Home > Πρώτο Θέμα > Αυλαία για το 42ο Φεστιβάλ Ταινιών Μικρού Μήκους Δράμας -Οι ταινίες που βραβεύτηκαν

Αυλαία για το 42ο Φεστιβάλ Ταινιών Μικρού Μήκους Δράμας -Οι ταινίες που βραβεύτηκαν

 Οι ταινίες που βραβεύτηκαν

Αυλαία για το 42ο Φεστιβάλ Ταινιών

Μικρού Μήκους Δράμας

 

Αυλαία για το 42ο Φεστιβάλ Ταινιών Μικρού Μήκους Δράμας, με το Νικόλα Κολοβό, Έλληνα από τη Σουηδία και παλιό  γνώριμο του Φεστιβάλ, να αποσπά το Χρυσό  Διόνυσο για την ταινία του «Index». Δεύτερος μεγάλος νικητής, κινούμενος σε μια εντελώς διαφορετική κινηματογραφική θεματική, ο Βασίλης Κεκάτος, ο νεαρός σκηνοθέτης που μας έκανε όλους υπερήφανους για τον Χρυσό Φοίνικα των Καννών, κέρδισε το Βραβείο Σκηνοθεσίας της διοργάνωσης για την ταινία του «Η Απόσταση ανάμεσα στον ουρανό κι εμάς».

Ο Νικόλας Κολοβός (ο οποίος το 2015 είχε κερδίσει και πάλι το Χρυσό Διόνυσο για το «Σύκο» του), αξιοποιώντας το σεναριακό εύρημα ενός παιδικού δάχτυλου που σφηνώνεται στην καρότσα ενός φορτηγού, αφηγείται μια συγκλονιστική ιστορία με φόντο το προσφυγικό δράμα. Ένα μονοπλάνο δώδεκα λεπτών που συγκίνησε κοινό και κριτική επιτροπή με την δύναμη των αισθημάτων και το εύρος της δεξιοτεχνίας του.

Ο Νικόλας Κολοβός, στο ευχαριστήριο βίντεο που έστειλε, είπε με συγκίνηση αλλά και με χιουμοριστική διάθεση πως άντλησε την ιδέα της ταινίας (που έχει για ήρωα ένα προσφυγόπουλο), «από το γιο μου που είχε μανία να βάζει το χέρι του σε όποια τρύπα έβρισκε!». Είπε επίσης πως στην δημιουργία της ταινίας συνέβαλαν και πρόσφυγες.

Μια ιστορία αγάπης μεταξύ δύο αγοριών που ξεκινά σαν τυχαίο συναπάντημα σε ένα ξεχασμένο βενζινάδικο της παλιάς Εθνικής Οδού, αφηγείται ο Βασίλης Κεκάτος, χρησιμοποιώντας με μαεστρία τα εκφραστικά του μέσα για να δείξει ότι ο ρομαντικός έρωτας μπορεί να ανθήσει οπουδήποτε την πιο αναπάντεχη στιγμή. Η κριτική επιτροπή βράβευσε και τους δύο πρωταγωνιστές του Κεκάτου: τον Νικολάκη Ζεγκίνογλου (τιμητική διάκριση ανδρικής ερμηνείας) και τον  Ιώκο Ιωάννη Κοτίδη, ο οποίος, ανεβαίνοντας στη σκηνή για να παραλάβει την εύφημο μνεία του, αφιέρωσε το βραβείο στη μνήμη του Βαγγέλη Γιακουμάκη και του Ζακ Κωστόπουλου, «γιατί εν έτει 2019 άνθρωποι σαν κι αυτούς δολοφονούνται…».

«Χαίρομαι που κάναμε την πανελλήνια πρεμιέρα μας στη Δράμα», είπε, παραλαμβάνοντας το βραβείο σκηνοθεσίας ο Βασίλης Κεκάτος. «Πριν πέντε χρόνια πρωτοήρθα εδώ με τον  «Ανάδρομο». Ήμουν γεμάτος προσδοκία, όμως τότε δεν άκουσα ποτέ το όνομά μου στα βραβεία. Σήμερα, αφιερώνω αυτό το βραβείο σε όλα τα παιδιά που δεν άκουσαν το όνομά τους, γιατί μπορούν να κάνουν τα πάντα».

Την τιμητική διάκριση γυναικείας ερμηνείας έλαβε η Σίσσυ Τουμάση για το «Βάρος της Θάλασσας», που τιμήθηκε επίσης με την διάκριση φωτογραφίας για την δουλειά του Γιώργου Φρέντζου.

Το βραβείο σεναρίου αλλά και το βραβείο πρωτοεμφανιζόμενου σκηνοθέτη απέσπασε το «Ρουζ» του Κωστή Θεοδοσόπουλου . Όπως είπε ο πρόεδρος της κριτικής επιτροπής Δημήτρης Χαρίτος, όλες οι αποφάσεις της κριτικής επιτροπής ήταν ομόφωνες.

Το Grand Prix του Διεθνούς Διαγωνιστικού απέσπασε η ταινία «Brotherhood» («Aδελφοσύνη») της Meryam Joobeur (Τυνησία, Καναδάς, Κατάρ, Σουηδία), με θέμα την επιστροφή στο σπίτι ενός νεαρού άντρα  ο οποίος πολέμησε στο πλευρό φανατικών Ισλαμιστών.

Η διεθνής κριτική επιτροπή τίμησε και μια κυπριακή ταινία, την «Εξομολόγηση» του Ανδρέα Σιεηττάνη, με το νέο βραβείο «#ThisisEU -Ευρωπαϊκές αξίες» από την Αντιπροσωπεία της Ευρωπαϊκής Επιτροπής στην Ελλάδα. Είναι ο πρώτος σκηνοθέτης στην Ευρώπη που λαμβάνει αυτήν την διάκριση.

Την τελετή λήξης άνοιξε ο καλλιτεχνικός διευθυντής του Φεστιβάλ Δράμας Αντώνης Παπαδόπουλος ο οποίος είπε, πως παρά την προσωπική περιπέτεια υγείας του, το φεστιβάλ διεκπεραιώθηκε με απόλυτη επιτυχία.

Ο δήμαρχος Δράμας Χριστόδουλος Μαμσάκος, αφού ευχαρίστησε όλους τους συντελεστές του Φεστιβάλ, την επιτροπή, τους σκηνοθέτες και όλους τους παρευρισκομένους, κάνοντας ιδιαίτερη μνεία στον Αντώνη Παπαδόπουλο για την προσφορά του, υπογράμμισε πως «θα συνεχίσουμε το ίδιο μαχητικά μέχρι να γίνει πραγματικότητα το εγχείρημα της Σχολής Κινηματογράφου στη Δράμα».

Για πρώτη φορά στη Δράμα και το Φεστιβάλ της βρέθηκε και ο Γενικός Γραμματέας του Σύγχρονου Πολιτισμού Νικόλας Γιατρομανωλάκης, ο οποίος, όπως είπε, πρόλαβε να δει και κάποιες ταινίες και εντυπωσιάστηκε από το επίπεδο των ταινιών. «Οι εντυπώσεις μου είναι πολύ θετικές και ελπιδοφόρες. Το μέλλον της ταινίας μικρού μήκους προμηνύεται ευοίωνο. Το φορμά αυτό αξιοποιείται πλέον από μεγάλα στούντιο, σε νέες πλατφόρμες και η συμπύκνωση της ταινίας μικρού μήκους ταιριάζει σε αυτήν την γενιά. Ήρθε η στιγμή το Φεστιβάλ Δράμας να αντιληφθεί τον σημαντικό ρόλο του και να διαδραματίσει ενισχυμένο ρόλο, κάνοντας το επόμενο βήμα. Το ΥΠΠΟ θα στηρίξει αυτήν την προσπάθεια στο πλαίσιο του σχεδιασμού μιας ευρύτερης στρατηγικής που πρέπει να χαραχθεί στην Ελλάδα για τον κινηματογράφο. Διότι με λίγες εξαιρέσεις (και το Φεστιβάλ Δράμας ανήκει σε αυτές), ο ελληνικός κινηματογράφος δεν έχει τους θεσμούς που του αξίζουν. Πρέπει να «ξεκολλήσει», και για να γίνει αυτό πρέπει να σχεδιάσουμε την ανάπτυξη ακροατηρίου, την ανάπτυξη δεξιοτήτων, την ανάπτυξη της εξωστρέφειας».

Αναφερόμενος στην ιδιότητα του Γενικού Γραμματέα Σύγχρονου Πολιτισμού, υπογράμμισε πως «ο νέος αυτός ρόλος σημαίνει πως η πολιτεία κοιτάζει με νέα βαρύτητα αυτό το κομμάτι, το οποίο μέχρι σήμερα επισκίαζε η βαριά κληρονομιά της χώρας». Πολύ σύντομα «θα έχουμε την χαρά να παρουσιάσουμε αυτή τη νέα στρατηγική, πέρα και πάνω από πρόσωπα, και το Φεστιβάλ Δράμας έχει να παίξει ουσιαστικό ρόλο σε αυτό το νέο πλαίσιο».

 

 

ΣΚΕΠΤΙΚΟ – ΒΡΑΒΕΙΑ 42ου

ΕΘΝΙΚΟΥ ΔΙΑΓΩΝΙΣΤΙΚΟΥ

Η κριτική επιτροπή του 42ου Φεστιβάλ Ελληνικών Ταινιών Μικρού Μήκους Δράμας, αποτελούμενη από τους:

Πρόεδρο

Δημήτρης Χαρίτος

Μέλη

Μαρία Λάφη

Σπύρος Σιάκας

Δημήτρης Σπύρου

Γιάννης Φώτου

Κυρίες και Κύριοι ,

Άνθρωποι του κινηματογράφου και φίλοι του κινηματογράφου, καλώς ορίσατε και στην αποψινή γιορτή με την ευκαιρία του 42ου ετήσιου Φεστιβάλ  του κινηματογράφου των μικρού μήκους ταινιών.

Σε ένα από τα δικαίως  φημισμένα «Τέσσερα Κουαρτέτα» του, ο Τόμας Στέρν Ελιοτ, λέει ότι ο περασμένος χρόνος και ο χρόνος ο μελλοντικός είναι παρόντες και αν όλος χρόνος είναι παρών, τότε ο χρόνος είναι ανεξαγόραστος.

Ο κινηματογράφος, αυτή η πολλών λόγων και δυνατοτήτων 7η τέχνη είναι  ένα απόλυτης αξιοπιστίας παράδειγμα. Θυμάται, προτρέχει και αφομοιώνει και τις δύο πορείες: αυτών που πραγματοποιηθήκαν και ταυτόχρονα  εκείνων των πολύτιμων αύριο. Η μαγεία του παρόντος είναι η δύναμη του. Την ίδια ώρα με την κίνηση της εικόνας ανακαλούμε και προσκαλούμε το αύριο.

Η 42η χρονιά μας παρουσίασε την αλήθεια του χρόνου. Και αισιοδοξούμε γνωρίζοντας αυτό το δώρο της κάθε παρούσας στιγμής. Φέτος από τον αιφνιδιασμό που στην περίπτωση του φίλου και συγγενούς όλων μας, εμπνευστή και πραγματοποιό αυτού  του με βαθιά θεμέλια έργου, του Αντώνη Παπαδόπουλου, ο οποίος έδεσε-και έτσι συνεχίζει να κάνει -κάθε επιτυχία του με τις επιτυχίες που παρελθόντος και ο συρμός των εμπνεύσεων χαρίζει την ικανοποίηση του νου και της καρδιάς, υλικά παρόντα. Σου αφιερώνουμε φίλε και αδελφέ Αντώνη την αποψινή γιορτή και τις ευχές για πολλά –πολλά χρόνια να «ανεβαίνεις ακόμη πιο πολλά σκαλιά».

Εμείς, τα μέλη της Εθνικής Κριτικής Επιτροπής.

Κατά την τελική συνεδρίαση της 21ης Σεπτεμβρίου, αποφάσισε να απονείμει τα εξής βραβεία

ΒΡΑΒΕΙΑ 42ΟΥ ΕΘΝΙΚΟΥ

ΧΡΥΣΟΣ ΔΙΟΝΥΣΟΣ

Ο Χρυσός Διόνυσος απονέμεται  στην ταινία «Index» σε σκηνοθεσία του  Νικόλα Κολοβού

Για τη δεξιοτεχνική χορογραφία της κάμερας σε ένα 12λεπτο μονοπλάνο και την εκπληκτική αξιοποίηση της κινηματογραφικής γλώσσας, που αναδεικνύει ένα οικουμενικό θέμα, με αφετηρία την απελπισμένη ενέργεια ενός παιδιού.

Το βραβείο συνοδεύεται από δύο έπαθλα:

Η Φίνος Φιλμ προσφέρει χρηματικό έπαθλο 4.000€

Και η ΕΡΤ προσφέρει χρηματικό έπαθλο 3.000€

BQzrYGqQ

ΒΡΑΒΕΙΟ ΣΚΗΝΟΘΕΣΙΑΣ

Το Βραβείο Σκηνοθεσίας  απονέμεται στην ταινία «Η απόσταση ανάμεσα στον ουρανό κι εμάς» σε σκηνοθεσία του Βασίλη Κεκάτου

Για τον απόλυτο ρυθμό, τους επιτυχημένους διαλόγους  και την ιδιαίτερα επιτυχημένη χρήση του κάδρου, στο χτίσιμο μιας νέας σχέσης ανάμεσα σε δύο αγόρια.

Το βραβείο συνοδεύεται από: Από παροχές  εργαστηρίου και εργασιών post production αξίας 2.500€ προσφορά της εταιρείας Stefilm

Βραβείο «Σωκράτης Δημητριάδης» για την καλύτερη ταινία της κατηγορίας ΕΛΛΗΝΕΣ ΤΟΥ ΚΟΣΜΟΥ.

Το βραβείο απονέμεται στην ταινία «Υπνοβατώντας» σε σκηνοθεσία  Μελίσσα Αναστάση

Για το φόβο και την προσδοκία, που προξενούν στον θεατή οι κινηματογραφικές επιλογές της δημιουργού, ώστε να ωθήσει τον ήρωά της σε πρωτόγνωρες για την ηλικία του ενέργειες.

Το βραβείο συνοδεύεται από: το ποσό των 2.000€ Προσφορά του Ελληνικού Κέντρου Κινηματογράφου.

Βραβείο Ντοκιμαντέρ

Το βραβείο απονέμεται στην ταινία «Κλεονίκη» σε σκηνοθεσία Άννας Αντωνοπούλου

Για την ανάδειξη του χαρακτήρα και το αποτύπωμα μιας εποχής που χάνεται, μέσα από τις μνήμες και τη ζωή μιας υπεραιωνόβιας γυναίκας

Το βραβείο συνοδεύεται από: χρηματικό έπαθλο 1.000€ προσφορά της ΕΡΤ

Ειδικό βραβείο πρωτοεμφανιζόμενου σκηνοθέτη. «ΝΤΙΝΟΣ ΚΑΤΣΟΥΡΙΔΗΣ»,

Το βραβείο απονέμεται στην ταινία «Ρουζ» σε σκηνοθεσία Κωστή Θεοδοσόπουλου

Για την ολοκληρωμένη και μεστή 1η κινηματογραφική του εμφάνιση

Στην μνήμη του μεγάλου Έλληνα κινηματογραφιστή, η  οικογένεια Κατσουρίδη συνεχίζει να χορηγεί το βραβείο που είχε αθλοθετήσει ο ίδιος πριν από 19 χρόνια και  προσφέρει στο σκηνοθέτη πλήρη τεχνική κάλυψη για την παραγωγή της επόμενης ταινίας του.

Βραβείο Καλύτερης Σπουδαστικής Ταινίας.

Το βραβείο απονέμεται στην ταινία «Sad girl weekend» σε σκηνοθεσία Δημήτρη Τσακαλέα & Λήδας Βαρτζιώτη

Για την μεταιχμιακή στιγμή του τέλους μιας εποχής ανεμελιάς και το πέρασμα σε μια νέα κατάσταση.

Το Βραβείο συνοδεύεται από: παροχές εργαστηρίου και εργασιών post production αξίας 2.500€, προσφορά της εταιρείας Stefilm

Βραβείο Τώνια Μαρκετάκη για την καλύτερη γυναικεία σκηνοθετική παρουσία

Το βραβείο απονέμεται  στην ταινία «I am Mackenzie» σε σκηνοθεσία Αρτέμιδας Αναστασιάδου

Για τη φρέσκια ματιά της σκηνοθέτιδος και τη σωστή καταγραφή των έντονων συναισθημάτων κατά το επώδυνο πέρασμα από την εφηβεία στην πρώτη ενηλικίωση.

Το βραβείο συνοδεύεται από: το ποσό των 2.500€ Προσφορά του Ελληνικού Κέντρου Κινηματογράφου.

Βραβείο Animation

Το βραβείο απονέμεται  στην ταινία «Βίαιη Εξίσωση» σε σκηνοθεσία Αντώνη Ντούσια

Για ένα δυνατό εικαστικό animation, με βαθιά γνώση των αρχών της κινούμενης εικόνας, που αναδεικνύει σύγχρονους κοινωνικούς προβληματισμούς.

Βραβείο  Σεναρίου

Το βραβείο απονέμεται στον Κωστή Θεοδοσόπουλο  για το σενάριο της ταινίας  «Ρουζ», την οποία και σκηνοθέτησε.

Για μια γοητευτική παρέα κοριτσιών που παρασέρνουν το θεατή σε ένα ταξίδι αυτογνωσίας.

Τιμητική διάκριση Φωτογραφίας

Απονέμεται στον Γιώργο Φρέντζο GSC για την φωτογραφία στην ταινία  «Το βάρος της Θάλασσας» σε σκηνοθεσία Κωστή Αλεβίζου

Τιμητική Διάκριση Μοντάζ

Απονέμεται στην Λίβια Νερουτσοπούλου για το μοντάζ της ταινίας «Καρτ ποστάλ από το τέλος του κόσμου» του Κωνσταντίνου Αντωνόπουλου

Τιμητική Διάκριση Καλύτερης Γυναικείας Ερμηνείας

Απονέμεται  στην  Σίσσυ Τουμάση για την ερμηνεία της στην ταινία «Το βάρος της θάλασσας» του Κωστή Αλεβίζου

Τιμητική Διάκριση Καλύτερης Ανδρικής Ερμηνείας

Απονέμεται στον Νικολάκη Ζεγκίνογλου για την ερμηνεία του στην ταινία «Η απόσταση ανάμεσα στον ουρανό κι εμάς» σε σκηνοθεσία Βασίλη Κεκάτου

Τιμητική Διάκριση Ήχου

Απονέμεται στον Γιάννη Αντύπα για την ταινία «Pathologies of everyday life» σε σκηνοθεσία Αλέξανδρου Παπαθανασόπουλου

Τιμητική Διάκριση Σχεδιασμού Ήχου

Απονέμεται στον Χρήστο Γιαννακόπουλο για την ταινία «Sable Noir» σε σκηνοθεσία Θανάση Τρουμπούκη

Τιμητική Διάκριση  Πρωτότυπης Μουσικής

Απονέμεται στον Νίκο Γιαννακάκη και Δημήτρη Γιαννούλη για τη μουσική της ταινίας «Chopper» σε σκηνοθεσία Γιώργου Καψανάκη

Τιμητική Διάκριση Σκηνικών

Απονέμεται  στον  Χρήστο Συμεωνίδη για την ταινία «Για χρόνια πλάγιαζα νωρίς» σε σκηνοθεσία Ιάκωβου Παναγόπουλου

Τιμητική Διάκριση Κοστουμιών

Απονέμεται στον Βαγγέλη Καμπέρη για την ταινία «Sad Girl weekend» σε σκηνοθεσία Δημήτρη Τσακαλέα και Λήδας Βαρτζιώτη

Τιμητική Διάκριση Μακιγιάζ

Απονέμεται στην Ιωάννα Λυγίζου για την ταινία «Ρουζ» σε σκηνοθεσία Κωστή Θεοδοσόπουλου

Τιμητική Διάκριση Ειδικά Εφέ

Απονέμεται στους Γιάννη Πατσιαούρα και Berta Valverde για την ταινία “W” σε σκηνοθεσία Στέλιου Κουπετώρη

Εύφημο Μνεία 

Η εύφημος μνεία απονέμεται  στον  Αλέξανδρο Κακανιάρη για την ταινία  «Ο Μάγκας »

Για μια ταινία που περιφέρεται σε έναν κόσμο φτιαγμένο στα μέτρα του ήρωά της, που και αν μοιάζει πως δεν χωράει πουθενά, χωράει παντού.

Εύφημο Μνεία

Η εύφημος μνεία απονέμεται  στον Ιώκο-Ιωάννη Κοτίδη, για την εξαιρετική  ερμηνεία του στην ταινία «Η απόσταση ανάμεσα στον ουρανό κι εμάς» σε σκηνοθεσία Βασίλη Κεκάτου

Βραβείο PITCHING LAB” ΦΙΝΟΣ ΦΙΛΜ

Η Φινος Φιλμ απονέμει το βραβείο “PITCHING LAB”

στο πλαίσιο του 42ου Φεστιβάλ Ταινιών Μικρού Μήκους Δράμας

Στους Anngelica-Marie  Eshesimua  και Matthew Allen για το project  “The Broken Key” ΗΠΑ

Το βραβείο συνοδεύεται  με το χρηματικό ποσό των 1.500€ προσφορά της Φινος Φιλμ

Βραβείο PITCHING LAB” Authorwave

Η Authorwave απονέμει το βραβείο “PITCHING LAB”

στο πλαίσιο του 42ου Φεστιβάλ Ταινιών Μικρού Μήκους Δράμας

Στην Kaki Wong για το project  “The Wild Child” Χονγκ Κονγκ, Κίνα

Το βραβείο συνοδεύεται με προσφορά της Authorwave σε υπηρεσίες post production (DCP)

Διακρίσεις κίνητρα Ελληνικού Κέντρου Κινηματογράφου

To Ελληνικό Κέντρο Κινηματογράφου απένειμε χθες βράδυ και τρείς διακρίσεις ΚΙΝΗΤΡΑ στους εξής νέους κινηματογραφιστές:

Το Ελληνικό Κέντρο Κινηματογράφου βραβεύει νέους δημιουργούς, οι οποίοι βρίσκονται στα πρώτα τους βήματα και τούς παρέχει το “ΚΙΝΗΤΡΟ” για να συνεχίσουν να δημιουργούν στον κινηματογράφο.

Για τον λόγο αυτό το ΕΚΚ αποφάσισε να απονείμει τρία  (3) ισότιμα βραβεία, χρηματικού ποσού ύψους 2.000€ το καθένα, ως ενίσχυση για την πραγματοποίηση της επόμενης ταινίας τους.

Τα βραβεία απονέμονται στους ακόλουθους δημιουργούς:

Για την ταινία  «Μίλα»  σε σκηνοθεσία  Ανδρέα Βακαλιού

Για την ταινία  «Ο Καραγκίοζης» σε σκηνοθεσία  Μιχάλη Γιγιντή

Για την ταινία  «Στο δωμάτιο» σε σκηνοθεσία Γεωργίας Μ. Σωτήρχου

Βραβείο PITCHING LAB” Ελληνικού Κέντρου Κινηματογράφου

Το Ελληνικό Κέντρο Κινηματογράφου απονέμει το βραβείο “PITCHING LAB”

στο πλαίσιο του 42ου Φεστιβάλ Ταινιών Μικρού Μήκους Δράμας

Στην Marta Gonzalez De La Vega   για το project   “The Valdomeros” – Ισπανία

ως οικονομική ενίσχυση με το χρηματικό ποσό των 2.000€ για την παραγωγή της ταινίας.

Έπαινος Ένωσης Ελλήνων Κινηματογραφιστών / GSC

Η Ένωση Ελλήνων Κινηματογραφιστών / Greek Society of

Cinematographers (G.S.C.) στο πλαίσιο του 42ου Φεστιβάλ Ελληνικών Ταινιών Μικρού Μήκους Δράμας εκπροσωπούμενη από τους:

Παντελή Μαντζανά

Κώστα Σταμούλη

Γιώργο Φρέντζο

και αναγνωρίζοντας την καθοριστική συμβολή του Δ/ντη Φωτογραφίας στο αισθητικό και αφηγηματικό αποτέλεσμα ενός κινηματογραφικού έργου, επιβραβεύουμε ένα νέο κινηματογραφιστή.

Φέτος για την εξαιρετική χρήση απλών μέσων όπως το φυσικό φως απονέμουμε τον έπαινο μας στη Φίλη Ολσέφσκι για την ταινία «Μίλα» σε σκηνοθεσία Ανδρέα Βακαλιού.

Η ΟΜΟΣΠΟΝΔΙΑ ΚΙΝΗΜΑΤΟΓΡΑΦΙΚΩΝ ΛΕΣΧΩΝ ΕΛΛΑΔΑΣ απονέμει Βραβείο Καλύτερης Ταινίας του Εθνικού Διαγωνιστικού Τμήματος του 42ου Φεστιβάλ Ταινιών Μικρού Μήκους Δράμας στην ταινία «Μίλα» σε σκηνοθεσία Ανδρέα Βακαλιού, γιατί με αμεσότητα, αφηγηματική αρτιότητα, κριτική ρεαλιστική ματιά, ευαισθησία, χιούμορ, δυναμική φωτογράφιση και ζωντανή αποτύπωση των χαρακτήρων, θίγει το θέμα της διάρρηξης των οικογενειακών δεσμών, με τον δικό της ιδιαίτερο τρόπο: Η Μίλα βρίσκεται ανάμεσα στις συμπληγάδες των γονιών της, με ευθύνη κυρίως του πατέρα και δεν συνθλίβεται. Ρολάρει με τη σανίδα της στα γλιστερά νερά χωρίς να συντριβεί.

Βραβείο Πανελλήνιας Ένωσης Κριτικών Κινηματογράφου

Για την ακρίβεια, με την οποία συμπυκνώνει την ιστορία μιας διαλυμένης οικογένειας, ακτινογραφεί τους χαρακτήρες που την απαρτίζουν και εκπέμπει το δράμα τους μέσα από τις εκφραστικές φιγούρες των πρωταγωνιστών της.

Η Π.Ε.Κ.Κ. απονέμει το βραβείο καλύτερης ελληνικής ταινίας στη «Μίλα» σε σκηνοθεσία Ανδρέα Βακαλιού, ο οποίος κατορθώνει μέσα σ’ ένα χρόνο από τις υψηλές ταχύτητες ενός «Death Car» να ισορροπήσει πάνω σε ένα skate board.

Βραβείο Τεχνικής Αρτιότητας της Ένωσης Τεχνικών Κινηματογράφου και Τηλεόρασης ΕΤΕΚΤ

Απονέμεται στην ταινία ”W” σε σκηνοθεσία Στέλιου Κουπετώρη.

ywWLr6Gw

2ο ΦΕΣΤΙΒΑΛ ΤΑΙΝΙΩΝ ΜΙΚΡΟΥ ΜΗΚΟΥΣ ΔΡΑΜΑΣ

Βραβεία Διεθνούς 2019

 

Η κριτική επιτροπή του 25ου Φεστιβάλ  Ταινιών Μικρού Μήκους Δράμας, αποτελούμενη από τους

Πρόεδρο

Ovidiu Georgescu

Μέλη

Francois Bierry

Jacques Kermabon

Nicolas Khabbaz

Διομίδης Νικήτας

Φέτος, στο 25 Διεθνές Φεστιβάλ Ταινιών Μικρού Μήκους της Δράμας, είδαμε πολύ καλές, ποικίλες και ενδιαφέρουσες ταινίες μικρού μήκους. Με μια λέξη, υπήρξε μια εξαιρετική επιλογή ταινιών.

Αυτήν την εβδομάδα, πολλά θέματα ήρθαν και μας αγκάλιασαν μέσα από την οθόνη του κινηματογράφου Ολυμπία με μια ενδιαφέρουσα και προσωπική κινηματογραφική ματιά. Η κάθε ταινία μάς αφηγήθηκε, με συναίσθημα, ιστορίες για ανθρώπους από όλες τις μεριές του κόσμου.

Μέσα από αυτήν τη συμφωνία ταινιών, ήταν πολύ δύσκολη πρόκληση για την Κριτική Επιτροπή να επιλέξει και να βραβεύσει μόνον κάποιες από αυτές. Γι’ αυτό πιστεύω πως και οι 67 ταινίες του διεθνούς διαγωνιστικού μάς άγγιξαν και είναι όλες νικήτριες.

Θέλουμε να ευχαριστήσουμε όλους όσοι εργάστηκαν ώστε να γίνει εφικτή αυτή η διοργάνωση, η επιλογή των ταινιών και η μεγάλη γιορτή του κινηματογράφου. Ιδιαίτερες ευχαριστίες στον Αντώνη, τη Σοφία, τον Βασίλη, τη Ράνια, την Ειρήνη και σε όλους εσάς!

Για εμένα και τους συναδέλφους μου, ήταν τιμή και προνόμιο να είμαστε μέλη της Επιτροπής και να συμμετέχουμε στο 25ο Διεθνές Φεστιβάλ Ταινιών Μικρού Μήκους στη Δράμα.

Κατά την τελική συνεδρίαση της 21ης Σεπτεμβρίου, αποφάσισε να απονείμει τα εξής βραβεία

Grand Prix 2019

Απονέμεται  στην ταινία “Brotherhood” Τυνησία, Καναδά, Κατάρ, Σουηδία  της  Meryam Joober

Το Grand Prix Drama 2019 απονέμεται σε μια ταινία που διατηρεί αυθεντικότητα των χαρακτήρων, δυναμισμό στην αισθητική της σκηνοθεσίας και καταφέρνει επίσης να δώσει μια γεύση ντοκιμαντέρ στην αποτύπωση μιας σύγχρονης τραγωδίας.

Το βραβείο συνοδεύεται από: 4.000 ευρώ, προσφορά της εταιρείας Raycap.

Best Director

Βραβείο Σκηνοθεσίας

Απονέμεται  στην ταινία “Lake of happiness”  Λευκορωσία, Γερμανία, Ισπανία του Aliaksei Paluyan

Για την ευαίσθητη ιστορία και το προσωπικό στιλ σκηνοθεσίας που γέμισε με συναισθήματα και περικύκλωσε το κοινό.

Drama Short Film Candidate for the European Film Awards 2019

Απονέμεται  στην ταινία “Weightliifter ” Ουκρανία, Πολωνία  του Dmytro Sukholytkyy-Sobchuk

Για την ισχυρή σκηνοθεσία και τη δύναμη της κατάστασής του πρωταγωνιστή στο σύμπαν της ουκρανικής άρσης βαρών

Best Production Awards “TV5 MONDE”

Ειδικό Βραβείο Αρτιότερης Παραγωγής TV5 MONDE

Απονέμεται  στην ταινία «Maras- Συμμορίες» Ισπανία του Salvador Calvo

Σε μια ταινία δράσης με πολύ πειστικό στιλ που μιλά για μια πολιτικά απελπιστικά υπόθεση ανθρώπων εγκλωβισμένων μεταξύ δύο ηπείρων.

#ThisisEU- Ευρωπαϊκές  Αξίες

Απονέμεται  στην ταινία « Εξομολόγηση» Κύπρος του Ανδρέα Σιεηττάνη

Για το αντιπολεμικό της μήνυμα και την ανάδειξη της σημασίας του υπέρτατου αγαθού της ειρήνης και συμφιλίωσης πάνω στα οποία βασίζεται το ευρωπαϊκό οικοδόμημα, η επιτροπή επέλεξε μια ταινία στην οποία ο σκηνοθέτης δημιουργεί μια δίπολη σχέση μεταξύ κατατρεγμένου και καταδιώκτη, μεταξύ εξουσίας και θρησκείας, όπου δοκιμάζονται αρχές και αξίες εκατέρωθεν, δίνοντας ελπίδες για ένα καλύτερο αύριο.

Best Southeastern European Film Award

Βραβείο Καλύτερης Ταινίας Νότιo-Ανατολικής Ευρώπης

Απονέμεται  στην ταινία « Nellie» Σλοβενία της Gaja Möderndorfer

Για τον συμπονετικό φανταστικό κόσμο ενός παιδιού που περνά από τις σκιές και το φως της οθόνης για να μας αφηγηθεί μια ιστορία για ένα οικογενειακό σύμπαν κάπου στη νοτιοανατολική Ευρώπη, το βραβείο καλύτερης ταινίας νοτιοανατολικής Ευρώπης απονέμεται στην ταινία.

Best Animation Film

Βραβείο Καλύτερης Ταινίας Κινουμένων Σχεδίων

Απονέμεται  στην ταινία «Story»  Πολωνία της  Jolanta  Bankowska

Το βραβείο καλύτερης ταινίας animation απονέμεται σε μια ταινία που αντανακλά τη σύγχρονη κοινωνία στην πανταχού παρούσα τεχνολογία, με ένα ειρωνικό στιλ γεμάτο χιουμοριστικά και οδυνηρά μηνύματα.

Special Mention

Εύφημος Μνεία

Απονέμεται  στην ταινία “Pinky Promise  / Υπόσχεση” Γερμανία της  Sophie Linnenbaum

Μια καυστική κωμωδία μεταξύ φόβου και αγάπης, μια χωρίς οίκτο σάτιρα της δημοκρατίας και της δικτατορίας του λόγου

Βραβείο FIPRESCI

Η κριτική επιτροπή της FIPRESCI  αποτελούμενη από τους:

Igor Angjelkov Βόρεια Μακεδονία

Louise Dumas  Γαλλία

Γιάννης Φραγκούλης  Ελλάδα

Απονέμουν το Βραβείο της FIPRESCI  στην ταινία “Brotherhood” Τυνησία, Καναδάς, Κατάρ, Σουηδία  της  Meryam Joober

Βραβείο Τηλεοπτικού Σταθμού της Βουλής των Ελλήνων

Ο Τηλεοπτικός Σταθμός της Βουλής απονέμει, για τέταρτη χρονιά, το βραβείο «Ανθρώπινες Αξίες» της Βουλής των Ελλήνων, σε μια ταινία του διεθνούς προγράμματος του φεστιβάλ, που με ευφάνταστο τρόπο φιλοτεχνεί μια τολμηρή υπερρεαλιστική αλληγορία για την απανθρωπιά, τον παραλογισμό και τον φανατισμό που μπορεί να κυοφορήσει η τυπολατρική και ανελέητη τήρηση απρόσωπων κανόνων, απηχώντας έτσι υποδειγματικά το «Πάντων χρημάτων μέτρον Άνθρωπος».

Απονέμεται  στην ταινία “Pinky Promise / Υπόσχεση”   Γερμανία, της  Sophie Linne