Home > Πρώτο Θέμα > Αρνητική απάντηση από τη Δημοτική Κοινότητα για τη λαϊκή αγορά στην περιοχή των πάρκινγκ της οδού Χελμού

Αρνητική απάντηση από τη Δημοτική Κοινότητα για τη λαϊκή αγορά στην περιοχή των πάρκινγκ της οδού Χελμού

Με 8 ΟΧΙ και ένα αίτημα αναβολής της συζήτησης

Αρνητική απάντηση από τη Δημοτική

Κοινότητα για τη λαϊκή αγορά στην

περιοχή των πάρκινγκ της οδού Χελμού

Μιλάνε στον «Π.Τ.» η πρόεδρος της Δ.Κ. Δράμας κα. Αθανασιάδου, το μέλος κ. Τζιερτζίδης και εκ μέρους των δημοτικών παρατάξεων οι κ.κ. Μλεκάνης, Τσιαμπούσης, Ηλιόπουλος – Τι λέει ο αρμόδιος αντιδήμαρχος κ. Τάσσου

 

 

Του Θανάση Πολυμένη

ΚΑΙ ΕΝΩ φαινόταν ότι πιθανότατα η απόφαση της Δημοτικής Κοινότητας Δράμας για τη μετεγκατάσταση της λαϊκής αγοράς από την περιοχή της 19ης Μαΐου, στην περιοχή της οδού Χελμού και στα άτυπα πάρκινγκ βαρέων οχημάτων θα ήταν θετική, εντούτοις φαίνεται ότι τα πράγματα παίρνουν διαφορετική τροπή.

Η απόφαση του συμβουλίου της Δ.Κ. Δράμας μετά από τη συνεδρίασή της το απόγευμα της Τετάρτης 20 Ιουλίου ήταν σχεδόν ομόφωνα αρνητική. Από τα 9 παρόντα μέλη (σε σύνολο 11 ατόμων), οι 8 ψήφισαν ΟΧΙ ενώ υπήρχε και ένα αίτημα αναβολής της συζήτησης του θέματος, προκειμένου να εξεταστούν ορισμένα πράγματα από τον κ. Ράδο μέλος της παράταξης «Ενώνουμε τη Δράμα».

Να σημειωθεί ότι, πρόεδρος της Δ.Κ. Δράμας είναι η κα. Αθανασιάδου, μέλος της δημοτικής παράταξης «πόλη+ζωή», ενώ στο συμβούλιο συμμετέχουν επίσης μέλη της παράταξης του δημάρχου κ. Μαμσάκου «Ενώνουμε τη Δράμα», μέλη της δημοτικής παράταξης «Project για τη Δράμα», καθώς και μέλος της δημοτικής παράταξης του κ. Καλλινικίδη που συνεργάζεται με την παράταξη του κ. Μαμσάκου «Δράμα Πρωταγωνίστρια».

Από τη δίωρη σχεδόν συζήτηση, διαφάνηκε ότι το πρόβλημα εντοπίστηκε στο ζήτημα του ιδιοκτησιακού καθεστώτος των άτυπων χώρων στάθμευσης βαρέων οχημάτων. Μέρος των οποίων ανήκει στο Δήμο, στο Δημόσιο αλλά ακόμα και σε ιδιώτες, όπως τουλάχιστον επισημαίνουν τα μέλη του συμβουλίου της Δ.Κ. Δράμας.

Στη συνεδρίαση του συμβουλίου της Δ.Κ. Δράμας, συμμετείχε επίσης ο αντιδήμαρχος Δράμας κ. Τάσσου, υπηρεσιακοί παράγοντες καθώς και εκπρόσωποι των μικροπωλητών Δράμας, οι οποίοι διαφωνούν σε πολλά ζητήματα με την πρόταση της μετεγκατάστασης της λαϊκής στην περιοχή της Χελμού.

Το ζήτημα με το ιδιοκτησιακό καθεστώς, είναι ότι ναι μεν μπορεί ο χώρος να χρησιμοποιηθεί, θα πρέπει όμως να υπάρξει παραχώρηση των οικοπέδων αυτών προς το Δήμο για τη λειτουργία της λαϊκής, θα υπάρξουν όμως προβλήματα για πιθανές παρεμβάσεις στη συνέχεια (βλέπε στεγασμένη αγορά, υποδομές κτλ.)

 

Η Δημοτική Κοινότητα

Μιλώντας στον «Π.Τ.» η πρόεδρος του συμβουλίου της Δ.Κ. Δράμας κα. Αθανασιάδου, επισημαίνει αρχικά ότι οι διαπαραταξιακές που έγιναν για τη λαϊκή αγορά ήταν άτυπες και δεν υπήρξαν πρακτικά και επίσημες αποφάσεις, ενώ το μόνο που είχαν στα χέρια τους ήταν ένα δελτίο Τύπου με τις αποφάσεις της διαπαραταξιακής.

Η ίδια σημειώνει επίσης ότι, από την σχετική αλληλογραφία εμφανίζεται ότι υπάρχει πρόβλημα στο ιδιοκτησιακό καθεστώς των χώρων αυτών και θα πρέπει επί της ουσίας να ζητηθεί η παραχώρηση από τους αρμόδιους φορείς. Τονίζει εδώ, ότι, «η αλληλογραφία αυτή δεν επισυνάπτεται με την πρόταση της διαπαραταξιακής, αποκρύφτηκε δηλαδή από τη Δημοτική Κοινότητα και όπως αποδείχθηκε και από τη διαπαραταξιακή».

Όπως σημειώνει η κα. Αθανασιάδου, μέρος των πάρκινγκ αυτών, ανήκει ένα τμήμα στο Δήμο Δράμας, ένα άλλο στο Ελληνικό Δημόσιο στην Οικονομική Εφορία και το άλλο στο Υπ. Αγροτικής Ανάπτυξης και Τροφίμων, ενώ ένα μέρος φέρεται να ανήκει ακόμα και σε ιδιώτη.

Η ίδια επισημαίνει ακόμα ότι, «θα πρέπει να γίνει πρώτα παραχώρηση των χώρων αυτών προς το Δήμο και στη συνέχεια να ακολουθηθούν οι διαδικασίες. Διαφορετικά κάποια μέρα το παράνομο θα το βρούμε μπροστά μας».

Η κα. Αθανασιάδου λέει ακόμα ότι, «δεν μας έχουν υπολογίσει, μας έχουν παραγκωνισμένους και το πιο σοβαρό απ’ όλα είναι ο εμπαιγμός. Δεν γίνεται να άγονται και να φέρονται παζαρτζίδες, επικεφαλής, δημοτικοί σύμβουλοι. Μια κοινωνία ολόκληρη εμπαίζεται. Για ποιο λόγο; Αν έλεγαν ότι υπάρχει αυτό το πρόβλημα, νομίζω ότι θα έβρισκαν λύση και θα είχε τελειώσει το ζήτημα. Το πιο σοβαρό λοιπόν είναι ο παράνομος χώρος και το άλλο ο εμπαιγμός».

Αναφερόμενος στο ίδιο θέμα το μέλος του συμβουλίου της Δ.Κ. Δράμας κ. Τζιερτζίδης και μιλώντας στον «Π.Τ.», θέτει και αυτός το ζήτημα της ιδιοκτησίας αφενός, αλλά και ότι «θα έπρεπε να υπάρχει εκπρόσωπος της Κοινότητας στις διαπαραταξιακές γιατί το θέμα είναι πολύ σοβαρό».

Όπως σημειώνει, «η διαπαραταξιακή πήρε αποφάσεις και έρχονται και μας λένε να το ψηφίσουμε», επισημαίνοντας «ότι υπάρχουν διαφωνίες και θα έπρεπε να συμφωνούν όλοι. Αυτό είναι το σωστό».  Όπως τονίζει ιδιαίτερα, «η απόφαση που πρέπει να παρθεί για τη λαϊκή αγορά, πρέπει να είναι σύμφωνη απ’ όλους τους παράγοντες και να είναι μια λαϊκή αγορά, η οποία θα είναι στεγασμένη και θα έχει υποδομές. Να μην κάνουμε δηλαδή κάτι προσωρινό».

 

«Πόλη+ζωή»

Εκ μέρους της δημοτικής παράταξης «πόλη+ζωή» μίλησε στον «Π.Τ.» ο δημοτικός σύμβουλος κ. Μλεκάνης, ο οποίος σημειώνει αρχικά ότι «η διαπαραταξιακή επιτροπή είχε συμφωνήσει, ενώ στην Κοινότητα υπήρξαν κάποια στοιχεία τα οποία ναι μεν τα γνώριζε η δημοτική αρχή, αλλά δεν τα έθεσε υπόψη της διαπαραταξιακής. Το ιδιοκτησιακό καθεστώς δηλαδή».

Όπως σημειώνει, «η αρμοδιότητα της Κοινότητας είναι να παραχωρεί εκτάσεις που της ανήκουν. Δεν μπορεί να δώσει σύμφωνη γνώμη για εκτάσεις που δεν της ανήκουν. Όταν είχαμε ρωτήσει για το ιδιοκτησιακό στη διαπαραταξιακή, παρ’ ότι προϋπήρχε η αλληλογραφία του Δήμου με την Περιφέρεια, μας είπαν ότι όλα είναι του Δήμου και μάλιστα ο Δήμος έχει δικαιώματα και πέραν της ασφαλτοστρωμένης περιοχής και έτσι προχωρήσαμε καλή τη πίστη και φτάσαμε εκεί που φτάσαμε. Όταν πήγε στην Κοινότητα και αναζήτησαν τα έγγραφα του ιδιοκτησιακού για να προχωρήσουν στην απόφαση, τους δόθηκε και όλη η αλληλογραφία, από την οποία φαινόταν ότι το μεγαλύτερο κομμάτι δεν ανήκει στο Δήμο».

Σύμφωνα με τον κ. Μλεκάνη, σε δημόσιες εκτάσεις μπορεί να γίνει λαϊκή, αλλά θα πρέπει να υπάρξει παραχώρηση γι’ αυτό τον σκοπό.

«Project για τη Δράμα»

Μιλώντας στον «Π.Τ.» ο επικεφαλής της παράταξης «Project για τη Δράμα» κ. Τσιαμπούσης, σημειώνει ότι «παραπλανήθηκε» η διαπαραταξιακή: «Στη διαπαραταξιακή είχαμε ρωτήσει κατά πόσο τα πάρκινγκ αυτά είναι στην ιδιοκτησία του Δήμου και μας απάντησε η δημοτική αρχή δια μέσω και της γραμματέως ότι ναι είναι ιδιοκτησία του Δήμου και έτσι λήφθηκε η όλη απόφαση».

Ο κ. Τσιαμπούσης τονίζει ότι, «η απόφαση της διαπαραταξιακής είχε δύο σκέλη: το πρώτο ήταν να πάει εκεί, να χρησιμοποιηθούν τα πάρκινγκ, αλλά στο δεύτερο σκέλος λέγαμε να γίνουν και οι απαραίτητες παρεμβάσεις για να μπορέσουν να χρησιμοποιηθούν. Αν λοιπόν τώρα, αποδεικνύεται ότι παραπλανηθήκαμε από τη δημοτική αρχή και δεν είναι ιδιοκτησία του Δήμου, τότε σημαίνει ότι το ένα σκέλος της απόφασης της διαπαραταξιακής δεν μπορεί να γίνει».

Όπως τονίζει μάλιστα, «στην περίπτωση που ιδιοκτησιακά δεν ανήκουν στο Δήμο νομίζω ότι πλέον δεν υπάρχει απόφαση της διαπαραταξιακής και φυσικά η ευθύνη βαραίνει τη δημοτική αρχή, η οποία μας παραπλάνησε με το ιδιοκτησιακό καθεστώς».

Όπως είπε, «ζητήσαμε και περιμένουμε να μας φέρουν τα έγγραφα που αποδεικνύουν το πραγματικό ιδιοκτησιακό καθεστώς» και ξεκαθαρίζει ότι «λαϊκή μπορεί να γίνει σ’ αυτές τις εκτάσεις, παρ’ όλα αυτά όμως, δεν μπορούν να γίνουν παρεμβάσεις στη συνέχεια».

Στο σημείο αυτό, ο κ. Τσιαμπούσης θέτει και ένα άλλο σοβαρό ζήτημα: «Συνολικά ο Δήμος, δεν έχει δηλώσει σχεδόν καθόλου την περιουσία του στο Κτηματολόγιο. Αρχές του 2023 λήγει η περίοδος που μπορούν να γίνουν αλλαγές και ο Δήμος δεν έχει προχωρήσει στο να κάνει τις απαραίτητες ενέργειες να μαζέψει την περιουσία του και να τη δηλώσει στο Κτηματολόγιο. Με φόβο ότι αυτά μπορεί να περάσουν στη συνέχεια στο Δημόσιο. Αν είχαμε κάνει τις διαδικασίες, το μόνο που θα κάναμε τώρα, είναι να μπαίναμε στο Κτηματολόγιο και θα βλέπαμε που ανήκουν αυτές οι εκτάσεις. Αυτά τα επτά χρόνια που έχουν μεσολαβήσει από το Κτηματολόγιο, δεν έχουν γίνει οι απαραίτητες διορθώσεις παρ’ ότι δύο φορές το έχουμε  θίξει. Και φυσικά, υπάρχει και έλλειψη δημοτικού περιουσιολογίου που θα έπρεπε να υπάρχει».

 

«Αυτοδιοίκηση Πολιτών»

Ο επικεφαλής της παράταξης «Αυτοδιοίκηση Πολιτών» κ. Ηλιόπουλος, επισημαίνει ότι, «αν και δεν έχω πάρει το σκεπτικό της απόφασης της Δημοτικής Κοινότητας, το θέμα αφορά το ιδιοκτησιακό. Απ’ ότι μας είχαν ενημερώσει δεν υπήρχε κάποιο πρόβλημα από το Δήμο. Ελπίζω όλο αυτό το θέμα να μην έχει κολλήσει λόγω πολιτικού κόστους. Έχω ζητήσει ήδη να γίνει μια νέα διαπαραταξιακή για να έχουμε πλήρη ενημέρωση και από εκεί και πέρα, αυτό δεν σημαίνει ότι το Δημοτικό Συμβούλιο πρέπει να εφαρμόσει την απόφαση της Κοινότητας. Αυτό είναι θέμα Δημοτικού Συμβουλίου και εκεί θα φανεί τι συμβαίνει».

Όπως επισημαίνει ο κ. Ηλιόπουλος, «ούτως ή άλλως η περιοχή της 19ης Μαΐου είναι παρωχημένη και αν υπάρξει πρόβλημα σ’ εκείνη την περιοχή (σ.σ. οδός Χελμού), θα πρέπει να βρούμε ένα άλλο σημείο να γίνει η λαϊκή».

Αντιδήμαρχος λαϊκής αγοράς

Τέλος, σε μια πολύ σύντομη δήλωσή του στον «Π.Τ.» ο αρμόδιος αντιδήμαρχος για τη λαϊκή αγορά κ. Τάσσου, σημειώνει: «Η Κοινότητα Δράμας ως όργανο γνωμοδοτικό δεν ψήφισε υπέρ της μετεγκατάστασης για τους λόγους που επικαλέστηκε και προέκυψαν στη συζήτηση. Επειδή η πρόταση αυτή, ήταν μια πρόταση της διαπαραταξιακής επιτροπής, ο δήμαρχος θα συγκαλέσει ξανά τη διαπαραταξιακή για να εξετάσει το θέμα».