτή».

Επίσης, τα Χριστούγεννα, θα ξεκινήσει η ανακαίνιση στον 5ο και σ’ αυτόν του Ξηροποτάμου, καθώς αυτή τη στιγμή τρέχει σχετικός διαγωνισμός γι’ αυτό.

Επίσης, ολοκληρώνεται η μελέτη 1 εκατ. ευρώ για 4 ενεργειακά προγράμματα σε αντίστοιχους Παιδικούς Σταθμούς, στον 1ο, τον 3ο, του Ξηροποτάμου και του Αρκαδικού. Εκεί θα αλλαχθούν κουφώματα, παράθυρα, θα γίνουν μονώσεις με ευρωπαϊκές προδιαγραφές σε τοίχους και άλλα. Μέσα στον επόμενο χρόνο θα δημοπρατηθεί το έργο.

Επίσης, αυτή τη στιγμή είναι έτοιμα τα πάντα για ένα νέο Παιδικό Σταθμό, επί της οδού Χελμού στην ανάπλαση. Όπως μας λέει ο κ. Παναγιωτίδης, «θα δημιουργηθεί στο οικόπεδο δίπλα στα γήπεδα τένις. Περιμένουμε να ανοίξει το σχετικό πρόγραμμα του ΕΣΠΑ και θα είναι το πρώτο έργο που θα μπει. Έχει προϋπολογισμό 1,5 εκατ. ευρώ». (Βλέπε και «Πρωινό Τύπο» 16 Φεβρουαρίου 2018).