Home > Πρώτο Θέμα > Από 5 Δεκεμβρίου έως 2 Ιανουαρίου η Ονειρούπολη 2021 – 2022 – Συζήτηση στο Δημοτικό Συμβούλιο για τη φετινή διοργάνωση

Από 5 Δεκεμβρίου έως 2 Ιανουαρίου η Ονειρούπολη 2021 – 2022 – Συζήτηση στο Δημοτικό Συμβούλιο για τη φετινή διοργάνωση

Συζήτηση στο Δημοτικό Συμβούλιο για τη φετινή διοργάνωση

Από 5 Δεκεμβρίου έως 2 Ιανουαρίου

η Ονειρούπολη 2021 – 2022

► Αντιδράσεις για τις καθυστερήσεις του κανονισμού της χριστουγεννιάτικης αγοράς

► Κατά της διαπαραταξιακής επιτροπής «Πόλη+Ζωή», «Αυτοδιοίκηση Πολιτών» και «Λαϊκή Συσπείρωση»

► Πρόβλημα προσωπικού στην Οικονομική Υπηρεσία παραδέχθηκε ο αρμόδιος αντιδήμαρχος θέτοντας θέμα χρόνου για τις διαδικασίες

 

 

Του Θανάση Πολυμένη

ΩΣ ΕΚΤΑΚΤΟ θέμα συζητήθηκε το βράδυ της Δευτέρας 20 Σεπτεμβρίου στο Δημοτικό Συμβούλιο Δράμας, το θέμα της πραγματοποίησης της Χριστουγεννιάτικης γιορτής και χριστουγεννιάτικης αγοράς για την Ονειρούπολη 2021-2022, ενώ συγκροτήθηκε και η διαπαραταξιακή επιτροπή.

Ο εισηγητής εκ μέρους της δημοτικής αρχής αντιδήμαρχος Πολιτισμού κ. Καλλινικίδης, είπε ότι «ευελπιστούμε φέτος να ξεπεράσουμε όλα τα προβλήματα που αφορούν στον Covid και να μπορέσουμε να τη διοργανώσουμε ακόμη καλύτερα από τις παλαιότερες χρονιές με την τεράστια αίγλη».

Ο κ. Καλλινικίδης πρότεινε τη δημιουργία της Ονειρούπολης από 5 Δεκεμβρίου έως και 2 Ιανουαρίου, ενώ για την πραγματοποίηση της χριστουγεννιάτικης αγοράς πρότεινε να ξεκινήσει από 12 Δεκεμβρίου. Όπως σημείωσε μάλιστα, όταν ολοκληρωθεί στη συνέχεια ο κανονισμός λειτουργίας της χριστουγεννιάτικης αγοράς θα σταλεί προς συζήτηση και ψήφιση από το Δημοτικό Συμβούλιο.

Παρ’  όλα αυτά, σημείωσε ότι, «για το διάστημα από 5 έως 11 Δεκεμβρίου, δεν έχει κατατεθεί ακόμα κάποια πρόταση, δεδομένου ότι ο δήμαρχος Δράμας έχει ήδη κάποιες επαφές με τον αρμόδιο υφυπουργό, ώστε να αλλάξει ο νόμος σε ό,τι αφορά τις χριστουγεννιάτικες αγορές», επισημαίνοντας ότι «είναι πολύ πιθανό». Σημείωσε όμως ότι, «σε κάθε περίπτωση, αν δεν γίνει κάτι τέτοιο, τότε θα συζητηθεί στο Δ.Σ. κατά τη λογική που είχαν εκφράσει παλαιότερα άλλες παρατάξεις και να μην έχουμε τα προβλήματα που είχε παλαιότερα και αυτή η διοίκηση και η προηγούμενη».

Ο κ. Μλεκάνης από την «Πόλη+Ζωή» σημείωσε ότι το ζήτημα της χριστουγεννιάτικης αγοράς είναι θέμα που αφορά στην αντιδημαρχία Οικονομικών και θα έπρεπε να έρθει ως διαφορετικό  θέμα. Όπως είπε, «εκπλήσσομαι για το πώς είναι δυνατόν ο αντιδήμαρχος Πολιτισμού να εισηγείται το θέμα της διοργάνωσης της χριστουγεννιάτικης αγοράς. Είναι αποκλειστικά θέμα του Τμήματος Οικονομικής Ανάπτυξης και φυσικά του αντιδημάρχου κ. Εφραιμίδη».

Όπως είπε μάλιστα όταν ρώτησε τον κ. Εφραιμίδη, του απάντησε ότι το παραχώρησε στον κ. Καλλινικίδη λέγοντας ότι «δεν είναι δικαίωμα του καθενός αντιδημάρχου να παραχωρεί αρμοδιότητες. Μπορεί να το κάνει ο δήμαρχος αυτό αν το θέλει» ενώ ζήτησε να διευκρινιστεί η διαδικασία για το συγκεκριμένο θέμα.

Ο κ. Μλεκάνης αναφέρθηκε στη περυσινή κατάσταση λέγοντας ότι τα χρήματα που έπρεπε να διατεθούν από το 2020 για τη δημιουργία διαδικτυακής πλατφόρμας για την Ονειρούπολη τελικά δεν έγινε τίποτα μέχρι σήμερα.

Σημείωσε ακόμα ότι παλαιότερα είχαν συμφωνήσει όλες οι παρατάξεις στο σώμα, να ανοίξει η συζήτηση για το χώρο διοργάνωσης της Ονειρούπολης, κατά πόσο μπορεί να οργανώνεται στο δημοτικό κήπο η μεγάλη γιορτή. «Ούτε αυτή η συζήτηση άνοιξε», είπε ο κ. Μλεκάνης, «που θα μπορούσε να είναι πολύ παραγωγική η συζήτηση και θα γινόταν χωρίς πίεση χρόνου».

Αναφέρθηκε ακόμα στο ζήτημα των «μεγάλων καθυστερήσεων», επισημαίνοντας ότι σήμερα ακόμα δεν ξέρουμε τι ακριβώς θα γίνει και ως προς τα παιχνίδια, λέγοντας ότι θα έπρεπε να έχει ήδη προχωρήσει η κανονισμός της χριστουγεννιάτικης αγοράς. Και κατέληξε λέγοντας ότι, «επειδή από εδώ και πέρα δεν μπορείτε να κάνετε και πολλά πράγματα και χρεώνονται σ’ εσάς αποκλειστικά ότι φτάσαμε πάλι στο σημείο να μην μπορούμε να αλλάξουμε τα πράγματα, δεν μπορούμε όμως να αρνηθούμε τη διοργάνωση ούτε της Ονειρούπολης, ούτε της χριστουγεννιάτικης αγοράς. Επομένως θα ψηφίσουμε θετικά, θα συμμετέχουμε σε όλες τις διαδικασίες στο Δημοτικό Συμβούλιο για να συμβάλλουμε στην καλύτερη οργάνωση και την επιτυχία, όμως στη διαπαραταξιακή επιτροπή αν δεν δούμε σημαντικές αποφάσεις για το πώς θα διαχειρίζονται αυτά που συμβαίνουν δεν θα συμμετέχουμε».

Εκ μέρους της παράταξης «Project Δράμα 2020» ο κ. Γεωργιάδης, ζήτησε από την «Πόλη+Ζωή» και την «Αυτοδιοίκηση Πολιτών» να συμμετάσχουν στη διαπαραταξιακή επιτροπή «για να κάνουμε την Ονειρούπολη που θέλουμε εμείς. Μια Ονειρούπολη εξαιρετικά καλή. Δεν πρέπει να αποποιούμαστε των ευθυνών μας και να είμαστε μόνο στην κρίση, αλλά ελάτε να σπάσουμε αυγά».

Με τη σειρά του ο επικεφαλής της παράταξης «Αυτοδιοίκηση Πολιτών» κ. Ηλιόπουλος, σημείωσε ότι από τις αρχές που μπήκε στο Δημοτικό Συμβούλιο το 2014, κατέθεσαν προτάσεις και άλλα πολλά, για να κάνουμε μια καλή Ονειρούπολη, αλλά στη συνέχεια «καταλάβαμε ότι δεν μας θέλουν ως μέλη της διαπαραταξιακής επιτροπής, αλλά ως αυτοφωράκηδες σε περίπτωση που πάει κάτι στραβά, να πουν αυτόν να πάρετε μέσα».

Όπως είπε μάλιστα, «το κατάλαβε και η παράταξή της (σ.σ. «Project Δράμα 2020») και αποχώρησαν τότε. Με το ίδιο σκεπτικό ακολούθησε μετά και το συζητήσαμε και κατάλαβαν ότι, ήθελαν (σ.σ. εννοεί τη δημοτική αρχή Μαμσάκου), να εκμεταλλευτούν τη δική μας παρουσία και να λένε μετά το είχαμε συμφωνήσει όλες οι παρατάξεις. Δεν είχε συμφωνηθεί τίποτα απ’ όλες τις παρατάξεις. Και ξέρουμε, ότι και τώρα ως πρόβατα επί σφαγή θα πάτε. Η μάχη όμως θα δοθεί μέσα στο Δημοτικό Συμβούλιο και όχι στη διαπαραταξιακή επιτροπή».

Ο κ. Ηλιόπουλος είπε ότι ψηφίζει τη διοργάνωση της Ονειρούπολης φέτος, λέγοντας ότι από την αρχή είχαν θέσει το θέμα της αλλαγής του χώρου και μετά από καιρό «κατάλαβαν ότι πάνω από 12 μέρες δεν μπορούμε να λειτουργούμε παράνομα χριστουγεννιάτικη αγορά». Και όπως είπε, μπορούμε να πάρουμε και 7 μέρες για αγορά λόγω του εορτασμού της Αγίας Βαρβάρας και να τις προσθέσουμε στις 12 μέρες της χριστουγεννιάτικης αγοράς και να κάνουμε ακόμα μεγαλύτερη τη διάρκειά της.

Ξεκαθάρισε επίσης ότι στη διαπαραταξιακή επιτροπή δεν θα πάρουν μέρος, και ότι είναι θα το πουν στο Δημοτικό Συμβούλιο.

Ο επικεφαλής της «Λαϊκής Συσπείρωσης» κ. Μήτρου, είπε ότι η όλη συζήτηση που γίνεται «είναι ένα υπερτιμημένο ζήτημα, που έχει απασχολήσει εκατοντάδες ώρες το Δημοτικό Συμβούλιο. Δεν έχει τόση μεγάλη αξία».

Για τη διαπαραταξιακή επιτροπή σημείωσε ότι δεν έχει ιδιαίτερη σημασία, αλλά θα μπορούσε να γίνει για άλλα καλύτερα θέματα, ενώ αναφέρθηκε και στην εμπορευματοποίησης της Ονειρούπολης, λέγοντας ότι, «έχει έσοδα, έχει τη μοιρασιά της πίτας και άλλα, που ως ζήτημα το κάνουν να μην μπορεί να ξεφύγει από τα στεγανά της εμπορευματοποίησης». Ψήφισε τη λειτουργία της Ονειρούπολης και όχι στη διαπαραταξιακή, λέγοντας ότι, «θα συζητάμε όλα τα θέματα στο Δημοτικό Συμβούλιο».

Τέλος ο κ. Καλαϊδόπουλος της παράταξης «Προοπτική για τη Δράμα», επεσήμανε ότι «τόσο καιρό θα μπορούσαμε να τα είχαμε όλα έτοιμα, αλλά πάλι φτάσαμε να τα κάνουμε από την αρχή». Σημείωσε ότι θα μπορούσαν να είναι και δημοτικοί σύμβουλοι ακόμα και στη διαπραγμάτευση «ώστε να αποφεύγονται δωροδοκίες» χωρίς να εξηγήσει περαιτέρω τι εννοεί. Ζήτησε να μην υπάρχει αντιπαράθεση στο Δημοτικό Συμβούλιο και να βγει μια «ενωτική εικόνα προς την κοινωνία της Δράμας ότι όλοι οι σύμβουλοι συμβάλλαμε να φτάσουμε στο σημείο ότι κάνουμε αυτό το πρόγραμμα για την Ονειρούπολη με τις θετικές προτάσεις». Ο κ. Καλαϊδόπουλος ψήφισε ναι στην διοργάνωση, ενώ συμμετέχει ήδη στη διαπαραταξιακή επιτροπή.

Τέλος από την πλευρά του ο αντιδήμαρχος Οικονομικών κ. Εφραιμίδης, ζήτησε να αφεθούν  κατά μέρος οι πολιτικές αντιπαραθέσεις και να προχωρήσουν στο πρακτικό μέρος, λέγοντας «δεν έχουμε χρόνο, είμαστε στο μεταίχμιο και φοβάμαι ότι η Οικονομική Υπηρεσία αυτή τη στιγμή στερείται προσωπικού. Το μεγαλύτερο βάρος θα πέσει στους προϊσταμένους και φοβάμαι ότι δεν θα μπορέσουμε να ανταπεξέλθουμε στο τέλος».