Home > Πρώτο Θέμα > Αποκατάσταση οδοστρώματος επί της οδού Αγίας Σοφίας τον Αύγουστο-Το πρόβλημα με τις οριοθετήσεις των κρασπέδων στην οδό Παγγαίου

Αποκατάσταση οδοστρώματος επί της οδού Αγίας Σοφίας τον Αύγουστο-Το πρόβλημα με τις οριοθετήσεις των κρασπέδων στην οδό Παγγαίου

Μια αναγκαία αποκατάσταση στην Οδό Παλαιολόγου!

Αποκατάσταση οδοστρώματος επί

της οδού Αγίας Σοφίας τον Αύγουστο

Το πρόβλημα με τις οριοθετήσεις των κρασπέδων στην οδό Παγγαίου

 

Του Θανάση Πολυμένη

ΑΠΟ την ερχόμενη Δευτέρα 3 Αυγούστου μέχρι και την Παρασκευή 29 του ίδιου, η οδός της Αγίας Σοφίας θα παραμείνει κλειστή, προκειμένου να γίνουν έργα οδοποιίας.

Η οδός Αγίας Σοφίας ξεκινάει από την πλατεία Ελευθερίας, στην περιοχή του παλαιού δημαρχείου (στο άλλοτε Goody’s) για όσους θυμούνται και καταλήγει μέχρι και την οδό 19ης Μαΐου (αρχή λαϊκής αγοράς).

Σε επικοινωνία που είχαμε χθες με τον αντιδήμαρχο Τεχνικών Έργων κ. Γιάννη Καψημάλη, μας εξήγησε ότι πρόκειται για έργα οδοποιίας, όπου θα σκαφτεί όλος ο δρόμος και θα διαστρωθεί εκ νέου ασφαλτοτάπητας.

Προφανώς πρόκειται για ένα σημαντικό έργο τουλάχιστον για το κέντρο της πόλης που αναμένεται να δώσει μια νέα πνοή. Από την άλλη πλευρά, θα πρέπει να πούμε ότι πολλοί είναι οι δρόμοι εντός πόλεως, που αντιμετωπίζουν έντονα προβλήματα με λακκούβες, τόσο από καθιζήσεις σε διάφορα σημεία,  φθορές οδοστρωμάτων, καθώς και ζημιές από πρόσφατα και παλαιότερα καιρικά φαινόμενα.

Τόσο κεντρικοί δρόμοι της πόλης όσο και περιφερειακοί του κέντρου, αντιμετωπίζουν τεράστια προβλήματα, που εδώ και χρόνια παραμένουν εκτός έργων οδοποιίας του Δήμου Δράμας. Κάποια στιγμή, όλοι αυτοί, έστω απλά το οδόστρωμά τους, θα πρέπει να διορθωθούν. Και φυσικά, ας μην μιλήσουμε για πεζοδρόμια σε πολλές περιοχές, όπου είναι απλά ανύπαρκτα.

Η οδός Παλαιολόγου

Η οδός Παλαιολόγου είναι μία από τις μεγάλες οδούς περιφερειακά του κέντρου και όπως όλοι γνωρίζουμε, αντιμετωπίζει μεγάλα προβλήματα με ανύπαρκτα πεζοδρόμια κατά μήκος της, άναρχη στάθμευση οχημάτων και πολλά παράπονα από επαγγελματίες και κατοίκους της περιοχής.

Τα προβλήματα της οδού Παλαιολόγου ανέφερε για άλλη μια φορά στο Δημοτικό Συμβούλιο της περασμένης Δευτέρας 27 Ιουλίου, ο δημοτικός σύμβουλος της παράταξης «Project Δράμα 2020» κ. Αχιλλέας Παπαδόπουλος, ο οποίος μίλησε για «άναρχο παρκάρισμα που παρεμποδίζει τα εμπορικά καταστήματα που λειτουργούν εκεί», τονίζοντας χαρακτηριστικά ότι «ο κόσμος είναι στα κάγκελα λόγω αυτών των προβλημάτων».

Όπως χαρακτηριστικά είπε, «η κατάσταση αυτή παρατηρείται από την αρχή της οδού Παλαιολόγου μέχρι και την συμβολή της με τη διασταύρωση των Πέντε Δρόμων», και ζήτησε από τη δημοτική αρχή την παρέμβαση του Δήμου λέγοντας: «Πρόκειται για επαγγελματίες. Τα πράγματα τον τελευταίο καιρό δεν είναι ρόδινα γι’ αυτούς και δεν θα πρέπει να πιέζονται και με προβλήματα τέτοιου είδους».

Ο κ. Παπαδόπουλος έχει αναφερθεί διεξοδικά και παλαιότερα στην περιοχή, όπως για παράδειγμα για την κατάσταση που επικρατεί επί της οδού Φωκίωνος πίσω από το ΙΚΑ, αλλά και με παράπλευρες οδούς στην περιοχή αυτή.

Μετρήσεις από το Δήμο Δράμας

Απαντώντας σ’ αυτά ο αντιδήμαρχος Τεχνικών Έργων κ. Καψημάλης στο Δημοτικό Συμβούλιο, είπε ότι ο Δήμος εξετάζει διεξοδικά το πρόβλημα της οδού Παλαιολόγου και αυτή τη στιγμή βρίσκεται στο στάδιο των μετρήσεων.

Όπως είπε συγκεκριμένα, οι Τεχνικές Υπηρεσίες εξετάζουν το θέμα συνολικά, ώστε να δοθεί μια λύση, η οποία θα ξεκινάει από την αρχή της Παλαιολόγου μπροστά από το πάρκινγκ της πλατείας Δικαστηρίων μέχρι και τους Πέντε Δρόμους. Στη λύση αυτή μάλιστα, θα περιλαμβάνεται και ο κυκλικός κόμβος των Πέντε Δρόμων.

Σε επικοινωνία που είχαμε χθες με τον κ. Καψημάλη για το ποιος είναι ο σχεδιασμός αυτός, μας είπε ότι αυτή την στιγμή γίνονται μετρήσεις και σύντομα θα ανακοινωθεί ο σχεδιασμός για την συγκεκριμένη περιοχή, χωρίς να θέλει να δώσει περισσότερα στοιχεία.

Οδός Παγγαίου

Παραμένοντας στο ζήτημα των δρόμων της πόλης και της ευρύτερης περιοχής της, αξίζει να αναφέρουμε και ένα ακόμα πρόβλημα που τέθηκε στο Δημοτικό Συμβούλιο της Δευτέρας, από το δημοτικό σύμβουλο της παράταξης «Πόλη+Ζωή» κ. Φώτη Νικολαΐδη.

Πρόκειται για το ζήτημα της οριοθέτησης των κρασπέδων της οδού Παγγαίου (έξοδος της πόλης προς Αρκαδικό, Νέα Αμισό και Θεσσαλονίκη) και άρα δεν μπορεί να γίνει ασφαλτόστρωση, και σημείωσε ότι «ο Δήμος δεν μπορεί να δώσει λύση σε ένα τόσο σοβαρό θέμα». Ζήτησε ακόμα να υπάρξει ενίσχυση του ηλεκτροφωτισμού της περιοχής, παραθέτοντας ένα έγγραφο από το Δήμο Προσοτσάνης, ο οποίος έδωσε λύση σε παρόμοιο ζήτημα, με την τοποθέτηση φωτοβολταϊκών φωτιστικών σωμάτων.

Απαντώντας αργότερα για τα ζητήματα οδοποιίας που τέθηκαν στη συνεδρίαση, ο δήμαρχος Δράμας κ. Μαμσάκος, παρέπεμψε όλους τους συμβούλους στη Δημοτική Κοινότητα, λέγοντας ότι  τέτοια θέματα και προτάσεις θα έπρεπε να τίθενται αρχικά εκεί. Όπως είπε, η ΣΑΤΑ διατίθεται μέσω των Κοινοτήτων και των Τοπικών Συμβουλίων, σημειώνοντας ότι έτσι «απαξιώνεται ο θεσμός της Κοινότητας Δράμας» και των Τοπικών Συμβουλίου. Σημείωσε επίσης, ότι  «το πρόγραμμα το κάνει το Κοινοτικό Συμβούλιο και όχι ο δήμαρχος».

Παρότρυνε τους συμβούλους, ώστε, «όταν έχετε τέτοιες απορίες, τέτοιες προτάσεις, έχετε στα Τοπικά Συμβούλια μέλη για να προτάξουν την σύνταξη των μελετών και των έργων σε κάθε Κοινότητα».

Για την οδό Παγγαίου είπε ότι, «αν κρίνουμε ότι η οδός Παγγαίου είναι πρώτης προτεραιότητας, θέτουμε θέμα στην Κοινότητα και ανάλογα με τα χρήματα τα οποία έχουμε, θα δούμε τι μπορούμε να προχωρήσουμε. Μ’ αυτά τα θέματα, ας αξιοποιήσουμε και τις Κοινότητές μας, να τους δώσουμε ρόλο και λόγο».