Ψήφισμα από το Δημοτικό Συμβούλιο Δράμας
Αρνητικές οι επιπτώσεις
από το πιθανό κλείσιμο της Δ.Ο.Υ. Δράμας
Στάση εργασίας στις 11 Ιουνίου και συγκέντρωση έξω από την αντιπεριφέρεια Δράμας
Του Θανάση Πολυμένη
Ψήφισμα για το ενδεχόμενο κλείσιμο της Δ.Ο.Υ. Δράμας εξέδωσε το Δημοτικό Συμβούλιο Δράμας. Όπως ήδη έχουμε δημοσιεύσει και σε προηγούμενα τεύχη του «Π.Τ.», το θέμα έχει ξεκινήσει ήδη και εφαρμόζεται σε Αθήνα και Θεσσαλονίκη και πλέον κάποια στιγμή θα εφαρμοστεί και στην Περιφέρεια.
Όπως ενημερώνει ο Σύλλογος Υπαλλήλων Δ.Ο.Υ. Καβάλας – Δράμας, ετοιμάζονται ήδη διαμαρτυρίες με κυλιόμενες στάσεις εργασίας, αρχής γενομένης από τις 11 Ιουνίου στη Δράμα, με συγκέντρωση διαμαρτυρίας έξω από το κτίριο της Αντιπεριφέρειας Δράμας, από τις 12.30 το μεσημέρι μέχρι τη λήξη του ωραρίου.
Ο Σύλλογος Υπαλλήλων Δ.Ο.Υ. Καβάλας – Δράμας, αντιδρά στα σχέδια της Διοίκησης της ΑΑΔΕ για κεντρικοποίηση των φορολογικών υπηρεσιών στην Περιφέρεια και κατάργηση των Δ.Ο.Υ. Η πρακτική αυτή, που εφαρμόζεται ήδη στην Αττική και στη Θεσσαλονίκη, με κεντρικές φορολογικές υπηρεσίες ανά αντικείμενο (ΕΛΚΕ, ΚΕΒΕΙΣ, ΚΕΦΟΔΕ, ΚΕΦΟΚ), έχει οδηγήσει όχι σε αναβάθμιση των παρεχόμενων υπηρεσιών, όπως η Διοίκηση ευαγγελίζεται, αλλά σε ταλαιπωρία και ελλιπή εξυπηρέτηση των πολιτών και επαγγελματιών.
Ψήφισμα από το Δημοτικό Συμβούλιο Δράμας
Στο μεταξύ, στην τακτική συνεδρίαση του Δημοτικού Συμβουλίου Δράμας τη Δευτέρα 2 Ιουνίου, αποφασίστηκε ομόφωνα από το σώμα, η ψήφιση σχετικού ψηφίσματος που είχε καταθέσει ο Σύλλογος.
Μάλιστα, κατά τη συζήτηση του θέματος, το λόγο έλαβε ο αντιπρόεδρος του Συλλόγου κ. Λευτέρης Χρυσοχοΐδης (και πρώην δημοτικός σύμβουλος Δράμας), ο οποίος αναφέρθηκε εκτενώς στην κατάσταση που θα δημιουργηθεί εφόσον κλείσει η Δ.Ο.Υ. Δράμας και εφόσον κεντρικοποιηθεί το σύστημα.
Αν και ακόμα δεν υπάρχουν οριστικές αποφάσεις, σημείωσε ότι το πιθανότερο είναι να υπάρξει μια κεντρική υπηρεσία ανά Περιφέρεια, για παράδειγμα στην Καβάλα ή στην Κομοτηνή ή στην Αλεξανδρούπολη, ή ακόμα και στις Σέρρες για μια μεγαλύτερη και ευρύτερη περιοχή. Στο πλαίσιο αυτό, οι τοπικές Δ.Ο.Υ. θα παραμείνουν μόνο ως βοηθητικές υπηρεσίες, στις οποίες όμως δεν θα μπορεί να απευθύνεται το κοινό και θα λειτουργούν ουσιαστικά μόνο βοηθητικά.
Όπως ανέφερε μάλιστα ο κ. Χρυσοχοΐδης, η «κεντρικοποίηση» των φορολογικών υπηρεσιών σε Αθήνα και Θεσσαλονίκη, με κατάργηση των Δ.Ο.Υ., αντί να οδηγήσει σε αναβάθμιση των παρεχόμενων υπηρεσιών προς τους πολίτες, απέτυχε παταγωδώς και μετατράπηκε σε «ψηφιακό εφιάλτη», σε ταλαιπωρία και απουσία εξυπηρέτησης των πολιτών και επαγγελματιών, δημιουργήθηκε ένα γενικότερο φορολογικό «μπάχαλο». Η «κεντρικοποίηση» στις φορολογικές υπηρεσίες της Θεσσαλονίκης, ανεστάλη και πήρε παράταση, λόγω των σοβαρών προβλημάτων που δημιουργήθηκαν στην Αττική, π.χ. τα συσσωρευμένα χιλιάδες εκκρεμή ηλεκτρονικά αιτήματα στις εν λόγω κεντρικές υπηρεσίες της Αττικής μεταφέρθηκαν για διεκπεραίωση στις Δ.Ο.Υ. της επαρχίας.
Δίνοντας ένα παράδειγμα ο ίδιος, αναφέρθηκε σε μια πιθανή παρόμοια κατάσταση με τα Νοσοκομεία, με ένα κεντρικό σε μια Περιφέρεια, τα υπόλοιπα θα δουλεύουν «ακτινωτά» με ορισμένα μόνο θέματα και δεν θα παρέχουν όλα τις ίδιες υπηρεσίες.
Αρνητικές επιπτώσεις στην περιοχή
Αυτό που αναφέρεται σε νεότερη ανακοίνωση του Συλλόγου Υπαλλήλων Δ.Ο.Υ. Καβάλας – Δράμας, είναι ότι, «ενδεχόμενη κατάργηση των περιφερειακών Δ.Ο.Υ. θα επηρεάσει αρνητικά την διοικητική αποκέντρωση και την ισόρροπη οικονομική και κοινωνική ανάπτυξη ενώ έρχεται σε πλήρη αντίθεση με το άρθρο 101 του Συντάγματος όπου προβλέπεται ρητά ότι:
- H διοίκηση του κράτους οργανώνεται σύμφωνα με το αποκεντρωτικό σύστημα και
- H διοικητική διαίρεση της Xώρας διαμορφώνεται με βάση τις γεωοικονομικές, κοινωνικές και συγκοινωνιακές συνθήκες.
Με βάση τα παραπάνω απαιτούμε από την Α.Α.Δ.Ε. και την κυβέρνηση:
– Να παραμείνουν οι περιφερειακές φορολογικές υπηρεσίες μας με τη μορφή των Δ.Ο.Υ. Α΄ τάξης, με όλα τα φορολογικά αντικείμενα, όπως είναι σήμερα στους νομούς Καβάλας και Δράμας.
– Να ενισχυθούν οι Δ.Ο.Υ. με το απαιτούμενο προσωπικό για να διασφαλιστεί η απρόσκοπτη λειτουργία τους».