Home > νέα > Χωρίς ιδιαίτερα προβλήματα αναμένεται η αντιμετώπιση των καιρικών φαινομένων -Συνεδρίασε το Συντονιστικό Όργανο Πολιτικής Προστασίας της Π.Ε. Δράμας

Χωρίς ιδιαίτερα προβλήματα αναμένεται η αντιμετώπιση των καιρικών φαινομένων -Συνεδρίασε το Συντονιστικό Όργανο Πολιτικής Προστασίας της Π.Ε. Δράμας

Συνεδρίασε το Συντονιστικό Όργανο Πολιτικής Προστασίας της Π.Ε. Δράμας

Χωρίς ιδιαίτερα προβλήματα

αναμένεται η αντιμετώπιση

των καιρικών φαινομένων

 

Του Θανάση Πολυμένη

ΤΟ ΠΡΩΙ της Δευτέρας 18 Σεπτεμβρίου και ώρα 10.30, συνεδρίασε το Συντονιστικό Όργανο της Πολιτικής Προστασίας της Π.Ε. Δράμας, προκειμένου να διαπιστώσει την ετοιμότητα στην οποία βρίσκεται το όργανο, ενόψει του χειμώνα 2019-2020.

Η σύσκεψη πραγματοποιήθηκε στην αίθουσα συνεδριάσεων της Π.Ε. Δράμας και προήδρευσε ο αντιπεριφερειάρχης Δράμας κ. Παπαδόπουλος, ενώ παρόντες ήταν οι δήμαρχοι Δοξάτου κ. Ζεκερίδης, Κ. Νευροκοπίου κ. Κυριακίδης και Παρανεστίου κ. Καγιάογλου.

Στη σύσκεψη μετείχαν επίσης οι αρμόδιες αρχές με εκπροσώπους τους από την Ελληνική Αστυνομία, ενώ παρών ήταν ο περιφερειακός διοικητής ΑΜΘ της Πυροσβεστικής Υπηρεσίας κ. Αποστολίδης. Στη σύσκεψη παρέστησαν επίσης εκπρόσωποι υπηρεσιών όπως από τη Διεύθυνση Δασών, τη Διεύθυνση Υγείας, υπηρεσιακοί παράγοντες της Διεύθυνσης Τεχνικών Έργων της Π.Ε. Δράμας και  άλλοι παράγοντες που έχουν άμεση σχέση με την Πολιτική Προστασία καθώς και εθελοντικοί σύλλογοι.

Στη σύσκεψη έγινε μία ανταλλαγή απόψεων και προτάσεων για τις δράσεις και το συντονισμό των υπηρεσιών και φορέων αναφορικά με την λήψη των αναγκαίων μέτρων πρόληψης και αντιμετώπισης στο Νομό Δράμας σχετικά με τα φαινόμενα που προέρχονται από Χιονοπτώσεις, Παγετό και Πλημμύρες για την χειμερινή περίοδο 2019-2020, συμπεριλαμβανομένης της ενημέρωσης του κοινού και της συμμετοχής των εθελοντικών οργανώσεων.

syntonistiko (3)

Στόχος της σύσκεψης ήταν η προετοιμασία και ο συντονισμός όλων των εμπλεκόμενων υπηρεσιών με τον καλύτερο δυνατό τρόπο,  η επικαιροποίηση των μνημονίων και η ανανέωση των σχεδίων των αρμόδιων φορέων, ώστε ο μηχανισμός πολιτικής προστασίας του Νομού Δράμας να λειτουργήσει έγκαιρα και αποτελεσματικά σε κάθε περίπτωση.

Ιδιαίτερη αναφορά, κατόπιν και σχετικής εισήγησης του Θεματικού Αντιπεριφερειάρχη Αγροτικής Οικονομίας και Κτηνιατρικής κ. Γεώργιου Ζιμπίδη, έγινε στην ανάγκη λήψης μέτρων για την προστασία των κτηνοτροφικών εγκαταστάσεων και του ζωικού κεφαλαίου κατά τη διάρκεια επικίνδυνων καιρικών φαινομένων, δεδομένης της σημασίας που έχει ο πρωτογενής τομέας για την τοπική οικονομία.

Σε δηλώσεις του στα τοπικά μέσα ενημέρωσης, ο αντιπεριφερειάρχης κ. Παπαδόπουλος, σημείωσε ότι «η κατάσταση αυτή τη στιγμή βρίσκεται σε καλά επίπεδα. Είμαστε προετοιμασμένοι για ότι μπορεί να συμβεί και κάθε υπηρεσία και κάθε φορέας θα εκφράσει τις απόψεις του στο συντονιστικό όργανο».

Ο κ. Παπαδόπουλος σημείωσε επίσης ότι κατά τη συνεδρίαση του Συντονιστικού θα υπήρχε και μια σχετική ανάλυση όσον αφορά την περυσινή περίοδο, «ώστε να προβλεφθούν όσα δεν είχαν προβλεφθεί την περασμένη χρονιά, για να είμαστε προετοιμασμένοι ακόμα και για ακραία φαινόμενα».

Όπως είπε μάλιστα «ο κάθε φορέας θα πρέπει να πάρει την ευθύνη που του αναλογεί και είμαστε όλοι επί ποδός. Κανένας δεν πρέπει να αποποιηθεί τις ευθύνες του και θα είμαστε έτοιμοι 24 ώρες το 24ωρο».

Αναφορικά με παλαιότερα ζητήματα μη πληρωμών προς αναδόχους από την περυσινή χρονιά, ο αντιπεριφερειάρχης Δράμας σημείωσε ότι, «είμαστε ήδη στη φάση να περάσουμε τα πρακτικά μιας εργολαβίας 140.000 ευρώ, να έχουμε και έναν εξωτερικό συνεργάτη με μηχανολογικό εξοπλισμό ώστε να μπορέσουμε να αντιμετωπίσουμε τα ακραία καιρικά φαινόμενα και μάλιστα όλα όσα θα μπορούν να συμβούν και στις ορεινές περιοχές».

Όσον αφορά το ζήτημα της εξόφλησης παλιών οφειλών, τόνισε ότι «ήδη έχουμε προχωρήσει και στην αποπληρωμή κάποιων, αυτά που μπορούμε να αποδεχθούμε πάντα μέσω συγκεκριμένων εγγράφων. Για ότι δεν υπάρχει καταγεγραμμένο σε έγγραφο, δεν μπορούμε να το αποδεχθούμε».

Τέλος, αναφορικά με το αν υπάρχουν προβλήματα, ο κ. Παπαδόπουλος σημειώνει ότι, «όσον αφορά τις υπηρεσίες τις οποίες προΐσταμαι ως αντιπεριφερειάρχης, δεν υπάρχει κανένα πρόβλημα, όπως και στην προμήθεια άλατος με δύο αναδόχους που έχουν ήδη επικαιροποιηθεί».