Home > Πρώτο Θέμα > Αποφάσεις για να κηρυχθεί παράνομη η περίφραξη στις πηγές Κεφαλαρίου από το Δήμο Καβάλας

Αποφάσεις για να κηρυχθεί παράνομη η περίφραξη στις πηγές Κεφαλαρίου από το Δήμο Καβάλας

Συζήτηση για το νερό στο Δημοτικό Συμβούλιο Δοξάτου

Αποφάσεις για να κηρυχθεί παράνομη

η περίφραξη στις πηγές Κεφαλαρίου

από το Δήμο Καβάλας

Εξέταση μέτρων από το Δήμο Δοξάτου ώστε να διεκδικήσει χρηματική αποζημίωση για άντληση νερού από το Δήμο Καβάλας

 

 

Του Θανάση Πολυμένη

ΕΞΕΛΙΞΕΙΣ έχουμε όσον αφορά την υπόθεση για το ζήτημα της υδροδότησης του Δήμου Καβάλας από τις πηγές Βοϊράνης του Δήμου Δοξάτου. Το θέμα έχει έρθει στην επικαιρότητα από την προηγούμενη δημοτική αρχή του πρώην δημάρχου Δοξάτου κ. Δαλακάκη, ο οποίος είχε προχωρήσει σε κάποιες ενέργειες, προκειμένου να αρχίσει να πληρώνεται ο Δήμος Δοξάτου για το νερό που αντλεί ο Δήμος Καβάλας και η ΔΕΥΑ Καβάλας.

Όπως είναι γνωστό, με μια σύμβαση από την εποχή της Χούντας το 1969, ο Δήμος Καβάλας παίρνει νερό, χωρίς μέχρι σήμερα να έχει πληρώσει ούτε μια δραχμή, αλλά ούτε και ένα ευρώ. Παλαιότερα και άλλοι δήμαρχοι είχαν προσπαθεί να ανοίξουν το θέμα αυτό, αλλά στάθηκε μάταιος κόπος.

Πρόσφατα, όπως δημοσίευσε ο «Π.Τ.», ο Δήμος Καβάλας είχε πάει στις πηγές Βοϊράνης και σε μια συγκεκριμένη πηγή από την οποία αντλεί το νερό, έκανε κάποιες εργασίες περίφραξης και έχτισε ένα τοιχίο. Όλα αυτά έγιναν χωρίς τις απαραίτητες πολεοδομικές άδειες και κυρίως χωρίς να γνωρίσει τίποτα ο Δήμος Δοξάτου, ενώ έγιναν όλα εντός του αγροκτήματος Δοξάτου.

Μετά από αυτά τα γεγονότα, ο πρώην δήμαρχος Δοξάτου και επικεφαλής της μείζονος αντιπολίτευσης κ. Δαλακάκης, ζήτησε έκτακτη συνεδρίαση του Δημοτικού Συμβουλίου η οποία πραγματοποιήθηκε το βράδυ της Τρίτης 31 Ιανουαρίου. Το θέμα της συζήτησης είχε τίτλο: «Συζήτηση αιτήματος εννέα δημοτικών συμβούλων για το θέμα της υδροδρότησης του Δήμου Καβάλας από τις πηγές του Δήμου Δοξάτου».

Το θέμα είχε δύο σκέλη. Το ένα αφορούσε το ζήτημα με την περίφραξη και το παροχόμετρο που τοποθέτησε ο Δήμος Καβάλας και το δεύτερο, μετά από την απόρριψη της προσφυγής του Δήμου Δοξάτου στην Αποκεντρωμένη Διοίκηση, για το τι θα γίνει με το νερό και τη διεκδίκηση χρηματικού ποσού από το Δήμο Καβάλας.

 

Η περίφραξη στις πηγές

Θα πρέπει να σημειωθεί ότι κατά τη διαδικασία της συζήτησης, το σώμα παραδέχθηκαν ότι η περίφραξη που έγινε από το Δήμο Καβάλας στις πηγές είναι παράνομη καθώς δεν υπάρχει καμιά άδεια από την Πολεοδομία Δράμας, ενώ φαίνεται ότι η παρανομία έγινε αποδεκτή και από το δήμαρχο Καβάλας.

Ο κ. Δαλακάκης πρότεινε να γίνει πρωτόκολλο διοικητικής αποβολής και να γκρεμιστούν άμεσα με κόστος κατεδάφισης από το Δήμο Καβάλας, ενώ η δημοτική αρχή αντιπρότεινε ασφαλιστικά μέτρα και αγωγή, κάτι που θα πάρει αρκετό χρόνο.

Ο κ. Δαλακάκης μάλιστα πρότεινε να γίνει καταγγελία στην Πολεοδομία ώστε να αναγνωριστούν οι παρανομίες και να πληρώσει ο Δήμος τα σχετικά πρόστιμα, κάτι όμως που δεν έγινε δεκτό. Πρότεινε ακόμα ο ίδιος ότι, θα πρέπει να γίνουν μηνύσεις προς υπαλλήλους και αιρετούς, ενώ στο θέμα αυτό ο κ. Ζεκερίδης απάντησε ότι δεν επιθυμεί να κάνει μηνύσεις σε υπαλλήλους ή και αιρετούς.

Μιλώντας στον «Π.Τ.» ο δήμαρχος Δοξάτου κ. Ζεκερίδης σχετικά με το θέμα, σημείωσε ότι όντως υπήρξε ένα θέμα με τις εγκαταστάσεις που έκανε ο Δήμος Καβάλας στις πηγές Βοϊράνης για την περίφραξη και το παροχόμετρο που τοποθέτησαν. Όπως είπε, «πάρθηκε μια απόφαση, να ζητήσουμε από ένα δικηγόρο να μας πει, ποια ένδικα μέσα μπορούμε και να δούμε αν μπορούμε να κάνουμε διοικητική αποβολή για να τα γκρεμίσουμε. Και ακόμα, να δούμε αν μπορούμε να κάνουμε μηνύσεις εναντίον εργαζομένων και αιρετών, οι οποίοι αποφάσισαν να στήσουν εκεί την περίφραξη, χωρίς να έχουν τις απαιτούμενες άδειες αφενός και αφετέρου επειδή έχτισαν σε ένα σημείο σε ένα αγρόκτημα του Δήμου Δοξάτου».

Ο κ. Ζεκερίδης τόνισε ότι «η δική μου πρόταση είναι λίγο διαφορετική. Εμένα με ενδιαφέρει η νομή και δεν ασχολήθηκα στο να πάμε σε μηνύσεις εναντίον υπαλλήλων και αιρετών. Τελικά πλειοψήφησε η άποψη του κ. Δαλακάκη, αλλά αυτό δεν σημαίνει ότι θα γίνει κιόλας. Είναι τα ερωτήματα που θα μπουν στο δικηγόρο που θα μας κάνει την γνωμοδότηση», τόνισε.

Η απόφαση για την περίφραξη

Η απόφαση που πέρασε τελικά με μία ψήφο διαφορά μάλιστα, ήταν αυτή του κ. Δαλακάκη: Να αναθέσει ο Δήμος Δοξάτου σε δικηγόρο την υπόθεση να γνωμοδοτήσει, ώστε να προτείνει αν ο Δήμος προσφύγει σε ασφαλιστικά μέτρα και αγωγή ή πρωτόκολλο διοικητικής αποβολής. Ακόμα, αν ο Δήμος θα πρέπει να κάνει μηνύσεις ή όχι και αν θα πρέπει να γίνει καταγγελία στην Πολεοδομία ή όχι, μιας και αυτά είναι αυθαίρετα.

Το ζήτημα της υδροδότησης

Αναφορικά με το δεύτερο σκέλος, το ζήτημα της υδροδότησης, ο κ. Ζεκερίδης είπε στο Δημοτικό Συμβούλιο ότι ζήτησε να πληρωθεί είτε με ένα ευρώ, ή να προσφέρει  ο Δήμος Καβάλας μια παιδική χαρά προς το Δήμο Δοξάτου, για το νερό που έχει καταναλώσει ο Δήμος Καβάλας από την εποχή της Χούντας μέχρι σήμερα.

Στο σημείο αυτό ο κ. Δαλακάκης, είπε ότι υπάρχει γνωμοδότηση από δικηγόρο (ο οποίος είναι κάτοχος μεταπτυχιακού σε διαχείριση υδάτων), ώστε να μπορέσει ο Δήμος Δοξάτου να διεκδικήσει ακόμα και χωρίς δικαστήρια, τρόπους για να εισπράξει χρηματική αποζημίωση και να μπορεί να χρεώνει το νερό κανονικά.

Μιλώντας στον «Π.Τ.» ο δήμαρχος κ. Ζεκερίδης, σημείωσε ότι έχει διαφορετική άποψη επί του θέματος και αρνείται να προχωρήσει σε μια τέτοια διεκδίκηση, τονίζοντας όμως, ότι, «δυστυχώς πλειοψήφησε η άποψη του κ. Δαλακάκη, ότι πρέπει να κινήσουμε διαδικασίες και να ζητήσουμε να μας πληρώνει η Καβάλα το νερό που παίρνει».

Τόνισε μάλιστα μιλώντας στον «Π.Τ.» ο κ. Ζεκερίδης: «Εγώ είπα ότι δεν πρόκειται να ζητήσω λεφτά για το νερό όπως είχα δεσμευτεί από την αρχή, οτιδήποτε άλλο μπορούμε να κάνουμε, να το κάνουμε».

Όπως εξηγεί τέλος ο κ. Ζεκερίδης, «η απόφαση που πάρθηκε, είναι, να μας πει η Οικονομική Υπηρεσία και ο αντιδήμαρχος Οικονομικών, να δούμε κάποια στοιχεία και με βάση αυτά να προχωρήσουμε στη διεκδίκηση πληρωμής. Πλειοψήφησε η άποψη του κ. Δαλακάκη, για μία ψήφο και θα τις εφαρμόσω μόνο με την ένδειξη ως απόφαση Δημοτικού Συμβουλίου».

Σε δηλώσεις του στον «Π.Τ.», ο κ. Δαλακάκης τόνισε πως: «Πρότεινα μάλιστα να συσταθεί μια διαπαραταξιακή επιτροπή, η οποία θα συντάξει μια επιστολή με το θέμα του νερού, ώστε να σταλεί προς την κυβέρνηση και να υπάρξει σχετική ενημέρωση. Η κυβέρνηση, τα συναρμόδια Υπουργεία και ο πρωθυπουργός, δεν γνωρίζουν το θέμα. Θα πρέπει να γίνει ένα ψήφισμα προς το Δήμο Καβάλας και τη ΔΕΥΑΚ, που να λέει ότι στα πλαίσια καλής γειτονίας δεν μπορούν να μπαίνουν στην ιδιοκτησία μας και να κάνουν περιφράξεις και να παίρνουν αποφάσεις για το νερό για το οποίο έχουν υπογράψει κατά παράβαση σύμβαση χωρίς να μας ρωτάνε».

Σημειώνει ακόμα ο κ. Δαλακάκης ότι υπάρχει ήδη σχετικό προηγούμενο από το 2019 του Δήμου Νέστου προς τους Δήμους Ξάνθης και Καβάλας, που μετά από μια σχετική δίκη κέρδισε την υπόθεση αυτή. Τελικά η πρόταση της διεκδίκησης του κ. Δαλακάκη πήρε 7 ψήφους, 6 ψήφους πήρε η πρόταση του κ. Ζεκερίδη και ένας σύμβουλος ψήφησε «παρών».