Home > νέα > Χωρίς προβλήματα άνοιξαν Νηπιαγωγεία και Δημοτικά Σχολεία στη Δράμα-Δηλώσεις του προϊσταμένου Α΄/θμιας Εκπαίδευσης Ν. Δράμας στον «Π.Τ.»

Χωρίς προβλήματα άνοιξαν Νηπιαγωγεία και Δημοτικά Σχολεία στη Δράμα-Δηλώσεις του προϊσταμένου Α΄/θμιας Εκπαίδευσης Ν. Δράμας στον «Π.Τ.»

Δηλώσεις του προϊσταμένου Α΄/θμιας Εκπαίδευσης Ν. Δράμας στον «Π.Τ.»

Χωρίς προβλήματα άνοιξαν

Νηπιαγωγεία και Δημοτικά

Σχολεία στη Δράμα

► Καθολική συμμετοχή μαθητών – ελάχιστες απουσίες εκπαιδευτικών

► Πρόεδρος Συλλόγου Εκπαιδευτικών Πρωτοβάθμιας: Μεγάλη η ευθύνη των εκπαιδευτικών…

 

 

Του Θανάση Πολυμένη

ΑΝΟΙΞΑΝ από χθες Δευτέρα 1 Ιουνίου και στο Ν. Δράμας, Νηπιαγωγεία και Δημοτικά σχολεία. Το γεγονός καταγράφηκε χωρίς ιδιαίτερα προβλήματα, με σχεδόν καθολική συμμετοχή των παιδιών και χωρίς ιδιαίτερες απουσίες των εκπαιδευτικών.

Τα τμήματα σε όλες τις τάξεις λειτουργούν με 15 παιδιά το ανώτερο, ενώ σε κάθε αίθουσα υπάρχουν αντισηπτικά. Η πρώτα μέρα λειτούργησε κυρίως «πιλοτικά», με τους εκπαιδευτικούς να εξηγούν στα παιδιά πώς να χρησιμοποιούν το αντισηπτικό, να πλένουν τα χέρια και να εξηγούν όλα τα απαραίτητα μέτρα προφύλαξης που έχουν παρθεί.

Επίσης, κάθε τμήμα προαυλίζεται σε δικό του χώρο που έχει καθοριστεί, και το διάλειμμα γίνεται ήδη ανά δύο τάξεις: Η Α΄ με τη Β΄, η Γ΄ με τη Δ΄ και η Ε΄ με την ΣΤ΄ σε διαφορετικές χρονικές στιγμές.

Τα θρανία στις αίθουσες έχουν τοποθετηθεί σε απόσταση 1,5 μέτρο και οι μαθητές κάθονται σε διαγώνια θέση ο ένας από τον άλλο.  Επίσης, στις σχολικές αίθουσες προβλέπεται καθαρισμός δύο φορές τη μέρα, τόσο κατά τη διάρκεια λειτουργίας του σχολείου, όσο και μετά το πέρας αυτού, ενώ η χρήση μάσκας από τους εκπαιδευτικούς είναι υποχρεωτική.

SALPIKTIDHS

Σαλπιγγίδης: Καθολική συμμετοχή

Μιλώντας στον «Π.Τ.», ο προϊστάμενος της Διεύθυνσης Πρωτοβάθμιας Εκπαίδευσης Ν. Δράμας κ. Ανδρέας Σαλπιγγίδης, σημείωσε ότι «ξεκινήσαμε μετά από 3 μήνες με κλειστά σχολεία, χωρίς προβλήματα. Οι οδηγίες είναι σαφείς και η συμμετοχή των μαθητών είναι σχεδόν καθολική. Έχουν παρθεί μέτρα, έχουν χωριστεί στους αύλειους χώρους με καθορισμένα τμήματα ανά τμήμα˙ θεωρώ ότι πάμε καλά. Η πρώτη εικόνα που έχουμε είναι καλή».

Όπως διευκρινίζει, «όσον αφορά τους εκπαιδευτικούς, υπάρχουν κάποιες απουσίες λόγω αδειών ειδικού σκοπού, παρ’ όλα αυτά δεν είναι σε τέτοιο βαθμό που να μπορούν να επηρεάσουν τη λειτουργία των σχολικών μονάδων. Αυτή τη στιγμή όπως λειτουργούμε, μόνο με το πρωινό τμήμα, είμαστε καλά. Το πρόβλημα θα είναι αν λειτουργήσει το Ολοήμερο σχολείο. Αν πάμε σε λειτουργία του Ολοήμερου, δεν θα μπορέσουμε να ανταπεξέλθουμε θεωρώ, γιατί έχουν γίνει περισσότερα τμήματα, έχουν σπάσει και έχουν γίνει πολλά».

Αρτεμιάδης: Μεγάλη η ευθύνη των εκπαιδευτικών

Μιλώντας στον «Π.Τ.»  ο πρόεδρος του Συλλόγου Εκπαιδευτικών Πρωτοβάθμιας Εκπαίδευσης κ. Λάζαρος Αρτεμιάδης, σημείωσε και αυτός ότι η πληρότητα των μαθητών αγγίζει σχεδόν το 100%, και η πλειοψηφία των εκπαιδευτικών βρίσκονται στις θέσεις τους.

Artemiadis Lazaros

«Εμείς σαν εκπαιδευτικοί, είμαστε υπέρ να ανοίξει το σχολείο με τους όρους και τις προϋποθέσεις που διασφαλίζουν την υγιεινή των μαθητών. Οι εκπαιδευτικοί όλη την προηγούμενη εβδομάδα φρόντισαν να τακτοποιήσουν τις αίθουσές τους και να έχουν τα υλικά που έχουν έρθει», τονίζει ο κ. Αρτεμιάδης.

Όπως τονίζει ο ίδιος, «το θέμα είναι να δούμε πώς θα προχωρήσουμε και με την παρουσία των παιδιών και στα διαλείμματα και με την καθαριότητα, διότι οι προϋποθέσεις που βάζει η εγκύκλιος είναι πάρα πολύ αυστηρές στα θέματα υγιεινής.  Η εικόνα που έχουμε μέχρι αυτή τη στιγμή, είναι ότι υπήρξε προσέλευση των μαθητών. Ζητήματα απουσίας εκπαιδευτικών δεν υπάρχουν ώστε να δημιουργούν προβλήματα, διότι υπάρχει ο δάσκαλος του Ολοημέρου που καλύπτει. Πιστεύουμε ότι θα πάνε καλά τα πράγματα και δε θα έχουμε προβλήματα.  Η ευθύνη των εκπαιδευτικών είναι μεγάλη, γιατί πρέπει στο διάλειμμα να φροντίζουμε ώστε τα παιδιά να μην πλησιάζει το ένα το άλλο».

Χωρίς προβλήματα επαναλειτούργησε το 1ο Δημοτικό Σχολείο Δράμας

Χωρίς προβλήματα και με ιδιαίτερη χαρά, από πλευράς μαθητών και εκπαιδευτικών, επαναλειτούργησε τη Δευτέρα το 1ο Δημοτικό Σχολείο Δράμας. Μετά από 77 ημέρες ( τα σχολεία έκλεισαν λόγω κορωνοϊού στις 11 Μαρτίου), οι μαθητές προσήλθαν στο σχολείο, που αποτελεί ο κατεξοχήν φυσικός, μαθησιακός  και  χώρος κοινωνικοποίησης των παιδιών, δείχνοντας ιδιαίτερα ενθουσιασμένοι, αλλά και αρκετά συνειδητοποιημένοι και ενημερωμένοι, όσον αφορά την πανδημία covid 19 και τα μέτρα προφύλαξης  από αυτόν.

Για να περιοριστεί ο  συνωστισμός, κατά την προσέλευση των μαθητών στο σχολείο, δεν πραγματοποιήθηκε η καθιερωμένη συγκέντρωση στον προαύλιο χώρο πριν την έναρξη του προγράμματος. Οι μαθητές  πήγαν απ’ ευθείας στην αίθουσά τους, όπου τους περίμεναν οι εκπαιδευτικοί στην πόρτα της τάξης.

Σύμφωνα με δηλώσεις του διευθυντή του σχολείου κ. Σαλπιγκτή, από τους 105 μαθητές του 1ου υποτμήματος παρουσιάστηκαν 98 μαθητές, ενώ στο τελικό σύνολο των 205  μαθητών του σχολείου, 5 γονείς ενημέρωσαν ότι δε θα στείλουν τα παιδιά τους στο σχολείο  καθώς, όπως δήλωσαν, υπάρχει στο σπίτι τους άτομο, που ανήκει σε ομάδα υψηλού κινδύνου-ευπαθή ομάδα.

Οι εκπαιδευτικοί, αφού καλωσόρισαν τα παιδιά τους, συζήτησαν μαζί τους επιχειρώντας την ψυχοσυναισθηματική τους ανάπτυξη, τα ενθάρρυναν να ακολουθούν τις οδηγίες του ΕΟΔΥ, που είναι αναρτημένες στο σχολείο και να εφαρμόζουν τα μέτρα υγιεινής.