Home > Νέα > Από την Πανελλήνια Ομοσπονδία Ενώσεων Μηχανικών Δημοσίων Υπαλλήλων Αναφορά αιτιών για τις φυσικές καταστροφές στη χώρα μας

Από την Πανελλήνια Ομοσπονδία Ενώσεων Μηχανικών Δημοσίων Υπαλλήλων Αναφορά αιτιών για τις φυσικές καταστροφές στη χώρα μας

Από την Πανελλήνια Ομοσπονδία Ενώσεων Μηχανικών Δημοσίων Υπαλλήλων

Αναφορά αιτιών για τις φυσικές καταστροφές στη χώρα μας

με αφορμή τις φονικές πυρκαγιές της Αττικής

 

Για τις αιτίες που δημιουργούν τις καταστροφές που βιώνει η χώρα μας τις τελευταίες ημέρες, αλλά και για παλαιότερες περιπτώσεις που έχουν σημειωθεί με τραγικές απώλειες συνανθρώπων μας, αναφέρεται σε δελτίο τύπου η Πανελλήνια Ομοσπονδία Ενώσεων Μηχανικών Δημοσίων Υπαλλήλων Διπλωματούχων Ανώτατων Σχολών.

Ανάμεσα στις αιτίες που αναλύονται στο σχετικό δελτίο τύπου, είναι η απουσία ουσιαστικού χωροταξικού σχεδιασμού και η άναρχη επέκταση σχεδίων πόλεων σε όφελος της αυθαίρετης δόμησης, με τραγικές συνέπειες. Ακόμη, η υποβάθμιση του δασικού πλούτου και του περιβάλλοντος της χώρας στο όνομα της κερδοσκοπίας, αλλά και η μνημονιακή υποβάθμιση των Δημόσιων Υπηρεσιών, λόγω έλλειψης μέσων, προσωπικού και σχεδιασμού.

Αναφέρεται ακόμη, ο ελλιπέστατος συντονισμός μεταξύ Υπηρεσιών, στην πολυνομία και στη διάχυση ευθυνών μεταξύ τους, καθώς και στην απουσία μακρόχρονου σχεδιασμού και σχεδίων διαχείρισης εκτάκτων αναγκών.

Τέλος, υπογραμμίζεται η υποτίμηση του αντισεισμικού, αντιπυρικού και αντιπλημμυρικού σχεδιασμού και των αντίστοιχων απαιτούμενων έργων ζωτικής σημασίας τα οποία δεν επιλέγονται γιατί δεν έχουν κέρδος για τους επιχειρηματικούς ομίλους

Αναλυτικά το δελτίο τύπου της Ομοσπονδίας:

«Το ΔΣ της ΠΟ ΕΜΔΥΔΑΣ εκφράζει την οδύνη και τα ειλικρινή του συλλυπητήρια για τα θύματα της πρόσφατης πυρκαγιάς στην Αττική.

Για άλλη μία φορά οι «φυσικές» καταστροφές βρίσκουν τη χώρα ανοχύρωτη, αφού η αντιπυρική, αντιπλημμυρική και αντισεισμική προστασία έχουν μπει στις καλένδες όλων των εκάστοτε κυβερνήσεων που έρχονται εκ των υστέρων να «κλάψουν» για τις τραγικές συνέπειες. Πριν από ένα χρόνο οι σεισμοί, μετά οι πλημμύρες στη Μάνδρα και αλλού και τώρα οι πυρκαγιές αφήνουν πίσω τους δεκάδες νεκρούς, εκατοντάδες τραυματίες, χιλιάδες απελπισμένους και ανυπολόγιστες καταστροφές. Ποιος μπορεί να ξεχάσει την τεράστια καταστροφή του 2007 σε Πάρνηθα και Ηλεία?

Οφείλουμε ακριβώς για να μη θρηνούμε αλλεπάλληλες καταστροφές και θύματα, να σκύψουμε συλλογικά πάνω στις αιτίες που δημιουργούν τις καταστροφές αυτές ή τις επιτείνουν λόγω ελλιπούς αντιμετώπισης:

Την απουσία ουσιαστικού χωροταξικού σχεδιασμού και την άναρχη επέκταση σχεδίων πόλεων σε όφελος της αυθαίρετης δόμησης, με τραγικές -όπως αποδεικνύεται – συνέπειες (χωρίς στοιχειώδεις υποδομές, ελεύθερους χώρους, οδούς διαφυγής). Τις διαδοχικές εισπρακτικές και μικροπολιτικές πολιτικές των “τακτοποιήσεων” και των “οικιστικών πυκνώσεων”.

Την υποβάθμιση του δασικού πλούτου και τους περιβάλλοντος της χώρας στο όνομα της κερδοσκοπίας με χαρακτηριστικό παράδειγμα το διαχρονικό ζήτημα του αποχαρακτηρισμού δασικών εκτάσεων, λόγω προτεραιότητας της εμπορευματικής χρήση της γης.

Τη μνημονιακή υποβάθμιση των Δημόσιων Υπηρεσιών, λόγω έλλειψης μέσων, προσωπικού και σχεδιασμού. Οι περικοπές αυτές είναι που δημιουργούν τα τεράστια “πλεονάσματα” για αποπληρωμή των χρεών, αλλά στοιχίζουν πολλαπλά σε κοινωνικές και περιβαλλοντικές επιπτώσεις λόγω αδυναμίας αντιμετώπισης αντίστοιχων φαινομένων. Δαπάνες για την πυροπροστασία, την ενίσχυση της Πυροσβεστικής δεν υλοποιούνται την ίδια στιγμή που χαρίζονται δις € στις Τράπεζες.

Στον ελλιπέστατο συντονισμό μεταξύ Υπηρεσιών, στην πολυνομία και στη διάχυση ευθυνών μεταξύ τους. Στην απουσία μακρόχρονου σχεδιασμού και σχεδίων διαχείρισης εκτάκτων αναγκών. Εκατοντάδες άνθρωποι εγκλωβίστηκαν στα αυτοκίνητά τους και βρέθηκαν εγκαταλελειμμένοι, χωρίς να αναλαμβάνει κανείς την ευθύνη να τους προσανατολίσει για το τι πρέπει να κάνουν, αν πρέπει να φύγουν, να μείνουν, πού να πάνε, χωρίς να υπάρχει κανείς να τους βοηθήσει να απεγκλωβιστούν.

Την υποτίμηση του αντισεισμικού, αντιπυρικού και αντιπλημμυρικού σχεδιασμού και των αντίστοιχων απαιτούμενων έργων ζωτικής σημασίας που δεν επιλέγονται γιατί δεν έχουν κέρδος για τους επιχειρηματικούς ομίλους (όπως τα ΣΔΙΤ και οι Συμβάσεις Παραχώρησης).

Σε αυτές τις συνθήκες δεν μπορούμε να μην αναφέρουμε για ακόμα μία φορά την ηρωική προσπάθεια των πυροσβεστών και των άλλων εργαζομένων – μεταξύ των οποίων και εκατοντάδων συναδέλφων μηχανικών Δήμων, Περιφέρειας, Πολιτικής Προστασίας, Υπουργείου Υποδομών – που δίνουν με αυτοθυσία τη μάχη για την αντιμετώπιση των τραγικών συνεπειών και τη στήριξη των πληγέντων, στις περισσότερες περιπτώσεις με ελάχιστα μέσα και στοιχειώδη σχεδιασμό και οργάνωση. Είναι χαρακτηριστικό ότι το Υπουργείο Υποδομών δεν είχε καν αυτοκίνητα να μεταφέρει τους συναδέλφους, οι μετακινήσεις γίνονται χωρίς οδοιπορικά και αποζημίωση, ενώ δεκάδες συνάδελφοι ανακλήθηκαν από τις άδειες τους.

Καλούμε την πολιτεία να συνδράμει με κάθε μέσο τους δοκιμαζόμενους κατοίκους των πληγεισών περιοχών και να προχωρήσει στη λήψη άμεσων μέτρων στήριξης των πυρόπληκτων οικογενειών και αποκατάστασης των υποδομών στις περιοχές που επλήγησαν.

Καλούμε όλους τους συναδέλφους και τις Πρωτοβάθμιες Ενώσεις, να συνεχίσουν με αυτοθυσία τη δουλειά τους για τη στήριξη των συνανθρώπων μας και παράλληλα να δείξουν έμπρακτα την αλληλεγγύη τους προσφέροντας  αίμα για τους τραυματίες που νοσηλεύονται, καθώς και είδη πρώτης ανάγκης για τους πληγέντες».