Home > Νέα > Απουσία στρατηγικού σχεδιασμού για βασικούς οδικούς και σιδηροδρομικούς άξονες Η περίπτωση του οδικού άξονα Προμαχώνα – Σέρρες – Δράμα – Καβάλα

Απουσία στρατηγικού σχεδιασμού για βασικούς οδικούς και σιδηροδρομικούς άξονες Η περίπτωση του οδικού άξονα Προμαχώνα – Σέρρες – Δράμα – Καβάλα

Ερώτηση Νικολαΐδη στη Βουλή

Απουσία στρατηγικού σχεδιασμού

για βασικούς οδικούς και

σιδηροδρομικούς άξονες

Η περίπτωση του οδικού άξονα Προμαχώνα – Σέρρες – Δράμα – Καβάλα

 

ΕΡΩΤΗΣΗ προς τον υπουργό Υποδομών και Μεταφορών κ. Χρ. Δήμα, υπέβαλε ο βουλευτής Δράμας του ΠΑΣΟΚ ΚΙΝΑΛ και υπεύθυνος Κ.Τ.Ε. Υποδομών και Μεταφορών του κόμματος κ. Αν. Νικολαΐδης, με την οποία θίγει ένα ιδιαίτερα ενδιαφέρον ζήτημα.

Η ερώτηση αφορά στην υποβάθμιση των μεταφορικών υποδομών στην Π.Ε. Σερρών, αναφέρεται στην απουσία στρατηγικού σχεδιασμού για βασικούς οδικούς και σιδηροδρομικούς άξονες, ενώ επεκτείνεται και στον οδικό άξονα Προμαχώνα – Σερρών – Δράμας – Καβάλας.

Όπως αναφέρει στην ερώτησή του ο κ. Νικολαΐδης, «η ΠΕ Σερρών παρότι αποτελεί κομβικό γεωγραφικό και διαμετακομιστικό σημείο στη Βόρεια Ελλάδα, παραμένει αποκλεισμένη από σύγχρονες και αξιόπιστες υποδομές μεταφορών, γεγονός που εντείνει την περιφερειακή ανισότητα, υπονομεύει την ανάπτυξη και ενισχύει τη δημογραφική αποδυνάμωση της περιοχής».

Κάνοντας αναφορά στον οδικό άξονα Προμαχώνας – Σέρρες – Δράμα – Καβάλα, σημειώνει:

«Πρόκειται για έργο υψηλής στρατηγικής σημασίας, που είχε ενταχθεί στα Διευρωπαϊκά Δίκτυα Μεταφορών (TEN-T). Μέχρι σήμερα δεν υφίσταται καμία πρόβλεψη υλοποίησης ή χρηματοδότησης στο σύνολο του έργου, παρά τη σημαντική δυνατότητα που παρέχεται για σύνδεση της Π.Ε. Σερρών με τη Δράμα, την Καβάλα και τον λιμένα της. Η συγκεκριμένη διασύνδεση αποκτά ακόμα μεγαλύτερη σημασία υπό το φως της ένταξης της Βουλγαρίας στη ζώνη Σένγκεν, γεγονός που εκτιμάται ότι θα αυξήσει σημαντικά τη διασυνοριακή κυκλοφορία. Το υπάρχον οδικό δίκτυο δεν μπορεί να καλύψει τις ανάγκες μεταφοράς και ασφάλειας, ούτε να λειτουργήσει ως αξιόπιστος εναλλακτικός διάδρομος προς την Ανατολική Μακεδονία και Θράκη».

Αναφέρει μάλιστα και το υποτμήμα Σταυρού – Κρηνίδες που βρίσκεται σε εξέλιξη λέγοντας: «Για το συγκεκριμένο έργο βρίσκονται σε φάση υλοποίησης υποτμήμα μήκους μόλις 8,3 χλμ. του οδικού άξονα Δράμα – Καβάλα, γεγονός που προκαλεί έντονο προβληματισμό για τον χρονικό ορίζοντας εκπόνησης όλων των αναγκαίων μελετών, εξεύρεσης των ανάλογων πόρων χρηματοδότησης και κατασκευής του οδικού άξονα Προμαχώνας – Σέρρες – Δράμα – Καβάλα στο σύνολό του».

Σιδηροδρομικό Δίκτυο. παρωχημένες γραμμές, ανεπαρκή δρομολόγια

Αναφερόμενος στη σιδηροδρομική γραμμή Σέρρες – Θεσσαλονίκη, που εξυπηρετεί και τη βόρεια πλευρά του Νομού, σημειώνει ότι «βρίσκεται σε κατάσταση υποβάθμισης, χωρίς ηλεκτροκίνηση και με ελάχιστα δρομολόγια τα οποία σε καμία περίπτωση δεν εξυπηρετούν τις ανάγκες των πολιτών. Δεν υπάρχει κανένας σχεδιασμός για τη λειτουργία Προαστιακής σύνδεσης Σερρών Θεσσαλονίκης, παρότι πρόκειται για δύο πόλεις εντός της ίδιας Περιφέρειας.

Το γεγονός αυτό είναι πολιτικά και συγκοινωνιακά αδιανόητο, ιδίως όταν η Θεσσαλονίκη φιλοδοξεί να αποτελέσει μητροπολιτικό κέντρο των Βαλκανίων και της ευρύτερης Νοτιοανατολικής Ευρώπης.

Επιπλέον, δεν εξυπηρετούνται με επάρκεια οι περιοχές προς Ανατολική Μακεδονία και Θράκη (Δράμα – Ξάνθη – Κομοτηνή – Αλεξανδρούπολη). Η σιδηροδρομική σύνδεση που χρησιμοποιούνταν παραδοσιακά από φοιτητές και εργαζόμενους, έχει αποψιλωθεί από δρομολόγια, ενώ δεν υπάρχουν ούτε εναλλακτικά συχνά δρομολόγια με ΚΤΕΛ.

Ανάμεσα σε άλλα ερωτήματα για την ΠΕ Σερρών, ο βουλευτής Δράμας, ρωτάει «ποιος  είναι ο κυβερνητικός σχεδιασμός για την ολοκλήρωση του οδικού άξονα Προμαχώνας – Σέρρες – Δράμα – Καβάλα; Σε ποιο στάδιο βρίσκονται οι μελέτες του έργου, με ποια πηγή χρηματοδότησης και με ποιο συγκεκριμένο χρονοδιάγραμμα θα προχωρήσετε στην υλοποίησης;»

Ζητάει επίσης να δοθούν στοιχεία για το αν «υπάρχει πρόβλεψη για την επαναφορά των σιδηροδρομικών δρομολογίων από Σέρρες προς Δράμα – Ξάνθη – Κομοτηνή – Αλεξανδρούπολη, που εξυπηρετούν κυρίως τους φοιτητές, αλλά και εργαζόμενους; Αν ναι, πότε και με ποιον σχεδιασμό;»