Σε επιφυλακή οι γεωπόνοι στη Δράμα
Χωρίς προβλήματα στις καλλιέργειες
από τον αυξημένο πληθυσμό
ακρίδων στην περιοχή της Δράμας
Ο Γεωπόνος της ΔΑΟΚ Π.Ε. Δράμας κ. Σίμογλου μιλάει στον «Π.Τ.»
Του Θανάση Πολυμένη
ΑΡΚΕΤΟΙ είναι οι συμπολίτες μας εκείνοι, που τη φετινή χρονιά έχουν παρατηρήσει έναν ιδιαίτερα αυξημένο πληθυσμό ακρίδων σε όλη την περιοχή. Ο «Π.Τ.» έχει δεχθεί αρκετά σχόλια, σχετικά με τις ακρίδες, ενώ κυρίως αναφέρονται σε ένα ιδιαίτερα μεγάλο είδος από πέντε έως δέκα εκατοστά περίπου.
Βέβαια, προς το παρόν το πρόβλημα δεν φαίνεται να είναι ιδιαίτερα έντονο, παρ’ όλα αυτά προκαλεί εντύπωση σε πολλούς συμπολίτες μας.
Όπως σημειώνει μιλώντας στον «Π.Τ.» ο Γεωπόνος της Διεύθυνσης Αγροτικής Οικονομίας και Κτηνιατρικής (ΔΑΟΚ) της Π.Ε. Δράμας κ. Κώστας Σίμογλου, «ο πληθυσμός των ακρίδων ευνοήθηκε κατά τις δύο έντονες ξηροθερμικές περιόδους του 2024 και του 2025 και τις ελάχιστες βροχοπτώσεις, γι’ αυτό και φέτος ο πληθυσμός τους είναι ιδιαίτερα αυξημένος».
Ο στόχος της συζήτησης με τον κ. Σίμογλου, ήταν να δούμε κυρίως το θέμα των καλλιεργειών και κατά πόσο αυτός ο αυξημένος πληθυσμός, θα μπορούσε να προκαλέσει ζημιές σε βαμβάκια, καλαμπόκια, αμπέλια, ηλιόσπορα και άλλες καλλιέργειες.
Αυτό που αρχικά σημειώνει ο ίδιος, είναι ότι «έχει παρατηρηθεί αυξημένος πληθυσμός ακρίδων, ενός είδους που είναι αρκετά μικρό σε μέγεθος και όχι μεγάλες. Είναι ένα είδος το οποίο συνηθίζει να κάνει μεγάλες εξάρσεις πληθυσμών».
Στα αμπέλια της Αδριανής
Το επιστημονικό της όνομα της είναι Calliptamus italicus και όπως λέει, «δεν είναι πάντως αυτές που θα μπορούσαν να προκαλέσουν κάποιο ιδιαίτερο πρόβλημα. Μέχρι στιγμής δεν έχει παρατηρηθεί κάποιο».
Διευκρινίζει όμως, ότι, «στοχευμένα την έχουμε εντοπίσει σε κάποιες περιοχές, κυρίως στην περιοχή των αμπελιών στην Αδριανή και μέχρι στιγμής η κατάσταση είναι ελεγχόμενη και δεν έχουν προκαλέσει κάποια βλάβη στις καλλιέργειες».
Παρ’ όλα αυτά, εκφράζει την ανησυχία του, «είναι κάτι που μας ανησυχεί, μας προβληματίζει, καθώς είναι η πρώτη φορά που έχει εντοπιστεί κάτι τέτοιο, τουλάχιστον τα τελευταία 10 με 15 χρόνια».
Αύξηση των γρύλων!
Στην ερώτηση αν έχει παρατηρηθεί και αύξηση πληθυσμών και σε άλλα έντομα, ο κ. Σίμογλου κάνει αναφορά στους γρύλους! «Έχουν εντοπιστεί κάπως αυξημένοι πληθυσμοί γρύλων, αν και βέβαια δεν μας απασχολούν στις καλλιέργειες. Το λέμε όμως ενδεικτικά. Όλα αυτά οφείλονται από τα προηγούμενα τουλάχιστον τρία χρόνια, τα οποία ήταν με υψηλή ξεροθερμικό χαρακτήρα και χαμηλές βροχοπτώσεις δηλαδή και ζέστες, που ευνοούν την αναπαραγωγή και τον πληθυσμό των ακρίδων. Οπότε φαίνεται ότι αυτό ευνόησε φέτος να προκύψει έτσι μια αυξημένη παρουσία».
Όπως εξηγεί, «τα προηγούμενα χρόνια προκάλεσαν το “χτίσιμο” κάποιων πληθυσμών, οι οποίοι εκδηλώθηκαν φέτος. Πάντως το παρακολουθούμε».
Θηρευτές μόνο τα πτηνά
Ερωτώμενος για τον αν οι ακρίδες έχουν φυσικούς θηρευτές και αν μπορούν να αντιμετωπίσουν τους πληθυσμούς αυτούς, ο κ. Σίμογλου απαντάει ότι είναι μόνο τα πτηνά. «Και αυτά όμως, στο βαθμό που μπορούν να ελέγξουν τους πληθυσμούς αυτούς. Από εκεί και μετά βέβαια υπάρχουν και άλλοι φυσικοί θηρευτές, όπως για παράδειγμα, κάποια παρασιτοειδή των αυγών τους, κάποια παθογόνα, εντομοπαθογόνα δηλαδή, τα οποία τις προσβάλλουν και αρρωσταίνουν κι αυτές. Υπάρχουν αρκετοί φυσικοί εχθροί που βέβαια σε περιπτώσεις εξάρσεων δεν είναι ικανοί να ελέγξουν αποτελεσματικά και γι’ αυτό υπάρχει έξαρση».
Διευκρινίζει πάντως, ότι, «σύμφωνα με τη λογική, η ισορροπία επανέρχεται κάποια στιγμή εξαιτίας της αποκατάστασης των φυσικών εχθρών. Βέβαια το καλό είναι ότι φέτος είχε βροχοπτώσεις, κι αυτό είναι βασικό για τους φυσικούς εχθρούς, για να υπάρχουν δηλαδή και να συνεχίσουν και πιστεύω ότι θα επανέλθει η τάξη».
Ψεκασμοί!
Στην ερώτηση αν οι καλλιεργητές τουλάχιστον στην περιοχή της Αδριανής με τα αμπέλια όπου φαίνεται ότι υπάρχει αυξημένος πληθυσμός ακρίδων έχουν προβεί σε ψεκασμούς, σημειώνει ότι «κάποιοι αμπελώνες έχουν δεχτεί επεμβάσεις, κυρίως για την ευδεμίδα, που είναι ο κοινός εχθρός του αμπελιού. Ταυτόχρονα γίνεται και αντιμετώπιση της ακρίδας. Πάντως θα πρέπει να πούμε ότι υπάρχουν τρόπο αντιμετώπισης, αλλά δεν έχουν προχωρήσει συστηματικά».
Αναφέρει πάντως, ότι «το φαινόμενο είναι εντοπισμένο, δεν είναι εξαπλωμένο, δεν είναι γενικευμένο. Είναι σποραδικό, σε κάποιες περιοχές. Για να πω την αλήθεια, μέχρι στιγμής δεν έχουμε παρατηρήσει σε άλλες περιοχές και άλλες καλλιέργειες όπως το βαμβάκι για παράδειγμα, ούτε μας έχουν ενημερώσει για κάτι αντίστοιχο, πλην της περίπτωσης αυτής στην Αδριανή».
Και σε άλλες περιοχές
Αξίζει να σημειωθεί πάντως εδώ, ότι, αυξημένος πληθυσμός ακρίδων έχει παρατηρηθεί και σε άλλες περιοχές της Βόρειας Ελλάδας, όπως για παράδειγμα στο Κιλκίς, η οποία επίσης έχει προβεί σε ανακοίνωση, επισημαίνοντας ότι «το φαινόμενο δεν αξιολογείται ως ανησυχητικό και δεν συνιστά επιδημία».
Εκτίμηση της υπηρεσίας είναι ότι ο πληθυσμός των ακρίδων θα αρχίσει σταδιακά να μειώνεται ακόμα και μέσα στο καλοκαίρι, καθώς ολοκληρώνεται ο βιολογικός τους κύκλος.

