Home > Νέα > Απαντήσεις για το Νοσοκομείο Δράμας δίνει το Υπουργείο Υγείας Κυριαζίδης: « διατύπωση πολλών «θα»

Απαντήσεις για το Νοσοκομείο Δράμας δίνει το Υπουργείο Υγείας Κυριαζίδης: « διατύπωση πολλών «θα»

 

Απαντήσεις για το Νοσοκομείο Δράμας δίνει το Υπουργείο Υγείας

Κυριαζίδης: «Γενικόλογη υποσχεσιολογική

διατύπωση πολλών «θα» και

στα όρια της διοικητικής φενάκης…»

 

 

 

 

ΕΡΩΤΗΣΗ στη Βουλή, σχετικά με τα προβλήματα που αντιμετωπίζει το Γενικό Νοσοκομείο Δράμας, για την έλλειψη προσωπικού ιατρικού, νοσηλευτικού και διοικητικού προσωπικού αλλά και τη μεταφορά κονδυλίων σε Νοσοκομεία όμορων Νομών, είχε κάνει στις 19 Δεκεμβρίου 2016, ο βουλευτής Δράμας και αν. γενικός γραμματέας της Κ.Ο. της Νέας Δημοκρατίας κ. Δημήτρης Κυριαζίδης.

Στην ερώτηση αυτή, καθώς και σε παρόμοια ερώτηση της βουλευτού Δράμας της Δημοκρατικής Συμπαράταξης κας Χαράς Κεφαλίδου, απάντηση έδωσε ο αναπληρωτής υπουργός Υγείας κ. Παύλος Πολάκης.

Αναλυτικότερα, όπως δίνει στη δημοσιότητα ο κ. Κυριαζίδη, στο Νοσοκομείο Δράμας, συνεχίζονται τα λειτουργικά προβλήματα, η αποδόμηση της ιατρονοσηλευτικού και διοικητικού προσωπικού, η μείωση του προϋπολογισμού κτλ.

Από την απάντηση του αρμόδιου Υπουργού προκύπτει μια γενικόλογη υποσχεσιολογική διατύπωση πολλών «θα» ή  τί «έχει ζητηθεί» και στα όρια της διοικητικής φενάκης μια απίστευτη ωραιολογία, που όμως δεν λύνει τα προβλήματα παρά μόνο στη φαντασία του συντάκτη της απάντησης.

Συνεχίζοντας ωστόσο την υποβάθμιση της νοσοκομειακής μονάδας της Δράμας, επιβεβαιώνει η μεταφορά – αφαίρεση ενός εκατομμυρίου ευρώ (1.000.000€) από τη Δράμα σε νοσοκομεία των όμορων νομών επιρρίπτοντας την ευθύνη στη 4η Υ.Π.Ε., επικαλούμενος την ενίσχυση του Γ.Ν. Δράμας με το ελάχιστο ποσό των 80.000€(!!) για την ενίσχυση μιας μόνο κλινικής του.

Λαμβάνοντας υπ’ όψιν ότι το Γ.Ν. Δράμας καλύπτει σε πρωτοβάθμιο και δευτεροβάθμιο επίπεδο ανάγκες φροντίδας και ανασφάλιστων ασθενών (πολίτες κρατών μελών Ε.Ε., πολίτες τρίτων χωρών, ευπαθείς και ευάλωτες κοινωνικές ομάδες αλλά και προσφύγων) γίνεται αντιληπτό ότι το χρηματικό ποσό που εντέλει αφαιρέθηκε από το Γ.Ν. Δράμας (1.000.000€) είναι απόλυτα αναγκαίο για τη συνέχιση της λειτουργίας του και βεβαίως δεν απαντά ο κ. Πολάκης ποιό το κόστος που καλύπτεται από τον προϋπολογισμό του 2017 και ο οποίος είναι ήδη μειωμένος κατά χιλιάδες ευρώ σε σχέση με το 2016, δεν τον ενδιαφέρουν τον κ. Υπουργό οι ασφαλισμένοι που για  «ραντεβού» με παθολόγο στα τακτικά ιατρεία περιμένουν 40 ημέρες, για καρδιολόγο 1 μήνα, για πνευμονολόγο 2 μήνες και για εργαστηριακές εξετάσεις 15-20 μέρες.

Παράλληλα και σύμφωνα με προτάσεις τόσο του Ιατρικού Συλλόγου Δράμας, αλλά και άλλων φορέων προκύπτει η αναγκαιότητα τροποποίησης του οργανογράμματος λειτουργίας του Γ.Ν. Δράμας καθώς και της επιτακτικής ανάγκης της δημιουργίας ογκολογικής κλινικής για τη παροχή υπηρεσιών σε ασθενείς με καρκίνο, τη πρόσληψη του αντίστοιχου ιατρικού και νοσηλευτικού προσωπικού όλων των κλινικών με τη καθιέρωση αντικειμενικών κινήτρων προσέλευσης νέων ιατρών, τη δημιουργία αυτόνομου Τ.Ε.Π. για την καλλίτερη αντιμετώπιση των ασθενών αλλά και την εξασφάλιση της 24ωρης φύλαξης και καθαριότητας του φορέα.

Σε όλα τα παραπάνω διαπιστώθηκε η απαξιωτική στάση του αρμόδιου Υπουργού, μέλους μιας Κυβέρνησης, ιδεολογίας εχθρικά διακείμενης προς τα προβλήματα των πολιτών και του τόπου. Ανίκανης να τα διαχειριστεί και να συμβάλλει στην επίλυσής τους.

 

Σημεία από την απάντηση

Από την απάντηση που έδωσε στη δημοσιότητα ο αναπληρωτής υπουργός Υγείας κ. Πολάκης στις ερωτήσεις των δύο βουλευτών Δράμας κ. Κυριαζίδη και κας Κεφαλίδου, επισημαίνονται μεταξύ άλλων τα παρακάτω:

[Από τη Δ/νση Ανθρωπίνων Πόρων Ν.Π. έχει δοθεί η έγκριση για προκήρυξη 760 θέσεων ειδικευμένων ιατρών κλάδου Ε.Σ.Υ. Για το Νοσοκομείο Δράμας είναι:

– Μία (1) θέση επιμελητή Β’ Παθολογίας.

– Μία (1) θέση επιμελητή  Β΄ Ιατρικής Βιοπαθολογίας.

– Μία (1) θέση επιμελητή Β΄ Ακτινοδιαγνωστικής.

– Μία (1) θέση επιμελητή Β΄ Αιματολογίας ή Ιατρικής Βιοπαθολογίας ή Παθολογίας (για την αιμοδοσία).

– Μία (1) θέση επιμελητή Β΄ Νεφρολογίας (για τη Μ.Τ.Ν.) και,

– Μία (1)  θέση επιμελητή Β΄ Οφθαλμολογίας.]

Σε άλλο σημείο γίνεται αναφορά ότι την περίοδο Ιουλίου – Αυγούστου 2016, όπου το Νοσοκομείο προσέλαβε 5 υπαλλήλους των κατηγοριών ΠΕ Φαρμακοποιών, ΔΕ Νοσηλευτικής, ΔΕ Βοηθών Φαρμακείου, ΔΕ Διοικητικών Γραμματέων και ΥΕ Βοηθητικό Υγειονομικό Προσωπικό – Μεταφορέων Ασθενών. Επίσης, προσελήφθησαν 17 άτομα διοικητικοί υπάλληλοι.

Από προκηρύξεις που βρίσκονται σε εξέλιξη, θα προσληφθούν μία Φαρμακοποιός και 4 νοσηλεύτριες, καθώς και 9 άτομα σε νοσηλευτικό και παραϊατρικό προσωπικό.

Από το πρόγραμμα Κοινωφελούς Εργασίας θα προσλάβει 27 άτομα διαφόρων ειδικοτήτων, ενώ από άλλη προκήρυξη της 4ης ΥΠΕ Μακεδονίας – Θράκης, θα προσληφθούν: 5 άτομα επικουρικό προσωπικό (1 Διοικητικός, 1 Εργαστηριακός, 2 Τραυματιοφορείς, 1 Φαρμακοποιός), ενώ έχουν ζητηθεί και άλλα 8 άτομα.

Η ΜΕΘ του Νοσοκομείου ενισχύθηκε με 1 ιατρό και 2 νοσηλεύτριες.

Αφήστε μια απάντηση

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται. Τα υποχρεωτικά πεδία σημειώνονται με *