Home > νέα > Χωρίς δειγματοληψία λυμάτων η Δράμα για τον κορωνοϊό-Που μπλοκάρει το πρόγραμμα δειγματοληψίας για την Περιφέρεια

Χωρίς δειγματοληψία λυμάτων η Δράμα για τον κορωνοϊό-Που μπλοκάρει το πρόγραμμα δειγματοληψίας για την Περιφέρεια

Που μπλοκάρει το πρόγραμμα δειγματοληψίας για την Περιφέρεια

Χωρίς δειγματοληψία λυμάτων

η Δράμα για τον κορωνοϊό

 

 

Του Θανάση Πολυμένη

ΣΤΙΣ ΑΡΧΕΣ του περασμένου Νοεμβρίου, ο «Πρωινός Τύπος» είχε δημοσιεύσει τα πρώτα – και μοναδικά όπως έμελλε τελικά – αποτελέσματα από τεστ δειγματοληψίας λυμάτων για τον κορωνοϊό.

Λίγο πριν το τέλος του Οκτωβρίου του 2020, η ΔΕΥΑ Δράμας, μπήκε στη διαδικασία να πάρει δείγματα υγρών αποβλήτων από επτά συγκεκριμένα σημεία στην πόλη της Δράμας. Τα οποία μετά από κάποιες σχετικές εξετάσεις που έγιναν σ’ αυτά, βγήκαν αρνητικά.  Τα σημεία από τα οποία πάρθηκαν τα δείγματα αυτά τότε, ήταν: Εργατικές Κατοικίες Αγίου Σάββα – ΤΕΙ Δράμας, Ειδικό Σχολείο και 16ο Δημοτικό Σχολείο, Γενικό Νοσοκομείο Δράμας, Κέντρο Παιδικής Μέριμνας – Ορφανοτροφείο Ιπποκράτους, Θεραπευτήριο Χρονίων Παθήσεων,  Γυμνάσιο Αρρένων – Εθνικό Στάδιο, Δομή Φιλοξενίας Προσφύγων.

Μερικές ημέρες αργότερα, έμελε να ξεκινήσει ο «μαύρος Νοέμβρης» για τη Δράμα, όπου μέχρι το τέλος και του Δεκεμβρίου, το Νοσοκομείο της Δράμας είχε μετατραπεί σε Νοσοκομείο Covid-19 και έχασαν τη ζωή τους από τον κορωνοϊό περίπου 200 συμπολίτες μας. Μεταξύ αυτών, και 3 νοσηλευτές εργαζόμενοι στο Νοσοκομείο της Δράμας.

Η συνέχεια…

Παρ’ όλα αυτά, η προσπάθεια αυτή δεν συνεχίστηκε. Όπως θεωρήθηκε σύμφωνα με καλά πληροφορημένες πηγές του «Π.Τ.», η διαδικασία αυτή θεωρήθηκε αφενός δύσκολη και αφετέρου τελικά αναξιόπιστη. Τουλάχιστον μια δεύτερη φορά που έγινε και η οποία δεν κατέληξε πουθενά, χωρίς να ανακοινωθεί τίποτα.

Κεντρική δειγματοληψία

Στις 18 Ιανουαρίου, ο «Π.Τ.», δημοσίευσε ρεπορτάζ, σύμφωνα με το οποίο, η Περιφέρεια Αν. Μακεδονίας – Θράκης, σε συνεργασία με το Δημοκρίτειο Πανεπιστήμιο Θράκης, ετοιμάζει ένα συνολικό πρόγραμμα για κεντρική δειγματοληψία από βιολογικούς καθαρισμούς.

Το πρόγραμμα, υποτίθεται ότι θα εφαρμοστεί σε όλες τις πόλεις και χωριά της Περιφέρειας Αν. Μακεδονίας – Θράκης, που διαθέτουν βιολογικούς καθαρισμούς, όπως φυσικά και η πόλη της Δράμας.

Για το θέμα αυτό είχε μιλήσει στον «Π.Τ.», ο γενικός διευθυντής της Διεύθυνσης Υγείας της Περιφέρειας Αν. Μακεδονίας – Θράκης κ. Γεωργίου, οι οποίος σημείωσε αρχικά ότι προς το παρόν το σχέδιο αυτό δεν έχει ολοκληρωθεί και βρίσκεται σε εξέλιξη. Όπως είπε μάλιστα, «το σίγουρο είναι ότι το ψάχνουμε, το διερευνούμε ώστε να είναι αξιόπιστο, να μην γίνονται λάθη. Μ’ αυτή τη διαδικασία θα μπορούμε να δούμε τα επίπεδα κυκλοφορίας μέσω των λυμάτων σε μια περιοχή, θα μπορούν να βγαίνουν συμπεράσματα για τα κρούσματα του Covid-19 που υπάρχουν και όχι μόνο. Θα μπορούμε ακόμα να δούμε και παράδειγμα και άλλες ουσίες, όπως παράδειγμα για ναρκωτικά, για ηπατίτιδες και άλλα ενδιαφέροντα στοιχεία. Για  παράδειγμα η κατανάλωση ναρκωτικών σε μια περιοχή».

Τίποτα μέχρι σήμερα

Παρ’ όλα αυτά, μέχρι σήμερα δεν έχει γίνει τίποτα και φυσικά, δεν υπάρχει καμιά εφαρμογή του έργου αυτού, ούτε βέβαια έχουν τοποθετηθεί οι σχετικοί μηχανισμοί δειγμάτων σε βιολογικούς καθαρισμούς.

Χαρακτηριστικό είναι το γεγονός ότι, παρόμοια προγράμματα εκτελούνται ήδη σε διάφορες περιοχές της χώρας και συχνά ανακοινώνονται αποτελέσματα από τέτοιες δειγματοληψίες, όπως για παράδειγμα στην Αττική, στη Θεσσαλονίκη, στη Λάρισα, στο Βόλο, στο Ηράκλειο, στα Χανιά, στο Ρέθυμνο, στον Άγιο Νικόλαο και στην Πάτρα.

Γιατί μια ολόκληρη Περιφέρεια, η οποία μάλιστα έχει περάσει «δια πυρός και σιδήρου» από τον κορωνοϊό, κωλυσιεργεί και δεν υπάρχει καμιά εξέλιξη μήνες τώρα; Ελπίζουμε να δοθούν απαντήσεις!