Home > Πρώτο Θέμα > Δεν θα απεργήσει ο χώρος της εστίασης στη Δράμα-Δηλώσεις στον «Π.Τ.» του προέδρου του Σωματείου Ζυθεστιατόρων Ν. Δράμας

Δεν θα απεργήσει ο χώρος της εστίασης στη Δράμα-Δηλώσεις στον «Π.Τ.» του προέδρου του Σωματείου Ζυθεστιατόρων Ν. Δράμας

Δηλώσεις του προέδρου του Σωματείου Ζυθεστιατόρων Ν. Δράμας στον «Π.Τ.»

Δεν θα απεργήσει ο χώρος

της εστίασης στη Δράμα

«Χάσαμε μέχρι και 30% του τζίρου εξαιτίας του ωραρίου να κλείνουμε στις 12 το βράδυ»

Χατζηπαντελής: «Ζητάμε μέτρα στήριξης από την πολιτεία

για όσα χάνουμε από την αλλαγή ωραρίου»

 

 

Του Θανάση Πολυμένη

ΤΟ ΚΛΕΙΣΙΜΟ των καταστημάτων εστίασης και διασκέδασης, από τις 16 μέχρι και τις 22 Σεπτεμβρίου, έχει ανακοινώσει το Πανελλήνιο Σωματείο Καταστημάτων, Καταναλωτών, Εστίασης & Διασκέδασης (ΠΑΣΚΕΔΙ) σε όλη τη χώρα. Με τη διαφορά όμως, ότι, μεγάλη πλειοψηφία των καταστημάτων εστίασης και διασκέδασης δεν ανήκουν στην ΠΑΣΚΕΔΙ, αλλά σε άλλη Ομοσπονδία.

Τα εστιατόρια και τα κέντρα Διασκέδασης στο Νομό Δράμας, ανήκουν στην Πανελλήνια Ομοσπονδία Εστιατορικών & Συναφών Επαγγελμάτων ΠΟΕΣΕ, και όπως δηλώνει ο πρόεδρος του Σωματείου Ζυθεστιατόρων Ν. Δράμας, δεν θα συμμετάσχουν σ’ αυτή την κινητοποίηση.

Μιλώντας στον «Πρωινό Τύπο» ο πρόεδρος του Σωματείου Ζυθεστιατόρων Ν. Δράμας κ. Χατζηπαντελής, επισημαίνει ότι όλα αυτά τα αιτήματα που καταθέτει η ΠΑΣΚΕΔΙ, «έχουν ήδη κατατεθεί στους αρμόδιους φορείς εδώ και καιρό, ακόμα και πριν την έναρξη λειτουργίας των καταστημάτων με την καραντίνα».

«Δεν ζητάνε κάτι καινούριο», λέει ο κ. Χατζηπαντελής. «Επειδή έχει δημιουργηθεί το πρόβλημα με το ωράριο να κλείνουμε στις 12 το βράδυ, προσπαθούν από εκεί να βρουν συμμάχους».

Ασφαλή τα εστιατόριά μας

Στην ερώτηση αν θα συμμετάσχουν στη συγκεκριμένη διαμαρτυρία ή αν επιχειρήσουν κάποια διαφορετική διαμαρτυρία και κινητοποίηση, ο κ. Χατζηπαντελής απαντά αρνητικά: «Εμείς σαν Δράμα δεν θα συμμετάσχουμε σ’ αυτή τη διαμαρτυρία» και τονίζει ιδιαίτερα: «Εμείς συνεχίζουμε τη λειτουργία των καταστημάτων μας, σεβόμενοι τη νομοθεσία με τα μέτρα, με τις αποστάσεις, όπως ορίζει ο νόμος. Τα εστιατόριά μας είναι ασφαλή και επίσης δεν έχει σημειωθεί κανένα κρούσμα στο χώρο της εστίασης της Δράμας».

«Ασπίδα για τη Θράκη»

Όπως επισημαίνει ο ίδιος, «καταλαβαίνουμε όλοι ότι χρησιμοποίησαν το Νομό Δράμας, μας έκαναν ασπίδα της Θράκης για να μην μεταδοθεί ο κορωνοϊός προς τα εκεί. Οι Σέρρες δεν έχουν περιοριστικά μέτρα και πολλοί Δραμινοί πλέον κάνουν τους γάμους τους στα Σερραϊκά χωριά: Συμβολή, Αλιστράτη και άλλα. Πολλοί επίσης πηγαίνουν ακόμα και στις Σέρρες για διασκέδαση μετά τις 12 το βράδυ».

Μείωση 30% του τζίρου

Στο ερώτημα κατά πόσο έχουν χάσει τα εστιατόρια και όχι μόνο στη Δράμα από αυτό το μέτρο, ο κ. Χατζηπαντελής τονίζει ότι η μείωση του τζίρου αγγίζει το 30%, τουλάχιστον για τον Αύγουστο: «Η εστίαση στη Δράμα έχει πληγεί από αυτό το μέτρο. Έχουμε μια μείωση της τάξης του 30% τον Αύγουστο. Από τις 10.30 το βράδυ και μετά, πελάτης δεν έρχεται πλέον στο εστιατόριο. Δεν προλαβαίνει. Η διαφορά είναι ότι με τα καφέ μπορεί να πάει να πιει μια μπύρα και να φύγει δώδεκα παρά πέντε! Το θέμα της εστίασης είναι διαφορετικό. Το πρόβλημα είναι ότι ειδικά τον Αύγουστο, στις εννιά το βράδυ … ήταν ακόμα μέρα! Αυτό είναι που μείωσε σημαντικά την πελατεία γιατί περιορίστηκε ο χρόνος παραγγελιών.

Θα μπορούσαν να το κάνουν στη 1 το βράδυ. Αυτοί ήθελαν να το κάνουν στις 11 το βράδυ, η ΠΟΕΣΕ ζήτησε να πάμε στη 1 το βράδυ και πήγαμε τελικά στις 12 τα μεσάνυχτα».

Καταλήγοντας ο κ. Χατζηπαντελής, επισημαίνει ότι η ΠΟΕΣΕ ζητάει μέτρα στήριξης από την Πολιτεία, γι’ αυτή τη σημαντική μείωση που έχουν υποστεί στον τζίρο τους τα καταστήματα της εστίασης κυρίως και τονίζει ότι αν αυτό συνεχιστεί, ο χειμώνας θα είναι ακόμα πιο δύσκολος.

Τι ζητάει η ΠΟΕΣΕ

Σε μια σύσκεψη μέσω τηλεδιάσκεψης που είχε γίνει στις 27 Αυγούστου μεταξύ της ΠΟΕΣΕ, και του υπουργού Οικονομικών κ. Χρήστου Σταϊκούρα για τη δυσμενή θέση που έχει περιέλθει ο κλάδος Εστίασης και Διασκέδασης, η Ομοσπονδία ζητούσε να τηρηθούν η διατήρηση του ΦΠΑ στο 13% και πέραν του Οκτωβρίου 2020, η μείωση ενοικίων (-40%) μέχρι το τέλος του έτους, η αναστολή υποχρεώσεων της περιόδου του COVID-19 μέχρι τον Μάρτιο 2021, ρύθμιση οφειλών σε 72 δόσεις, ρευστότητα μέσω επιστρεπτέας προκαταβολής και αναζήτηση άλλων χρηματοδοτικών εργαλείων μέσω τραπεζών με ελαχιστοποίηση των κριτηρίων, ειδικά μέτρα για επιχειρήσεις του κλάδου που επλήγησαν από νέα περιοριστικά μέτρα (bar, club, κέντρα διασκέδασης, catering, κτήματα, αίθουσες δεξιώσεων).