Home > νέα > Αποσύρθηκαν από την Οικονομική Επιτροπή Δήμου Δράμας έργα ενεργειακής αναβάθμισης σχολείων της Δράμας

Αποσύρθηκαν από την Οικονομική Επιτροπή Δήμου Δράμας έργα ενεργειακής αναβάθμισης σχολείων της Δράμας

Αποσύρθηκαν από την Οικονομική

Επιτροπή Δήμου Δράμας έργα ενεργειακής

αναβάθμισης σχολείων της Δράμας

 

► Είχαν προηγηθεί ενστάσεις της αντιπολίτευσης για φωτογραφικούς διαγωνισμούς

► Απέσυρε τον εκπρόσωπό του το ΤΕΕ Ανατολικής Μακεδονίας

 

Του Θανάση Πολυμένη

ΤΡΙΑ ΕΡΓΑ ενεργειακών αναβαθμίσεων για σχολεία της πόλης μας, απέσυρε τελικά η δημοτική αρχή, από την συζήτηση στην Οικονομική Επιτροπή του Δήμου Δράμας. Τα έργα είχαν έρθει προς συζήτηση το πρωί της Παρασκευής 9 Νοεμβρίου (χθες) στην Οικονομική Επιτροπή προκειμένου να εγκριθούν οι όροι δημοπράτησής τους. Παρ’ όλα αυτά, πριν από μερικές μέρες, κατά την προ ημερησίας συζήτηση του Δημοτικού Συμβουλίου στις 17 Οκτωβρίου, η αντιπολίτευση είχε κάνει λόγο για «φωτογραφικό διαγωνισμό».

Τα συγκεκριμένα έργα, αφορούν στις ενεργειακές αναβαθμίσεις τριών σχολικών μονάδων στην περιοχή ευθύνης του Δήμου Δράμας: Του Σχολικού Συγκροτήματος ΕΠΑΛ Δράμας και του 2ου Γυμνασίου και 2ου Λυκείου Δράμας.

 

Οι ενστάσεις της αντιπολίτευσης

Σύμφωνα με όσα είχαν αναφερθεί από τον επικεφαλής της παράταξης της μείζονος αντιπολίτευσης κ. Μλεκάνη, με τους όρους του διαγωνισμού αποκόπτονταν εντελώς οι Δραμινοί μηχανικοί, γινόταν  κατάτμηση στην ουσία του ίδιου έργου που όλες οι μελέτες έπρεπε να είναι μαζί σε ένα διαγωνισμό.

Σύμφωνα με τους όρους, όπως είχε αναφερθεί στη συζήτηση στο Δημοτικό Συμβούλιο στις 17 Οκτωβρίου, ο ανάδοχος θα έπρεπε «να έχει αποδεδειγμένη επαγγελματική εμπειρία τουλάχιστον δύο μελετών βάσει Κανονισμού Ενεργειακής Απόδοσης Κτιρίων (ΚΕΝΑΚ), για αναβάθμιση δημόσιων και δημοτικών κτιρίων εμβαδού έως τουλάχιστον από 1.500 τετραγωνικά μέτρα έκαστο. Και ένα ακόμα, να έχει αποδεδειγμένη επαγγελματική εμπειρία μίας τουλάχιστον μελέτης και επίβλεψης φωτοβολταϊκών συστημάτων πάνω από 1.500 τετραγωνικά μέτρα».

Σύμφωνα με τον παραπάνω όρο των 1.500 τετραγωνικών μέτρων για δημόσιο ή δημοτικό κτίριο στη Δράμα, είναι σπάνιο να έχει πάρει Δραμινός μηχανικός, γιατί μέχρι στιγμής δεν έχει γίνει κανένα τέτοιο έργο. Πράγμα που σημαίνει ότι άμεσα αποκλείονται όλοι οι Δραμινοί μηχανικοί!

Στην ίδια συζήτηση, είχε αναφερθεί τότε και ένα άλλο στοιχείο από τον κ. Μλεκάνη, «που είναι ότι η επιλογή του αναδόχου θα γίνει με βαθμολόγηση κριτηρίων της τεχνικής και επαγγελματικής ικανότητας κατά 70% και της οικονομικής προσφοράς κατά 30%. Δηλαδή αυτοί, που δεν ξέρω ποιοι φωτογραφίζονται και αν φωτογραφίζονται, αλλά οι μηχανικοί, έχει βουίξει δηλαδή στον κλάδο των μηχανικών ότι σε συγκεκριμένο πρόκειται να πάει αυτή η μελέτη, διότι ελάχιστοι μπορούν να ανταποκριθούν στους όρους. Πιθανόν Δραμινοί με το μισό κόστος στην προσφορά να χάσουν τη μελέτη, γι’ αυτό το λόγο για τους όρους που μπήκαν, είναι απαράδεκτο, να συνεχίζουν να γίνονται τέτοιοι διαγωνισμοί», κατέληγε.

Θα πρέπει να σημειώσουμε εδώ και πάλι, ότι τα συγκεκριμένα ειπώθηκαν στο Δημοτικό Συμβούλιο της 17ης Οκτωβρίου 2018, κατά τη διάρκεια της προ ημερησίας διάταξης συζήτηση.

 

Αποσύρθηκε ο εκπρόσωπος του ΤΕΕ

Επίσης, σύμφωνα με έγκυρες πηγές, το ΤΕΕ Ανατολικής Μακεδονίας, απέσυρε τον εκπρόσωπό του από την Οικονομική Επιτροπή για τη συζήτηση των εν λόγω έργων. Απ’ ότι φαίνεται, η επίκληση έγινε για τυπικούς λόγους, καθώς οι εκπρόσωποι του ΤΕΕ για να συμμετέχουν σε διαγωνισμούς αφήνουν δουλειά τους μιας και είναι ιδιώτες μηχανικοί, ενώ προβλέπεται από το νόμο μια σχετική αμοιβή. Επειδή δεν υπήρχε περίπτωση να κατατεθεί αυτή η αμοιβή όμως, ο εκπρόσωπος του ΤΕΕ Αν. Μακεδονίας δεν παρέστη τελικά.

Παρ’ όλα αυτά, φαίνεται ότι οι αιτιάσεις της αντιπολίτευσης στο Δημοτικό Συμβούλιο της 17ης Οκτωβρίου, καθοδήγησαν τις ενέργειες του ΤΕΕ Ανατολικής Μακεδονίας.

 

Δήλωση αντιδημάρχου

Ο «Πρωινός Τύπος», επικοινώνησε χθες με τον αντιδήμαρχο Οικονομικών κ. Σολάκη, μέλος της Οικονομικής Επιτροπής του Δήμου Δράμας, ο οποίος με δήλωσή του, σημείωσε ότι «δεν υπήρξε ο κατάλληλος χρόνος να δούμε καλύτερα τα θέματα αυτά. Γι’ αυτό το λόγο και τα αποσύραμε, ώστε να ξαναδούμε και πάλι τους όρους δημοπράτησης της ενεργειακής αναβάθμισης των συγκεκριμένων σχολείων».