Home > νέα > Χαρά Κεφαλίδου: Γίνεται αλλαγή στο λύκειο χωρίς την επαγγελματική εκπαίδευση;

Χαρά Κεφαλίδου: Γίνεται αλλαγή στο λύκειο χωρίς την επαγγελματική εκπαίδευση;

«Επιδερμικό νομοσχέδιο – σκούπα το ν.σ. για την Παιδεία»

Χαρά Κεφαλίδου: Γίνεται αλλαγή στο λύκειο

\χωρίς την επαγγελματική εκπαίδευση;

 

 

ΣΤΟ ΝΕΟ νομοσχέδιο της κυβέρνησης για την Παιδεία, το οποίο χαρακτηρίζει και ως «επιδερμικό πολυνομοσχέδιο σκούπα», μίλησε στο Αθηναϊκό – Μακεδονικό Πρακτορείο Ειδήσεων (ΑΠΕ-ΜΠΕ) και στη δημοσιογράφο κα. Αθηνά Καστρινάκη, η βουλευτής Δράμας του ΚΙΝΑΛ, κα. Χαρά Κεφαλίδου.

Η κα. Κεφαλίδου, είναι Τομεάρχης Παιδείας του Κινήματος Αλλαγής (ΚΙΝΑΛ), και στη συνέντευξή της μεταξύ άλλων, επικρίνει την ηγεσία του Υπουργείου Παιδείας, ότι αν και εδώ και έξι μήνες επεξεργάζεται τις λεπτομέρειες της εκπαιδευτικής μεταρρύθμισης, εντούτοις διάλεξε να το δημοσιοποιήσει σε λάθος χρονικής στιγμή, εν μέσω πανδημίας και χωρίς να έχει προηγηθεί διάλογος.

Μεταξύ άλλων, η κα. Κεφαλίδου επικρίνει την ηγεσία του υπουργείου, ότι αν και εδώ και έξι μήνες επεξεργάζεται τις λεπτομέρειες της εκπαιδευτικής μεταρρύθμισης, δημοσιοποίησε το νομοσχέδιο σε λάθος χρονική στιγμή, εν μέσω πανδημίας και χωρίς να έχει προηγηθεί διάλογος. Παράλληλα, αναφέρει ότι παραβλέπονται «τα πολύτιμα εργαλεία που υπάρχουν εδώ και μια δεκαετία – αναξιοποίητη κληρονομιά από την εποχή του Νόμου Διαμαντοπούλου». «Από το νέο σχέδιο νόμου απουσιάζει για ακόμη μια φορά ο σχεδιασμός και η συνολική στρατηγική για την Παιδεία της χώρας μας», επισημαίνει.

«Γίνεται επίκληση τίτλων μεταρρυθμιστικών πολιτικών που χρησιμοποιούνται ως φανταχτερό περιτύλιγμα: Εθνικό Απολυτήριο, Τράπεζα Θεμάτων, Εργαστήρια Δεξιοτήτων κλπ, χωρίς όμως να υπάρχει το αντίστοιχο ουσιαστικό περιεχόμενο», αναφέρει η κ. Κεφαλίδου και συνεχίζει:

Kefalidoy

«Οι περισσότερες από αυτές τις δράσεις που σήμερα παρουσιάζει η υπουργός ως καινοτομίες τόσο ατελώς, σκονίζονται στα υπουργικά συρτάρια έτοιμες, επεξεργασμένες και ολοκληρωμένες εδώ και μια δεκαετία. Προϊόν σκληρής δουλειάς χρόνων που το ελληνικό κοινοβούλιο τόλμησε να ψηφίσει το 2011, βρίσκονται εκεί και περιμένουν την ηγεσία που θα βρει το θάρρος να τις επικαιροποιήσει και να τις υλοποιήσει, όχι να τις διατυμπανίσει».

Η τομεάρχης Παιδείας του Κινήματος Αλλαγής επικρίνει επίσης την απουσία προβλέψεων για την αναβάθμιση της επαγγελματικής εκπαίδευσης. «Μιλάμε για το Λύκειο και οι προβλέψεις για επαγγελματική εκπαίδευση εξαντλούνται στη ρύθμιση ηλικιακών περιορισμών! Είναι απορίας άξιο γιατί το υπουργείο Παιδείας αντιμετωπίζει την τεχνική εκπαίδευση ως φτωχό ανεπιθύμητο συγγενή, όταν την ίδια ώρα σε όλη την υπόλοιπη Ευρώπη πρωταγωνιστεί», σημείωσε.

Παράλληλα, επέμεινε στην ανάγκη δημιουργίας Πρότυπων και Πειραματικών ΕΠΑΛ σε όλες τις Περιφέρειες της Ελλάδας.

Τέλος, η κ. Κεφαλίδου σημείωσε ότι το νομοσχέδιο ενώ είχε κάθε ευκαιρία, χάνει το momentum. «Το υπό διαβούλευση νομοσχέδιο φιλοδοξούσε να πάρει λίγη από τη μεταρρυθμιστική λάμψη προηγούμενων νομοθετημάτων. Θα ήταν εύκολο, ειδικά μετά την ισοπεδωτική θητεία των ΣΥΡΙΖΑΝΕΛ και την αντιμεταρρύθμιση Γαβρόγλου. Τα εργαλεία βρίσκονται όλα εκεί έτοιμα προς χρήση», ανέφερε.

«Για άλλη μια φορά (σ.σ. το υπουργείο) μεταθέτει στο άδηλο μέλλον όλες τις ουσιαστικές και επείγουσες αλλαγές και εξαντλείται σε μικροβελτιώσεις μιας αποτυχημένης εκπαιδευτικής πολιτικής ΣΥΡΙΖΑ», τόνισε.

«Το νέο σχέδιο νόμου μπορεί να εξυπηρετεί την εικόνα επιμέλειας της ηγεσίας του, όμως εξυπηρετεί μόνον αυτή. Η ουσία και το περιεχόμενό του είναι κατώτερο των περιστάσεων και των απαιτήσεων τόσο που φαντάζει ανάρμοστο», κατέληξε.