Home > Πρώτο Θέμα > Από σήμερα οι αεροψεκασμοί κατά των κουνουπιών σε όλη την ΑΜΘ-Δηλώσεις στον «Π.Τ.» του θεματικού αντιπεριφερειάρχη Υγείας της ΠΑΜΘ

Από σήμερα οι αεροψεκασμοί κατά των κουνουπιών σε όλη την ΑΜΘ-Δηλώσεις στον «Π.Τ.» του θεματικού αντιπεριφερειάρχη Υγείας της ΠΑΜΘ

Δηλώσεις του θεματικού αντιπεριφερειάρχη Υγείας της ΠΑΜΘ στον «Π.Τ.»

Από σήμερα οι αεροψεκασμοί

κατά των κουνουπιών σε όλη την ΑΜΘ

► Ελπίδες για ακμαιοκτονία από αέρος νωρίτερα σε σχέση με το 2020

► Μεγάλη προσπάθεια ελέγχου του ιού του Δυτικού Νείλου

 

 

 

Του Θανάση Πολυμένη

ΞΕΚΙΝΑΕΙ για άλλη μια χρονιά, το πρόγραμμα της καταπολέμησης των κουνουπιών σε όλη την περιοχή της Περιφέρειας Αν. Μακεδονίας – Θράκης για το 2021. Ήδη, εξειδικευμένα συνεργεία έχουν αρχίσει τις πρώτες καταγραφές ταυτόχρονα σε όλους τους Νομούς και από Δευτέρα 5 Απριλίου αναμένονται οι πρώτοι ψεκασμοί από αέρος.

Για το πρόγραμμα μίλησε χθες στον «Πρωινό Τύπο», ο θεματικός αντιπεριφερειάρχης Υγείας της ΠΑΜΘ κ. Βενετίδης, ο οποίος εμφανίστηκε αισιόδοξος ως προς το φετινό πρόγραμμα, ευελπιστώντας ότι θα είναι καλύτερα σε σχέση με πέρσι.

Σύμφωνα με όσα μας είπε ο κ. Βενετίδης, ήδη από την 1η Απριλίου συνεργεία έχουν βγει ταυτόχρονα σε όλη την Περιφέρεια και κάνουν τους πρώτους δειγματοληπτικούς ελέγχους σε όλο το φυσικό περιβάλλον, σε όλους τους υγροβιότοπους, για να εντοπίσουν αν υπάρχουν προνύμφες. Η δράση αυτή είχε προγραμματιστεί να ξεκινήσει στις 24 Μαρτίου, δεν το επέτρεψαν όμως οι καιρικές συνθήκες.

Όπως επισημαίνει ο ίδιος, «έχουμε εντοπίσει ήδη τις προνύμφες σε εμβρυακό στάδιο σε φυσιολογικά επίπεδα και από την ερχόμενη Δευτέρα 5 Απριλίου, ξεκινάμε για πρώτη φορά – εκτός από την προνυμφοκτονία από το έδαφος – και προνυμφοκτονία από αέρος».

Επισημαίνει επίσης ότι, «τα ελικόπτερα της εταιρείας με την οποία έχουμε σύμβαση είναι έτοιμα και τη Δευτέρα εάν ο καιρός το επιτρέψει θα ξεκινήσουν να ψεκάζουν. Θα ξεκινήσουμε τη Δευτέρα από την Ξάνθη και στη συνέχεια στη Ροδόπη, την Αλεξανδρούπολη και την Καβάλα. Τα μέρη δηλαδή με το πιο έντονο πρόβλημα με τις προνύμφες όπου έχουμε και τους υγροβιότοπους. Όσον αφορά τη Δράμα, ίσως είναι η καλύτερη περιοχή της Περιφέρειας, όσον αφορά τα κουνούπια, όπου δεν υπάρχει τόσο μεγάλο πρόβλημα. Όπου εντοπίσουμε πρόβλημα εκεί θα επεκτείνουμε και ανάλογα τις δράσεις μας», επισημαίνει.

Benetidis Kostas

Προστασία της δημόσιας υγείας

Σε δηλώσεις του σχετικά με την αναγκαιότητα της δημόσιας υγείας, ο κ. Βενετίδης σημειώνει  ότι «φέτος είμαστε σε καλύτερο επίπεδο από πέρσι, σε μια δράση που απ’ ότι καταλαβαίνετε το εγχείρημα με τα κουνούπια είναι δύσκολο.

Με το πρόγραμμα που έχουμε, ευελπιστούμε να αντιμετωπίσουμε ζητήματα δημόσιας υγείας, όπως για παράδειγμα της επιδημίας του ιού του Δυτικού Νείλου πρωτίστως και μας βοήθησε πολύ σ’ αυτό το πρόγραμμα που εφαρμόσαμε πέρσι με τους κλωβούς με τα πουλερικά όπου προλαβαίναμε τον ιό του Δυτικού Νείλου».

Στον ΕΟΔΥ το «μπαλάκι» για την ακμαιοκτονία
Το υπάρχον σχέδιο στοχεύει στον περιορισμό του πληθυσμού των κουνουπιών εν τη γενέσει του. Στη συνέχεια, όμως, χρειάζεται ακμαιοκτονία των κουνουπιών, που επίσης γίνεται από γης και αέρος. Τα εναέρια μέσα είναι πιο αποδοτικά, καθώς μπορούν ταχύτερα να καλύψουν περιοχές κι επίσης να γίνουν ρίψεις εντός λυμάτων που δεν μπορούν εύκολα να προσεγγίσουν τα επίγεια συνεργεία.

Ωστόσο, για να γίνουν αεροψεκασμοί ακμαικτονίας, πρέπει να προηγηθεί σχετική άδεια από τον ΕΟΔΥ. Πέρσι, η απόφαση ήρθε… στα τέλη Ιουλίου, δηλαδή αφότου το πρόβλημα είχε βρεθεί σε έξαρση και τα παράπονα των πολιτών είχαν «φουντώσει», μαζί με τα τσιμπήματα. «Ευελπιστούμε φέτος να έχουμε νωρίς την αδειοδότηση για ακμαιοκτονία από αέρος», δήλωσε ο κος Βενετίδης, που για πέρσι παρατήρησε πως «παρά τις εκκλήσεις μας άργησε κατά πολύ να μας δοθεί η άδεια, μόλις μας δόθηκε η άδεια σε ένα δεκαήμερο περίπου η κατάσταση εξομαλύνθηκε, αλλά κακώς ταλαιπωρήθηκε ο κόσμος». Η Περιφέρεια είναι σε συνεννόηση με τον ΕΟΔΥ από τον Φεβρουάριο για την συγκεκριμένη αδειοδότηση, αλλά άγνωστο παραμένει φέτος τι μέλλει γενέσθαι.

Ο κ. Βενετίδης φάνηκε αισιόδοξος όσον αφορά το ζήτημα της έγκαιρης ακμαιοκτονίας λέγοντας: «Πέρσι είχαμε μια διένεξη με τη Γενική Διεύθυνση Υγείας και είχαμε αργήσει πολύ να πάρουμε την άδεια, παρ’ ότι είχαμε οχλήσει πολλές φορές. Από πέρσι θεωρώ ότι το κατάλαβαν, γιατί είχαμε μια επίσκεψη από τον ΕΟΔΥ στην Περιφέρεια και είδαν από κοντά την κατάσταση και κατάλαβαν ότι υπάρχει σοβαρό πρόβλημα».

Όσον αφορά το ζήτημα της όχλησης των κουνουπιών, ο κ. Βενετίδης τονίζει ότι, «πολλές φορές η προστασία της δημόσιας υγείας και η όχληση είναι συνυφασμένα θέματα. Η όχληση ναι μεν δημιουργεί προβλήματα στον κόσμο ότι τα κουνούπια είναι ενοχλητικά, αλλά για εμάς στη Διεύθυνση Δημόσιας Υγείας, το πρώτο και το σημαντικότερο είναι οι ασθένειες που προκαλούν οι διαβιβαστές.  Εκείνα θα πρέπει να ελαχιστοποιήσουμε. Το 2020 σε σχέση με το 2019 ήταν καλύτερα, είχαμε μια μείωση των κρουσμάτων του ιού του Δυτικού Νείλου κατά 1/3 περίπου και ευελπιστούμε και φέτος να είμαστε σε καλό επίπεδο».