Home > Πρώτο Θέμα > Απλήρωτοι παραμένουν δεκάδες επαγγελματίες της Δράμας από το παλαιό Φεστιβάλ Ταινιών της Δράμας

Απλήρωτοι παραμένουν δεκάδες επαγγελματίες της Δράμας από το παλαιό Φεστιβάλ Ταινιών της Δράμας

Δεν πέρασε η έκθεση των ορκωτών λογιστών

Απλήρωτοι παραμένουν δεκάδες

επαγγελματίες της Δράμας από

το παλαιό Φεστιβάλ Ταινιών της Δράμας

► Σολάκης: Το Δημοτικό Συμβούλιο δεν επέδειξε την πολιτική ανδρεία να πληρωθούν οι ιδιώτες

► Περίπου 500.000 ευρώ οφείλονται σε ιδιώτες, δικηγόρους και εκκαθαριστές!

 

 

Του Θανάση Πολυμένη

ΣΕ ΜΕΓΑ πρόβλημα εξελίχθηκε πια η εκκαθάριση και ο τελικός ισολογισμός της παλαιάς Δημοτικής Κοινωφελούς Επιχείρησης του Φεστιβάλ Ταινιών Μικρού Μήκους Δράμας.

Όπως είναι γνωστό, το «παλαιό Φεστιβάλ», έκλεισε ως Δημοτική Κοινωφελής Επιχείρηση από το 2011 ακόμα και από το 2013 άρχισε η πλήρης εκκαθάρισή της. Τα χρέη που άφησε πίσω του είναι πολλά, και δυστυχώς μέχρι σήμερα ακόμα δεν έχουν πληρωθεί.

Δεκάδες επιχειρήσεις στη Δράμα έχουν να λαμβάνουν αρκετές χιλιάδες ευρώ, που ανέρχονται περίπου στις 205.000 στο σύνολό τους (με δικαστικές αποφάσεις). Ενώ, οφείλονται επίσης διάφορα δικαστικά έξοδα, δικηγόροι απλήρωτοι, ακόμα και οι εκκαθαριστές όλα αυτά τα χρόνια δεν έχουν πληρωθεί ούτε ένα ευρώ! Το συνολικό ποσό που οφείλει ο Δήμος Δράμας να πληρώσει ανέρχεται περίπου στις 500.000 ευρώ! Και ανάμεσα σε όλα αυτά, πολλά ακόμα χρήματα, τα οποία λόγω πενταετίας παραγράφονται, επειδή δεν έχουν προσφύγει στη δικαιοσύνη!

Κι όμως, παρ’ όλα αυτά, όταν προχθές το θέμα της τελικής έκθεσης της εκκαθάρισης του «παλαιού Φεστιβάλ» ήρθε ως έκτακτο θέμα προς έγκριση στο Δημοτικό Συμβούλιο Δράμας, δεν ψηφίστηκε, παρά μόνο από τον ίδιο τον αντιδήμαρχο Οικονομικών κ. Σολάκη. Ακόμα και οι ελάχιστοι παρόντες δημοτικοί σύμβουλοι της συμπολίτευσης του κ. Μαμσάκου, ψήφισαν «παρών», όπως και η αντιπολίτευση! Αλλά και όπως επισήμανε κάποια στιγμή η αντιπολίτευση, ήταν παράξενο το ότι, όχι μόνο ήρθε τελευταία στιγμή μέσα στο 2018, όχι μόνο έλλειπαν – προσχεδιασμένα όπως λένε – πολλοί δημοτικοί σύμβουλοι, αλλά περιέργως έλλειπε και ο ίδιος ο δήμαρχος κ. Μαμσάκος. Για την έλλειψη του δημάρχου ο πρόεδρος του σώματος κ. Μπαϊρακτάρης, είπε ότι είχε μια ξαφνική αδιαθεσία από ίωση, ενώ δύο ώρες ενωρίτερα είχε παρουσιάσει 5 υποψήφιες δημοτικούς συμβούλους της παράταξής του.

Σημαντικό να αναφερθεί εδώ, είναι ότι κατά τη συζήτηση του 1ου έκτακτου θέματος όπως ήταν αυτό, που γίνεται πριν από την ημερήσια διάταξη, παρόντες δημοτικοί σύμβουλοι από την συμπολίτευση στην αίθουσα ήταν ο πρόεδρος του σώματος κ. Μπαϊρακτάρης, ο αναπληρωτής δημάρχου και αντιδήμαρχος Τεχνικών Έργων κ. Παπαδόπουλος, ο πρόεδρος του Πολιτιστικού Οργανισμού Φεστιβάλ Ταινιών Μικρού Μήκους κ. Τερζής και ο κ. Σολάκης, ο οποίος ψήφισε μόνο ορισμένες δαπάνες και όλο το σύνολο της έκθεσης. Ενώ από την αντιπολίτευση, οι παρόντες ψήφισαν «παρών», εκτός του κ. Στεφανίδη που ψήφισε «όχι».

FESTIVAL 04

Η εκκαθάριση!

Η εκκαθάριση της Δημοτικής Κοινωφελούς Επιχείρησης του Φεστιβάλ Ταινιών Μικρού Μήκους της Δράμας, κράτησε περίπου 7 χρόνια! Και ήρθε προς έγκριση στο Δημοτικό Συμβούλιο Δράμας, ως έκτακτο τρεις μέρες πριν από τη λήξη του 2018, καθώς δεν υπήρχε άλλη ευκαιρία για συζήτηση! Ήταν η τελευταία ημερομηνία που υπήρχε προκειμένου να οριστικοποιηθεί η έκθεση, καθώς από 1 Ιανουαρίου 2019, θα ήταν εκπρόθεσμη.

Όπως είπε κατά την εισήγησή του ο αρμόδιος αντιδήμαρχος Οικονομικών κ. Σολάκης, «καμία υπηρεσία δεν προθυμοποιήθηκε από το Δήμο Δράμας να βοηθήσει ή να συμβάλει στο πέρας της υπόθεσης»! Ξεκαθάρισε επίσης ότι, η συνεργασία του ίδιου με τους εκκαθαριστές δεν ήταν καθόλου καλή, αλλά και όσων άλλων εκ μέρους του Δήμου ασχολήθηκαν με το θέμα αυτό.

Η συζήτηση στο σώμα κράτησε δυόμιση ολόκληρες ώρες και κατά περιόδους υπήρξε έντονη συζήτηση και αντεγκλήσεις, ενώ κατέληξε να ψηφίσουν «παρών» ακόμα και οι τρεις από τους τέσσερις της συμπολίτευσης, παρ’ εκτός από τον ίδιο τον αντιδήμαρχο Οικονομικών.

Θα πρέπει να πούμε ακόμα εδώ ότι, ανάμεσα σ’ αυτούς που έχουν να λαμβάνουν χρήματα, βρίσκονται και σκηνοθέτες και ηθοποιοί που βραβεύτηκαν για τις ταινίες τους και δεν έχουν πάρει ακόμα τα χρήματα αυτά. Πολλοί από τους ελεύθερους επαγγελματίες έχουν καταφύγει στα δικαστήρια και έχουν δικαιωθεί, με αποφάσεις των δικαστηρίων να ορίζουν ότι ο Δήμος Δράμας είναι αρμόδιος να πληρώσει. Όσοι όμως δεν έχουν προσφύγει στα δικαστήρια, μάλλον δεν πρόκειται ποτέ να πληρωθούν τα χρήματα αυτά, καθώς μετά από πενταετία, σύμφωνα με το νόμο, παραγράφονται!

Τελικά η εκκαθάριση ξεκίνησε από το 2013 και ενώ έπρεπε να έχει ολοκληρωθεί σε δύο χρόνια, υπήρξαν απανωτές αναβολές, έφτασαν το θέμα μέχρι και σήμερα, τρεις μέρες πριν το τέλος του 2018!

Όπως είπε ο κ. Μλεκάνης μεταξύ άλλων μετά απ’ αυτό, «η εμπλοκή που θα δημιουργηθεί, είναι απρόβλεπτη από εδώ και πέρα. Δεν υπάρχει δεδομένο, για να πούμε τι θα γίνει τώρα».

Σολάκης: «Ήθελε πολιτική ανδρεία…»

Δηλώσεις στον «Πρωινό Τύπο» έκανε ο αντιδήμαρχος Οικονομικών κ. Σολάκης, λέγοντας ότι «έπρεπε να περάσει η έκθεση, γιατί έπρεπε να πληρωθούν κάποιοι από τους συμπολίτες μας που έχουν να παίρνουν χρήματα». Όπως είπε μάλιστα, διευκρίνισε ότι «δεν θα πληρωθούν οι τόκοι, θα πληρωθούν μόνο τελεσίδικες αποφάσεις και μετά από την πενταετία και πλέον πολλά παραγράφονται. Για παράδειγμα, κάποιος εργαζόμενος που είχε να λάβει ένα ποσό 200 ευρώ, αυτό διαγράφεται, γιατί και η πενταετία έχει περάσει και προσφυγή δεν έχει κάνει».

Περίπου 10 επιχειρήσεις έχουν να εισπράττουν περί τα 205.000 ευρώ, ενώ όπως είπε ο κ. Σολάκης, «δεν μπόρεσα τελικά να τους πείσω να ψηφίσουν την εκκαθάριση». Σημείωσε μάλιστα ότι ψήφισε θετικά, γιατί πρέπει να πληρωθούν κάποιοι συμπολίτες μας: «Με ενδιαφέρει γιατί μετά από αυτό, δεν θα μπορέσουν να πληρωθούν εκείνοι οι άνθρωποι, οι οποίοι και δικαστικά έχουν δικαιωθεί για να πληρωθούν».

Όπως είπε ο αντιδήμαρχος, «έδωσα τόσες πολλές διευκρινίσεις, εξήγησα ότι δεν θα υπάρξει κανένα πρόβλημα, ότι η Οικονομική υπηρεσία του Δήμου θα έδινε την τελική εντολή».

Στην ερώτηση για το τι θα γίνει από εδώ και πέρα μιας και η 31 Δεκεμβρίου ήταν καταληκτική ημερομηνία για την έγκριση της έκθεσης της εκκαθάρισης, ο κ. Σολάκης είναι σαφής: «Κανείς δεν μπορεί να δώσει μία σίγουρη απάντηση. Έχουμε τη δυνατότητα να το ξαναφέρουμε… αλλά τι να πούμε τώρα; Πώς θα αναγκάσουμε κάποιον που ψήφισε παρών, να ψηφίσει στη συνέχεια θετικά;»

Όπως εξήγησε μάλιστα, είναι άγνωστο αν και πώς όλα αυτά τα χρήματα θα πληρωθούν. Τα χρήματα προς τους ιδιώτες και τα δικαστικά έξοδα! «Εφέτης δικαστής έχει πει, έχει ορίσει να πληρωθούν! Και ποιος είναι αυτός που λέει να μην πληρωθούν; Εγώ μάλιστα ξεκαθάρισα ότι, η Οικονομική Υπηρεσία δεν  μπορεί να εκδώσει ένταλμα πληρωμής αν δεν είναι 100% βέβαιη. Η Οικονομική Υπηρεσία θα γνωμοδοτήσει ξεχωριστά για κάθε ένταλμα πληρωμής. Οι δικλείδες ασφαλείας είναι τόσες πολλές, ώστε … αεράτοι οι δημοτικοί σύμβουλοι να ψηφίσουν ναι!»

Σε νέα ερώτηση για το τι θα γίνει τελικά από εδώ και πέρα, ο κ. Σολάκης επαναλαμβάνει ότι «παρόμοια διαδικασία δεν υπάρχει. Ο δρόμος που θα ακολουθήσει από εδώ και πέρα, δεν τον έχει διαβεί κανείς! Έχω την εντύπωση ότι, ή αυτό ή το επόμενο Δημοτικό Συμβούλιο, θα συρθεί για λόγους ηθικής τάξης, να συζητήσει το θέμα και να ψηφίσει κάτι διαφορετικό! Θα αναγκαστεί για λόγους ηθικής τάξης… για να μην έχει τύψεις συνείδησης!»

Ενώ λίγο παρακάτω επισημαίνει: «Αυτοί που ψήφισαν δεν θα είναι καλά με τον εαυτό τους! Εγώ τουλάχιστον δεν θα ήμουν καλά με αυτό!»

Σε άλλο σημείο ο κ. Σολάκης τονίζει ιδιαίτερα ότι υπάρχουν επαγγελματίες που έκαναν κάποια δουλειά, πρόσφεραν κάποιες υπηρεσίες, έχουν κόψει τιμολόγιο, έχουν πληρώσει τους φόρους τους και έχουν δικαιωθεί από τα δικαστήρια και καταλήγει, στέλνοντας ταυτόχρονα ένα μήνυμα προς όλους: «Ήθελε πολιτική ανδρεία από το Δημοτικό Συμβούλιο, να πει: εμείς δεν είμαστε υποχρεωμένοι σαν Δημοτικό Συμβούλιο να πληρώσουμε, πλην όμως το Φεστιβάλ είναι δικό μας παιδί. Και επειδή έχει πέσει σε δυσμένεια και υπάρχει δικαστική απόφαση που λέει, πλήρωσε, αναλαμβάνουμε αυτά που έπρεπε να πληρώσει το Φεστιβάλ. Αυτό έπρεπε να γίνει. Αλλά αυτό θέλει πολιτική ανδρεία! Την οποία δυστυχώς το Δημοτικό Συμβούλιο δεν την έδειξε στην προκειμένη περίπτωση!»

Καταλήγοντας προς το παρόν, να σημειώσουμε ότι τα έξοδα μοιράζονται ως εξής: Τελεσίδικες δικαστικές αποφάσεις που ανέρχονται στις 205.000 ευρώ, περίπου 180.000 ευρώ είναι για νέες δικαστικές αποφάσεις τις επόμενες ημέρες και άλλα έξοδα για μία δικηγόρο η οποία δεν έχει πληρωθεί όπως και οι εκκαθαριστές. Σύνολο περίπου 500.000 ευρώ! Τα χρήματα αυτά όπως είπε ο κ. Σολάκης, θα πληρώνονταν σε βάθος τριετίας!