Home > Αθλητικά > Άνοιξαν οι εγγραφές για τον αγώνα δρόμου Granitis Trail στο Γρανίτη – Στον αγώνα φέτος τιμάται η μνήμη του Σμηναγού Ευστάθιου Τσιτλακίδη

Άνοιξαν οι εγγραφές για τον αγώνα δρόμου Granitis Trail στο Γρανίτη – Στον αγώνα φέτος τιμάται η μνήμη του Σμηναγού Ευστάθιου Τσιτλακίδη

Άνοιξαν οι εγγραφές

για τον αγώνα δρόμου

Granitis Trail στο Γρανίτη

Στον αγώνα φέτος τιμάται η μνήμη του Σμηναγού Ευστάθιου Τσιτλακίδη

Άνοιξαν την 1η Ιουνίου οι εγγραφές για τον Αγώνα Δρόμου Granitis Trail, όπου πραγματοποιούνται για έβδομη συνεχή χρονιά με πολιτιστικές διαδρομές των 21 χλμ., των 9 χλμ. και για δεύτερη χρονιά των 1,1 χλμ. για παιδιά, σύμφωνα με ανακοίνωση της ΚΟΙΝ.Σ.ΕΠ  Go Forest.

Οι εγγραφές θα διαρκέσουν έως τις 25 Αυγούστου για τον αγώνα των 21 χλμ. και έως τις 30 Αυγούστου για τον αγώνα των 9 χλμ., όμως αν συμπληρωθούν 200 συμμετοχές θα κλείσουν οι εγγραφές.

Φέτος, οι αγώνες θα πραγματοποιηθούν στην μνήμη του Σμηναγού Ευστάθιου Τσιτλακίδη, ενώ οι πολιτιστικές διοργανώσεις των διαδρομών του GranitisTrail είναι αφιερωμένες στην «Διεθνή Ημέρα για Καθαρό Αέρα και Γαλαζιους Ουρανούς» η οποία θεσπίστηκε από τον ΟΗΕ το 2019 και γιορτάζεται κάθε χρόνο τη πρώτη εβδομάδα κάθε Σεπτέμβρη ,στις 7 Σεπτεμβρίου.

Η Διεθνής Ημέρα για Καθαρό Αέρα και Γαλάζιους Ουρανούς («International Day of Clean Air for Blue Skies») καθιερώθηκε με ψήφισμα της Γενικής Συνέλευσης του ΟΗΕ στις 19 Δεκεμβρίου 2019, με το οποίο αποφασίστηκε να γιορτάζεται κάθε χρόνο στις 7 Σεπτεμβρίου, αρχής γενομένης από το 2020.

«Η ατμοσφαιρική ρύπανση είναι η μεγαλύτερη περιβαλλοντική απειλή για την υγεία, αλλά μπορεί να προληφθεί. Έχουμε λύσεις και τεχνολογία. Για να βελτιώσουμε την ποιότητα του αέρα, χρειαζόμαστε τη συμμετοχή όλων – από του πολίτες και τις επιχειρήσεις έως τις κυβερνήσεις. Η ατμοσφαιρική ρύπανση δεν χρειάζεται να είναι μέρος του συλλογικού μας μέλλοντος. Ο καθαρότερος αέρας θα μας κάνει πιο υγιείς, θα προστατεύσουμε τη φύση και θα συμβάλουμε στην επίτευξη των παγκόσμιων στόχων για την κλιματική αλλαγή», επισημαίνει σε ανακοίνωσή του ο ΟΗΕ.

Ο Αγώνας Granitis Trail, πραγματοποιείται την πρώτη Κυριακή κάθε Σεπτέμβρη στον Γρανίτη Δράμας, με διαδρομή αγώνα μήκους 21χλμ. και 9 χλμ. και υψομετρικής διαφοράς 1550μ., η οποία ακολουθεί μονοπάτια κατά κύριο λόγο. Η εκκίνηση του αγώνα, θα πραγματοποιηθεί φέτος την Κυριακή 3 Σεπτεμβρίου, με εκκίνηση από την πλατεία του χωριού Γρανίτη, με την διαδρομή στο υψηλότερό της σημείο να διέρχεται από το εκκλησάκι του Αγίου Παύλου σε υψόμετρο 1775 μ.

Για δεύτερη φορά θα διεξαχθεί ο αγώνας Granitistrail kids, για παιδιά ηλικίας 2 έως 12 ετών, τα οποία μπορούν να πάρουν μέρος στη διαδρομή των 1,1χλμ. ώστε να έχουν μια πρώτη γνωριμία με το μονοπάτι του Γρανίτη με το ομώνυμο χωριό καθώς και με τη φύση. Όπως σημειώνουν οι άνθρωποι της διοργάνωσης, το Granitistrail kids: «Δεν είναι αγώνας, είναι εκπαίδευση με το φυσικό μας περιβάλλον. Δε θα υπάρχει βάθρο νικητών. Θα δοθεί σε όλα τα παιδάκια αναμνηστικό μετάλλιο. Κόστος συμμετοχής δε θα υπάρχει και επίσης δε θα υπάρχει και όριο συμμετεχόντων.

Οι συμμετοχές θα δηλώνονται επί τόπου στην εκκίνηση του Granitistrail. Όλα τα παιδάκια θα πρέπει να συνοδεύονται από κάποιον μεγαλύτερο η από τον κηδεμόνα τους με ευθύνη δίκη τους.

Το στοίχημα μας θα είναι σε ορίζοντα 15ετιας να έχουν τα παιδιά αυτά την διάθεση να βρίσκονται μέσα στα βουνά, να πεζοπορούν και να χαίρονται τη φύση.

Να προάγουν τη φυσική τους κατάσταση και το σημαντικότερο από όλα να παρακινούν φίλους τους και μικρότερα παιδιά να κάνουν το ίδιο.

Φροντίζουμε την ψυχική υγεία των παιδιών μας μέσω της βιωματικής μάθησης.

Το βουνό είναι για όλους. Μας δίνει δωρεάν ηρεμία , μάθηση, χαρά, εκγύμναση , και συγκινήσεις. Καλή αντάμωση».

Γρανίτης «το χωριό των μονοπατιών»

Ο Γιώργος, ο Παναγιώτης και ο Νίκος, έχουν αποφασίσει να δημιουργήσουν ένα δίκτυο μονοπατιών ώστε να γίνει το χωριό προορισμός για ένα καλό “προπονητήριο” για τους επαγγελματίες αθλητές και μη, ορμητήριο για τις οικογένειες με παιδιά, και για όλους όσους αγαπάνε την πεζοπορία και τον περίπατο μέσα στο δάσος.

Το χωριό του Γρανίτη, έχει όλες εκείνες τις υποδομές έτσι ώστε να μπορεί να εξασφαλίσει στους επισκέπτες του την άρτια και ποιοτική διαμονή τους, με τις δύο ξενοδοχειακές μονάδες και τις τέσσερις παραδοσιακές του ταβερνούλες για την σίτισή τους, μετά από μία ευχάριστη άλλα ταυτόχρονα εξαντλητική δραστηριότητα στα μονοπάτια του δάσους.