Home > Πρώτο Θέμα > Από 21 έως 23 Οκτωβρίου το  «Φεστιβάλ VIA EGNATIA Αμφίπολη-Δράμα-Φίλιπποι» 2022-  Οι φετινές εκδηλώσεις είναι αφιερωμένες στα 100 χρόνια Μικρασιατικής Καταστροφής

Από 21 έως 23 Οκτωβρίου το  «Φεστιβάλ VIA EGNATIA Αμφίπολη-Δράμα-Φίλιπποι» 2022-  Οι φετινές εκδηλώσεις είναι αφιερωμένες στα 100 χρόνια Μικρασιατικής Καταστροφής

Από 21 έως 23 Οκτωβρίου

το  «Φεστιβάλ VIA EGNATIA

Αμφίπολη-Δράμα-Φίλιπποι» 2022

 Οι φετινές εκδηλώσεις είναι αφιερωμένες στα 100 χρόνια Μικρασιατικής Καταστροφής

 

 

Του Θανάση Πολυμένη

 ΕΝΗΜΕΡΩΣΗ σχετικά με το «Φεστιβάλ VIA EGNATIA Αμφίπολη-Δράμα-Φίλιπποι» 2022 έκανε χθες το πρωί, ο αντιπεριφερειάρχης Δράμας κ. Γρ. Παπαεμμανουήλ, μαζί με τους φορείς που συμμετέχουν στις σχετικές εκδηλώσεις που θα γίνουν στην περιοχή του Νομού Δράμας.

Παρόντες στη συνέντευξη Τύπου ήταν ο εκπρόσωπος του ΣΕΓΑΣ Αν. Μακεδονίας – Θράκης κ. Μυστακίδης, η πρόεδρος του Συλλόγου Καρκινοπαθών Δράμας κα. Σαραφίδου, ο πρώτος πρόεδρος του Συλλόγου Drama Runers κ. Κιόρογλου, η γραμματέας του Πολιτιστικού Συλλόγου Μαυροβάτου κα. Βασιλειάδου, η πρόεδρος του Πολιτιστικού Συλλόγου Δοξάτου κα. Ζαφειροπούλου, ο γραμματέας του Αθλητικού Συλλόγου Δοξάτου κ. Δεληολάνης και ο καθηγητής του Μουσικού Σχολείου Δράμας ως εκπρόσωπος κ. Αμπερίδης.

Κατά τις δηλώσεις του ο αντιπεριφερειάρχης κ. Παπαεμμανουήλ, σημείωσε ότι πρόκειται για «ένα πολύ σημαντικό τριήμερο εκδηλώσεων», επισημαίνει το «πνεύμα συνεργασίας που υπάρχει μεταξύ των φορέων που συμμετέχουν και στηρίζουν τις εκδηλώσεις».

Ο αντιπεριφερειάρχης Δράμας αναφέρθηκε αναλυτικά στο πρόγραμμα των εκδηλώσεων, ενώ μεταξύ άλλων τόνισε ότι θα υπάρχει επίσης και μια έκθεση αφιερωμένη στα 100 χρόνια από την Μικρασιατική Καταστροφή.

Όπως ανάφερε ο κ. Παπαεμμανουήλ, τα μετάλλια που έχουν κοπεί για τους δρομείς, είναι αφιερωμένα στα 100 χρόνια από τη Μικρασιατική Καταστροφή.

Τέλος, οι παριστάμενοι εκπρόσωποι των παραπάνω φορέων, έκαναν ιδιαίτερη αναφορά στην στήριξη των εκδηλώσεων με τη σειρά του, καλώντας μάλιστα τους Δραμινούς να συμμετάσχει τόσο στον αγώνα δρόμου όσοι μπορούν, αλλά και στις διάφορες εκδηλώσεις.

Το πρόγραμμα των εκδηλώσεων

Το Περιφερειακό Φεστιβάλ Via Egnatia αφορά σε θεσμοθετημένη ετήσια εκδήλωση ευρείας απήχησης, το οποίο διοργανώνει η Περιφέρεια Ανατολικής Μακεδονίας και Θράκης και στις πέντε Περιφερειακές Ενότητες χωρικής αρμοδιότητάς της, με κύριο στόχο την ανάπτυξη του τοπικού πολιτιστικού και ιστορικού κεφαλαίου, μέσω πράξεων και προγραμμάτων υπεροπτικής σημασίας.

Ειδικότερα, στην Περιφερειακή Ενότητα Δράμας, στο πλαίσιο του προγράμματος των τριήμερων εκδηλώσεων του VIA EGNATIA υπό τον τίτλο «VIA EGNATIA Αμφίπολη-Δράμα-Φίλιπποι», διοργανώνεται σειρά ενημερωτικών, μουσικών και εικαστικών δράσεων, ως ακολούθως:

Παρασκευή 21 Οκτωβρίου 2022

Αρχαιολογικό Μουσείο Δράμας

► Έναρξη κύκλου ενημέρωσης πολιτών & σχολείων, με ειδικές ιστορικές αναφορές στη Via Egnatia, από το επιστημονικό στελεχιακό δυναμικό της Εφορείας Αρχαιοτήτων Δράμας.

  • Το ενημερωτικό πρόγραμμα θα διαρκέσει 1 εβδομάδα.
  • Επίσκεψη, τις πρωινές ή τις απογευματινές ώρες.

► Ιριδισμοί ψυχής – Βλέποντας με τα μάτια των τυφλών.

  • Ιστορικές προσεγγίσεις, μέσω της ψηλάφησης των ιστορικών εκθεμάτων του Αρχαιολογικού Μουσείου Δράμας.
  • Διανομή ενημερωτικού εντύπου για τη VIA EGNATIA, τυπωμένο σε γραφή Braille (στην ελληνική & αγγλική γλώσσα), το οποίο θα διατίθεται δωρεάν.

Παρασκευή 21 Οκτωβρίου 2022

Ώρα 12:00 – Μουσειακός χώρος Λυκείου Ελληνίδων Δράμας, στο Πάρκο των Γλυπτών της Περιφερειακής Ενότητας Δράμας

► Επετειακή Έκθεση «100 Χρόνια Μικρά Ασία», με αφορμή τη συμπλήρωση 100 χρόνων από τη Μικρασιατική Καταστροφή.

  • Η έκθεση θα είναι ανοιχτή στο κοινό και τα σχολεία για 1 εβδομάδα.
  • Επίσκεψη, από τις 11:00π.μ. έως 13:00μ.μ.
  • Θα διανεμηθεί δωρεάν θεματικός πολιτιστικός οδηγός υπό τον τίτλο «Ο Ακριτικός Ελληνισμός της Καππαδοκίας».

Ώρα 19:00 – Αίθουσα «Κωνσταντίνος Καραμανλής» του Διοικητηρίου, της Περιφερειακής Ενότητας Δράμας

Μεγάλη μουσική συναυλία από τους καθηγητές παραδοσιακών οργάνων και παραδοσιακής μουσικής του Μουσικού Σχολείου Δράμας, με τραγούδια του προσφυγικού ελληνισμού, έτσι όπως καταγράφεται στο ερευνητικό έργο της Δόμνας Σαμίου.

Σάββατο 22 Οκτωβρίου 2022

Ώρα 19:00 – Αίθουσα «Κωνσταντίνος Καραμανλής» του Διοικητηρίου, της Περιφερειακής Ενότητας Δράμας. Θεατρική παράσταση «Camp 22», με ζωντανή μουσική για εφήβους και ενήλικες.

Μία παραγωγή με επίκεντρο την ιστορία του τόπου μας, την ιστορία του χθες και του σήμερα, μία ανθρώπινη ιστορία. Οργάνωση παραγωγής: Artika

 

Κυριακή 23 Οκτωβρίου 2022

 Ώρα 10:30 π.μ. – Λαϊκός αγώνας δρόμου VIA EGNATIA Αμφίπολη-Δράμα-Φίλιπποι

Δρόμος 10 χιλιομέτρων (Μαυρολεύκη-Καλαμπάκι), στα χνάρια της Αρχαίας Εγνατίας Οδού, αφιερωμένος στα 100 χρόνια από τη Μικρασιατική Καταστροφή.

Τόπος συνάντησης (Γραμματεία): Κεντρική Πλατεία Καλαμπακίου Ώρα: 9:00 π.μ.

Σημείο εκκίνησης: Μαυρολεύκη              Ώρα: 10:30 π.μ.

Σημείο τερματισμού: Καλαμπάκι Ώρα: 12:00 π.μ.

Ώρα 12:10 μ.μ. – Κεντρική Πλατεία Καλαμπακίου

Απονομή επάθλων στους νικητές του αγώνα και ενθυμήματα στους συμμετέχοντες.

Το Φεστιβάλ διοργανώνεται με την υποστήριξη της Εφορείας Αρχαιοτήτων Δράμας, της Ε.Α.Σ. ΣΕΓΑΣ Ανατολικής Μακεδονίας & Θράκης, του Δήμου Δοξάτου, του Δήμου Προσοτσάνης, της Αστυνομικής Δ/νσης Δράμας/Τμήμα Τροχαίας Δράμας, του Ελληνικού Ερυθρού Σταυρού/Περιφερειακό Τμήμα Δράμας, του ΕΚΑΒ, πολιτιστικών και αθλητικών σωματείων, καθώς και εθελοντών πολιτών του τόπου.

Η είσοδος σε όλες τις εκδηλώσεις είναι ελεύθερη, υπό την τήρηση των εκάστοτε υγειονομικών πρωτοκόλλων. Για περισσότερες πληροφορίες, οι ενδιαφερόμενοι μπορούν να ανατρέξουν στον ιστοχώρο της Π.Α.Μ.Θ. και στην ηλεκτρονική διεύθυνση

https://www.pamth.gov.gr/index.php/el/component/sppagebuilder/?view=page&id=101