Home > Πρώτο Θέμα > Αρχές Μαρτίου ξεκινά η αντικατάσταση του εξωτερικού και εσωτερικού δικτύου ύδρευσης στην Προσοτσάνη-Δηλώσεις του δημάρχου Προσοτσάνης στον «Π.Τ.»

Αρχές Μαρτίου ξεκινά η αντικατάσταση του εξωτερικού και εσωτερικού δικτύου ύδρευσης στην Προσοτσάνη-Δηλώσεις του δημάρχου Προσοτσάνης στον «Π.Τ.»

Δηλώσεις του δημάρχου Προσοτσάνης στον «Πρωινό Τύπο»

Αρχές Μαρτίου ξεκινά η αντικατάσταση

του εξωτερικού και εσωτερικού

δικτύου ύδρευσης στην Προσοτσάνη

► Στην τελική ευθεία το έργο με την κατακύρωση του εργολάβου.

► Έργα από 1 έως 2 εκατ. ευρώ αντίστοιχα και στις Κοινότητες Πετρούσας, Καλής Βρύσης, Καλλιθέας, Κοκκινογείων, Μικρόπολης.

 

Του Θανάση Πολυμένη

ΣΤΗΝ ΤΕΛΙΚΗ ευθεία μπήκε πλέον το έργο της αντικατάσταση εσωτερικού και εξωτερικού δικτύου ύδρευσης της Δημοτικής Κοινότητας Προσοτσάνης, καθώς πλέον κατακυρώνεται ο προσωρινός ανάδοχος εργολάβος από την αρμόδια Επιτροπή.

Το έργο έχει προϋπολογισμό ύψους 5.241.935,48 ευρώ και ο εργολάβος που αναδεικνύεται, δίνει προσφορά δαπάνης 2.883.064,51 ευρώ (χωρίς τον ΦΠΑ 24%), με έκπτωση δηλαδή 45%.

Πρόκειται για ένα από τα σημαντικότερα έργα στον τομέα της ύδρευσης όσον αφορά τη Δημοτική Κοινότητα Προσοτσάνης, καθώς πλέον θα αλλαχθεί, θα αντικατασταθεί πλήρως, όλο το δίκτυο ύδρευσης του οικισμού, με αποτέλεσμα να σταματήσουν σημαντικά προβλήματα ύδρευσης στην περιοχή.

Μιλώντας χθες στον «Πρωινό Τύπο», ο δήμαρχος Προσοτσάνης κ. Θεόδωρος Αθανασιάδης, σημειώνει ότι επειδή το έργο είναι μεγάλο, θα περάσει πρώτα από το Ελεγκτικό Συνέδριο και στη συνέχεια θα ξεκινήσουν οι εργασίες, που όπως υπολογίζει και εξαιτίας της μη κανονικότητας που υπάρχει, θα μπορούσε να αρχίσει στο τέλος Φεβρουαρίου με αρχές Μαρτίου του 2021.

Πρώτα τα εξωτερικό δίκτυο

Εξηγώντας στον «Πρωινό Τύπο» για την πορεία του έργου, ο κ. Αθανασιάδης διευκρινίζει ότι αρχικά θα γίνει η αντικατάσταση του εξωτερικού δικτύου και στη συνέχεια του εσωτερικού.

Όσον αφορά το εξωτερικό δίκτυο, «στη βόρεια πλευρά της Προσοτσάνης, στις παρυφές του βουνού, θα κατασκευαστεί μια μεγάλη δεξαμενή, όπου υπάρχει και γεώτρηση η οποία θα αξιοποιηθεί. Από εκεί θα κατέβει ένας αγωγός ανεξάρτητος προς την Προσοτσάνη και ένας άλλος επίσης ανεξάρτητος στο Βιομηχανικό Πάρκο (ΒΙ.ΠΑ.) της Προσοτσάνης.  Και αυτό, γιατί σήμερα το ΒΙ.ΠΑ. Προσοτσάνης, εξυπηρετείται από τις υδατοδεξαμενές του οικισμού, με συνέπεια πολλές φορές να έχουμε βλάβες σε διάφορα σημεία και να δημιουργούνται προβλήματα στους κατοίκους, ιδιαίτερα τους καλοκαιρινούς μήνες. Αξιοποιώντας τους δύο αγωγούς, θα λειτουργούν παράλληλα και ανεξάρτητα».

Όπως τονίζει ο κ. Αθανασιάδης, «στόχο και σκοπό έχουμε, ό,τι γίνεται να μην απλωθεί, γι’ αυτό, το έργο θα προχωράει κομμάτι-κομμάτι, θα δοκιμάζεται, θα ολοκληρώνεται, θα αποκαθίσταται και θα πηγαίνουμε στο επόμενο».

AUANASIADHS1

Ο εσωτερικός αγωγός

Το έργο της αντικατάστασης του εσωτερικού αγωγού στον οικισμό, θα γίνει και αυτό ανά τμήματα. Σύμφωνα με τον κ. Αθανασιάδη, «εκεί θα πηγαίνουμε ανά οικοδομικό τετράγωνο, και οι αγωγοί θα γίνουν από τα πεζοδρόμια, με συνέπεια όταν υπάρχουν βλάβες, να κλειδώσουμε ανά οικοδομικό τετράγωνο».

Όπως διευκρινίζει, «ο οικισμός της Προσοτσάνης χωρίζεται σε δύο ζώνες. Την βόρεια και τη νότια. Λόγω της κλίσης του ανάγλυφου του εδάφους, αυτές οι δύο ζώνες θα μπορεί να μην επηρεάζει η μία την άλλη, όταν η πίεση του νερού το καλοκαίρι πέφτει. Όταν είναι ένα συνεχόμενο δίκτυο, με την αρχή των συγκοινωνούντων δοχείων, η νότια πλευρά αδικεί τη βόρεια.  Μ’ αυτό το σύστημα θα υπάρξει έτσι μια ισορροπία. Οι αδυναμίες που χαρακτήριζαν το παλιό δίκτυο με αυτό το σύστημα δεν υπάρχουν πλέον».

Στην ερώτηση σε ποια κατάσταση βρίσκεται το παλιό δίκτυο, ο δήμαρχος Προσοτσάνης διευκρινίζει: «Για να είμαστε ειλικρινείς εξυπηρετεί τις ανάγκες της Προσοτσάνης, αλλά είναι δίκτυο το οποίο έχει φτάσει στον κορεσμό του. Ο νέος σχεδιασμός, θα είναι για τα επόμενα τουλάχιστον 70 χρόνια. Είναι με σύγχρονες προδιαγραφές και πιστεύουμε ότι με την επίβλεψη που θα κάνουμε όλοι μας και με τη δέουσα προσοχή, το αποτέλεσμα θα είναι τέτοιο, που δεν θα υπάρχει πρόβλημα, ή τουλάχιστον τα προβλήματα θα είναι σε λογικά όρια».

Οι άλλες κοινότητες

Ερωτώμενος για την κατάσταση στην οποία βρίσκονται τα δίκτυα ύδρευσης των υπόλοιπων οικισμών του Δήμου, ο κ. Αθανασιάδης δίνει σχετικές λεπτομέρειες.

«Αυτή τη στιγμή, είμαστε στην ευχάριστη θέση να πούμε ότι, οι οικισμοί στο πρώην Δήμο Σιταγρών, είναι ολοκληρωμένοι όσον αφορά αυτά τα ζητήματα. Εκεί δεν έχουμε κανένα πρόβλημα, έχουμε καινούρια δίκτυα.

Μιλάμε τώρα κυρίως για τους οικισμούς του Δήμου Προσοτσάνης. Ξεκινώντας από την Πετρούσα, εκεί υπήρχε ανάδοχος εργολάβος, όπου είχαμε ένα σοβαρό πρόβλημα. Αυτή τη στιγμή γίνεται αντικατάσταση του εργολάβου με νέο. Δημιουργήθηκε ένα σοβαρό πρόβλημα, με συνέπεια να αλλάξει και η ζωή των κατοίκων, ένας οικισμός που ήταν ζωντανός, να υποφέρει από αστοχίες της εργολαβίας.

Με την παρέμβαση του Δήμου, θα δημοπρατηθεί ξανά το έργο και θα πάμε με προσεκτικότερα βήματα και θα προσεγγίσουμε την κατάσταση, λύνοντας προβλήματα.

Επίσης, θα πρέπει να πούμε ότι, ήδη, στέλνουμε για δημοπρασία την Καλή Βρύση με πάνω από 1 εκατ. ευρώ και κάθε εβδομάδα θα έχουμε μια νέα δημοπρασία.

Στη συνέχεια θα πάμε στα Κοκκινόγεια με πάνω από 1 εκατ. ευρώ επίσης, στη συνέχεια στη Μικρόπολη με ένα έργο 2 εκατ. ευρώ περίπου και ύστερα δημοπρασία με 1 εκατ. ευρώ στην Καλλιθέα.

Με συνέπεια, μέσα στο 2021 να έχουμε αυτές τις τέσσερις μεγάλες εργολαβίες, πέντε μαζί με την Πετρούσα και πιστεύω ότι το πολύ μέσα σε ενάμιση χρόνο, θα μπορέσουμε να δώσουμε ποιοτικά δίκτυα ύδρευσης στους κατοίκους αυτών των οικισμών».