Home > Πρώτο Θέμα > Χωρίς έδρα Διοικητικού Δικαστηρίου η Δράμα στο ανεπίσημο πόρισμα της «Επιτροπής Πικραμένου»-Δηλώσεις του προέδρου του Δικηγορικού Συλλόγου Δράμας στον «Π.Τ.»

Χωρίς έδρα Διοικητικού Δικαστηρίου η Δράμα στο ανεπίσημο πόρισμα της «Επιτροπής Πικραμένου»-Δηλώσεις του προέδρου του Δικηγορικού Συλλόγου Δράμας στον «Π.Τ.»

Δηλώσεις του προέδρου του Δικηγορικού Συλλόγου Δράμας στον «Π.Τ.»

Χωρίς έδρα Διοικητικού Δικαστηρίου

η Δράμα στο ανεπίσημο πόρισμα

της «Επιτροπής Πικραμένου»

Πούλιος: «Καβάλα, Κομοτηνή, Αλεξανδρούπολη έχουν διοικητικές έδρες, Ξάνθη και Ορεστιάδα τηλεματικές και η Δράμα απουσιάζει παντελώς» – «Και περί λάθους να πρόκειται, καταδεικνύει μια συγκεκριμένη λογική απέναντι στην Π.Ε. Δράμας»

 

 

Του Θανάση Πολυμένη

ΕΝΤΟΝΑ ερωτηματικά προκαλούνται από το ανεπίσημο ακόμα πόρισμα της «Επιτροπής Πικραμένου», απ’ όπου απουσιάζει η Δράμα, σχετικά με την σύσταση και λειτουργία φυσικής ή τηλεματικής έδρας Διοικητικού Δικαστηρίου.

Όπως είναι γνωστό, η Δράμα δε διαθέτει έδρα για το Διοικητικό Εφετείο και αναγκαστικά, τόσο οι διάδικοι όσο και οι δικηγόροι, μεταβαίνουν στην αντίστοιχη έδρα στην Καβάλα, προκειμένου να εξυπηρετούνται για δίκες που αφορούν τα Διοικητικά Δικαστήρια.

Σύμφωνα με όσα αποκάλυψε με δηλώσεις του το πρωί της Πέμπτης 17 Νοεμβρίου ο πρόεδρος του Δικηγορικού Συλλόγου Δράμας κ. Τάσος Πούλιος, το  βράδυ της Τετάρτης διέρρευσε το πόρισμα της «Επιτροπής Πικραμένου», σύμφωνα με το οποίο γίνονται προτάσεις για την επιτάχυνση των ρυθμών της Διοικητικής Δικαιοσύνης προς το αρμόδιο Υπουργείο.

Όπως εξηγεί ο κ.  Πούλιος, η Επιτροπή με προεδρεύοντα τον αντιπρόεδρο του Συμβουλίου της Επικρατείας κ. Πικραμένο, αν και έχει καταθέσει το τελικό πόρισμα από τον Ιούνιο, παρ’ όλα αυτά μέχρι σήμερα δεν έχει το φως της δημοσιότητας επίσημα.

Σύμφωνα με τον ίδιο, στις προτάσεις αυτές μεταξύ άλλων, για τη δημιουργία εδρών Διοικητικού Εφετείου, απουσιάζει παντελώς η Δράμα, ενώ αντίστοιχα προτείνεται η δημιουργία τηλεματικών εδρών – μέσω  υπολογιστών – για Ξάνθη και Ορεστιάδα.  Να σημειωθεί ότι Καβάλα, Κομοτηνή και Αλεξανδρούπολη διαθέτουν φυσικές έδρες.

Πούλιος: «Απουσιάζει παντελώς η Δράμα»

Στις δηλώσεις του χθες στα τοπικά μέσα ενημέρωσης, ο πρόεδρος του Δικηγορικού Συλλόγου Δράμας κ. Πούλιος, επισημαίνει σχετικά με το γεγονός:  «Το βράδυ της Τετάρτης 16 Νοεμβρίου, διέρρευσε το περίφημο «πόρισμα Πικραμένου», όσον αφορά τη διαδικασία της Διοικητικής Δικαιοσύνης και συγκεκριμένα της προσπάθειας που γίνεται για την επιτάχυνση στο χώρο της Δικαιοσύνης.

Είχαμε ενημερωθεί από το 2020 ότι είχε συγκροτηθεί η συγκεκριμένη Επιτροπή, με προεδρεύοντα τον κ. Πικραμένο, αντιπρόεδρο του Συμβουλίου της Επικρατείας, με την οποία επεξεργαζόταν ένα σχέδιο, με βάση το οποίο θα πρότεινε προς το Υπουργείο, δυνατότητες επιτάχυνσης της διαδικασίας στις διοικητικές δίκες. Χθες το βράδυ, αυτό το σχέδιο διέρρευσε παρά το γεγονός ότι είχε κατατεθεί στο Υπουργείο Δικαιοσύνης από τον Ιούνιο, ενώ επισήμως δεν έχει ανακοινωθεί τίποτα ακόμα και σήμερα».

Συνεχίζοντας, επισημαίνει ότι, «διαβάζοντας το σχετικό πόρισμα της Επιτροπής Πικραμένου, διαπιστώσαμε ότι όσον αφορά την Περιφέρεια Αν. Μακεδονίας και Θράκης, προβλέπεται αιτιολογημένα η διατήρηση του Διοικητικού Πρωτοδικείου Καβάλας, Αλεξανδρούπολης και Κομοτηνής, η μετατροπή των εδρών της Ορεστιάδας και της Ξάνθης από μεταβατικές σε τηλεματικές – μέσω ηλεκτρονικών υπολογιστών – και διαπιστώθηκε επίσης ότι απουσιάζει παντελώς οποιαδήποτε πρόβλεψη για τη Δράμα. Η Π.Ε. Δράμας και η πόλη της Δράμας, δεν  υπάρχουν στον σχεδιασμό που προτείνει το συγκεκριμένο πόρισμα».

Πρόκειται περί λάθους;

Δίνοντας τη δική του εκδοχή ο κ. Πούλιος, αναρωτιέται ότι, «εδώ, δύο τινά μπορεί να συμβαίνουν: είτε πρόκειται περί λάθους, που κατά την γνώμη μου είναι και το πιθανότερο. Αλλά και λάθος να είναι, δείχνει μια συγκεκριμένη λογική, γιατί το λάθος έγινε εδώ. Και βέβαια, προβληματίζομαι ακόμα και για την επάρκεια του πορίσματος, αν υπάρχει ένα τέτοιο λάθος, ποιος μας εγγυάται ότι δεν υπάρχουν και άλλα παρόμοια, ή τουλάχιστον κάποιες προβληματικές στο συγκεκριμένο πόρισμα. Δεν τολμώ να σκεφτώ ότι είναι εσκεμμένη ενέργεια, ότι σκόπιμα δεν περιλαμβάνεται η Δράμα, γιατί τότε πάμε σε άλλου είδους συζήτηση».

Καθολικές Αντιδράσεις

Επισημαίνει ακόμα ο ίδιος, ότι, «σε κάθε περίπτωση, ο Δικηγορικός Σύλλογος Δράμας, ήδη ξεκίνησε τις αντιδράσεις του, ενημερώνοντας αρχικά τον πρώην πρόεδρο του Δικηγορικού Συλλόγου Δράμας και νυν βουλευτή και Τομεάρχη Δικαιοσύνης του ΣΥΡΙΖΑ κ. Ξανθόπουλο, ο οποίος σε μια συζήτηση στη Βουλή για το νομοσχέδιο στη Δικαιοσύνη θα έθετε το συγκεκριμένο ζήτημα στη Βουλή χθες (σ.σ. η αναφορά του κ. Ξανθόπουλου σε άλλη σελίδα της εφημερίδας), ενώ ήδη ενημερώνονται και οι τοπικές αρχές για το συγκεκριμένο πόρισμα».

Όπως είπε μάλιστα, «θεωρούμε ότι οι αντιδράσεις θα πρέπει να είναι καθολικές και μαζικές από όλους τους φορείς της Δράμας, δεδομένου ότι μια τέτοια παράβλεψη, αν είναι παράβλεψη, δείχνει μια συγκεκριμένη λογική και τακτική και στο χώρο της Δικαιοσύνης, από το κέντρο προς την Π.Ε. Δράμας».

«Γιατί στη Δράμα;»

Ερωτώμενος, για το τι προβλήματα θα δημιουργήσει αν τελικά εφαρμοστεί αυτό το σχέδιο, ο κ.  Πούλιος σημείωσε: «Αν πάμε σε καθολική εφαρμογή του συγκεκριμένου σχεδίου από το  Υπουργείο Δικαιοσύνης, σημαίνει ότι, αυτό που σήμερα ισχύει, που οι δικηγόροι και οι διάδικοι για τα Διοικητικά Δικαστήρια της Δράμας πηγαινοέρχονται στην Καβάλα πολλές φορές προκειμένου να εξυπηρετηθούν, θα συνεχιστεί. Αλλά το θεωρώ αδιανόητο σε όλη την Περιφέρεια ΑΜΘ να γίνεται είτε τηλεματική ή με την φυσική έδρα στην πρωτεύουσα του Νομού και μόνο οι Δραμινοί να πηγαινοέρχονται στην Καβάλα. Νομίζω ότι είναι τραγικό και μόνο να το σκεφτεί κανείς. Θεωρώ ότι μπορεί να είναι και λάθος. Όμως και λάθος να είναι, καταδεικνύει μια συγκεκριμένη λογική απέναντι στην Π. Ε. Δράμας».