Home > νέα > Αθ. Καραμπίνης: «Η Δράμα και η Καβάλα είναι οι μόνες πόλεις χωρίς πανεπιστημιακές σχολές» Οι σκέψεις του Δ.Π.Θ. στη Δράμα και οι προτάσεις του για την ίδρυση Σχολών

Αθ. Καραμπίνης: «Η Δράμα και η Καβάλα είναι οι μόνες πόλεις χωρίς πανεπιστημιακές σχολές» Οι σκέψεις του Δ.Π.Θ. στη Δράμα και οι προτάσεις του για την ίδρυση Σχολών

 

Ενημερωτική εκδήλωση του Δημοκρίτειου Πανεπιστημίου Θράκης στη Δράμα για τις δράσεις του

Οι σκέψεις του Δ.Π.Θ. στη Δράμα και

οι προτάσεις του για την ίδρυση

Σχολών αλλά και το Δασικό Χωριό Ελατιάς

Αθ. Καραμπίνης: «Η Δράμα και η Καβάλα είναι οι μόνες πόλεις χωρίς πανεπιστημιακές σχολές»

 

Του Θανάση Πολυμένη

 

ΑΡΓΑ ΤΟ απόγευμα της Τετάρτης 7 Ιουνίου, πραγματοποιήθηκε στην αίθουσα του Επιμελητηρίου Δράμας, ενημερωτική εκδήλωση του Δημοκριτείου Πανεπιστημίου Θράκης (Δ.Π.Θ.). Παρόντες στην εκδήλωση αυτή ήταν ο πρύτανης του Δ.Π.Θ. κ. Αθανάσιος Καραμπίνης και ο αντιπρύτανης κ. Φώτης Μάρης.

Η εκδήλωση αφορούσε ενημέρωση για τα σχέδια της επέκτασης του Δημοκριτείου Πανεπιστημίου Θράκης (Δ.Π.Θ.) με την ίδρυση νέων Σχολών και Τμημάτων στη Δράμα και την Καβάλα, καθώς και το πώς προτίθεται να αξιοποιήσει το ίδιο Πανεπιστήμιο, το Δασικό Χωριό της Ελατιάς, το οποίο του παραχωρήθηκε για 30 χρόνια με υπογραφή του Υπουργείου Περιβάλλοντος (βλέπε σχετικά ρεπορτάζ στον «Πρωινό Τύπο» 25 και 31 Μαΐου 2017).\

PANEL DHMOKRITEIO DRAMA

 

Την εκδήλωση άνοιξε με χαιρετισμό του ο πρόεδρος του Επιμελητηρίου Δράμας κ. Στ. Γεωργιάδης, ενώ μετά από τις τοποθετήσεις των κ.κ. Καραμπίνη και Μάρη, ακολούθησαν: ο αντιδήμαρχος Προγραμματισμού του Δήμου Δράμας κ. Καραμπατζάκης, η κα. Κουγιουμτζόγλου εκ μέρους του αντιπεριφερειάρχη Δράμας κ. Πατακάκη, ο πρόεδρος του ΤΕΕ Αν. Μακεδονίας κ. Κυριαζίδης, ο πρώην δήμαρχος Δράμας κ. Μαργαρίτης, ο πρόεδρος του Φορέα Διαχείρισης Οροσειράς Ροδόπης κ. Κεχαγιόγλου και ο κ. Μουρατίδης.

Ο αντιπεριφερειάρχης κ. Πατακάκης και ο δήμαρχος Δράμας κ. Μαμσάκος απουσίαζαν σε ανειλημμένες υποχρεώσεις που είχαν, όπως και οι βουλευτές, ενώ ο κ. Κυριαζίδης έστειλε επιστολή με την οποία εξέφραζε την θετική του άποψη για τις δράσεις του Δ.Π.Θ. στην περιοχή.

Karampinis

Ο πρύτανης του Δημοκριτείου Πανεπιστημίου Θράκης κ. Αθανάσιος Καραμπίνης.

Τα σχέδια του Δ.Π.Θ.

Λίγα λεπτά πριν από την ενημερωτική ημερίδα, ο πρύτανης του Δ.Π.Θ. κ. Καραμπίνης, με δηλώσεις του στα τοπικά μέσα ενημέρωσης, αναφέρθηκε στα σχέδια του Πανεπιστημίου που έχει για την επέκτασή του στη Δράμα και την Καβάλα.

Αναφερόμενος στη δραστηριότητα που αναπτύσσει το Πανεπιστήμιο, ο κ. Καραμπίνης, τόνισε ότι «το Πανεπιστήμιο αυτό ανήκει σε όλους και όχι μόνο σε ορισμένους Νομούς. Εδώ και πάνω από 10 χρόνια, έχουμε καταστρώσει ορισμένα σχέδια, προκειμένου να αναπτυχθεί από τη μια το Πανεπιστήμιο κι από την άλλη πλευρά, να αγκαλιάσει όλη την Αν. Μακεδονία και Θράκη ως μία Περιφέρεια.»

Όπως είπε ο πρύτανης, «ο σχεδιασμός της σημερινής διοίκησης του Πανεπιστημίου, είναι να μπορέσουμε, το συγκριτικό πλεονέκτημα που έχει η χώρα, που είναι η Παιδεία, να το υλοποιήσουμε πρώτιστα στην Αν. Μακεδονία και Θράκη, την οποία θεωρούμε ως ένα πολυκεντρικό campus του Πανεπιστημίου και του ΤΕΙ. Θέλουμε σήμερα να παρουσιάσουμε τι έχει καταφέρει όλα αυτά τα χρόνια το Πανεπιστήμιο από την ίδρυσή του μέχρι και σήμερα και τι σχεδιάζουμε στοχευμένα πλέον για τους δύο Νομούς, τη Δράμα και την Καβάλα.»

 

Επικαιροποίηση και οικονομικά

Κατά τη διάρκεια των δηλώσεών του ο κ. Καραμπίνης, μίλησε για την απόφαση της ίδρυσης Σχολών στη Δράμα και την Καβάλα: «Πρόσφατα είχαμε πάρει μια απόφαση να επικαιροποιήσουμε αυτά που είχαμε καταθέσει στο Υπουργείο Παιδείας το 2007 για την ίδρυση της Σχολής των Θετικών Επιστημών με έδρα την Καβάλα και τη Δράμα, τα 4 Τμήματα. Ήδη έχουν συνταχθεί οι επίκαιρες μελέτες, θα τις καταθέσουμε αμέσως μετά το καλοκαίρι μαζί με τα άλλα Τμήματα στο Υπουργείο Παιδείας και θέλουμε αυτή τη φορά, να τύχουμε σε ένα ευήκοο ους!

Δεν ζητάμε χρήματα, ας ακούγεται περίεργο. Δεν θέλουμε να κοπούν από συνταξιούχους χρήματα για να τα πάρουμε εμείς. Εμείς καταφέρνουμε στη δύσκολη περίοδο, όχι μόνο να χρησιμοποιούμε τις δράσεις μας και να παίρνουμε χρήματα, αλλά αντίστοιχα να βοηθάμε και το κράτος.»

 

Γεωπολιτική και στρατηγική σημασία

Πολλές φορές, τόσο κατά την ομιλία του, όσο και στις δηλώσεις του, ο κ. Καραμπίνης αναφέρθηκε ιδιαίτερα στην γεωπολιτική και στρατηγική σημασία της περιοχής της Περιφέρειας Αν. Μακεδονίας – Θράκης, αναφέροντάς την ως ένα μεγάλο εμπορικό και ενεργειακό κέντρο, το οποίο στο βραχύ μέλλον θα παίξει σημαντικό ρόλο. Και στις δηλώσεις του είπε σχετικά μ’ αυτό:

«Θέλουμε όμως, παράλληλα, να δει η πολιτεία, και αυτό που για μας είναι ο γεωπολιτικός και στρατηγικός στόχος της Ελλάδας, που είναι η Αν. Μακεδονία και Θράκη. Δεν θέλουμε να κλείσουμε τους ορίζοντες όπως πιθανόν κάποιοι από την Αθήνα να βλέπουν. Βλέπουμε ότι γεωστρατηγικά η περιοχή μας έρχεται να παίξει έναν πολύ σημαντικό ρόλο, ενεργειακά και όχι μόνο. Θέλουμε και είμαστε υποχρεωμένοι ως Πανεπιστήμιο, να είμαστε πρωτοπόροι σε όλα αυτά.»

 

Δασικό Χωριό Ελατιάς

Ο κ. Καραμπίνης αναφέρθηκε ακόμα και στο Δασικό Χωριό της Ελατιάς: «Παράλληλα θα μιλήσουμε για την περαιτέρω βελτίωση της συνεργασίας που έχουμε για το Δασικό Χωριό της Ελατιάς που μας παραχωρήθηκε για 30 χρόνια, όπου ξεκινάμε μια ευρύτερη συντήρηση, όπως κάναμε κάποιες συντηρήσεις της τάξεως των 30.000-40.000 ευρώ το χρόνο. Τώρα θέλουμε αυτό να το κάνουμε ένα Κέντρο μαζί με την Περιφέρεια και το Δήμο, όπου θα κάνουμε διάφορες δράσεις ευρωπαϊκού επιπέδου. Εκτός δηλαδή από την πρακτική άσκηση των φοιτητών. Είναι περίπου 10 ομάδες δράσεων που σχεδιάζουμε να κάνουμε επάνω.»

 

Τα εμπόδια της πολιτείας

Σε ερώτηση για το κατά πόσο η πολιτεία θα κάνει δεκτό το αίτημα του Δ.Π.Θ. για ίδρυση Σχολών στη Δράμα και την Καβάλα, ο κ. Καραμπίνης σημείωσε ότι δεν είναι σίγουρος γι’ αυτό και συνέχισε: «Αλλά θα πρέπει να εξηγήσει το Υπ. Παιδείας, γιατί σε μια μελέτη τόσο τεκμηριωμένη, χωρίς κόστος, χωρίς να ζητάμε τίποτα από το Υπ. Παιδείας, να αρνείται, σε μια περιοχή που δεν έχει πανεπιστημιακή εκπαίδευση και παράλληλα την ίδια χρονιά ίδρυσε δύο Τμήματα σε περιοχές της χώρας που τουλάχιστον δεν ήταν ενταγμένος στον χάρτη της στρατηγικής ανάπτυξης, ίδρυσε δύο Τμήματα στον Πειραιά και αλλού και ίδρυσε και μια Σχολή. Θα πρέπει να το εξηγήσει όχι μόνο στον πρύτανη του Πανεπιστημίου αλλά και στους πολίτες της Περιφέρειας.»

Τόνισε επίσης παρακάτω ότι, η ίδρυση Σχολών και η επέκταση του Δ.Π.Θ., δεν είναι θέμα άρνησης των πανεπιστημιακών, αλλά θέμα άρνησης της πολιτείας: «Και την προηγούμενη φορά είχε γίνει αυτό και πιστεύω ότι δεν θα γίνει τώρα. Θέλω να πιστεύω ότι τώρα, όλοι μαζί, θα προσπαθήσουμε να τους πείσουμε να ιδρύσουν τα Τμήματα οποία είναι απαραίτητα στην περιοχή.

Εάν μπούμε σε μια λογική της νέας χάραξης της στρατηγικής στην Τριτοβάθμια Εκπαίδευσης σε όλη τη χώρα, θα πρέπει τότε να μην είναι μόνο η Δράμα και η Καβάλα οι οποίες ακολουθούν αυτό το χάρτη, αλλά θα πρέπει να τον ακολουθεί όλη η Ελλάδα. Όταν λοιπόν τον Φεβρουάριο, το ίδιο το Υπουργείο Παιδείας, με τη σημερινή του ηγεσία, ιδρύει Τμήματα τα οποία δεν έχουν περάσει από τη σύνοδο των πρυτάνεων, δεν έχουν περάσει από πουθενά, δεν καταλαβαίνουμε εμείς εδώ στο Δημοκρίτειο, γιατί θα αρνηθεί στη Δράμα και την Καβάλα.»

 

Εκτός πολιτικής το Πανεπιστήμιο

Αναφερόμενος στην επιλογή του Επιμελητηρίου Δράμας ως χώρου για την παρουσίαση των σχεδίων του Δ.Π.Θ., ο κ. Καραμπίνης σημείωσε ότι, «το Πανεπιστήμιο πρέπει να μείνει μακριά από το πολιτικό σύστημα. Όμως, το Πανεπιστήμιο και η διοίκησή του, οφείλουν να λένε τα πράγματα με το όνομά τους. Σε ό,τι αφορά το Επιμελητήριο, το Πανεπιστήμιο, τα τελευταία χρόνια, είναι πάντοτε δίπλα σε όλους τους φορείς και τους βοηθάει και πολλές φορές πρώτοι τρέχουμε να βοηθήσουμε.

Ένα Πανεπιστήμιο, δεν μπορεί μόνο να παράγει και να μεταδίδει γνώση, αλλά είναι υποχρέωσή του σε όλες τις κοινωνικές ομάδες να βοηθάει, να έχει μια κοινωνική ώσμωση όπως λέμε και παράλληλα με τις υπόλοιπες δράσεις πλην της εκπαιδευτικής, να αναβαθμίζει την περιοχή που δραστηριοποιείται. Αυτό θέλουμε να κάνουμε. Θέλουμε να είμαστε ένα με όλη την περιοχή Αν. Μακεδονίας και Θράκης, γιατί πιστεύουμε ότι σήμερα, είναι το Πανεπιστήμιο, μακράν το καλύτερο πράγμα που έχει κάνει η πολιτεία γι’ αυτή την περιοχή. Άρα, οφείλει και το Πανεπιστήμιο να προσφέρει στην κοινωνία ότι μπορεί περισσότερο.»