Home > νέα > Απεργία πείνας ξεκίνησε χθες ο Θέμης Καλμπακίδης κατά του αγωγού ΤΑΡ

Απεργία πείνας ξεκίνησε χθες ο Θέμης Καλμπακίδης κατά του αγωγού ΤΑΡ

Απεργία πείνας ξεκίνησε

χθες ο Θέμης Καλμπακίδης

κατά του αγωγού ΤΑΡ

 

► Καλπακίδης: «Απεργία πείνας μέχρι να φύγουν οι υπάλληλοι του αγωγού ΤΑΡ από τα χωράφια»

Κ. Μουζουράκη: « Ύψιστη προτεραιότητα για τον ΤΑΡ είναι η υγεία και η ασφάλεια»

 

 

Του Θανάση Πολυμένη

ΑΠΕΡΓΙΑ πείνας, προκειμένου να αποχωρήσουν από τα χωράφια των Φιλίππων τα συνεργεία των εργατών του φυσικού αγωγού αερίου ΤΑΡ, ξεκίνησε χθες λίγο πριν το μεσημέρι, ο πρόεδρος του Αγροτικού Συλλόγου Καβάλας κ. Θέμης Καλπακίδης.

Συγκεκριμένα, χθες το πρωί, συνεργεία της εταιρείας φυσικού αερίου ΤΑΡ, εμφανίστηκαν στην περιοχή των Φιλίππων, στα χωράφια και ξεκίνησαν τις πρώτες εργασίες, προκειμένου να περάσει από εκείνο το σημείο ο αγωγός.  Πρόκειται για το μοναδικό σημείο κατά την όδευση του αγωγού ΤΑΡ, στο οποίο οι εργασίες δεν έχουν ξεκινήσει ποτέ, ενώ στο μεγαλύτερο μέρος του ο αγωγός έχει προχωρήσει.

Ο πρόεδρος του Αγροτικού Συλλόγου Καβάλας κ. Καλπακίδης, βρέθηκε στο σημείο εκείνο, μέσα σε χωράφια από ηλιόσπορους και μόλις ξεκίνησαν οι εργασίες (ανάμεσα στις Κρηνίδες και τους Φιλίππους), δήλωσε ότι ξεκινάει απεργία πείνας, μέχρις ότου τα συνεργεία αποχωρήσουν από την περιοχή.

Ο ίδιος, χαρακτήρισε τις εργασίες της εταιρείας παράνομες, ενώ μεταξύ άλλων, ζητάει από τον υπουργό Περιβάλλοντος και Ενέργειας κ. Σταθάκη και τον πρωθυπουργό κ. Τσίπρα, να τηρήσουν τις υποσχέσεις τους και η όδευση του αγωγού να αλλάξει. Παράλληλα, υπενθυμίζει ότι οι εργασίες έπρεπε να σταματήσουν  βάσει των λεγομένων του υπουργού, μέχρι να ελεγχθούν οι περιβαλλοντικοί  όροι. Σε διαφορετική περίπτωση, καλεί τον πρωθυπουργό να επισκεφθεί την περιοχή, για να διευκρινίσει ο ίδιος τους λόγους για τους οποίους δεν αλλάζει η όδευση.

KALPAKIDHS 01

Ο κ. Καλπακίδης την ώρα που αναγγέλλει στο συνεργεία της Κοινοπραξίας του ΤΑΡ, ότι ξεκινάει απεργία πείνας.

Απαξίωση και νομιμότητα

Ο «Πρωινός Τύπος» επικοινώνησε χθες το μεσημέρι με τον κ. Καλπακίδη, ο οποίος εξήγησε μεταξύ άλλων ότι, δεν θα φύγει από εκεί, αν δεν αποχωρήσουν τα συνεργεία της Κοινοπραξίας, ενώ μίλησε για μη νομιμότητα και εξαπέλυσε ευθείες βολές ακόμα και κατά του Δήμου Καβάλας.

Είπε συγκεκριμένα στον «Πρωινό Τύπο»: «Δυστυχώς η Κοινοπραξία εξακολουθεί να μας συμπεριφέρεται απαξιωτικά. Όχι μόνο εμάς, αλλά όλη την τοπική κοινωνία, ενώ παρανόμως έχει πάρει εγκρίσεις των περιβαλλοντικών έργων, χωρίς να τηρήσει τους νόμους και τις διαδικασίες της διακρατικής διαδικασίας.

Όλοι κωφεύουν και όλοι κλείνουν τα μάτια σ’ αυτή την παρανομία της Κοινοπραξίας, κι αυτοί βλέπουμε ότι προσπαθούν να συνεχίσουν κανονικά τις εργασίες τους. Αντί λοιπόν να μπούμε στη διαδικασία να έχουμε διαπληκτισμούς και άλλα, πήρα αυτή την απόφαση μέχρι να φύγουν αυτοί από εδώ. Όσο είναι αυτοί εδώ, δεν θα τους επιστρέψουμε να κάνουν εργασίες».

Στην ερώτηση αν έχει έρθει στο μεταξύ σε επαφή με το Δήμο Καβάλας ή τη δήμαρχο, είπε: «Θεωρητικά είναι όλοι μαζί μας. Πρακτικά φαίνεται από τις αποφάσεις τους. Από τη στιγμή που υπάρχει μια απόφαση του Δήμου και ουσιαστικά δεν υλοποιείται και απαιτεί ο Δήμος να υλοποιηθεί και να σεβαστεί ο καθένας την απόφαση αυτή, από εκεί και πέρα, είμαστε υποχρεωμένοι εμείς, σαν πολίτες, να εφαρμόσουμε την απόφαση του Δήμου».

 

Κ. Μουζουράκη: « Ύψιστη προτεραιότητα

για τον ΤΑΡ είναι η υγεία και η ασφάλεια»

 Ο «Π.Τ.» επικοινώνησε χθες και με την Διευθύντρια Επικοινωνίας του ΤΑP, κα. Κατερίνα Μουζουράκη, η οποία επεσήμανε, μεταξύ άλλων, πως ο ΤΑP λειτουργεί σύμφωνα με την κείμενη εθνική και ευρωπαϊκή νομοθεσία. Σχετικά με την απεργία πείνας που ξεκίνησε χθες ο κ. Καλπακίδης, η κα. Μουζουράκη δήλωσε πως ο ΤΑΡ σέβεται το δικαίωμα κάθε πολίτη να εκφράζει ελεύθερα την άποψή του και καλεί όλους να σεβαστούν το νόμιμο δικαίωμα διέλευσης του αγωγού που έχει εξασφαλιστεί από την Ελληνική Πολιτεία.

Η κα. Μουζουράκη δήλωσε χαρακτηριστικά στον «Π.Τ.»: «Ο TAP σέβεται το δικαίωμα κάθε πολίτη να εκφράζει ελεύθερα την άποψή του και καλεί όλους να σεβαστούν το νόμιμο δικαίωμα διέλευσης του αγωγού που έχει εξασφαλιστεί από την Ελληνική Πολιτεία. Ύψιστη προτεραιότητα για τον TAP είναι η υγεία και η ασφάλεια.

Από την πρώτη στιγμή, είμαστε σε ανοιχτό διάλογο με τις τοπικές κοινωνίες και θα συνεχίσουμε να καλούμε τους διαφωνούντες σε διάλογο για οποιαδήποτε ανησυχία τους. Θα θέλαμε επίσης να επισημάνουμε ότι η χάραξη του αγωγού στην περιοχή των Τεναγών έχει αλλάξει, ώστε να παρακάμπτει τελείως τον τυρφώνα. Η τωρινή όδευση επελέγη και εγκρίθηκε από το Ελληνικό Κράτος και τα αρμόδια όργανά του, επειδή αφήνει το μικρότερο δυνατό αποτύπωμα στο περιβάλλον και την κοινωνία, κι είναι η ασφαλέστερη από κατασκευαστικής άποψης».

Ο ΤΑΡ δεσμεύεται και λειτουργεί σύμφωνα με την κείμενη εθνική και ευρωπαϊκή νομοθεσία, τις διακρατικές συμφωνίες που έχουν υπογραφεί και ορίζουν το πλαίσιο λειτουργίας του, καθώς και τις σχετικές εθνικές άδειες που έχει λάβει – όπως η Απόφαση Έγκρισης Περιβαλλοντικών Όρων το 2014, οι Πράξεις Εγκατάστασης και η Άδεια Εγκατάστασης το 2016.

Ο σεβασμός και η στήριξη των τοπικών κοινωνιών αποτελεί βασική αξία της λειτουργίας μας».

 

Η συνέντευξη Τύπου

Στο μεταξύ, την Τετάρτη 20 Ιουνίου, η Συντονιστική Επιτροπή Πολιτών, με την παρουσία φορέων της Καβάλας και των Κρηνίδων που συμμετέχουν και στηρίζουν την Συντονιστική Επιτροπή Πολιτών για την αλλαγή της όδευσης του αγωγού ΤΑΡ, παραχώρησε συνέντευξη Τύπου. Εκεί, ο πρόεδρος του Αγροτικού Συλλόγου Καβάλας Θέμις Καλπακίδης σημείωσε ότι «δεν είναι 4 – 5 αγρότες που αντιδρούν στην συγκεκριμένη όδευση, σήμερα παρόντες είναι και συμμετέχουν, ο Αγροτικός Σύλλογος Νέστου, το Σωματείο Εργαζομένων στα Πετρέλαια, η Ομοσπονδία Επαγγελματοβιοτεχνών που εκπροσωπεί 35 κλαδικά σωματεία, το Επιμελητήριο Καβάλας, ο σύλλογος εμπόρων βιοτεχνών του πρώην Δήμου Φιλίππων, ο σύλλογος Γονέων και Κηδεμόνων Γυμνασίου και Λυκείου Κρηνίδων, όπως και ο σύλλογος των Δημοτικών Σχολείων Κρηνίδων, ο Πολιτιστικός Φυσιολατρικός Σύλλογος τους Ζυγού, το Σωματείο Εργαζομένων στην ΒΦΛ, ο Εμπορικός Σύλλογος Καβάλας και άλλοι φορείς έχουν δηλώσει συμμετοχή και συμπαράστασης στον αγώνα αυτό».

Στη συνέντευξη, ο κ. Καλπακίδης επεσήμανε ότι, «η εταιρεία έχει προχωρήσει σε παράνομες εργασίες και κανείς δεν ενδιαφέρεται και μάλιστα φέρνουν αστυνομία να μας απειλήσει όταν διαμαρτυρόμαστε, ο νόμος δεν ισχύει για όλους; Παράνομα αντλούν ύδατα, περνάνε από χωράφια χωρίς την άδεια των ιδιοκτήτων κ.α. Έχουν καταστρατηγηθεί συνθήκες και ευρωπαϊκές οδηγίες και δεν έχει τηρηθεί η νομιμότητα. Η μόνη διαβούλευση που έχει γίνει είναι για την αλλαγή της όδευσης και τίποτα άλλο».

Εν κατακλείδι ο κ. Καλπακίδης σημείωσε ότι «Υποχρέωση όλων είναι να επαναφέρουμε τον ΤΑΡ στην νομιμότητα ,γιατί καταστρατηγήθηκαν συμφωνίες, διεθνείς συνθήκες, παραβιάστηκαν άρθρα και βιάζεται ουσιαστικά βιάζεται ο τόπος μας. Αν κάποιος έκανε διαβούλευση είμαστε εμείς, που μιλήσαμε με όλους τους φορείς» ενώ άφησε υπονοούμενα ότι υπάρχει κρυφός σκοπός από την εταιρία με στόχο την τύρφη και γνωστοποίησε ότι ένας ακόμη νέος αγωγός με το όνομα ΠΟΣΕΙΔΩΝ θα περάσει ακολουθώντας την διαδρομή που έχουν προτείνει ο τοπικοί φορείς ως εναλλακτική διαδρομή για τον ΤΑΡ, από την αρχή, χωρίς να έχουν εισακουστεί.