Home > νέα > Ανοίγουν σύντομα οι διαδικασίες για τη διοργάνωση της Ονειρούπολης 2020► Συζήτηση για τη μεταφορά της διοργάνωσης σε νέο χώρο!

Ανοίγουν σύντομα οι διαδικασίες για τη διοργάνωση της Ονειρούπολης 2020► Συζήτηση για τη μεταφορά της διοργάνωσης σε νέο χώρο!

Ανοίγουν σύντομα οι διαδικασίες

για τη διοργάνωση της Ονειρούπολης 2020

► Στην ευθύνη της αντιδημάρχου Παιδείας – Αθλητισμού – Πολιτισμού η διοργάνωση της Ονειρούπολης

► Δηλώσεις Μλεκάνη – Τσιαμπούση στον «Π.Τ.» για το πώς βλέπουν τη φετινή διοργάνωση

► Συζήτηση για τη μεταφορά της διοργάνωσης σε νέο χώρο!

 

 

Του Θανάση Πολυμένη

ΕΞΕΛΙΞΕΙΣ έχουμε όσον αφορά τη φετινή διοργάνωση της Ονειρούπολης 2020, την οποία αναλαμβάνει η αντιδήμαρχος Παιδείας, Αθλητισμού και Πολιτισμού κα. Αναστασία Τόλιου Δάντζερα.

Η ανάθεση της ευθύνης της διοργάνωσης στην κα. Τόλιου-Δάντζερα έγινε μετά από συνεδρίαση της διαπαραταξιακής Επιτροπής στην οποία συμμετείχαν οι επικεφαλής των δημοτικών παρατάξεων εκτός από την «Πόλη+Ζωή», η οποία το τελευταίο διάστημα απέχει από τη συγκεκριμένη επιτροπή.

Όπως τονίζει με δήλωσή της στον «Πρωινό Τύπο» η αντιδήμαρχος, το επόμενο βήμα είναι να οριστεί μια πενταμελής επιτροπή, η οποία θα έχει και την ευθύνη της διοργάνωσης.

Αναφορικά με το ζήτημα των δημοπρασιών για την τοποθέτηση παιχνιδιών, για το οποίο πέρυσι είχε δημιουργηθεί σοβαρό ζήτημα, η ίδια είπε ότι προς το παρόν δεν έχει συζητηθεί ακόμα το θέμα αυτό και τις επόμενες ημέρες θα ενημερωθεί σχετικά.

ONEIROYPOLH DRAMAS

Σε κάθε περίπτωση πλέον, πρόκειται για μια σοβαρή εξέλιξη στο ζήτημα της διοργάνωσης της Ονειρούπολης, καθώς φεύγει από την ευθύνη της ΔΕΚΠΟΤΑ και περνάει στο Τμήμα Πολιτισμού του Δήμου και στην αρμόδια αντιδήμαρχο.

Αυτό σημαίνει ότι από εδώ και πέρα θα πρέπει να αλλάξουν και οι όποιες διαδικασίες της διοργάνωσης, όπως για παράδειγμα η τοποθέτηση παιχνιδιών, η οποία οφείλει σύμφωνα με το νόμο να γίνεται με δημοπρασίες και όχι με κληρώσεις και με διαφορετικές επιλογές. Καθώς η ΔΕΚΠΟΤΑ, θεωρούνταν αυτόνομη επιχείρηση και είχε το δικαίωμα να επιλέγει.

Μλεκάνης: «Δεν υπάρχει σχεδιασμός…»

Σχετικά με την εξέλιξη αυτή, μίλησε στον «Πρωινό Τύπο» ο δημοτικός σύμβουλος της παράταξης «Πόλη+Ζωή» κ. Μλεκάνης, ο οποίος σημείωσε μεταξύ άλλων ότι «εμείς έχουμε ζητήσει να γίνει μια διαρκής διαπαραταξιακή επιτροπή για τον πολιτισμό και για την Ονειρούπολη και δεν έχει γίνει ακόμα. Ούτως ή άλλως, τις προτάσεις μας τις έχουμε καταθέσει».

Όπως τόνισε ο κ. Μλεκάνης, «το θέμα της Ονειρούπολης θέλει πολλή συζήτηση, θέλει μια προεργασία και δεν είναι να πάνε οι επικεφαλής και να συζητάνε. Εμείς στείλαμε ένα κείμενο με το οποίο λέμε τι θέλουμε, ενώ θα πρέπει να πούμε ότι έχει ανοίξει πλέον και η συζήτηση για το πού πρέπει να γίνεται η Ονειρούπολη. Αυτή τη συζήτηση πρέπει να την κάνουμε. Δεν μπορεί να έρθουμε πάλι στο παραπέντε και να κάνουμε αυτή την κουβέντα».

Στην ερώτηση αν έχουν κάποια πρόταση για νέο χώρο διοργάνωσης της μεγάλης αυτής χριστουγεννιάτικης εκδήλωσης, ο κ. Μλεκάνης είπε ότι «έχουμε την πρόταση ότι πρέπει να συζητηθεί το που. Και επίσης το θέμα για το πώς θα δίνονται οι άδειες για τα παιχνίδια, είχε δεσμευτεί ο δήμαρχος τότε στο Δημοτικό Συμβούλιο, ότι τον Γενάρη θα ξεκινούσε, τον Φλεβάρη είχαμε πει εμείς, Ιούνιος φτάνει και τίποτα δεν υπάρχει ακόμα».

Στην ερώτηση τι θα γίνει με το ζήτημα της πανδημίας και αν υπάρξει πρόβλημα με την Ονειρούπολη, ο κ. Μλεκάνης συμπλήρωσε ότι «το πρώτο πράγμα που θα έπρεπε να συζητηθεί είναι το Φεστιβάλ Ταινιών Μικρού Μήκους. Σήμερα, για το άνοιγμα των κινηματογραφικών αιθουσών, δεν υπάρχουν προβλέψεις. Θα έπρεπε να υπάρχουν σενάρια για το τι θα γίνει με το Φεστιβάλ. Διάβασα ότι της Θεσσαλονίκης θα γίνει διαδικτυακά. Σε κάθε περίπτωση έχει γίνει μια εναλλακτική δράση. Εδώ, το πρώτο που έπρεπε να συζητηθεί, είναι τι θα γίνει με το Φεστιβάλ».

Τέλος, στις δηλώσεις του, ο κ. Μλεκάνης συμπλήρωσε ότι, «δεν υπάρχει στο Δήμο Δράμας δημοτική αρχή που να έχει σχέδιο και να έχει τη δυνατότητα και την ικανότητα να σχεδιάσει, να προβλέψει και να ξεπεράσει τα προβλήματα. Και αυτό δεν σου δίνει τη διάθεση να ασχοληθείς ιδιαίτερα».

Τσιαμπούσης: «Η Ονειρούπολη πέφτει…»

Στον «Πρωινό Τύπο» μίλησε επίσης ο επικεφαλής της παράταξης «Project Δράμα 2020», κ. Τσιαμπούσης, ο οποίος αρχικά σημείωσε ότι «τίθεται ένα ερώτημα, γιατί αυτό ζητούσαμε να γίνει. Δηλαδή, η Ονειρούπολη να διοργανώνεται από το Δήμο και μας έλεγε η δημοτική αρχή ότι αυτό δεν μπορεί να γίνει. Ξαφνικά και ενώ παραμένει ανοικτή η ΔΕΚΠΟΤΑ, με όποιο τρόπο παραμένει, ο δήμαρχος πηγαίνει σ’ αυτή τη λύση, που θεωρούμε ότι είναι στη σωστή κατεύθυνση».

Όπως είπε ο κ. Τσιαμπούσης, «από εκεί και πέρα έχουμε πάρει κάποιες δεσμεύσεις στη συνάντηση με τους επικεφαλής που έγινε την προηγούμενη εβδομάδα ότι θα αλλάξουν αρκετά πράγματα και στον κανονισμό με πιο τεχνοκρατικό χαρακτήρα της επιτροπής που θα το διοργανώνει, κάτι που ούτως ή άλλως ήταν η πρότασή μας τα τελευταία χρόνια. Να υπάρχει δηλαδή μια πενταμελής επιτροπή η οποία θα κρίνεται κάθε χρόνο με 3 ιδιώτες (ένας μάνατζερ και δύο βοηθοί του), έναν υπηρεσιακό παράγοντα και έναν εκπρόσωπο της δημοτικής αρχής. Πήραμε τη δέσμευση ότι προς αυτή την κατεύθυνση θα κινηθεί».

Συμπλήρωσε ακόμα ο κ. Τσιαμπούσης, ότι, «σε κάθε περίπτωση εμείς θέλουμε να υπάρχει διαφάνεια και οι λήψεις των αποφάσεων να γίνονται από το Δημοτικό Συμβούλιο, γιατί αυτό είναι το θέμα και όχι από μια διαπαραταξιακή που δεν είχε κάποιο επίσημο ρόλο».

Για το θέμα της συζήτησης για τη μεταφορά και αλλαγή τόπου διοργάνωσης της Ονειρούπολης, ο κ. Τσιαμπούσης σημειώνει: «Είχαμε τοποθετηθεί στο παρελθόν, ότι ο κατάλληλος τόπος για να γίνει η Ονειρούπολη, είναι το στρατόπεδο Ανδρικάκη.  Αυτό βέβαια για να γίνει, θα πρέπει πρώτα η δημοτική αρχή να κάνει τις κατάλληλες ενέργειες για να το αποκτήσει (σ.σ. ανήκει στην Κτηματική Υπηρεσία και είχε περάσει στο ΤΑΙΠΕΔ). Ειδικά τώρα που την Τρίτη, βγήκε μια απόφαση από το Συμβούλιο της Επικρατείας , η οποία ακυρώνει τη μεταφορά των οικοπέδων αυτών στο Ταμείο. Οπότε γυρίζουν στο προηγούμενο ιδιοκτησιακό καθεστώς. Το να μεταφέρουμε φέτος την Ονειρούπολη και να την μεταφέρουμε ξανά, θεωρούμε ότι είναι λάθος».

Με αφορμή αυτό, ο κ. Τσιαμπούσης τονίζει ότι, «η Ονειρούπολη, όχι απλά είναι στο χείλος του γκρεμού, αλλά πέφτει. Αν δεν κάνουμε κάτι να την σώσουμε σε δυο χρόνια από σήμερα, όλα αυτά θα τα συζητάμε και δεν θα έχουν καμιά σημασία».

Σε ερώτηση για το ζήτημα της πανδημίας, ο ίδιος τονίζει: «Ακόμα και αν έχουμε ένα δεύτερο κύμα πανδημίας, θεωρώ ότι δεν θα πάμε σε τόσο ευρύ lockdown, οπότε νομίζω ότι εμείς θα πρέπει να προετοιμαστούμε. Γιατί, όπως έγινε η κατάσταση με την οικονομία και στο κομμάτι κυρίως της εστίασης, το να χαθεί και η Ονειρούπολη γιατί δεν θα είμαστε έτοιμοι περιμένοντας ότι μπορεί να μην γίνει, θα είναι καταδικαστικό και για τις επιχειρήσεις και για τη Δράμα. Οπότε δεν μπορούμε να κάνουμε αλλιώς, παρά να κινηθούμε».