Home > Πρώτο Θέμα > Δεκαέξι ετοιμόρροπα κτίρια στο Δήμο Δράμας και 155 στο Δήμο Νευροκοπίου ► Δηλώσεις στον «Π.Τ.» του αντιδημάρχου Τεχνικών Έργων Κ. Νευροκοπίου

Δεκαέξι ετοιμόρροπα κτίρια στο Δήμο Δράμας και 155 στο Δήμο Νευροκοπίου ► Δηλώσεις στον «Π.Τ.» του αντιδημάρχου Τεχνικών Έργων Κ. Νευροκοπίου

ΥΠΕΝ – Άμεσες θεσμικές παρεμβάσεις για τα ετοιμόρροπα κτίρια στη χώρα

Δεκαέξι ετοιμόρροπα κτίρια

στο Δήμο Δράμας και 155

στο Δήμο Νευροκοπίου

► Δηλώσεις του αντιδημάρχου Τεχνικών Έργων Κ. Νευροκοπίου στον «Π.Τ.»

 

Του Θανάση Πολυμένη

ΜΕ ΤΑ ετοιμόρροπα κτίρια του Δήμου Δράμας, ο «Πρωινός Τύπος» έχει ασχοληθεί πολλάκις στο πρόσφατο παρελθόν. Ο Δήμος Δράμας, έχει αρκετά ετοιμόρροπα κτίρια στην επικράτειά του και δυστυχώς κατά καιρούς, κάποια απ’ αυτά κατέρρευσαν μόνα τους, ενώ καθαρή τύχη δεν θρηνήσαμε και θύματα.

Κάποια από τα ετοιμόρροπα κτίρια στην περιοχή του Δήμου Δράμας, μπορεί να είναι και διατηρητέα, άλλα όχι. Όπως και να ’χει όμως, δυστυχώς δεν υπάρχει μέχρι σήμερα η ανάλογη υποδομή, είτε αυτά να κατεδαφιστούν, είτε ακόμα και να επιδιορθωθούν, όσα τουλάχιστον από αυτά θα μπορούσαν να επιδιορθωθούν.

Την περασμένη Τετάρτη, ο υπουργός Περιβάλλοντος και Ενέργειας κ. Χατζηδάκης, προέβη σε αυτοψία σε ετοιμόρροπα κτίρια στην περιοχή της Αττικής και περιέγραψε από εκεί την κατάσταση που επικρατεί σε όλη τη χώρα.

Όπως είπε ο υπουργός, σε όλη την Ελλάδα υπάρχουν σήμερα περίπου 9.500 ετοιμόρροπα κτίρια, σύμφωνα με μια καταγραφή που είχε ζητηθεί να γίνει από τους Δήμους.

Ο κ. Χατζηδάκης προανήγγειλε ότι οι θεσμικές παρεμβάσεις -που βρίσκονται σε επεξεργασία με τα συναρμόδια υπουργεία, τον τεχνικό κόσμο, καθώς και την Αυτοδιοίκηση- αναμένεται να έρθουν στη Βουλή στις αρχές του επόμενου έτους, καθώς το υφιστάμενο πλαίσιο είναι πεπαλαιωμένο, ενώ οι διαδικασίες πρέπει να τρέξουν γρήγορα, καθώς το ζήτημα είναι και δημόσιας ασφάλειας και περιβαλλοντικής προστασίας. Σημείωσε δε ότι θα ακολουθήσουν και τα απαραίτητα χρηματοδοτικά εργαλεία τόσο για τις απαιτούμενες παρεμβάσεις σε διατηρητέα ή μη, όσο και για τις αναγκαίες κατεδαφίσεις.

16 ετοιμόρροπα στη Δράμα

Θα πρέπει να σημειωθεί ότι, όλη η υπόθεση ενδιαφέροντος από την κυβέρνηση, ξεκίνησε μετά από το σεισμό στη Σάμο στις 30 Οκτωβρίου και το θάνατο δύο παιδιών, όταν τα καταπλάκωσε ένα ετοιμόρροπο οίκημα.

Στη Δράμα, υπάρχουν πολλά τέτοια ετοιμόρροπα κτίσματα και μάλιστα, κάποια έπεσαν ακόμα και μπροστά από περαστικούς, όπως ένα σπίτι επί της οδού Όθωνος το οποίο κατέρρευσε και παραλίγο να καταπλακωθεί ένας περαστικός, όπως και επί της οδούς Ιουστινιανού, όπου κατέρρευσε τμήμα του αετώματος στη στέγη.

Σύμφωνα με τον επίσημο κατάλογο ο οποίος παρουσιάστηκε από το Υπ. Περιβάλλοντος και Ενέργειας, στο Δήμο Δράμας έχουμε 16 ετοιμόρροπα κτίρια, ενώ στο Δήμο Κ. Νευροκοπίου αναφέρονται 155 τέτοια κτίρια.

Η νομοθεσία που υπάρχει σήμερα, είναι αρκετά δύσκολη. Για να μπορέσει ο Δήμος να κατεδαφίσει ένα ετοιμόρροπο κτίριο, θα πρέπει αυτό να το κάνει μετά από αίτημα των ιδιοκτητών, ή αν δεν υπάρχουν ιδιοκτήτες, να επέμβει μέσω εισαγγελέα, να κριθεί από την ειδική επιτροπή ετοιμορροπίας και μετά από αρκετό χρονικό διάστημα να προβεί στην κατεδάφιση. Τα έξοδα χρεώνονται στη συνέχεια στους ιδιοκτήτες.

Πολλές φορές, η υπόθεση προσκρούει σε διατηρητέα κτίρια, είτε σε κτίρια που βρίσκονται στο ιστορικό κέντρο της πόλης, όπως συμβαίνει και στη Δράμα. Σ’ αυτές τις περιπτώσεις υπάρχει ειδικό καθεστώς, το οποίο όμως δυσκολεύει απίστευτα την κατεδάφισή τους.

PALIA SPITIA 12

155 ετοιμόρροπα στο Νευροκόπι

Σύμφωνα με όσα έγιναν γνωστά από τον κατάλογο του Υπουργείου Περιβάλλοντος και Ενέργειας, ο Δήμος Κ. Νευροκοπίου δήλωσε 155 ετοιμόρροπα κτίρια στην επικράτειά του.

Όπως είπε μιλώντας στον «Πρωινό Τύπο» o αντιδήμαρχος Τεχνικών Υπηρεσιών κ. Κώστας Σιουμάνης, η καταγραφή έγινε έπειτα από αίτημα του Υπουργείου Περιβάλλοντος και Ενέργειας (ΥΠΕΝ). «Πρόκειται για μια πρώτη καταγραφή, στην οποία μας βοήθησαν οι πρόεδροι των Τοπικών Κοινοτήτων», είπε ο ίδιος.

Ο Δήμος Κ. Νευροκοπίου έχει στην επικράτειά του 17 Τοπικές Κοινότητας και καταγράφηκαν 155 ετοιμόρροπα κτίρια, μετά από υποδείξεις των προέδρων των Τοπικών Κοινοτήτων.

Όπως επισημαίνει ο κ. Σιουμάνης, «όλα τα κτίρια είναι ιδιωτικά και έχουν εγκαταλειφθεί από τους ιδιοκτήτες τους, οι οποίοι είτε απουσιάζουν στο εξωτερικό, είτε σε άλλες πόλεις της χώρας. Ακόμα, υπάρχει γερασμένος πληθυσμός που δεν μπορεί να συντηρήσει τα κτήρια αυτά, ενώ θα πρέπει να υπολογίσουμε και τη φθορά του χρόνου».

Ο κ. Σιουμάνης σημείωσε ότι θα ήταν ευχής έργον να υπάρξει κάποιο σχετικό πρόγραμμα ως χρηματοδοτικό εργαλείο για να βοηθηθεί ο Δήμος να προβεί σε κατεδάφιση των πλέον επικίνδυνων κτιρίων, όταν αυτό γίνει εφικτό.

Ερωτώμενος αν υπάρχουν ανάμεσα σ’ αυτά τα κτίρια, κάποια διατηρητέα, μας είπε ότι υπάρχουν δύο στη Δημοτική Κοινότητα Νευροκοπίου. Το ένα βρίσκεται επί της οδού Κοραή και το άλλο επί της οδού Περικλέους Κάβδα στο Νευροκόπι.

Τα 5 βασικά στοιχεία αντιμετώπισης

Σε δηλώσεις του πάντως σχετικά με την αντιμετώπιση του όλου θέματος, ο υπουργός ΥΠΕΝ κ. Χατζηδάκης, υπογράμμισε πέντε βασικά σημεία:

«Πρώτον: Έχουμε δηλώσεις από τους Δήμους όλης της χώρας για 9.500 ετοιμόρροπα κτίρια, αρκετά εκ των οποίων είναι επικινδύνως ετοιμόρροπα.

Δεύτερον: Σε συνεργασία με το ΤΕΕ έχουν ξεκινήσει αυτοψίες για να υπάρξει πλήρης καταγραφή και διαχωρισμός με επιστημονικά κριτήρια σε σχέση με το ποια είναι επικινδύνως ετοιμόρροπα και για ποια υπάρχει προτεραιότητα άμεσης παρέμβασης.

Τρίτον: Σε συνεργασία με το Υπουργείο Υποδομών και Μεταφορών και το Υπουργείο Πολιτισμού ετοιμάζουμε νομοθετική παρέμβαση, η οποία χωρίς να θίγει τα δικαιώματα της ιδιοκτησίας θα διευκολύνει τους δήμους ως προς την επιτάχυνση των κατεδαφίσεων όπου χρειάζεται.

Τέταρτον: Θα ληφθεί ειδική μέριμνα για τα διατηρητέα, διότι προφανώς μας ενδιαφέρει να μην υπάρξει κάποια απερίσκεπτη απόφαση σε σχέση με κτίρια τα οποία έχουν μια ιδιαίτερη αρχιτεκτονική αξία.

Πέμπτον: Ετοιμάζουμε μηχανισμούς χρηματοδότησης και για τους ιδιοκτήτες διατηρητέων -το πρόγραμμα ”Διατηρώ”, για παράδειγμα, που σχεδιάζουμε στο πλαίσιο του Ταμείο Ανάκαμψης είναι μια τέτοια περίπτωση-, αλλά και γενικότερα για τη διευκόλυνση των δήμων ως προς τις κατεδαφίσεις. Ήδη το Υπουργείο Ανάπτυξης έχει εγκρίνει ένα σχετικό πρόγραμμα, το οποίο αφορά στη Σάμο, από όπου και η όλη προσπάθεια ξεκινά».