Home > Εκδηλώσεις > Από την Κινηματογραφική Σπείρα Σήμερα η προβολή της ταινίας «Ο Γάλλος Υπουργός» (Quai d’Orsay)

Από την Κινηματογραφική Σπείρα Σήμερα η προβολή της ταινίας «Ο Γάλλος Υπουργός» (Quai d’Orsay)

 Από την Κινηματογραφική Σπείρα

Σήμερα η προβολή της ταινίας

«Ο Γάλλος Υπουργός» (Quai d’Orsay)

 

Σήμερα θα πραγματοποιηθεί η προβολή της ταινίας «Ο Γάλλος Υπουργός» (Quai d’Orsay), στις 9.20 μ.μ., στο Δημοτικό Ωδείο Δράμας. Η ταινία, σε σκηνοθεσία του Bertrand Tavernier είναι παραγωγή του 2013. Στην ταινία παίζουν: Thierry Lhermitte, Julie Gayet, Raphael Personnaz, Niels Arestrup, Anais Demoustier, Thierry Fremont, Jane Birkin.
Πρόκειται για κωμωδία που σατιρίζει την αντίληψη των Γάλλων και δη των πολιτικών για τον κόσμο (μια γαλλική εκδοχή του “Μάλιστα κ. Υπουργέ”), αλλά θα μπορούσε κάλλιστα να αφορά όλους τους ανθρώπους στις ανάλογες θέσεις ανά τον κόσμο.
Ενδιαφέρουσα η ερμηνεία της άλλοτε άτυπης “πρώτης κυρίας” της Γαλλίας επί Φρανσουά Ολάντ, Julie Gayet, ενώ αίσθηση προκαλεί η εμφάνιση σε ένα “πέρασμα” στην ταινία, του ειδώλου των 70ς Jane Birkin (ευρύτερα γνωστή για τα φωνητικά της στο θρυλικό τραγούδι “Je t’aime … moi non plus” ), στο ρόλο της Molly Hutchinson.
Η ταινία κέρδισε το 2014 βραβείο Σεζάρ Β’ ανδρικού ρόλου για τον Niels Arestrup και είχε άλλες δύο υποψηφιότητες (Β’ γυναικείου ρόλου για την Julie Gayet και διασκευασμένου σεναρίου). Κέρδισε επίσης βραβείο καλύτερου σεναρίου στο Φεστιβάλ του San Sebastian, και βραβείο Lumiere πρωτοεμφανιζόμενου ηθοποιού για τον Raphael Personnaz στο ρόλο του Arthur Vlaminck.Ο Αλεξάντρ Τεγιάρ ντε Γουόρμς είναι ένας άντρας με παράστημα, σθένος και στυλ, που αρέσει στις γυναίκες. Τυγχάνει επίσης Υπουργός Εξωτερικών στη χώρα του Διαφωτισμού: τη Γαλλία. Με την γκρίζα του κόμη, τους επιδέξιους τρόπους και το μαυρισμένο, αθλητικό του κορμί, κινείται με την ίδια άνεση ΄στους διαδρόμους του κτιρίου του ΟΗΕ στη Νέα Υόρκη και στους σκονισμένους δρόμους της χώρας της Oubanga. Προτρέπει τους ισχυρούς και κατευνάζει τους πολεμοχαρείς για να φέρει την ειρήνη και να εμπεδώσει για τον εαυτό του την αύρα του Νομπελίστα Ειρήνης εν αναμονή. Όπλο του η Αγία Τριάδα της διπλωματίας: νομιμότητα, διαφάνεια και αποτελεσματικότητα. Τα βάζει με Αμερικανούς νεο-συντηρητικούς, διεφθαρμένους Ρώσους και φιλοχρήματους Κινέζους. Ίσως αυτός ο κόσμος να μην είναι αντάξιος να υποδεχθεί το καμάρι αυτό της Γαλλίας, αλλά η αξία του θα πήγαινε χαμένη εάν περιοριζόταν στα στενά εθνικά σύνορα.
Ο Αρθούρ Βλαμινκ, ένας νέος απόφοιτος της φημισμένης Εθνικής Σχολής Δημόσιας Διοίκησης, υποψήφιος διδάκτωρ, προσλαμβάνεται στο Υπουργείο Εξωτερικών. Πρέπει να γράφει τους λόγους του υπουργού, αλλά επιπλέον πρέπει να μάθει να συντάσσει λόγους με την ευαισθησία και την αίγλη ενός πρίγκιπα. Καθόλου εύκολο καθήκον… Ταυτόχρονα, έχει να αντιμετωπίσει την ιδιαιτέρα του Υπουργού, τους ειδικούς συμβούλους που παραμονεύουν στους διαδρόμους του Υπουργείου της Quai d’Orsay, όπου κυριαρχούν η φιλοδοξία, οι μηχανορραφίες και η αφόρητη πίεση. Αλλά ενώ πιστεύει ότι έχει την ευκαιρία να επηρεάσει τη μοίρα του κόσμου, όλα φαίνονται να ακυρώνονται από την ανικανότητα των τεχνοκρατών.