Home > Πρώτο Θέμα > Οι αρχαιολογικοί χώροι της Δράμας θα αναδειχθούν μέσα από την τοπογραφική αποτύπωση-Μιλάει στον «Π.Τ.» η Έφορος Αρχαιοτήτων Δράμας Β. Πουλιούδη

Οι αρχαιολογικοί χώροι της Δράμας θα αναδειχθούν μέσα από την τοπογραφική αποτύπωση-Μιλάει στον «Π.Τ.» η Έφορος Αρχαιοτήτων Δράμας Β. Πουλιούδη

Μιλάει στον «Π.Τ.» η Έφορος Αρχαιοτήτων Δράμας Β. Πουλιούδη

Οι αρχαιολογικοί χώροι της Δράμας

θα αναδειχθούν μέσα από

την τοπογραφική αποτύπωση

Το παράδειγμα της εξαρχικής εκκλησίας στον Κριθαρά Αχλαδιάς στο Κ. Νευροκόπι

 

 

 

Του Θανάση Πολυμένη

ΜΙΑ ΠΟΛΥ ενδιαφέρουσα και άκρως απαραίτητη μελέτη έχει ξεκινήσει η Εφορεία Αρχαιοτήτων Δράμας. Ήδη έχει προχωρήσει σε σύμβαση με ιδιώτη τοπογράφο, προκειμένου να ξεκινήσει στο επόμενο χρονικό διάστημα, το έργο της τοπογραφικής αποτύπωσης των αρχαιολογικών χώρων της Π.Ε. Δράμας.

Σε γενικές γραμμές, η μελέτη αυτή θα αποτυπώσει τοπογραφικά όλους τους αρχαιολογικούς χώρους στην επικράτεια της Π.Ε. Δράμας. Αυτό σημαίνει ότι έτσι θα οριοθετηθούν οι χώροι που καταλαμβάνουν και θα βοηθήσει την ίδια την Εφορεία όσο και τους πολίτες που έχουν όμορα οικόπεδα ή χωράφια.

Επίσης, σημαντικό είναι ότι μετά από την ολοκλήρωση των φακέλων για κάθε αρχαιολογικό χώρο ξεχωριστά, θα μπορούν είτε να κηρυχθούν ως αρχαιολογικοί χώροι, όσοι δεν έχουν κηρυχθεί, ή να επανακηρυχθούν για όσους έχει γίνει εδώ και πολλά χρόνια πριν. Η εκτιμώμενη αξία της σύμβασης ανέρχεται στις 4.000 ευρώ.

POYLIOYDI

Πουλιούδη: Καθαρισμός και τοπογράφηση

Μιλώντας στον «Πρωινό Τύπο», η αναπληρώτρια προϊσταμένη της Εφορείας Αρχαιοτήτων Δράμας κα. Βασιλική Πουλιούδη, Αρχαιολόγος με βαθμό Α΄, επισημαίνει ότι πρόκειται για μια πολύ σημαντική εργασία, μέσα από την οποία θα αναδειχθούν συγκεκριμένα αρχαιολογικά σημεία.

Όπως μας εξηγεί, «θα τοπογραφηθούν ορισμένες αρχαιολογικές θέσεις οι οποίες στη συνέχεια θα κηρυχθούν ως αρχαιολογικοί χώροι», ενώ μας εξηγεί ότι πριν απ’ αυτό, όλοι οι σχετικοί χώροι θα πρέπει πρώτα να καθαριστούν και στη συνέχεια να ακολουθήσουν οι υπόλοιπες εργασίες.

Η κα. Πουλιούδη, τονίζει επίσης ότι, «είναι κάτι που πρέπει να γίνει σε όλους τους χώρους της Εφορείας Αρχαιοτήτων Δράμας. Οι κηρυγμένοι χώροι των Εφορειών, επειδή είχαν γίνει από το 1980 – 1985, σήμερα δεν υπάρχει οριοθέτηση. Και η οριοθέτηση αυτή πρέπει να γίνεται μετά από τοπογραφικές αποτυπώσεις, οι οποίες βοηθούν στο να πάει ένας φάκελος στο Υπουργείο, με το τοπογραφικό και να προστεθεί η οριοθέτησή του. Έτσι θα διευκολυνθεί η ίδια η υπηρεσία αρχικά, αλλά και οι πολίτες και όσοι έχουν όμορες ιδιοκτησίες στις περιοχές αυτές».

Naos Agiou Georgiou 03

Η εξαρχική εκκλησία του Αγίου Γεωργίου στον Κριθαρά στην Αχλαδιά Κάτω Νευροκοπίου.

 

Η περίπτωση του Κριθαρά στην Αχλαδιά

Ως παράδειγμα η κα. Πουλιούδη, μας φέρνει την περίπτωση του Εξαρχικού Ναού του Αγίου Γεωργίου στον Κριθαρά στην Αχλαδιά Κάτω Νευροκοπίου. «Πρόκειται για μια Εξαρχική εκκλησία και ο χώρος της μέχρι σήμερα δεν έχει οριοθετηθεί καθόλου. Αρχικά κάναμε και ολοκληρώσαμε μόλις πρόσφατα τον πέριξ χώρο του ναού, ο οποίος είχε γίνει εδώ και χρόνια σωστή ζούγκλα. Στη συνέχεια θα γίνει η τοπογράφηση του χώρου και του μνημείου και θα οριοθετηθεί ο χώρος του. Ο ολοκληρωμένος φάκελος θα πάει στο Υπουργείο Πολιτισμού, θα περάσει από το Κεντρικό Αρχαιολογικό Συμβούλιο (Κ.Α.Σ.) και στο τέλος θα κηρυχθεί ως αρχαιολογικός χώρος. Στον Κριθαρά για παράδειγμα μέχρι σήμερα δεν μπορούσαμε να επέμβουμε γιατί δεν ήταν κηρυγμένος ως αρχαιολογικός χώρος».

Όπως εξηγεί η κα. Πουλιούδη, «σε όλες αυτές τις τοπογραφικές αποτυπώσεις προηγείται πάντα ο καθαρισμός του χώρου από την βλάστηση και στη συνέχεια γίνεται η τοπογράφηση. Οι καθαρισμοί και οι αποψιλώσεις είναι το πρώτο που θα πρέπει  να γίνουν».

Ως άλλο παράδειγμα μας δίνει τους χώρους του Καλαμπάκ Τεπέ και του Δοξάτ Τεπέ. Και οι δύο αυτοί της προϊστορικής και νεολιθικής εποχής, μετά από χρόνια είχαν φτάσει να περιβάλλονται από αυτοφυή βλάστηση, κλαδιά, βατσινιές και χόρτα. Οι δύο χώροι είναι κηρυγμένοι ως αρχαιολογικοί, όμως δεν έχουν σωστή οριοθέτηση. «Οπότε και οι δύο χώροι θα καθαριστούν, στη συνέχεια θα τοπογραφηθούν για να οριοθετηθούν και ο τελικός φάκελος θα σταλεί στο Υπ. Πολιτισμού», τονίζει η κα. Πουλιούδη και διευκρινίζει: «Και όταν κάποιος μηχανικός χρειαστεί να κάνει κάποιες εργασίες σε όμορα χωράφια ή οικόπεδα σε όλους αυτούς τους χώρους, ή να στήσουν για παράδειγμα φωτοβολταϊκά, θα μπορεί να βρει εύκολα την οριοθέτηση του αρχαιολογικού χώρου».

Καταλήγοντας η ίδια, σημειώνει ότι «είναι αρκετά σημαντικό και θα έπρεπε να είχε δρομολογηθεί κατά καιρούς. Θεώρησα ότι είναι σημαντικό, αρχικά να καθαριστούν οι χώροι, να τοπογραφηθούν και μετά ορισμένοι απ’ αυτούς να πάνε για κήρυξη και άλλοι για επανοριοθέτηση και οριοθέτηση κάποιοι άλλοι. Αυτό θα γίνεται σε τακτά διαστήματα ώστε να βγαίνει ένα κονδύλι με το οποίο θα γίνεται ο καθαρισμός και η τοπογράφηση των αρχαιολογικών μας χώρων. Έτσι θα έχουμε έναν οργανωμένο χάρτη με χώρους για τους οποίους θα ξέρουμε τη διάστασή τους, θα ξέρουμε ανά πάσα στιγμή τα σημεία που μπορούμε να μετρήσουμε για να μπορούμε έτσι να διευκολύνουμε το έργο της Εφορείας Αρχαιοτήτων και τους ίδιους τους πολίτες».