Home > Πρώτο Θέμα > Αρτεμιάδης: «Με ένα self test παραπάνω την εβδομάδα δεν λύνονται τα προβλήματα» – Δηλώσεις του προέδρου του Συλλόγου Εκπαιδευτικών Πρωτοβάθμιας Εκπαίδευσης στον «Π.Τ.»

Αρτεμιάδης: «Με ένα self test παραπάνω την εβδομάδα δεν λύνονται τα προβλήματα» – Δηλώσεις του προέδρου του Συλλόγου Εκπαιδευτικών Πρωτοβάθμιας Εκπαίδευσης στον «Π.Τ.»

Δηλώσεις του προέδρου του Συλλόγου Εκπαιδευτικών Πρωτοβάθμιας Εκπαίδευσης στον «Π.Τ.»

Αρτεμιάδης: «Με ένα self test παραπάνω

την εβδομάδα δεν λύνονται τα προβλήματα»

 

 

Του Θανάση Πολυμένη

ΤΑ ΝΕΑ μέτρα που ανακοίνωσε η κυβέρνηση για το άνοιγμα των σχολείων την επόμενη Δευτέρα 10 Ιανουαρίου, σχολιάζει στον «Πρωινό Τύπο», ο πρόεδρος του Συλλόγου Εκπαιδευτικών Πρωτοβάθμιας Εκπαίδευσης Ν. Δράμας κ. Λάζαρος Αρτεμιάδης.

Όπως επισημαίνει ο κ. Αρτεμιάδης, για άλλη μια φορά η κυβέρνηση δεν έλαβε υπόψη της και δεν συζήτησε καθόλου με τους εκπαιδευτικούς για τα νέα μέτρα πριν τα ανακοινώσει και δεν ζήτησε για άλλη μια φορά την άποψή τους.

Σημειώνει μάλιστα ότι, «το ζήτημα δεν είναι μόνο τα παιδιά, που είναι ένα σημαντικό κομμάτι, είναι και οι εκπαιδευτικοί».

Όπως μάλιστα σημειώνει, «αυτό που μας κάνει εντύπωση, είναι ότι πέρυσι φώναζε και έλεγε η υπ. Παιδείας, ότι τα σχολεία με την εξ αποστάσεως διδασκαλία λειτούργησαν άψογα και τα μαθήματα έγιναν κανονικά. Σήμερα, έρχεται σ’ αυτό που λέμε: ότι η δια ζώσης διδασκαλία δεν αντικαθίσταται και έγιναν φανατικοί οπαδοί της δια ζώσης.

Σε μια περίοδο που τα κρούσματα έχουν αυξηθεί, που μιλάνε οι ειδικοί για μια μεγάλη μεταδοτικότητα του ιού, όλοι είμαστε επιφυλακτικοί. Όλοι στο  περιβάλλον μας έχουμε, είτε παιδιά είτε ενήλικες που είναι σ’ αυτή την κατάσταση».

Ο κ. Αρτεμιάδης τονίζει ιδιαίτερα ότι, «κατανοούμε τη δυσκολία γιατί δεν έχει πάρει κανένα το υπουργείο για να καλύψει τις ανάγκες στα σχολεία», αναρωτιέται όμως: «Το να δώσεις ένα self test παραπάνω, έλυσε το πρόβλημα; Δηλαδή, μπορούν στις τάξεις να στοιβάζονται 20 παιδιά και να τηρούνται οι αποστάσεις;»

Ισχύει το 50%+1

Ιδιαίτερη αναφορά κάνει επίσης στο ζήτημα του 50%+1 των κρουσμάτων σε ένα τμήμα. Όπως λέει, «από την αρχή της χρονιάς, η κυβέρνηση δεν πήρε κανένα μέτρο. Είχαμε τμήματα που καθημερινά είχαν 5-6 κρούσματα. Ήταν 20 παιδιά στο Τμήμα. Έλειπαν έξι  παιδιά και έλλειπε το ένα τέταρτο του τμήματος. Αλλά και πάλι δεν έκλεινε γιατί δεν έπιανε το 50%+1. Αυτό τελικά δεν το ανακάλεσαν. Τώρα έδωσαν ένα self test παραπάνω, αλλά αυτό δεν σώζει την κατάσταση», σημειώνει και εξηγεί:

«Το σχολείο είναι γονείς, είναι παιδιά, είναι εκπαιδευτικοί. Έχει επικεντρωθεί η συζήτηση στα παιδιά. Μέχρι χθες τα παιδιά δεν νοσούσαν. Ξαφνικά ανακάλυψαν οι ίδιοι που τα έλεγαν, ότι και τα παιδιά νοσούν. Αλλά το σχολείο είναι και οι εκπαιδευτικοί.

Εμείς δεν λέμε να μην ανοίξουν. Αλλά να ανοίξουν με τέτοιους όρους και συνθήκες, ώστε να διασφαλίζεται η υγεία τόσο των παιδιών, όσο και των εκπαιδευτικών και οι καθαρίστριες που είναι λιγοστές».

Μια μικρή παράταση

Ο κ. Αρτεμιάδης εξηγεί ακόμα ότι «η κατάσταση γενικά μας προβληματίζει. Το Υπουργείο είναι προβληματισμένο, αλλά κάνει κινήσεις επικοινωνιακού τύπου για να αποδείξει ότι όλα είναι καλά. Η κοινωνία δεν είναι καλά. Στη Δράμα ήδη έχουμε ήδη φτάσει στα 300 κρούσματα. Αυτή τη στιγμή έχουν μετακινηθεί πάνω από 20.000 αναπληρωτές σε όλη την Ελλάδα. Θα έλεγα να δοθεί μια μικρή παράταση, να εκτονωθεί η κατάσταση, να γυρίσουν όλοι στις θέσεις τους, να δοθεί λίγος χρόνος. Πιθανόν το Υπ. να φοβάται από δυο πράγματα. Το ένα είναι ότι για την εξ αποστάσεως διδασκαλία, μπήκαν κάποια ζητήματα νομιμότητας στην όλη διαδικασία, σχετικά με την Αρχή Προστασίας Δεδομένων.

Το δεύτερο είναι, επειδή δεν φρόντισε να ενισχύσει το σύστημα, επειδή το Υπουργείο απαξίωσε τους εκπαιδευτικούς και επειδή δεν τους έλαβε πουθενά υπόψη ενώ έδωσαν αγώνα για να λειτουργήσουν τα σχολεία, ξοδεύοντας χρήματα και οι γονείς και οι εκπαιδευτικοί, αποφάσισαν και είπαν πάμε να τα λειτουργήσουν με φόβο πιθανόν το σύστημα να μην λειτουργήσει.

Αυτά που ανακοινώθηκαν, δεν νομίζω ότι λύνουν το πρόβλημα. Μακάρι όλα να πάνε καλά και να διαψευστούμε εμείς που λέμε ότι με ημίμετρα δεν λύνονται τα προβλήματα».