Home > Πρώτο Θέμα > Από την οδό Βίτσι επανεκίνησαντα έργα της ανάπλασης του Β.Α.Α.► Πού βρισκόμαστε με κερκίδες Δημοτικού Σταδίου και καθαίρεση του Κολυμβητηρίου

Από την οδό Βίτσι επανεκίνησαντα έργα της ανάπλασης του Β.Α.Α.► Πού βρισκόμαστε με κερκίδες Δημοτικού Σταδίου και καθαίρεση του Κολυμβητηρίου

Δηλώσεις του αντιδημάρχου Τεχνικών Έργων κ. Καψημάλη στον «Π.Τ.»

Από την οδό Βίτσι επανεκίνησαν

τα έργα της ανάπλασης του Β.Α.Α.

► Θα ακολουθήσουν η οδός Κολοκοτρώνη, Κύπρου και Καραϊσκάκη

► Πού βρισκόμαστε με κερκίδες Δημοτικού Σταδίου και καθαίρεση του Κολυμβητηρίου

 

 

Του Θανάση Πολυμένη

ΣΕ ΕΞΕΛΙΞΗ βρίσκεται το μεγάλο έργο της Στρατηγικής Βιώσιμης Αστικής Ανάπτυξης (ΒΑΑ) και συγκεκριμένα της Βιοκλιματικής Αναβάθμισης στην περιοχή της οδού 19ης Μαΐου.

Τα έργα είχαν διακοπεί για τις ημέρες των εορτών, ενώ ξεκίνησαν και πάλι από χθες Δευτέρα 3 Ιανουαρίου.

Όπως τονίζει μιλώντας στον «Πρωινό Τύπο» ο αντιδήμαρχος Τεχνικών Έργων του Δήμου Δράμας κ. Ιωάννης Καψημάλης, «οι εργασίες συνεχίζονται με την κρασπέδωση της οδού Βίτσι. Ο εργολάβος κ. Ταΐρης, που έχει αναλάβει το έργο της βιοκλιματικής, συνεχίζει από την οδό Βίτσι για όλη την εβδομάδα. Επίσης, από την επόμενη Δευτέρα 10 Ιανουαρίου και πάντα σε συνεννόηση με τον εταιρεία του φυσικού αερίου την ΑΚΤΩΡ, θα δουλέψουν ταυτόχρονα στη συνέχεια στην οδό Κολοκοτρώνη».

Ο κ. Καψημάλης, επισημαίνει ακόμα ότι, «αυτή την ώρα, το έργο βρίσκεται σε καλό δρόμο και ακολουθείται το χρονοδιάγραμμα που είχε ρυθμιστεί» και τονίζει ότι «το έργο είναι πολυσύνθετο, έχει πολλές και διαφορετικές εργολαβίες και θα πρέπει να δουλεύουν ταυτόχρονα για να ολοκληρώνονται σταδιακά τα έργα».

Ερωτώμενος αν η οδός 19ης Μαΐου θα κλείσει και πάλι στο αμέσως επόμενο χρονικό διάστημα, ο κ. Καψημάλης σημειώνει πως όχι: «Αυτή τη στιγμή δεν υπάρχει κάτι άμεσο στον προγραμματισμό γι’ αυτό το θέμα. Αν χρειαστεί να κλείσει για κάποια εργασίες, θα συνεννοηθούμε πρώτα με την Τροχαία, ενώ θα υπάρξει και σχετική ενημέρωση των δημοτών μας».

Σε ερώτηση σχετικά με το πότε προβλέπεται το χρονοδιάγραμμα για το μεγάλο κεντρικό κομμάτι της οδού Καραΐσκάκη (εκεί όπου σήμερα σταθμεύει το Αστικό ΚΤΕΛ), επισημαίνει ότι η σειρά εργασιών από εδώ και πέρα είναι, από την οδό  Βίτσι, στην οδό Κολοκοτρώνη, στην οδό Κύπρου και μετά στην οδό Καραϊσκάκη.

Το μεγάλο έργο του ΒΑΑ

Κάνοντας μια σύντομη ανασκόπηση για το μεγάλο έργο της Στρατηγικής Βιώσιμης Αστικής Ανάπτυξης, αξίζει να θυμίσουμε ότι έχει συνολικό προϋπολογισμό 8,5 εκατ. ευρώ, με άλλα 14 υποέργα για την επιχειρηματικότητα, τον πολιτισμό, την κλιματική αλλαγή, την ορθολογική διαχείριση απορριμμάτων κ.α.

Στόχος της ΣΒΑΑ, είναι η αναγέννηση του αστικού ιστού της πόλης της Δράμας, η αναβάθμιση της ποιότητας ζωής των κατοίκων της, η ανάδειξη του πολιτισμικού και περιβαλλοντικού της πλούτου, η αύξηση της επισκεψιμότητας και η οικονομική ανάπτυξη της Δράμας.

Επιγραμματικά μόνο αυτή τη στιγμή, τα υποέργα αυτά είναι:

– Ολοκληρωμένο σύστημα χαρτογραφικής απεικόνισης και διαχείρισης κοινωνικής και περιβαλλοντικής πληροφορίας (GIS) για την αναβάθμισης της Δημόσιας Πολιτικής και επαφής με Πολίτες.

– Αναβάθμιση της πολιτιστικής εμπειρίας στον αστικό ιστό της Δράμας.

– Ανάπτυξη «Ψηφιακού Συστήματος Πολιτισμικής Ταυτότητας».

– Έξυπνη επιχειρηματικότητα: Δημιουργία δομών στήριξης επιχειρηματικότητας.

– Δημιουργία Δομών Στήριξης Επιχειρηματικότητας – Κατασκευή έργων υποδομής για τη δημιουργία δομών στήριξης της επιχειρηματικότητας.

– Έξυπνο σύστημα παρακολούθησης κλιματικής αλλαγής Δήμου Δράμας.

– Βιοκλιματική αναβάθμιση δημόσιων χώρων περιοχής ανάμεσα στις πηγές της Αγίας Βαρβάρας και το Δημοτικό Κήπο Δράμας και έργα Ύδρευσης και αποχέτευσης οδού 19ης Μαΐου.

– Παρακολούθηση και αξιοποίηση των παρόχθιων περιοχών του Δήμου Δράμας.

– Δίκτυο Διακυβέρνησης Βιοκλιματικής Περιβαλλοντικής Αναβάθμισης της Δράμας.

– Ανάπτυξη πρότυπου συστήματος για την άσκηση διαχείρισης και τη λήψη αποφάσεων στο αστικό πράσινο του Δήμου Δράμας.

– Ορθολογική διαχείριση αστικών απορριμμάτων στο Δήμο Δράμας.

– Τοπική πρωτοβουλία απασχόλησης «Δημιουργική Δράμα».

– Ανάπτυξη δράσεων γυναικείας επιχειρηματικότητας – επανένταξη – ενεργοποίηση.

– Δράσεις δημοσιότητα, επικοινωνίας και αξιολόγησης της Στρατηγικής Βιώσιμης Αστικής Ανάπτυξης του Δήμου Δράμας.

Δημοτικό Στάδιο και Κολυμβητήριο

Ερωτήθηκε επίσης ο κ. Καψημάλης, πού βρίσκεται το ζήτημα με το έργο της καθαίρεσης των κερκίδων του Δημοτικού Σταδίου Δράμας, καθώς και της κατασκευής νέων με νέο αθλητικό προπονητικό κέντρο κάτω από αυτές.

Ο αντιδήμαρχος Τεχνικών Έργων, σημείωσε ότι «σύντομα περιμένουμε την έγκριση χρηματοδότησης από το Υπ. Εσωτερικών, μέσω του προγράμματος «Αντ. Τρίτσης» για την καθαίρεση των κερκίδων και την υλοποίηση του μεγάλου έργου των 4,5 εκατ. ευρώ.

Όπως είναι γνωστό, πρόκειται για το έργο της κατασκευής νέων κερκίδων και ενός αθλητικού προπονητικού χώρου πολυγύμνασης κάτω από αυτές. Οι χώροι κάτω από τις κερκίδες, θα είναι ένας πολυσύνθετος αθλητικός χώρος, με κλειστό γυμναστήριο, αποδυτήρια, χώρους εκγύμνασης και άλλα».

Να υπενθυμίσουμε, ότι παλαιότερα ο Δήμος Δράμας έγινε αποδέκτης δωρεάς μιας μελέτης για το έργο στο Δημοτικό Στάδιο από το Δραμινό εφοπλιστή κ. Άρη Θεοδωρίδη. Η μελέτη αυτή έχει υποβληθεί για χρηματοδότηση μέσω του προγράμματος «Αντ. Τρίτσης».

Επίσης, όσον αφορά το ζήτημα της καθαίρεσης του υφιστάμενου Κολυμβητηρίου Δράμας, το έργο βρίσκεται στο αρμόδιο Υπουργείο για την έγκριση των απαιτούμενων αδειοδοτήσεων για να προχωρήσει το έργο.

Να σημειώσουμε ότι από το Δήμο Δράμας και την Πολεοδομία έχουν εγκριθεί οι άδειες κατεδάφισης από το καλοκαίρι.

Και αυτό το έργο, πρόκειται να υλοποιηθεί με μια δωρεά μελέτης καθώς και των εξόδων της κατεδάφισης, από την εταιρεία του Δραμινού επιχειρηματία κ. Κώστα Αποστολίδη Raycap.