Home > νέα >  Το απόγευμα της Δευτέρας στις 5 οι ιπποδρομίες και το γλέντι με γεύσεις του Δοξάτου-Το πρόγραμμα των Ιπποδρομιών στο Δοξάτο Δράμας

 Το απόγευμα της Δευτέρας στις 5 οι ιπποδρομίες και το γλέντι με γεύσεις του Δοξάτου-Το πρόγραμμα των Ιπποδρομιών στο Δοξάτο Δράμας

Από 30 Απριλίου έως 2 Μαΐου

 Το πρόγραμμα των

Ιπποδρομιών στο Δοξάτο Δράμας

 ► Η παρέλαση των αλόγων το βράδυ της Κυριακής στον πεζόδρομο

► Το απόγευμα της Δευτέρας στις 5 οι ιπποδρομίες και το γλέντι με γεύσεις του Δοξάτου

 

ΔΙΕΞΑΓΟΝΤΑΙ για άλλη μια χρονιά οι Ιπποδρομίες Δοξάτου, μια από τις σημαντικότερες εκδηλώσεις της περιοχής. Οι εκδηλώσεις διοργανώνονται σε συνεργασία της Π.Ε. Δράμας, το Δήμο Δοξάτου, τη Δημοτική Κοινωφελής Επιχείρηση Δήμου Δοξάτου, την Δημοτική Κοινότητα Δοξάτου, την Εκκλησιαστική Επιτροπή του Ι.Ν. Αγίου Αθανασίου Δοξάτου, τον Ιππικό Σύλλογο Δοξάτου «Φίλιπποι», τον Πολιτιστικό και Μορφωτικό Σύλλογο Δοξάτου και τον Σύλλογο Συνταξιούχων Δοξάτου «Ηρωικό Δοξάτο».

Το άλογο, είναι το σύμβολο και η ενσάρκωση της αδάμαστης φύσης, αναφέρεται σχετικά στο πρόγραμμα των τριήμερων εκδηλώσεων. Το άλογο, ο μύθος, ο σύντροφος του Δοξατιανού, στην ειρήνη και στον πόλεμο, το αφοσιωμένο, το περήφανο και πιστό άλογο.

Η σχέση του αλόγου µε το ∆οξατιανό υπήρξε µοναδική, για όλες τις αγροτικές εργασίες, αλλά και στις µεταφορές, στο εµπόριο, στον πόλεµο και στην ψυχαγωγία.

Ως πολύτιµος βοηθός του ∆οξατιανού,  χρησιµοποιήθηκε επί αιώνες για την εκτέλεση αγροτικών εργασιών, όπως ο αλωνισµός, η άροση, η κτηνοτροφία.

Θα δώσει την κίνηση στους µυλόλιθους για το άλεσµα δηµητριακών και θα κινήσει το γεράνι για την άντληση νερού από το πηγάδι. Πρωταγωνιστής το ίδιο και στην αµπελουργία. Τόπος εύφορος η περιοχή µας και συνδεδεµένος από την αρχαιότητα όχι µόνο µε την αµπελουργία, αλλά και µε διάφορα δρώµενα της λατρείας του ∆ιονύσου.

Εκστασιασµένοι οι µύστες του Βάκχου, προσπαθούν να ξυπνήσουν τη φύση µε κάθε µέσο για να ξεκινήσει το όµορφο έργο της βλάστησης και της δηµιουργίας. Τα ίδια αισθήµατα νιώθει και ο αναβάτης, όταν καλπάζει και µάλιστα όχι µε ένα ξένο άλογο, αλλά µ’ αυτόν τον σύντροφο του, το αναπόσπαστο κοµµάτι του εαυτού του, που του εµπνέει µοναδική διάθεση ελευθερίας για έναν αχαλίνωτο καλπασµό. Τα ποδοβολητά των αλόγων, το χλιµίντρισµα τους, οι ατέλειωτοι ήχοι του ζουρνά και του νταουλιού θα σύρουν τους ∆οξατιανούς στην αυλή της εκκλησιάς για τον τρανό χορό.

Το πρόγραμμα των εκδηλώσεων

Οι εκδηλώσεις ξεκινούν αύριο Σάββατο 30 Απριλίου και ώρα 19.00, με εισήγηση από την αρχαιολόγο προϊσταμένη της Εφορείας Αρχαιοτήτων Δράμας κα. Βασιλική Πουλιούδη με θέμα: «Από τον Θράκα Ιππέα στον έφιππο Άγιο» στο ιστορικό Δημαρχείο Δοξάτου.

Στη συνέχεια, παρουσίαση οπτικού υλικού με θέμα: «Άλογα Δοξάτου, πανηγύρι Δοξάτου και Ιπποδρομίες στο διάβα του χρόνου», από τη σ. εκπαιδευτικό και σύμβουλο Κοινότητας Δοξάτου κα. Μαρία Στυλίδου – Κωνσταντούδη. Θα ακολουθήσει μπουφές.

Την Κυριακή 1 Μαΐου (του Θωμά), Πρωτομαγιά και προεόρτια πανηγυριού.

Στις 18.30 Λιτάνευση της Ιεράς εικόνας του Αγίου Αθανασίου. Στη συνέχεια, Μέγας Εσπερινός στον Άι-Θανάση (κοιμητήρια). Αρτοκλασία από το Σύλλογο Συνταξιούχων Δοξάτου «Ηρωικό Δοξάτο».

Στις 21.00 παρέλαση αλόγων στον πεζόδρομο του Δοξάτου και στη συνέχεια παραδοσιακό γλέντι.

Τη Δευτέρα 2 Μαΐου, κατά το εωθινό με ζουρνάδες και νταούλι, γύρα στους φίλιππους κατοίκους του Δοξάτου.

Στις 07.00 Πανηγυρική Θεία Λειτουργία στον Ιερό Ναό Αγίου Αθανασίου.

Στις 17.00 Ιπποδρομίες στον Ιππόδρομο του Δοξάτου.

Στις 19.00 Παραδοσιακό τρανός χορός στο προαύλιο του Ιερού Ναού του Αγίου Αθανασίου. Χορευτικά τμήματα του Πολιτιστικού και Μορφωτικού Συλλόγου Δοξάτου. Γεύσεις Δοξάτου, προσφορά παραδοσιακών εδεσµάτων και τσίπουρου από τα µέλη του Πολιτιστικού και Μορφωτικού Συλλόγου ∆οξάτου Παραδοσιακό γλέντι µε ζουρνάδες και νταούλια.