Home > νέα > Άρχισε το πρόγραμμα για τη διάθεση καυσοξύλων από τα Δασαρχεία Δράμας και Κ. Νευροκοπίου

Άρχισε το πρόγραμμα για τη διάθεση καυσοξύλων από τα Δασαρχεία Δράμας και Κ. Νευροκοπίου

 

Μόνο για ευπαθείς ομάδες πληθυσμού σε ορεινές περιοχές του Νομού Δράμας

Άρχισε το πρόγραμμα για τη διάθεση

καυσοξύλων από τα Δασαρχεία

Δράμας και Κ. Νευροκοπίου

Απευθείας υλοτόμηση για όλους τους κατοίκους του λεκανοπεδίου Κ. Νευροκοπίου

 

 

Του Θανάση Πολυμένη

 

ΞΕΚΙΝΗΣΕ από 1 Οκτωβρίου η πώληση καυσοξύλων με χαμηλό τίμημα από το Δασαρχείο Δράμας σε ευπαθείς ομάδες πληθυσμού και μόνο για ορεινές περιοχές, ενώ από τις 9 Οκτωβρίου θα ξεκινήσει και από το Δασαρχείο Κ. Νευροκοπίου.

Να σημειώσουμε αρχικά ότι, το Δασαρχείο Κ. Νευροκοπίου έχει στην ευθύνη του όλο το λεκανοπέδιο πλην της Κοινότητας του Βώλακα, η οποία εντάσσεται στην ευθύνη του Δασαρχείου Δράμας.

 

Στην περιοχή Δασαρχείου Δράμας

Αναλυτικότερα, σε δηλώσεις της στον «Πρωινό Τύπο» χθες Τρίτη, η δασάρχης Δράμας κα. Κωνσταντινίδου, σημείωσε ότι στις ευπαθείς κοινωνικές ομάδες, ανήκουν πολύτεκνοι, τρίτεκνοι, άτομα με αναπηρίες, χρονίως άνεργοι και συνταξιούχοι ΟΓΑ.

Οι ορεινές περιοχές της ευθύνης του Δασαρχείο Δράμας είναι οι παρακάτω:

Από το Δήμο Δράμας: Σκαλωτή, Σιδηρόνερο, Μακρυπλάι, Λιβαδερό, Ταξιάρχες, Μοναστηράκι,  Καλλίφυτος, Ξηροπόταμος.

Από το Δήμο Παρανεστίου: Παρανέστι, Σίλη, Πρασινάδα, Θόλος, Πλατανιά, Αδριανή, Νικηφόρος.

Από το Δήμο Δοξάτου: Κύργια.

Από το Δήμο Κ. Νευροκοπίου: Βώλακας (ο οποίος ανήκει στο Δασαρχείο Δράμας).

Από το Δήμο Προσοτσάνης: Περιχώρα, Πετρούσα, Κοκκινόγεια, Προσοτσάνη, Καλλιθέα, Πηγές Αγγίτη, Μικρόπολη, Χαριτωμένη, Καλή Βρύση.

Όπως τονίζει η δασάρχης κα. Κωνσταντινίδου, σ’ αυτές τις Κοινότητες δεν ανήκει η Κοινότητα Δράμας, καθώς αποκλείονται από το σχετικό πρόγραμμα όλες οι πόλεις άνω των 10.000 κατοίκων καθώς και όλες οι πεδινές κοινότητες.

 

Τι δικαιούνται

Στις παραπάνω Κοινότητες, οι παραπάνω δικαιούχοι, μπορούν μετά από αιτήσεις τους στο Δήμο Δράμας, να προμηθευτούν καυσόξυλα. Αυτά μπορεί να είναι δρυς ή οξιά, ανάλογα με την περιοχή και η ποσότητα που δικαιούνται ανέρχεται από 10 έως 12 χωρικά κυβικά μέτρα (χ.κ.μ.). Όπου 1 χ.κ.μ. είναι μισός τόνος και 2 χ.κ.β. είναι ένας τόνος.

Οι δικαιούχοι μπορούν να είναι κάτοικοι των παραπάνω ορεινών περιοχών που ανήκουν στις ευπαθείς κοινωνικές ομάδες (πολύτεκνοι, τρίτεκνοι, άτομα με αναπηρία, μακροχρόνια άνεργοι, συνταξιούχοι ΟΓΑ).

Κατά κύριο λόγο, πρόκειται για προμήθεια ξύλων από το ίδιο το Δασαρχείο, για το οποίο πληρώνουν ένα χρηματικό ποσό: για τους συνταξιούχους ΟΓΑ, η δρυς κοστίζει 14,23 ευρώ ανά χ.κ.μ. (μισός τόνος το 1 χ.κ.μ.), και 12,81 ευρώ ανά χ.κ.β. στην οξιά. Οι λοιποί κάτοικοι πληρώνουν για τη δρυ 17,27 ευρώ και για την οξιά 15,28 ευρώ ανά χ.κ.β.

Επίσης, όσοι μπορούν και έχουν τη δυνατότητα να υλοτομήσουν από μόνοι τους, μπορούν να συμπληρώσουν τις παραπάνω ποσότητες, χωρίς να αγοράσουν από το Δασαρχείο. Η υλοτόμηση μπορεί να γίνεται μόνο μεταξύ 1 Οκτωβρίου και 30 Νοεμβρίου, και μπορούν να υλοτομούν μόνο γαύρο, οστριά και πουρνάρι, ενώ απαγορεύονται η δρυς, η οξιά, το πεύκο και άλλα είδη. Απαγορεύεται επίσης η υλοτόμηση σε άλση και κάποιες άλλες περιοχές.

Η ποσότητα υλοτόμησης μπορεί να ανέρχεται αθροιστικά στα 12 χ.κ.β. για τις ποιο ορεινές Κοινότητες (Σκαλωτή, Σιδηρόνερο, Παρανέστι, Σίλη, Πρασινάδα και Θόλο) και 10 χ.κ.μ. για τις λιγότερο ορεινές περιοχές τις υπόλοιπες που αναφέρονται παραπάνω στη δύναμη του Δασαρχείο Δράμας.

Τέλος, όπως τονίζει η δασάρχης Δράμας κα. Κωνσταντινίδου, η υλοτόμηση μπορεί να γίνεται μόνο ημέρα και όχι νύχτα, μόνο καθημερινές για τον Οκτώβριο, ενώ το Νοέμβριο μπορούν και το Σάββατο.

 

Στην περιοχή Δασαρχείου Κ. Νευροκοπίου

Στο Δασαρχείο Κ. Νευροκοπίου ανήκει όλη η περιοχή του λεκανοπεδίου, εκτός από την Κοινότητα Βώλακα. Όπως μας εξήγησε ο δασάρχης κ. Τσιτλακίδης, στο Νευροκόπι η υλοτόμηση θα ξεκινήσει από 9 Οκτωβρίου και θα διαρκέσει για διάστημα μέχρι να το επιτρέπει ο καιρός. Όσον αφορά τη διάθεση καυσοξύλων από το ίδιο το Δασαρχείο, αυτή τη στιγμή αναμένεται εγκύκλιος από το Υπουργείο, ώστε να υπάρξει μείωση της τιμής της διάθεσης προς τους κατοίκους.

Επίσης, και εδώ ισχύουν τα ίδια, καθώς δικαιούνται μόνο οι ευπαθείς ομάδες πληθυσμού (πολύτεκνοι, τρίτεκνοι, άτομα με αναπηρία, χρονίως άνεργοι, συνταξιούχοι ΟΓΑ), ενώ αντίθετα με την υλοτόμηση μπορούν να πάνε όσοι από τους κατοίκους έχουν τη δυνατότητα αυτή. Το άθροισμα της ξύλευσης μπορεί να είναι μέχρι και 13 χ.κ.μ., και η υλοτόμηση μπορεί να γίνεται καθημερινά εκτός από Σαββατοκύριακα και αργίες.