Home > Πρώτο Θέμα > Ανοίγει η μεγάλη συζήτηση για την ανάπτυξη δημιουργικού κόμβου οπτικοακουστικών τεχνών στο Ανδρικάκη-Στη Δράμα η υπ. Πολιτισμού κα Μενδώνη

Ανοίγει η μεγάλη συζήτηση για την ανάπτυξη δημιουργικού κόμβου οπτικοακουστικών τεχνών στο Ανδρικάκη-Στη Δράμα η υπ. Πολιτισμού κα Μενδώνη

Στη Δράμα η υπ. Πολιτισμού κα Μενδώνη

Ανοίγει η μεγάλη συζήτηση για

την ανάπτυξη δημιουργικού κόμβου

οπτικοακουστικών τεχνών στο Ανδρικάκη

Τι γνωρίζουμε μέχρι σήμερα

 

 

Του Θανάση Πολυμένη

ΕΝΑ ΠΟΛΥ ενδιαφέρον θέμα θα συζητηθεί στην επόμενη συνεδρίαση του Δημοτικού Συμβουλίου Δράμας, την Τρίτη 25 Ιουνίου και αφορά στην υλοποίηση μιας ημερίδας με θέμα την, «Ανάπτυξη δημιουργικού κόμβου για τις οπτικοακουστικές τέχνες στο πρώην στρατόπεδο Ανδρικάκη στη Δράμα».

Η δημοτική αρχή θέλει να ψηφιστεί η υλοποίηση της ημερίδας, της οποίας το συνολικό κόστος έχει υπολογίσει ότι ανέρχεται στις 3.000 ευρώ και περιλαμβάνει αεροπορικά εισιτήρια και έξοδα φιλοξενίας προσκεκλημένων.

Η ημερίδα έχει προγραμματιστεί να γίνει την Τετάρτη 10 Ιουλίου στην αίθουσα του Δημοτικού Συμβουλίου Δράμας, ενώ το αναλυτικό πρόγραμμα θα οριστικοποιηθεί εφόσον συμπληρωθεί ο κατάλογος των φορέων που θα συμμετέχουν με τους αντίστοιχους ομιλητές και τα αντικείμενα που θα παρουσιάσουν.

Στην ημερίδα έχει ήδη προσκληθεί να συμμετέχει αρχικά η υπουργός Πολιτισμού κα. Μενδώνη, η οποία έχει επιβεβαιώσει την παρουσία της, όπως και στελέχη από την Εταιρεία Ακινήτων του Δημοσίου (ΕΤΑΔ), από την Μελετητική Ομάδα του Έργου, από την Περιφέρεια Ανατολικής Μακεδονίας – Θράκης, το Φεστιβάλ Κινηματογράφου Θεσσαλονίκης, τη Διεύθυνση Τεχνικών Υπηρεσιών του Δήμου Δράμας, καθώς και από το Φεστιβάλ  Ταινιών Μικρούς Μήκους Δράμας.

Ο σκοπός δημιουργίας του κόμβου

Αξίζει να σημειώσουμε εδώ, ότι, τις μελέτες έχει ήδη αναλάβει να ολοκληρώσει Μελετητική Ομάδα, η οποία πληρώνεται από την εταιρεία προηγμένης τεχνολογίας Raycap και ήταν και από τα βασικά ζητήματα με τα οποία είχε ήδη ασχοληθεί προσωπικά ο αείμνηστος πρόεδρός της Κώστας Αποστολίδης και ασχολούνταν μ’ αυτό ακόμα και τις τελευταίες ημέρες της ζωής του.

Κεντρικός σκοπός του Κόμβου είναι η δημιουργία των συνθηκών για την προσέλκυση επενδύσεων του οπτικοακουστικού τομέα και την διασύνδεσή τους με την τοπική κοινωνία και οικονομία. Ο Δημιουργικός Κόμβος θα αποτελέσει ένα σημείο συνάντησης και ανάδειξης των οπτικοακουστικών τεχνών με άξονα το Διεθνές Φεστιβάλ Ταινιών Μικρού Μήκους Δράμας.

Εκτός από το Φεστιβάλ, ο κόμβος θα έχει την δυνατότητα να φιλοξενήσει Σχολή Κινηματογράφου (γραφεία, αίθουσες διδασκαλίας, καμπίνες μοντάζ/ηχοληψίας, στούντιο κ.λ.π.), καθώς επίσης και υποδομές για εταιρείες οπτικοακουστικής παραγωγής (γραφεία, studios), hub και coworking χώρους. Επιπλέον στις εγκαταστάσεις θα υπάρχουν και συμπληρωματικές υπηρεσίες (π.χ. καφέ, εστιατόριο κλπ.), έτσι ώστε να αποτελέσει έναν συνολικό προορισμό προσέλκυσης νέων κινηματογραφικών παραγωγών, εταιρειών και εργαζομένων.

Στο πλαίσιο αυτό η εκπόνηση των απαιτούμενων μελετών ανατέθηκε σε ομάδα έργου κατόπιν δωρεάς του αναλογούντος ποσού από την εταιρεία υψηλής τεχνολογίας RAYCAP. Με την ολοκλήρωσή τους ο Δήμος Δράμας προτίθεται να διοργανώσει ημερίδα στην οποία θα παρουσιαστούν οι προτάσεις για την αξιοποίηση των εκτάσεων και εγκαταστάσεων του πρώην Στρατοπέδου.

Εκτός από το κύριο αντικείμενο του έργου, βασικός σκοπός της συνάντησης είναι η αποτίμηση της υφιστάμενης κατάστασης και οι ενέργειες που απαιτούνται στο προσεχές μέλλον από τους εμπλεκόμενους φορείς. Ακόμη, κατά την διάρκεια των εργασιών στόχος είναι να διερευνηθεί και το ενδεχόμενο συνεργασίας και με άλλους φορείς που θα συμμετέχουν στο συνολικό εγχείρημα.

Η χρηματοδότηση

Όσον αφορά στην χρηματοδότηση, πρέπει να πούμε ότι αυτή την ώρα υπάρχει μια δέσμευση από την Περιφέρεια ΑΜΘ για 6 εκατ. ευρώ μέσω ΕΣΠΑ, ενώ το σύνολο του έργου ανέρχεται περίπου στα 20 εκατ. ευρώ. Μέχρι στιγμής δεν έχει ανακοινωθεί κάποια άλλη μορφή χρηματοδότησης, ενώ το Υπ. Πολιτισμού φαίνεται να αναλαμβάνει τις συντονιστικές αρμοδιότητες προς τον σκοπό χρηματοδότησης της δράσης στο πλαίσιο του Εθνικού Σχεδίου Ανάκαμψης και ανθεκτικότητας.

Το έργο του οπτικοακουστικού κόμβου είναι ένα φιλόδοξο έργο, του οποίου τα πρώτα βήματα ξεκίνησαν επί δημοτικής αρχής του κ. Μαμσάκου. Το έργο είχε ανακοινωθεί αρχικά από τον υφυπουργό Σύγχρονου Πολιτισμού κ. Γιατρομανωλάκη και στηρίζεται από το Υπουργείο Πολιτισμού.

Ήδη, έχουν προχωρήσει και οι όποιες ενέργειες παραχώρησης του πρώην στρατοπέδου Ανδρικάκη από την ΕΤΑΔ προς το Δήμο Δράμας, το οποίο έχει εμβαδό 149.776 τ.μ., και θα παραχωρηθεί έναντι ανταλλάγματος στο Δήμο Δράμας για είκοσι χρόνια με δυνατότητα παράτασης για άλλα δέκα χρόνια.