Home > νέα >  Χωρίς φάκελο για περιβαλλοντική αδειοδότηση τα Θερμά Παρανεστίου-Απαντήσεις στη Βουλή

 Χωρίς φάκελο για περιβαλλοντική αδειοδότηση τα Θερμά Παρανεστίου-Απαντήσεις στη Βουλή

Απαντήσεις σε ερώτηση της Ελληνικής Λύσης στη Βουλή

 Χωρίς φάκελο για περιβαλλοντική

αδειοδότηση τα Θερμά Παρανεστίου

 Δεν υπάρχει αίτημα για χορήγηση Ειδικού Σήματος Λειτουργίας εγκατάστασης ιαματικού τουρισμού στα Θερμιά Παρανεστίου

 

ΑΠΑΝΤΗΣΕΙΣ για την κατάσταση που επικρατεί στα  Λουτρά των Θερμιών Παρανεστίου, δίνει η υφυπουργός Τουρισμού κα. Σοφία Ζαχαράκη, απαντώντας σε σχετική ερώτηση βουλευτών της Ελληνικής Λύσης.

Συγκεκριμένα, βουλευτής της «Ελληνικής Λύσης» είχαν καταθέσει ερώτηση για την αξιοποίηση των ιαματικών πηγών στα  Θερμιά Παρανεστίου στα μέσα Ιανουαρίου προς το Υπ. Τουρισμού.

Στην ερώτηση, γινόταν αναφορά στο Παρανέστι επισημαίνοντας τα κάτωθι:

«Σε απόσταση 26 περίπου χιλιομέτρων από το Παρανέστι Δράμας και σε υψόμετρο 620 μ. και εντός ενός καταπράσινου περιβάλλοντος υπάρχουν 120 περίπου αυτοσχέδια κτίσματα κατά πλειοψηφία αποτελούμενα από λαμαρίνες. Εντός αυτών των προχειρότατων κατασκευών λειτουργούν υπαίθριες πισίνες χωρητικότητας μέχρι τριών ατόμων και υποτυπώδη καταλύματα. Το πέτρινο υδροθεραπευτήριο αποτελεί ένδειξη χρησιμοποιήσεως των ιαματικών πηγών από αδιευκρίνιστη εποχή».

Όπως αναφέρεται στην ερώτηση, «το ιαματικό ύδωρ πηγάζει από το βουνό και διαμέσου παλαιών και προχείρων σωληνώσεων διοχετεύεται στις υπαίθριες κλειστές πισίνες. Στη διάρκεια των παλαιότερων ετών εκδηλώθηκε ενδιαφέρον για την αξιοποίηση των ιαματικών πηγών το οποίο δεν ευοδώθηκε. Η διαδρομή δε από το Παρανέστι μέχρι τις ιαματικές πηγές είναι μαγευτική, αν και ο δρόμος είναι σε άσχημη κατάσταση και με πιθανές κατολισθήσεις. Επειδή όμως όλος γενικά ο τόπος περικλείεται από δάση, ρυάκια και πλησίον του ευρίσκεται το φράγμα της Πλατανόβρυσης και το «Παρθένο Δάσος», θα είχε τη δυνατότητα με την κατάλληλη αξιοποίηση να αποτελέσει έναν πόλο έλξεως τουριστών ή φίλων του ιαματικού θεραπευτικού τουρισμού όχι μόνον από την Ελλάδα αλλά και από την όμορη Βουλγαρία και γενικά τα Βαλκάνια. Πέραν του γεγονότος ότι θα αναπτυχθεί η περιοχή η οποία μαστίζεται από την ανθρώπινη εγκατάλειψη και την υπογεννητικότητα».

Τέλος, ερωτούνταν το  Υπουργείο για το τι προτίθεται να πράξει για την αξιοποίηση των ιαματικών πηγών των Θερμιών Παρανεστίου Δράμας.

Η απάντηση από το Υπ. Τουρισμού

Απάντηση στην ερώτηση έδωσε προ ημερών το Υπ. Τουρισμού, την οποία και υπογράφει η υφυπουργός κα. Σοφία Ζαχαράκη. Σ’ αυτήν γίνεται σχετική αναφορά για το τι ισχύει με τις ιαματικές πηγές στη χώρας, ενώ τονίζει μεταξύ άλλων ότι:

«Η στρατηγική του Υπουργείου Τουρισμού για την τουριστική ανάπτυξη της χώρας έγκειται στην ανάδειξη της Ελλάδας σε κορυφαίο και ασφαλή προορισμό, ιδανικό για επίσκεψη καθ’ όλη τη διάρκεια του χρόνου. Προς αυτή την κατεύθυνση, το Υπουργείο δίνει έμφαση στην ανάπτυξη του θεματικού τουρισμού ώστε ο ταξιδιώτης, ανάλογα με τα ενδιαφέροντα και τις ανάγκες του, να επιλέγει από ένα ευρύ φάσμα ποιοτικών προϊόντων που θα του επιτρέψουν να εξατομικεύσει την ταξιδιωτική του εμπειρία, καθιστώντας τη μοναδική και αυθεντική. Στο πλαίσιο αυτό, το Υπουργείο Τουρισμού έχει θέσει ως μία εκ των προτεραιοτήτων του την ανάδειξη του ιαματικού τουρισμού, μέσω του θεσμοθετημένου πλαισίου αναγνώρισης και αξιοποίησης των ιαματικών πόρων».

Αναγνωρισμένα από το 2016

Επίσης, η κα. Ζαχαράκη επισημαίνει ακόμα,  ότι, «ο φυσικός πόρος «πηγή Θερμιών Παρανεστίου Δράμας» αναγνωρίστηκε ως ιαματικός με την με αρ. 10786/08.06.2016 (ΑΔΑ: Ω8ΧΖ4653Ο7-ΚΣΜ) απόφαση Υπουργού Τουρισμού (B’ 1860/2016), έπειτα από αίτημα του Δήμου Παρανεστίου, βάσει της κείμενης νομοθεσίας.

Μετά την ολοκλήρωση της διαδικασίας αναγνώρισης του φυσικού πόρου ως ιαματικού και κατόπιν αιτήματος του φορέα διαχείρισης, η Ειδική Υπηρεσία Προώθησης και Αδειοδότησης Τουριστικών Επενδύσεων (Ε.Υ.Π.Α.Τ.Ε.) του Υπουργείου Τουρισμού είναι αρμόδια σύμφωνα με το άρθρο 12 του Ν.4002/2011 για την γνωμοδότηση ως προς την καταλληλότητα γηπέδων και οικοπέδων στο πλαίσιο της περιβαλλοντικής αδειοδότησης των μονάδων ιαματικής θεραπείας και των κέντρων ιαματικού τουρισμού , καθώς και για την έκδοση του Ειδικού Σήματος Λειτουργίας των ανωτέρω εγκαταστάσεων ειδικής τουριστικής υποδομής.

Εν προκειμένω, ο Δήμος Παρανεστίου, ως φορέας διαχείρισης, κατέθεσε με το υπ’ αρ. 23895/14.12.2016 έγγραφό του Μελέτη Περιβαλλοντικών Επιπτώσεων για την περιβαλλοντική αδειοδότηση της εγκατάστασης».

Στο σημείο αυτό, διευκρινίζεται από το Υπ. Τουρισμού, ότι «η αρμόδια Υπηρεσία του Υπουργείου (Ε.Υ.Π.Α.Τ.Ε.) με τα υπ’ αρ. 3352/22.02.2017 και 11298/16.07.2020 έγγραφά της ενημέρωσε το Δήμο Παρανεστίου για τις ελλείψεις του φακέλου, πλην όμως δεν έχει προσκομιστεί έκτοτε συμπληρωματικός φάκελος για την περιβαλλοντική αδειοδότηση του έργου. Επίσης, δεν έχει κατατεθεί στην αρμόδια Υπηρεσία του Υπουργείου (Ε.Υ.Π.Α.Τ.Ε.) αίτημα για χορήγηση Ειδικού Σήματος Λειτουργίας εγκατάστασης ιαματικού τουρισμού στα Θερμιά Παρανεστίου. Μετά την κατάθεση του συμπληρωματικού φακέλου ή της αίτησης χορήγησης Ε.Σ.Λ. από τον αρμόδιο φορέα, η Ε.Υ.Π.Α.Τ.Ε. θα είναι σε θέση να προβεί στις προβλεπόμενες ενέργειες για την περαιτέρω αξιοποίηση του ιαματικού πόρου».