Home > νέα > Αντιπεριφερειάρχης Δράμας στον «Π.Τ.»: Σε καλό δρόμο η πορεία προετοιμασίας για την αντιπυρική περίοδο

Αντιπεριφερειάρχης Δράμας στον «Π.Τ.»: Σε καλό δρόμο η πορεία προετοιμασίας για την αντιπυρική περίοδο

Δεύτερη συνεδρίαση του ΣΟΠΠ της Π.Ε. Δράμας

Αντιπεριφερειάρχης Δράμας: Σε καλό

δρόμο η πορεία προετοιμασίας

για την αντιπυρική περίοδο

 

Του Θανάση Πολυμένη

ΣΥΝΕΔΡΙΑΣΕ για δεύτερη φορά το πρωί της Μ. Τρίτης (χθες) μέσα σε 15 μέρες, το Συντονιστικό Όργανο Πολιτικής Προστασίας της Π.Ε. Δράμας, προκειμένου να εξετάσει κατά πόσο προχώρησαν τα θέματα που είχε εξετάσει στην πρώτη σύσκεψη.

Σύμφωνα με τη νέα νομοθεσία, πριν από την επίσημη έναρξη της αντιπυρικής περιόδου, τα ΣΟΠΠ θα πρέπει να συνεδριάσουν συνολικά 3 φορές ανά 15 μέρες, ώστε να εξετάσουν ενδελεχώς τα ζητήματα που απασχολούν όλους τους εμπλεκόμενους φορείς, ώστε να μην υπάρξουν κενά στην οποιαδήποτε συνεργασία μεταξύ τους. Και αυτό, γιατί πλέον, το Υπουργείο Κλιματικής Κρίσης και Πολιτικής Προστασίας το θεωρεί φλέγον ζήτημα.

Στη σύσκεψη, που πραγματοποιήθηκε, υπό το συντονισμό του Αντιπεριφερειάρχη Δράμας και Πρόεδρο του οργάνου κ. Γρηγόριου Παπαεμμανουήλ, συμμετείχαν ο Εντεταλμένος Περιφερειακός Σύμβουλος Παρακολούθησης Εφαρμογής Δράσεων Αγροτικής Οικονομίας. κ. Γεώργιος Ζιμπίδης, o Διοικητής Πυροσβεστικών Υπηρεσιών Ν. Δράμας Πύραρχος Ιωάννης Αραμπατζής, ο Δήμαρχος Κ. Νευροκοπίου κ. Ιωάννης Κυριακίδης, ο Αντιδήμαρχος Τεχνικών Υπηρεσιών και Πολιτικής Προστασίας Δήμου Παρανεστίου κ. Παύλος Σοφιάδης, εκπρόσωποι των Δήμων Δράμας, Δοξάτου και Προσοτσάνης, εκπρόσωπος της Διεύθυνσης Δασών Δράμας, ο Δασάρχης Δράμας κ. Νικόλαος Κόντος, ο Δασάρχης Κ. Νευροκοπίου κ. Μιχαήλ Μαναρίδης, ο Αστυνομικός Υποδιευθυντής Διεύθυνσης Αστυνομίας Δράμας Ιωάννης Παπαθανασίου, εκπρόσωπος των Ενόπλων Δυνάμεων, καθώς και άλλοι εμπλεκόμενοι φορείς και υπηρεσίες.

Συγκεκριμένα, στο πλαίσιο προετοιμασίας για τη νέα αντιπυρική περίοδο 2022, εξετάστηκαν η πορεία υλοποίησης των δράσεων, που οι συμμετέχοντες φορείς στο Συντονιστικό Όργανο δεσμεύτηκαν για την υλοποίησή τους κατά την πρώτη ειδική συνεδρίαση του Σ.Ο.Π.Π. και θέματα συνεργασίας μεταξύ των οικείων υπηρεσιών του Πυροσβεστικού Σώματος και των Δασικών Υπηρεσιών που αφορούν τόσο στις δράσεις πρόληψης και προστασίας των δασικών εκτάσεων από δασικές πυρκαγιές, όσο και στην παροχή υποστήριξης και στη διασφάλιση άμεσης συνδρομής, από τις οικείες Δασικές Υπηρεσίες προς τις αντίστοιχες υπηρεσίες του Πυροσβεστικού Σώματος κατά την αντιμετώπιση των δασικών πυρκαγιών. Συζητήθηκαν, τέλος, θέματα κυκλοφορίας σε περιαστικά δάση, καθώς και ζητήματα σχετικά με την ενημέρωση του κοινού με αφίσες και ενημερωτικά φυλλάδια για τη λήψη μέτρων πρόληψης από κινδύνους που προέρχονται από δασικές πυρκαγιές.

Αναλυτικότερα και με δηλώσεις του στον  «Π.Τ.» μετά από τη συνεδρίαση του ΣΟΠΠ ο αντιπεριφερειάρχης Δράμας κ. Παπαεμμανουήλ, σημείωσε ότι στη σύσκεψη συμμετείχαν όλοι οι εκπρόσωποι των Δήμων του Νομού καθώς και οι εκπρόσωποι της Πυροσβεστικής Υπηρεσίας, της Αστυνομίας και του Στρατού.

Όπως είπε «η πορεία αυτών που είχαν συζητηθεί στην πρώτη συνεδρίαση είναι σε ικανοποιητικό επίπεδο, κάποια θέματα μάλιστα έχουν ολοκληρωθεί ενώ συζητήθηκε και το θέμα της απαγόρευσης της κυκλοφορίας σε κάποια περιαστικά δάση όπως αυτά της Προσοτσάνης, της Περιχώρας, των Κυργίων, της Καλλιφύτου και του Κορυλόβου».

Τόνισε ακόμα ο κ. Παπαεμμανουήλ, ότι «συζητήθηκε και το θέμα της ενημέρωσης μέσω πληροφοριακού υλικού για την πρόληψη από τις πυρκαγιές με διάφορα μηνύματα που αφορούν την ρύπανση του περιβάλλοντος και άλλα ζητήματα».

Όσον αφορά το ζήτημα της κατασκευής μια υδατοδεξαμενής στην περιοχή του Κορυλόβου, ο κ. Παπαεμμανουήλ είπε ότι τη μελέτη έχει ήδη στα χέρια του ο διευθυντής της Δ/νσης Πολιτικής Προστασίας της Περιφέρειας ΑΜΘ κ. Χουβαρδάς και αναζητείται σχετική χρηματοδότηση για να προχωρήσει η κατασκευή της, ενώ έχει σταλεί και στο Υπ. Κλιματικής Κρίσης και Πολιτικής Προστασίας.

Η επόμενη συνεδρίαση του ΣΟΠΠ θα γίνει την Πέμπτη 12 Μαΐου προκειμένου να εξεταστεί εκ νέου η πορεία των θεμάτων για την ολοκλήρωση της ετοιμότητας της φετινής αντιπυρικής περιόδου.