Home > νέα > Αντιδράσεις της αντιπολίτευσης για τα δια περιφοράς Δημοτικά Συμβούλια στο Δήμο Δράμας – Ακυρώθηκε το έκτακτο Δημοτικό Συμβούλιο της Δευτέρας

Αντιδράσεις της αντιπολίτευσης για τα δια περιφοράς Δημοτικά Συμβούλια στο Δήμο Δράμας – Ακυρώθηκε το έκτακτο Δημοτικό Συμβούλιο της Δευτέρας

Ακυρώθηκε το έκτακτο Δημοτικό Συμβούλιο της Δευτέρας

Αντιδράσεις της αντιπολίτευσης

για τα δια περιφοράς Δημοτικά

Συμβούλια στο Δήμο Δράμας

Αντιπολιτεύσεις: Η δημοτική αρχή εργαλειοποίησε τον κορωνοϊό

Η ακύρωση της δια περιφοράς συνεδρίασης και τελικά.. τηλεδιάσκεψη

 

Του Θανάση Πολυμένη

ΑΚΥΡΩΘΗΚΕ τελικά η δια περιφοράς κατεπείγουσα συνεδρίαση του Δημοτικού Συμβουλίου Δράμας, που έγινε το απόγευμα της Δευτέρας 24 Μαΐου. Στα δια περιφοράς Δημοτικά Συμβούλια, οι δημοτικοί σύμβουλοι οφείλουν να στείλουν την ψήφο τους ή τις όποιες απόψεις που έχουν για τα θέματα που τίθενται, μέσω ηλεκτρονικού ταχυδρομείου.

Παρ’ όλα αυτά όμως, η πλειοψηφία της αντιπολίτευσης αρνήθηκε να συμμετάσχει σ’ αυτό, με αποτέλεσμα να μην υπάρξει απαρτία και έτσι τελικά να ακυρωθεί τυπικά και η συνεδρίαση.

Τα θέματα για τα οποία έπρεπε να ψηφίσουν ήταν δύο:

  1. Έγκριση της 181/2021 απόφασης της Ο.Ε. σχετικά με την 4η αναμόρφωση προϋπολογισμού οικονομικού έτους 2021 και
  2. Έγκριση παραλαβή μελέτης για το έργο «Συντήρηση σχολικών μονάδων Δήμου Δράμας», η οποία πρόκειται να υποβληθεί ως υποέργο της πράξης με τίτλος «Συντήρηση σχολικών μονάδων Δήμου Δράμας» στο χρηματοδοτικό πρόγραμμα «Αντώνης Τρίτσης», στον άξονα προτεραιότητας: «Παιδεία, Πολιτισμός, Τουρισμός και Αθλητισμός», με τίτλο: «Συντήρηση δημοτικών ανοιχτών αθλητικών χώρων, σχολικών μονάδων, προσβασιμότητα ΑΜΕΑ».

Το πρωί της Τρίτης 25 Μαΐου, η προεδρεία του Δημοτικού Συμβουλίου, εξέδωσε και επίσημα το «πρακτικό ματαίωσης της δια περιφοράς συνεδρίασης», ενώ λίγη ώρα αργότερα, εκδόθηκε εκ νέου η ανακοίνωση για νέα συνεδρίαση, για το απόγευμα της ίδιας ημέρας (χθες Τρίτη), αυτή τη φορά με τηλεδιάσκεψη.

Οι αντιδράσεις της αντιπολίτευσης

Το θέμα από την πλευρά των αντιπολιτεύσεων, εστιάστηκε κυρίως στο ότι διαφώνησαν ως προς τον τρόπο με τον οποίο έρχονται θέματα αναμόρφωσης του προϋπολογισμού, χωρίς να υπάρξει συζήτηση και να ζητείται η ψήφος των δημοτικών συμβούλων δια περιφοράς.

Αρχικά, η παράταξη της μείζονος αντιπολίτευσης «Πόλη+Ζωή» αρνήθηκε να συμμετάσχει, όπως φαίνεται και στην αποστολή e-mail του επικεφαλής της κ. Χαρακίδη: «…διαμαρτυρόμενοι για την υποβάθμιση του ρόλου του Δημοτικού Συμβουλίου. Θέματα που αφορούν τον προϋπολογισμό και την εκτέλεση έργων, δεν μπορεί να συζητούνται δια περιφοράς και μάλιστα με κατεπείγουσα διαδικασία. Η απόφαση για την αναμόρφωση του προϋπολογισμού έχει ληφθεί από 18/5 στην Οικονομική Επιτροπή, επομένως μπορούσε να υπάρξει πρόσκληση για συζήτησή της νωρίτερα. Η δια περιφοράς κατεπείγουσα συνεδρίαση περιορίζει το δικαίωμα και τη δυνατότητα των δημοτικών συμβούλων να καταθέσουν αντιπρόταση. Η υποβολή πρότασης για τη συντήρηση των σχολικών μονάδων έπρεπε να είναι έτοιμη έγκαιρα».

Σε δηλώσεις του στον «Πρωινό Τύπο», ο δημ. σύμβουλος κ. Μλεκάνης, σημειώνει ότι «θέλαμε να καταθέσουμε αντιπρόταση για την αναμόρφωση του προϋπολογισμού, επειδή περιλαμβάνει νέα χρηματοδότηση 65.000 ευρώ για το ΣΒΑΚ, που ακόμα δεν έχει έρθει στο Δ.Σ. για να συζητηθεί».

Η διαφοροποίηση του «Project Δράμα 2020»

Από την πλευρά της παράταξης «Project Δράμα 2020», στη διαδικασία συμμετείχε ο επικεφαλής κ. Τσιαμπούσης και ο δημοτικός σύμβουλος κ. Αποστολίδης, οι οποίοι αναφέρθηκαν στην «υποβάθμιση του Δημοτικού Συμβουλίου κάθε φορά που εισάγονται σοβαρά θέματα στη διαδικασία του κατεπείγοντος» και επισημαίνουν ότι, «επίσης, συμβαίνει με την εμμονή σε συνεδριάσεις δια τηλεδιασκέψεων, ακόμη και τώρα που υπάρχει τρόπος να γίνονται δια ζώσης και με ασφάλεια τα δημοτικά συμβούλια».

Σύμφωνα με τη επιστολή του κ. Τσιαμπούση, «συμμετέχουμε στην δια περιφοράς συνεδρίαση λοιπόν, μόνο γιατί πρέπει να ληφθεί απόφαση, κυρίως για το δεύτερο θέμα, με τις εξής παρατηρήσεις : 1) η μείζων αντιπολίτευση διαφορετικά τοποθετείται στα δια περιφοράς συμβούλια. Όταν συνεννοείται με τη δημοτική αρχή συμφωνεί στα δια περιφοράς και στα κατεπείγοντα. 2) Η  δημοτική αρχή έχει αποδείξει ότι χρησιμοποιεί την πανδημία κατά το δοκούν. Και οι δύο στάσεις, απαξιώνουν το δημοτικό συμβούλιο. Η παράταξή μας θα ψηφίσει υπέρ του κατεπείγοντος μόνο επειδή θεωρούμε ότι είναι σημαντικό να κατατεθεί εγκαίρως η πρόταση για τα σχολεία στο Αντώνης Τρίτσης, αν και έχει δοθεί περαιτέρω παράταση ως τις 11/6. Στο πρώτο θέμα, θα ψηφίσουμε υπέρ του κατεπείγοντος γιατί υπάρχουν μισθοδοσίες».

Παρ’ όλα αυτά, από την ίδια παράταξη, οι δημοτικοί σύμβουλοι κα. Κιόρτεβε, κ. Χρυσοχοΐδης και κ. Γεωργιάδης, διαφοροποιήθηκαν από τη θέση του επικεφαλής, δηλώνοντας ότι δεν συμμετέχουν στη συνεδρίαση, ενώ με επιστολή του ο κ. Μουχτάρης δηλώνει ότι δεν συμμετέχει επίσης, έφτασε μετά τη λήξη του οριζόμενου χρόνου και έτσι δεν λαμβάνεται υπόψη.

Στην επιστολή της η κα. Κιόρτεβε έκανε ιδιαίτερη αναφορά στη χρήση των self tests, λέγοντας ότι όλοι πλέον τα χρησιμοποιούν και «με αυτό το δεδομένο, καθώς όλοι είμαστε εργαζόμενοι στον ιδιωτικό ή δημόσιο τομέα, είναι αδιανόητο να συνεχίζει η υποβάθμιση του θεσμού του Δημοτικού Συμβουλίου και του ρόλου των δημοτικών συμβούλων».

Σε δηλώσεις του στον «Πρωινό Τύπο», κ. Τσιαμπούσης επισημαίνει μεταξύ άλλων ότι «ορθώς διαφοροποιήθηκαν, με δεδομένο ότι εμείς έχουμε πει εδώ και καιρό, ότι αφενός πρέπει να γίνονται δια ζώσης τα Δημοτικά Συμβούλια, αλλά και αυτό με τα κατεπείγοντα θέματα έχει παραγίνει. Είχαμε πει για παράδειγμα ότι το θέμα για το ψήφισμα για το Αρχοντικό Παμπούκα, έπρεπε να συζητηθεί».

Ο κ. Τσιαμπούσης τονίζει ότι «παρ’ ότι ψηφίσαμε, στις παρατηρήσεις μας βάλαμε ότι γενικώς εργαλειοποιείται η διαδικασία του κατεπείγοντος Συμβουλίου, από τη δημοτική αρχή η οποία έχει πάρει την πανδημία και την χρησιμοποιεί κατά το δοκούν».

Όπως επισημαίνει, «ψηφίσαμε γιατί έπρεπε γρήγορα να καταθέσουμε το έργο για τα σχολεία στο «Αντ. Τρίτσης». Σημείωσε πάντως ότι, «θα είναι η τελευταία φορά που ψηφίζουμε τέτοια θέματα, αν δεν είναι απολύτως απαραίτητα για να ψηφιστούν».

Ερωτώμενος σχετικά με τα σχολεία, αν τους ικανοποιεί το ποσό των 356.000 ευρώ που μπαίνουν για τη συντήρηση των σχολικών μονάδων εξηγεί: «Αυτά τα χρήματα, πάλι δεν είναι πολλά. Δεν παύει ωστόσο να είναι μια κάποια βοήθεια για να διορθώσουμε κάποια πράγματα. Από εκεί και πέρα, όπως και στην γενικότερη αντιμετώπιση του «Τρίτσης», υπάρχει μια τεράστια προχειρότητα από την πλευρά της δημοτικής αρχής. Στην προτεραιοποίηση που έγινε, είχα πει ότι στην ουσία τα μόνα δύο έργα της ΔΕΥΑΔ που είχαμε μελετήσει μόνοι μας ως Δήμος, είναι και τα μόνα δύο έργα που έμειναν έξω από την προτεραιοποίηση που βάλαμε ως Δήμος. Αυτό δείχνει ξεκάθαρα, ότι δεν υπάρχει κανένας προγραμματισμός. Όσα έρθουν και όσα πάνε».

«Αυτοδιοίκηση Πολιτών»

Ο επικεφαλής της «Αυτοδιοίκησης Πολιτών» κ. Ηλιόπουλος επίσης δεν συμμετείχε, επισημαίνοντας στην επιστολή του, ότι, «η δημοτική αρχή έχει εργαλειοποιήσει τον κορωνοϊό ώστε να περνάει τα ζητήματα όπως θέλει. (…) Πάντα  με την επίκληση της «κυβερνησιμότητας», σημαντικές αρμοδιότητες μεταβιβάστηκαν στην Οικονομική Επιτροπή, αφού διασφαλίστηκε η πλασματική πλειοψηφία του δημάρχου με την «αυθαίρετη προσθήκη» δημοτικών συμβούλων από την μειοψηφία. Μερικούς μήνες μετά, οι συγκυρίες του κορωνοϊού λειτούργησαν ως άλλοθι για τη λήψη αποφάσεων με τα Δημοτικά Συμβούλια να μην συνεδριάζουν καθόλου ή να «συνεδριάζουν» δια περιφοράς ή με «τηλεδιάσκεψη», πράξεις που εξαφάνισαν τη διαφάνεια, το δημόσιο έλεγχο, απαξίωσαν το θεσμικό ρόλο του Δημοτικού Συμβουλίου και κατήργησαν τη συμμετοχή των πολιτών».

«Λαϊκή Συσπείρωση»

Με επιστολή του ο επικεφαλής της «Λαϊκής Συσπείρωσης» κ. Μήτρου, δηλώνει ότι δεν συμμετέχει στη συνεδρίαση, καθώς, «τα θέματα που περιλαμβάνει απαιτούν κανονικά διαδικασία για να αποφασίσει το Δημοτικό Συμβούλιο».