Συνάντηση υφυπ. ΥΠΕΘΑ κ. Δαβάκη με το Σωματείο ΑμεΑ Ν. Δράμας
Δέσμευση ώστε να εξετάσει ο Στρατός
τις αναγκαίες εργασίες για την στέγαση
του Σωματείου ΑμεΑ στο πρώην Λ.Ε.Μ.
Τι συζητήθηκε κατά τη διάρκεια της συνάντησης και η παραχώρηση γραφείου στην Αντιπεριφέρεια Δράμας
Του Θανάση Πολυμένη
ΣΤΗ ΔΡΑΜΑ βρέθηκε το Σαββατοκύριακο ο υφυπουργός Εθνικής Άμυνας κ. Αθανάσιος Δαβάκης, ο οποίος επισκέφθηκε χώρους ενεργών και μη στρατοπέδων, τα οποία βρίσκονται σε διαδικασία παραχώρησης προς το Δήμο Δράμας.
Ανάμεσα στα επισκέψεις του την Κυριακή 21 Σεπτεμβρίου, ο υφυπ. ΥΠΕΘΑ, συναντήθηκε και με το Διοικητικό Συμβούλιο του Σωματείου ΑμεΑ Ν. Δράμας, στα γραφεία του στον πρώην Στρατολογικό Γραφείο Δράμας.
Όπως είναι γνωστό, το κτίριο του πρώην Στρατολογικού Γραφείου Δράμας ανήκει στο Ταμείο Εθνικής Άμυνας, το οποίο κάθε χρόνο ανανεώνει την παραχώρησή του προς το Σωματείο ΑμεΑ. Στο κτίριο αυτό το Σωματείο φιλοξενείται εδώ και 11 χρόνια με ένα συμβολικό ενοίκιο 50 ευρώ το μήνα. Παράλληλα το Ταμείο Εθνικής Άμυνας κάνει συνεχείς πλειοδοτικούς διαγωνισμούς, ώστε να εκμισθωθεί σε ιδιώτη.
Στο πλαίσιο αυτό και μετά από μερικούς άγονους διαγωνισμούς, τελικά βρέθηκε ιδιωτική επιχείρηση και πλειοδότησε για να εκμισθώσει το κτίριο. Η συνέχεια ήταν να ενημερωθεί το Σωματείο πριν από ενάμιση μήνα περίπου, ώστε μέχρι τις 25 Σεπτεμβρίου να αποχωρήσει από το χώρο και να το μπει ο πλειοδότης ιδιώτης.
Παρ’ όλα αυτά όμως, το Σωματείο αδυνατεί να βρει κατάλληλο χώρο, ζητώντας από το Ταμείο Εθνικής Άμυνας αφενός μια πίστωση χρόνου, ή τουλάχιστον να βοηθήσει στην εύρεση χώρου.
Στο μεταξύ, με ερώτηση που είχε καταθέσει στη Βουλή ο βουλευτής Δράμας του ΠΑΣΟΚ – ΚΙΝΑΛ κ. Νικολαΐδης, απάντησε με έγγραφο ο υφυπ. ΥΠΕΘΑ κ. Δαβάκης, λέγοντας ότι θα μπορούσε να παραχωρηθεί στο Σωματείο το κτίριο της διοίκησης στο πρώην στρατοπέδου «Τριανταφύλλου» (πρώην Λ.Ε.Μ.) επί της οδού 1ης Ιουλίου, το οποίο έκλεισε στις αρχές του 2025.
Στο πλαίσιο αυτό, ο κ. Δαβάκης, συνοδευόμενος από τον βουλευτή Δράμας κ. Κυριαζίδη, το δήμαρχο Δράμας κ. Παπαδόπουλο, καθώς και τον διοικητή του Τρίτου Σώματος Στρατού Αντιστράτηγο κ. Γαρίνης, συναντήθηκε με το Δ.Σ. του Σωματείου ΑμεΑ Δράμας, από το οποίο συμμετείχαν επίσης ο Οργανωτικός Γραμματέας της Εθνικής Συνομοσπονδίας ΑμεΑ κ. Λυμβαίος και ο κ. Κρεμμύδας πρόεδρος Περιφερειακής Ομοσπονδίας ΑμεΑ της Περιφέρειας Αν. Μακεδονίας – Θράκης. Στη συζήτηση συμμετείχε επίσης, εκ μέρους της Υπηρεσίας Αξιοποίησης Ακίνητης Περιουσίας Ενόπλων Δυνάμεων ο Συνταγματάρχης κ. Αναγνώστου και άλλα στελέχη του Στρατού,
Κατά τη συζήτηση που έγινε, ο κ. Λυμβαίος επικεντρώθηκε κυρίως στο κοινωνικό πρόσωπο του Στρατού, ενώ η συζήτηση περιστράφηκε στην αναγκαιότητα της εύρεσης χώρου για το Σωματείο.
Αυτό που έγινε γνωστό και όπως δήλωσε και στον «Π.Τ.» ο ίδιος, «ο αντιπεριφερειάρχης Δράμας δεσμεύτηκε να παραχωρήσει ένα γραφείο στο κτίριο της Αντιπεριφέρειας, στο οποίο όμως μπορεί να στεγαστεί μόνο η διοίκηση του Σωματείου με έναν υπάλληλο, ένα τηλέφωνο και έναν υπολογιστή».
Κατά τη διάρκεια της συζήτησης επίσης, ο δήμαρχος Δράμας κ. Παπαδόπουλος εξέφρασε τη διάθεσή του να φέρει προς το Δημοτικό Συμβούλιο, για χρηματοδότηση, ενός ετήσιου ποσού 3.000 έως 5.000, ώστε το Σωματείο να μπορέσει να ενοικιάσει κάποιο χώρο στον οποίο θα μπορούσε να στεγαστεί με κάποια άνεση.
Παρ’ όλα αυτά τα μέλη του Σωματείου εξέφρασαν αμφιβολίες για το κατά πόσο αυτό θα μπορούσε να ψηφιστεί ή όχι και για πόσο χρονικό διάστημα.
Κατά τη συζήτηση με τον υφυπουργό αλλά και τα στελέχη του Στρατού, το Σωματείο πρότεινε αν θα μπορούσε να δίνει κάποιο ενοίκιο, ενώ ζήτησε και πίστωση χρόνου ώστε να μπορέσει να κάνει τη μετακόμιση τουλάχιστον στο γραφείο της Αντιπεριφέρειας.
Μετά από συζήτηση, η οποία διήρκησε λιγότερα από μία ώρα, τελικά συμφώνησαν όλοι μαζί να πάνε να δουν από κοντά τον χώρο στο πρώην στρατόπεδο «Τριανταφύλλου», ώστε να σχηματίσει άποψη τόσο ο υφυπουργός κ. Δαβάκης όσο και οι στρατιωτικοί και να καταλάβουν περί τίνος πρόκειται.
Δέσμευση για βοήθεια από τον Στρατό
Με την επίσκεψη στο πρώην στρατόπεδο «Τριανταφύλλου», διαπιστώθηκε ότι αυτή την ώρα, ο χώρος είναι απολύτως ακατάλληλος ώστε να στεγαστεί ένα Σωματείο ΑμεΑ. Όπως επισήμανε στον «Π.Τ.» ο κ. Λυμβαίος, αλλά και όπως ειπώθηκε κατά τη διάρκεια της συζήτησης, το κτίριο του διοικητηρίου που προτάθηκε έχει πρόβλημα καθώς η στέγη του είναι ετοιμόρροπη, ο χώρος του στρατοπέδου είναι αχανής και χρειάζεται μια οριοθέτηση ώστε να αποφευχθούν ανεπιθύμητες ενέργειες από αγνώστους (βλέπε και πλιάτσικο), ενώ χρειάζεται να γίνουν αρκετές παρεμβάσεις που χρειάζονται αρκετά χρήματα τα οποία το Σωματείο δεν διαθέτει.
Φαίνεται πάντως ότι προς το παρόν, τόσο ο υφυπουργός ΥΠΕΘΑ, όσο και οι στρατιωτικοί, «δεσμεύτηκαν ότι άμεσα θα ξεκινήσουν τις διαδικασίες, ώστε να δουν κατ’ αρχήν τις εργασίες που χρειάζονται και μια πρώτη κοστολόγηση και άμεσα θα μας ενημερώσουν για την πορεία», τόνισε στον «Π.Τ.» ο κ. Λυμβαίος.
Σημείωσε ακόμα ο ίδιος, ότι «αυτό που ζητήσαμε, είναι ότι θέλουμε μια πίστωση χρόνου τουλάχιστον ένα μήνα για να μπορέσει να γίνει η όποια μετακίνησή μας έστω και σε κάποια αποθήκη τα πράγματα και σ’ αυτόν τον προσωρινό χώρο που ο αντιπεριφερειάρχης προτίθεται να παραχωρήσει για γραφείο, πράγμα που είπαν ότι θα το δουν νομικά. Θεωρώ βέβαιο ότι θα έχουμε πίστωση χρόνου».
Όπως συμπλήρωσε ο ίδιος, «ο Στρατός δέχθηκε να βοηθήσει στη μετακόμιση αυτή μέσω της Ε΄ Μοίρας Καταδρομών», τονίζοντας ότι «επειδή και δήμαρχος θέλει να αξιοποιήσει τον ίδιο χώρο, μέχρι τότε θα έχει καταφέρει να έχει έτοιμη μια αντιπρόταση που θα ικανοποιεί τις προϋποθέσεις που καταθέσαμε».
Να σημειωθεί ότι κατά τη διάρκεια της συζήτησης, ο δήμαρχος Δράμας κ. Παπαδόπουλος εξέφρασε τις επιφυλάξεις του για τον χώρο, καθώς ενδιαφέρεται να τοποθετήσει εκεί την Ονειρούπολη από την επόμενη χρονιά, γλυτώνοντας έτσι ένα ποσό 100.000 ευρώ για την εγκατάσταση και απεγκατάστασή της.


