Home > νέα > Χρυσοχοΐδης: «Δεν θα δείξουμε καμιά ανοχή, την ώρα που ο θάνατος περνάει μπροστά από το σπίτι του καθενός»

Χρυσοχοΐδης: «Δεν θα δείξουμε καμιά ανοχή, την ώρα που ο θάνατος περνάει μπροστά από το σπίτι του καθενός»

Επίσκεψη του υπ. Προστασίας του Πολίτη Μιχ. Χρυσοχοΐδη στη Δράμα

Χρυσοχοΐδης: «Δεν θα δείξουμε καμιά ανοχή,

την ώρα που ο θάνατος περνάει μπροστά

από το σπίτι του καθενός»

► Ένταση και αυστηροποίηση των ελέγχων και των μέτρων στην περιοχή της Δράμας

► Την ανάγκη καλύτερης πληροφόρησης για τα κρούσματα, τους θανάτους αλλά και τη λειτουργία του Νοσοκομείου ζήτησαν οι φορείς της Δράμας

 

 

Του Θανάση Πολυμένη

ΤΗ ΔΡΑΜΑ επισκέφθηκε χθες το πρωί, ο υπουργός Προστασίας του Πολίτη κ. Μιχάλης Χρυσοχοΐδης, ο οποίος είχε διαδοχικές συναντήσεις και συσκέψεις, με τη Διεύθυνση Αστυνομίας Δράμας στο αστυνομικό μέγαρο και στη συνέχεια με τοπικούς φορείς στην Αντιπεριφέρεια.

Αναλυτικότερα, μετά από την επίσκεψή του στη Διεύθυνση Αστυνομίας Δράμας, ο κ. Χρυσοχοΐδης συμμετείχε σε σύσκεψη που έγινε στην αίθουσα του αμφιθεάτρου στο Διοικητήριο, όπου συμμετείχαν: ο αντιπεριφερειάρχης Δράμας κ. Γ. Παπαδόπουλος, οι δήμαρχοι της Π.Ε. Δράμας, (Δράμας κ. Χρ. Μαμσάκος, Δοξάτου κ. Θ. Ζεκερίδης, Κ. Νευροκοπίου κ. Ι. Κυριακίδης, Παρανεστίου κ. Αν. Καγιάογλου και Προσοτσάνης κ. Θ. Αθανασιάδης).

Επίσης, στην ίδια σύσκεψη συμμετείχαν εκπρόσωποι της Διεύθυνσης Υγείας της Π.Ε. Δράμας κα. Αικ. Μπουραζάνη, η διοικήτρια του Νοσοκομείου Δράμας κα. Θεσ. Καρατζόγλου, ο πρόεδρος του Ιατρικού Συλλόγου Δράμας κ. Γ. Γεωργιάδης, η υπεύθυνη των Κινητών Μονάδων Υγείας (ΚΟΜΥ) Δράμας του ΕΟΔΥ κα. Ελ. Γαμβρέλη, ο πρόεδρος του Επιμελητηρίου κ. Στ. Γεωργιάδης και εκ μέρους της Ελληνικής Αστυνομίας, ο Γενικός Επιθεωρητής Βορείου Ελλάδος κ. Κ. Σκούμας, ο Περιφερειακός Διευθυντής Αν. Μακεδονίας – Θράκης κ. Ν. Μενεξίδης και ο Διευθυντής Αστυνομίας Δράμας κ. Αθ. Σέρτης.

Η σύσκεψη ήταν κλειστή για τους δημοσιογράφους, παρ’ όλα αυτά όπως έγινε γνωστό αργότερα από τις δηλώσεις του ίδιου του υπουργού όσο και του αντιπεριφερειάρχη Δράμας, διαφάνηκε ότι η σύσκεψη περιστράφηκε κυρίως γύρω από την αυστηροποίηση των ελέγχων στην περιοχή προκειμένου να μειωθούν ακόμα περισσότερο τα κρούσματα, που σήμερα βρίσκονται περίπου στο 10% σε όλο το Νομό.

Επίσης, χαρακτηριστικό είναι ότι οι τοπικοί φορείς ζήτησαν να έχουν καλύτερη και σωστότερη πληροφόρηση όσον αφορά την πορεία των κρουσμάτων και των θανάτων στην περιοχή, όπως και για όλα όσα συμβαίνουν στο Νοσοκομείο. Όπως ειπώθηκε μάλιστα χαρακτηριστικά, επικρατεί μια γενικότερη σύγχυση σχετικά με όλα αυτά.

Επίσης, κατά τις δηλώσεις του ο αντιπεριφερειάρχης κ. Παπαδόπουλος, τόνισε ιδιαίτερα ότι κατά τον εορτασμό της πολιούχου της πόλης Αγίας Βαρβάρας, θα αναβληθούν όλες οι σχετικές εορτές, όπως και το έθιμο με τα καραβάκια.

Χρυσοχοΐδης: Αυστηρές κυρώσεις και ποινές!

Αναλυτικότερα, στις δηλώσεις του στα μέσα ενημέρωσης ο υπ. Προστασίας του Πολίτη κ. Χρυσοχοΐδης, τόνισε ιδιαίτερα ότι οι έλεγχοι στη Δράμα θα «αυστηροποιηθούν» ακόμα περισσότερο, ενώ όπως είπε χαρακτηριστικά, «δεν θα δείξουμε καμιά ανοχή, την ώρα που ο θάνατος περνάει μπροστά από το σπίτι του καθενός». Επίσης έκανε έκκληση προς όλους, «να φοράμε μάσκες παντού» ώστε να μπορέσει να επιπεδοποιηθεί ο αριθμός των κρουσμάτων.

Οι δηλώσεις του κ. Χρυσοχοΐδη όπως ακριβώς ειπώθηκαν: «Είμαι εδώ γιατί υπάρχει ανάγκη. Έχει ανάγκη η Δράμα από την παρουσία μου και σας διαβεβαιώνω ότι θα κάνουμε ό,τι είναι δυνατόν, για να αποκόψουμε το δρόμο στον αόρατο εχθρό, που είναι ο κορωνοϊός.

Κάνω έκκληση. Να φοράμε όλοι μάσκες. Μάσκες παντού. Να αποφεύγουμε τις συναναστροφές. Ας κάνουμε λίγη υπομονή ακόμη. Σας θυμίζω ότι δεν κάναμε μαζί Πάσχα, δεν παρελάσαμε την 25η Μαρτίου, την 28η Οκτωβρίου, δεν γιορτάσαμε πολλές γιορτές, που μαζί όλοι τις γιορτάζουμε. Πρέπει λοιπόν να κάνουμε υπομονή, να δώσουμε στο σύστημα υγείας μια ελάφρυνση, για να μπορέσει να επιπεδοποιηθεί ο αριθμός των κρουσμάτων.

Θέλω επίσης να προειδοποιήσω και να ενημερώσω, όλους εκείνους οι οποίοι δεν σέβονται τα μέτρα, δεν σέβονται τους περιορισμούς, αυτούς που παραβιάζουν ακόμα και την καραντίνα, ότι οι έλεγχοι θα ενταθούν και θα υπάρξουν πολύ αυστηρές κυρώσεις και ποινές. Δεν θα δείξουμε καμιά ανοχή, την ώρα που ο θάνατος περνάει μπροστά από το σπίτι του καθενός. Πρέπει να προστατεύσουμε την ανθρώπινή ζωή. Γι’ αυτό λοιπόν βρίσκομαι εδώ σήμερα, συζητώντας με τον αντιπεριφερειάρχη, τους δημάρχους, την Τοπική Αυτοδιοίκηση, τους θεσμούς, να συνεργαστούμε όλοι μαζί για να κόψουμε το δρόμο σ’ αυτόν τον εχθρό».

Στην ερώτηση αν υπάρξει παράταση των μέτρων της καραντίνας, ο κ. Χρυσοχοΐδης απάντησε: «Επαναλαμβάνω ότι πρέπει να δώσουμε τις προσπάθειές μας, τον αυτοπεριορισμό μας, στο σύστημα υγείας να έχει τη δυνατότητα να ελαφρυνθεί και στη συνέχεια να μπει σε κάποια κανονικότητα».

PAPADOPOYLOS G1

Γ. Παπαδόπουλος: Ανάγκη σωστής και έγκαιρης ενημέρωσης

Δηλώσεις στα μέσα ενημέρωσης μετά τη σύσκεψη, έκανε και ο αντιπεριφερειάρχης Δράμας κ. Παπαδόπουλος, ο οποίος έδωσε έμφαση και αυτός με τη σειρά του στην εντατικοποίηση και αυστηροποίηση των μέτρων και των ελέγχων στην περιοχή του Νομού.

Όπως είπε επίσης, τέθηκε στον υπουργό το ζήτημα της «μη σωστής και έγκυρης ενημέρωσης όσον αφορά τα θετικά κρούσματα» και τόνισε: «Αυτή η έλλειψη ενημέρωσης προς κάθε κατεύθυνση, έχει να κάνει με την εξάπλωση της πανδημίας. Θεωρούμε ότι αυτό είναι το πρώτο μέλημα που πρέπει να γίνει από σήμερα. Γνωρίζετε όλοι καλά, ότι το τελευταίο διάστημα, βγαίνω εγώ στα μέσα ενημέρωσης και αναδεικνύω τον αριθμό θανάτων, κρουσμάτων, κάτι το οποίο θα μπορούσε κάλλιστα να κάνει ο κάθε δήμαρχος στον τόπο του, έτσι ώστε να ευαισθητοποιηθεί και να ενημερωθεί περισσότερο ο πληθυσμός μας».

Όπως είπε ο ίδιος, «σήμερα έχουμε φτάσει σε ένα μαύρο μήνα, τον Νοέμβρη, ο οποίος πλέον έχει αναδείξει μέχρι σήμερα 40 καταγεγραμμένους θανάτους στο Νοσοκομείο Δράμας, συν 10 και πλέον στα περιφερειακά Νοσοκομεία και άρα έχουμε ξεπεράσει τους 50. Σήμερα, επειδή έχουμε πλέον στα στενά οικογενειακά και συγγενικά μας όρια, ένα και πλέον θάνατο, βλέπουμε ότι υπάρχει μια ευαισθητοποίηση. Αυτή η ευαισθητοποίηση, έφερε και τα μειωμένα αποτελέσματα από το 22% μέχρι 25% που είχαμε σε επίπεδο πληθυσμού Δράμας, να πέσουμε στο 10%. Είναι σημαντικό αυτό, καθώς διανύουμε ήδη και την τέταρτη εβδομάδα καραντίνας. Αλλά και πάλι το 10% είναι ένα μεγάλο ποσοστό» είπε ο αντιπεριφερειάρχης Δράμας και διευκρίνισε ότι, «χρειάζεται να εναρμονιστούμε, μ’ αυτά που είπε και ο υπουργός: παντού μάσκα, δεν υπάρχει περίοδος χάριτος. Να ξέρετε ότι θα σκληρύνουν ακόμα περισσότερο οι έλεγχοι, θα είναι αυστηρά τα πρόστιμα και θα είμαστε κι εμείς αμείλικτοι».

Ζήτησε ακόμα ο κ. Παπαδόπουλος από τους πολίτες: «Να μην μου τηλεφωνήσει κανείς πλέον. Σε οποιονδήποτε επιβάλλουν πρόστιμο, σε οποιοδήποτε σημείο, είτε χώρος εστίασης λέγεται, είτε χώρος εργασίας λέγεται, είτε ελεύθερος στο περιβάλλον. Δεν μαζεύεται αλλιώς αυτός ο αριθμός των κρουσμάτων. Προσπαθούμε να γλυτώσουμε έστω και έναν. Τα θύματα είναι πολλά. Ευελπιστούμε ότι όλοι αυτοί θα το ξεπεράσουν γρήγορα».

xrysoxoidhs 1
Υποστελέχωση Αστυνομικής Διεύθυνσης Δράμας

Σε ερώτηση σχετικά με το ζήτημα της υποστελέχωσης της Διεύθυνσης Αστυνομίας Δράμας, ο κ. Παπαδόπουλος είπε ότι, ο υπουργός έχει ήδη κάνει μια αναφορά προς τον Γενικό Περιφερειακό Διευθυντής της Αν. Μακεδονίας – Θράκης, να υπάρξει ενίσχυση του προσωπικού στη Δράμα, επισημαίνοντας: «Θεωρώ ότι η υποστελέχωση θα ενισχυθεί με υπάρχον προσωπικό και με διεργασίες της Αστυνομίας. Είναι δικό τους μέλημα αυτό.  Εμείς αυτό που θα φωνάζουμε συνεχώς, είναι να μην σταματήσουν οι έλεγχοι σε οποιοδήποτε σημείο».

KARABAKIA ETHIMO 11

Αγία Βαρβάρα

Τέλος, αναφερόμενος στο αν τέθηκε θέμα για την επέκταση της καραντίνας, ο κ. Παπαδόπουλος απάντησε: «Γνωρίζεται ότι αύριο (σήμερα) θα γίνουν σχετικά ανακοινώσεις από τον πρωθυπουργό, ότι θα πάμε σε 7 μέρες πρόσθετα μέσα στον Δεκέμβριο, ενώ εστιάζουν το άνοιγμα των σχολείων στις 14 Δεκεμβρίου».

Επ’ ευκαιρία, σημείωσε ο ίδιος ότι έγινε αναφορά και στον τοπικό εορτασμό της πολιούχου Αγίας Βαρβάρας στις 4 Δεκεμβρίου. Όπως είπε, «εκείνη την ημέρα επειδή έχουμε το έθιμο με τα καραβάκια, και ερωτηθείς ο υπουργός από τους παρευρισκόμενους, ήταν κάθετα αντίθετος στη διεξαγωγή αυτής της εορτής. Αναβάλλεται το έθιμο με τα καραβάκια για φέτος».

AUANASIADHS1

Δήμαρχος Προσοτσάνης: «Να σπάσει η σιωπή…»

Δηλώσεις στα μέσα ενημέρωσης έκανε επίσης και ο δήμαρχος Προσοτσάνης κ. Αθανασιάδης, ο οποίος σημείωσε ότι «η Τοπική Αυτοδιοίκηση βρίσκεται πιο κοντά στον κόσμο και θεωρώ ότι θα έπρεπε να είχαμε άμεση ενημέρωση, ώστε να συμβάλουμε και εμείς προς την κατεύθυνσή αυτή».

Ο κ. Αθανασιάδης, μίλησε και αυτός για την αναγκαιότητα της πληροφόρησης επισημαίνοντας: «Μέσα από την πληροφόρηση θα μπορούμε και εμείς να κάνουμε ιχνηλάτηση, να αναχαιτίσουμε καταστάσεις και να μην τα διοχετεύουμε όλα σε ένα σημείο, όπου δια της σιωπής, θα νομίζει κάποιος ότι λύνεται το πρόβλημα».

Συμπλήρωσε ακόμα ο δήμαρχος Προσοτσάνης, ότι, «θα πρέπει να σπάσει η σιωπή, να λέμε αλήθειες, να κοιτάμε την αλήθεια κατάματα, να είμαστε κοινωνοί όλοι, αυτού που πραγματικά συμβαίνει, ώστε να μπορέσουμε να έχουμε αποτέλεσμα».