Home > νέα > Ασαφείς απαντήσεις για την εκμετάλλευση του λιγνίτη της Δράμας από το ΥΠ.ΠΕ.Ε.

Ασαφείς απαντήσεις για την εκμετάλλευση του λιγνίτη της Δράμας από το ΥΠ.ΠΕ.Ε.

 

Απάντηση Σταθάκη σε ερώτηση Δ. Κυριαζίδη

 

Ασαφείς απαντήσεις για την εκμετάλλευση

του λιγνίτη της Δράμας από το ΥΠ.ΠΕ.Ε.

 

Σταθάκης: «Η εκμετάλλευση των λιγνιτικών κοιτασμάτων εντάσσεται στον ευρύτερο σχεδιασμό αξιοποίησης του ορυκτού πλούτου»

 

 

ΑΠΑΝΤΗΣΗ χωρίς κάτι συγκεκριμένο για την πιθανή εκμετάλλευση των λιγνιτικών κοιτασμάτων της περιοχής της Δράμας στο μέλλον, δίνει ο υπουργός Περιβάλλοντος και Ενέργειας κ. Γ. Σταθάκης, σε ερώτηση του βουλευτή Δράμας της Ν.Δ. κ. Δ. Κυριαζίδη.

Να σημειώσουμε εδώ, ότι, ο βουλευτής Δράμας της Ν.Δ. κ. Κυριαζίδης, είχε καταθέσει ερώτηση από τις 3 Μαρτίου, σχετικά με διάφορα σενάρια που δημοσιεύονται στον πανελλήνιο Τύπο, αναφορικά με την υποτιθέμενη ανάθεση σε ιδιώτες των κοιτασμάτων λιγνίτη της Δράμας. Όπως ανέφερε μάλιστα, τα σενάρια αυτά διαρρέουν από το Υπουργείο Περιβάλλοντος και Ενέργειας και έτσι «δημιουργείται μια έντονη αναστάτωση και ανησυχία στην τοπική κοινωνία της Δράμας και κατά κύριο λόγο στον αγροτικό πληθυσμό του Νομού.

Επειδή όμως ο υπουργός δεν έδωσε απάντηση στον απαιτούμενο χρόνο, ο κ. Κυριαζίδης επανέλαβε την ερώτηση, προκειμένου να υπάρξει κάποια ενημέρωση από το Υπουργείο Περιβάλλοντος και Ενέργειας.

Σε απάντηση που δόθηκε τελικά το ΥΠ.ΠΕ.Ε., η κυβέρνηση δεσμεύεται ότι μέχρι τον προσεχή Σεπτέμβριο πρέπει να αναζητήσει – επισημάνει – διασταυρώσει το επενδυτικό ενδιαφέρον για τις λιγνιτικές μονάδες που θα διαθέσει σε τρίτους. Σε ανακοίνωσή του ο κ. Κυριαζίδης σημείωνει: [Μεταξύ αυτών βεβαίως συμπεριλαμβάνονται και τα λιγνιτικά κοιτάσματα της Δράμας. Ως δε, απαντάει ο κ. Σταθάκης «η έναρξη οποιασδήποτε διαδικασίας παραχώρησης των δικαιωμάτων εκμετάλλευσης των λιγνιτικών κοιτασμάτων της χώρας εντάσσεται στον ευρύτερο σχεδιασμό για την αξιοποίηση του ορυκτού πλούτου και την διασφάλιση της ενεργειακής της επάρκειας σύμφωνα με τις προβλέψεις του χωροταξικού σχεδιασμού σε εθνικό και περιφερειακό επίπεδο…»

Τέλος επισημαίνει ότι «το συμφέρον της χώρας και των πολιτών της καθώς και η συναίνεση της τοπικής κοινωνίας αποτελούν θεμελιώδη κριτήρια για τη διαμόρφωση της πολιτικής του Υπουργείου στους τομείς αρμοδιότητάς του». Για καλό και για κακό λοιπόν,  ας προετοιμαζόμαστε, ως Δραμινή κοινωνία.]