Home > Πρώτο Θέμα > Δέσμευση του Υπουργού κ. Τσιρώνη για τις αποζημιώσεις των κτηνοτρόφων του Δήμου Κ. Νευροκοπίου

Δέσμευση του Υπουργού κ. Τσιρώνη για τις αποζημιώσεις των κτηνοτρόφων του Δήμου Κ. Νευροκοπίου

Επίσκεψη και ξενάγηση στο Οχυρό Λίσσε

Δέσμευση του Υπουργού κ. Τσιρώνη  για τις αποζημιώσεις των κτηνοτρόφων του Δήμου Κ. Νευροκοπίου

Συναντήσεις με Δήμαρχο και κτηνοτρόφους στο Κ. Νευροκόπι

 

Της Σουζάνας Θεοδωρίδου

Από τον Δήμο Κάτω Νευροκοπίου ξεκίνησε χθες το πρωί η επίσκεψη του Αναπληρωτή Υπουργού Αγροτικής Ανάπτυξης, κ. Γιάννη Τσιρώνη, στο Νομό Δράμας. Ο κ. Τσιρώνης αρχικά επισκέφθηκε και ξεναγήθηκε στο Οχυρό Λίσσε, από τον Διοικητή του 518 Τάγματος Πεζικού, Αντισυνταγματάρχη Γεώργιο Ντίκο. Ο Υπουργός, κατά την επίσκεψη του στο Οχυρό ενθουσιάστηκε από την τοποθεσία και την εγκαταστάσεις του, σημειώνοντας ότι θα αποδώσει τα μέγιστα σε ότι αφορά στον τουρισμό της περιοχής. Στη συνέχεια, ο κ. Τσιρώνης ενημερώθηκε από τον Δήμαρχο Κάτω Νευροκοπίου, κ. Βασίλη Γιαννόπουλο, για τις ενέργειες που κάνει ο Δήμος, ώστε να τεθεί σύντομα σε λειτουργία το Οχυρό Λίσσε.

Από την επίσκεψη στα Οχυρά Λίσσε
Από την επίσκεψη στα Οχυρά Λίσσε

Ακολούθως, κατευθύνθηκαν προς το γραφείο του Δημάρχου, όπου ο Υπουργός  δέχτηκε τις ευχαριστίες του κ. Γιαννόπουλου, με αφορμή τις ενέργειες τις οποίες έκανε πέρυσι, προκειμένου να μειωθεί η τιμή αγοράς των καυσόξυλων στο Νευροκόπι. Παράλληλα, ο Δήμαρχος τον ενημέρωσε για τα προβλήματα που αντιμετωπίζουν οι κτηνοτρόφοι της περιοχής, ενώ στη συνέχεια κατευθύνθηκαν προς το αμφιθέατρο του Δημαρχείου, προκειμένου να πραγματοποιηθεί η συνάντηση με τους κτηνοτρόφους του Νευροκοπίου.

Κατά τη διάρκεια της συνάντησης με τους κτηνοτρόφους, τον λόγο πήρε αρχικά ο πρόεδρος του Κτηνοτροφικού Συλλόγου Κ. Νευροκοπίου, κ. Χρήστος Τσέρνιος, ο οποίος ανέφερε στον Υπουργό τα προβλήματα που αντιμετωπίζουν οι παραγωγοί της περιοχής. Τα βασικά προβλήματα των κτηνοτρόφων της περιοχής που αναφέρθηκαν είναι τα ακόλουθα: το φορολογικό και το ασφαλιστικό, η εξισωτική αποζημίωση και ο τρόπος που εξισώνει όλους τους αγρότες και τους κτηνοτρόφους, οι ζωονόσοι  που έπληξαν το λεκανοπέδιο του Νευροκοπίου, και γενικότερα την περιφέρεια Ανατολικής Μακεδονίας και Θράκης, όπως είναι ο καταρροϊκός πυρετός, η ευλογιά και η οζώδης δερματίτιδα.

Συνάντηση με τους κτηνοτρόφους στο Νευροκόπι. Αριστερά ο κ. Τσέρνιος, δεξιά ο κ. Τσιρώνης
Συνάντηση με τους κτηνοτρόφους στο Νευροκόπι. Αριστερά ο κ. Τσέρνιος, δεξιά ο κ. Τσιρώνης

«Ζητάμε την άμεση ενίσχυση στις απώλειες που είχαμε στο ζωικό κεφάλαιο γιατί δεν αποζημιωθήκαμε. Το πρόβλημα που ταλανίζει τους κτηνοτρόφους τα τελευταία χρόνια, αφορά στους βοσκότοπους καθώς και τους δασικούς χάρτες που προσπαθούμε να αντιμετωπίσουμε άμεσα. Το τελευταίο ζήτημα που συζητήθηκε, αφορούσε στις θεομηνίες οι οποίες έχουν πλήξει τον Δήμο Κάτω Νευροκοπίου, καθώς για τρεις μήνες η θερμοκρασία ήταν κάτω από το μηδέν, ενώ παράλληλα ο Δήμος κρίθηκε σε κατάσταση έκτακτης ανάγκης δυο φορές. Στο πλαίσιο αυτό, ζητάμε άμεση οικονομική ενίσχυση για την απώλεια εισοδήματος και ζωικού κεφαλαίου», επεσήμανε μεταξύ άλλων ο κ. Τσέρνιος.

Από την πλευρά του ο κ. Τσιρώνης, ήταν αρκετά θετικός σε όλα τα ζητήματα που του τέθηκαν, ενώ στη συνέχεια συζήτησε με όλους τους παραγωγούς οι οποίοι του έθεσαν τα δικά τους ζητήματα. Παράλληλα, ο κ. Τσιρώνης δεσμεύτηκε ότι θα μεριμνήσει άμεσα για τις ενισχύσεις που αφορούν στον καταρροϊκό πυρετό.

Από τη συνάντηση με εκπροσώπους του πρωτογενούς τομέα στο Νευροκόπι και μνε το δήμαρχο κ. Γιαννόπουλο.
Από τη συνάντηση με εκπροσώπους του πρωτογενούς τομέα στο Νευροκόπι και με το δήμαρχο κ. Γιαννόπουλο.

«Εμείς ως Νομός έχουμε καταγεγραμμένα 3.000 πρόβατα ως απώλεια στο ζωικό κεφάλαιο. Οι απώλειες στο ζωικό κεφάλαιο από την κακοκαιρία, σε επίπεδο Νομού Δράμας, είναι 12.000 αμνοερίφια, 2.500 πρόβατα και 300 περίπου αγελάδες. Οι περισσότερες απώλειες έχουν σημειωθεί στον Δήμο Κάτω Νευροκοπίου», ανέφερε αναλυτικότερα στην τοποθέτηση του ο πρόεδρος του Κτηνοτροφικού Συλλόγου Κ. Νευροκοπίου.   Ο κ. Τσιρώνης, και σε αυτή την περίπτωση επεσήμανε ότι θα εξετάσει άμεσα το ζήτημα των αποζημιώσεων για τις απώλειες που έχουν υποστεί στο ζωικό τους κεφάλαιο οι κτηνοτρόφοι της περιοχής, από την κακοκαιρία του των προηγούμενων μηνών. Παράλληλα, οι παραγωγοί του Νευροκοπίου, ζήτησαν τη συμβολή του Υπουργού, ώστε να ενταχθούν σε προγράμματα ανάπτυξης Leader κάποια έργα υποδομών για τους βοσκότοπους, όπως είναι οι ποτίστρες και οι ομβροδεξαμενές.

«Έχουμε καταθέσει έγγραφο στο Υπουργείο για τρία σημεία που θέλουμε να γίνουν ομβροδεξαμενές, ώστε να δημιουργήσουμε καινούριους βοσκότοπους. Επιπλέον, μέσα σε αυτά τα έργα ζητούμε και την συντήρηση σε όλες τις ποτίστρες που είναι στα βουνά και στους δρόμους που οδηγούν στις κτηνοτροφικές μονάδες, αλλά και στους βοσκότοπους, επειδή έχουν καταστραφεί από την κακοκαιρία του φετινού χειμώνα», υποστήριξε ο κ. Τσέρνιος. Ο Υπουργός, από την πλευρά του έδειξε ενδιαφέρον για το θέμα, ενώ σε συνεργασία με τον Δήμο Κάτω Νευροκοπίου και την Π.Ε. Δράμας, σημείωσε ότι θα προσπαθήσει να αξιοποιήσει ευρωπαϊκό κονδύλιο ώστε να αποκατασταθούν οι ζημιές που έχουν προκληθεί.

Αφήστε μια απάντηση

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται. Τα υποχρεωτικά πεδία σημειώνονται με *