Home > νέα > Διαμαρτυρία εργαζομένων κατά της υποχρεωτικότητας του εμβολιασμού► Δηλώνουν υπέρ του εμβολιασμού, αρνούνται όμως την υποχρεωτικότητα

Διαμαρτυρία εργαζομένων κατά της υποχρεωτικότητας του εμβολιασμού► Δηλώνουν υπέρ του εμβολιασμού, αρνούνται όμως την υποχρεωτικότητα

Μεγάλη συμμετοχή στη στάση εργασίας στο Νοσοκομείο Δράμας

Διαμαρτυρία εργαζομένων κατά

της υποχρεωτικότητας του εμβολιασμού

► Περίπου 90 άτομα έχουν δηλώσει ότι δεν θα εμβολιαστούν και αναμένεται να τεθούν σε αναστολή καθηκόντων

► Δηλώνουν υπέρ του εμβολιασμού, αρνούνται όμως την υποχρεωτικότητα

 

 

 

Του Θανάση Πολυμένη

ΠΕΡΙΠΟΥ στα 90 άτομα, ανέρχονται οι εργαζόμενοι του Νοσοκομείου Δράμας, οι οποίοι έχουν δηλώσει ότι δεν επιθυμούν τον εμβολιασμό τους κατά της Covid-19. Από την 1η Σεπτεμβρίου και σύμφωνα με την ισχύουσα νομοθεσία, αναμένεται να τεθούν σε αναστολή καθηκόντων. Ανάμεσα στα 90 άτομα, συμπεριλαμβάνονται γιατροί, νοσηλευτές, παραϊατρικό προσωπικό καθώς και διοικητικοί και τεχνικοί υπάλληλοι.

Για το λόγο αυτό, το Σωματείο Εργαζομένων του Νοσοκομείου Δράμας, συμμετείχε χθες το πρωί στην πανελλαδική στάση εργασίας που κήρυξε η ΠΟΕΔΗΝ σε όλη τη χώρα, με κύριο αίτημα την απόσυρση της σχετικής τροπολογίας κατά της υποχρεωτικότητας του εμβολιασμού, καθώς και την άμεση ενίσχυση του προσωπικού, κυρίως σε γιατρούς και νοσηλευτικό προσωπικό.

Χαρακτηριστικό είναι δε το γεγονός ότι, επίσημα τα Σωματεία τους, τόσο των Εργαζομένων του Νοσοκομείου όσο και του Νοσηλευτικού προσωπικού, κάνουν δεκτό τον εμβολιασμό, αρνούνται όμως τον υποχρεωτικό εμβολιασμό. Από την άλλη πλευρά, υποστηρίζουν ότι η κυβέρνηση βρίσκει πλέον την ευκαιρία, να ανοίξει την πόρτα στον ιδιωτικό τομέα και να προχωρήσει στην περαιτέρω συγχώνευση κλινικών και τμημάτων. Υπενθυμίζοντας δε, ότι, στο Νοσοκομείο Δράμας οι συγχωνεύσεις έχουν γίνει εδώ και πολλά χρόνια.

Να σημειωθεί ότι, η συμμετοχή στην στάση εργασίας και τη συγκέντρωση στις πύλες του Νοσοκομείου ήταν αρκετά σημαντική, ενώ το Νοσοκομείο λειτουργούσε με αυξημένο προσωπικό ασφαλείας.

 

Σιρλαντζής: Προβλήματα στο Νοσοκομείο από τις αναστολές συναδέλφων

Αναλυτικότερα, ο πρόεδρος του Σωματείου Νοσηλευτικού Προσωπικού ΑΜΘ, κ. Σιρλαντζής, σημειώνει ότι, «και το Σωματείο μας αλλά και η ΠΟΕΔΗΝ, έχουν ανακοινώσει ότι είμαστε υπέρ του εμβολιασμού, αλλά εναντίον της υποχρεωτικότητας με τιμωρητικό χαρακτήρα. Λέμε ναι στον εμβολιασμό από καθήκον και όχι από υποχρέωση, εφόσον δεν συντρέχουν απαγορευτικοί λόγοι υγείας των εργαζομένων. Λέμε ναι στη διατήρηση αναβάθμισης των υπηρεσιών του Ε.Σ.Υ. που θα παρέχει αναβαθμισμένες ποιοτικές υπηρεσίες υγείας στους πολίτες. Λέμε όχι στο διαχωρισμό και στο διχασμό εμβολιασμένων και μη και όχι σε αυτούς που ψαλιδίζουν τα δικαιώματά μας».

nosokomeio1

Ο κ. Σιρλαντής επεσήμανε επίσης ότι, «εδώ και χρόνια, ως Ομοσπονδία, θέτουμε σε όλες τις κυβερνήσεις, τις ασφαλείς αναλογίες νοσηλευτικού προσωπικού και ασθενών. Στις 27 χώρες του ΟΑΣΑ είμαστε τρίτοι από το τέλος στον τομέα αυτόν. Ξαφνικά τώρα βλέπουμε ότι, θα βγουν σε αναστολή συνάδελφοι πανελλαδικά σε αριθμούς που θα δημιουργήσουν πρόβλημα, όσον αφορά τη λειτουργία των Νοσοκομείων. Άρα, από την στιγμή που βλέπουμε ότι δεν γίνεται αντικατάσταση των συναδέλφων και δεν μπορούν να αντικατασταθούν, ετοιμάζονται να προσλάβουν νέα άτομα με 3μηνες συν άλλους 3 μήνες συμβάσεις. Τα άτομα αυτά δεν θα μπορέσουν ουσιαστικά να βοηθήσουν το Ε.Σ.Υ., καθώς δεν θα είναι άμεσα εξειδικευμένοι».

Αναφορικά με το ζήτημα της ανάκλησης των αδειών όλων των υγειονομικών στη χώρα, ο κ. Σιρλαντζής τονίζει: «Αυτό θεωρώ ότι το είχαν έτοιμο να το κάνουν προκειμένου να αντιμετωπίσουν το πρόβλημα της υποστελέχωσης που θα δημιουργηθεί, από τα άτομα που θα βγουν σε αναστολή. Έτσι, όσοι εργαζόμενοι παραμείνουμε στο χώρο εργασίας, δεν θα πάρουμε άδεια. Και δεν ξέρουμε αν θα μπορέσουμε να πάρουμε και τα ρεπό. Άρα, μπαίνουμε στο χειμώνα, περιμένοντας αύξηση των κρουσμάτων και με υποστελεχωμένο Νοσοκομείο. Γνωρίζουμε όλοι τι συνέβη στο Νοσοκομείο μας το Νοέμβριο και δεν θέλουμε να φανταστούμε το τι θα συμβεί με λιγότερο κόσμο και λιγότερο έμπειρο κόσμο. Γιατί, όλοι οι συνάδελφοι που θα βγουν σε αναστολή, είναι συνάδελφοι με πολλά χρόνια εμπειρίας».

Αναφερόμενος στο ζήτημα της συγχώνευσης, σημείωσε ότι «είμαστε ένα Νοσοκομείο όπου οι συγχωνεύσεις έχουν γίνει εδώ και πολλά χρόνια και έτσι δεν μένει τι άλλο να συγχωνευτεί. Αν κλείσουν ή υπολειτουργήσουν τα Εξωτερικά Ιατρεία ή τα Χειρουργεία, αυτό θα είναι σε βάρος της δημόσιας υγείας. Ποια δημόσια υγεία πάμε να προστατεύσουμε λοιπόν;»

 

Βασιλειάδης: Άρχισε ο σχεδιασμός των συγχωνεύσεων

Σε δηλώσεις του στα τοπικά μέσα ενημέρωσης, ο προϊστάμενος των Τακτικών Εξωτερικών Ιατρείων κ. Κοσμάς Βασιλειάδης, αναφέρθηκε στη μερική ιδιωτικοποίηση των Νοσοκομείων. Όπως τόνισε «είχε προαναγγελθεί και μιλούσαν για ενοποιήσεις Νοσοκομείων εδώ και πάρα πολύ καιρό. Τώρα ήρθε η κατάλληλη στιγμή για την κυβέρνηση, ως εξιλαστήριο θύμα να χρησιμοποιήσει τους ανθρώπους που είναι κατά της υποχρεωτικότητας του εμβολιασμού και να περάσει τα δικά της σχέδια. Ήδη, στα πηγαδάκια του Νοσοκομείου, λέγεται ότι το προσωπικό των Τακτικών Εξωτερικών Ιατρείων θα πάει σε άλλες θέσεις. Αυτός ο σχεδιασμός έχει ήδη αρχίσει. Των συγχωνεύσεων, της μείωσης του προσωπικού. Το τι αποτελέσματα θα έχει θα το δούμε στη συνέχεια».

 

Παπαδόπουλος: Μπαίνει λουκέτο στα Νοσοκομεία

Μιλώντας στον «Πρωινό Τύπο», ο πρόεδρος των Εργαζομένων του Νοσοκομείου Δράμας κ. Παπαδόπουλος, σημείωσε ότι «το νομοσχέδιο κατά της υποχρεωτικότητας, στην ουσία βάζει λουκέτο στα Νοσοκομεία. Ένας πολύ μεγάλος αριθμός των εργαζομένων, από 1 Σεπτεμβρίου θα βρεθεί εκτός Νοσοκομείου. Αυτό που δηλώνουμε οι εργαζόμενοι, οι Ομοσπονδίες και τα Νοσοκομεία, είναι ότι το συγκεκριμένο νομοσχέδιο της υποχρεωτικότητας, όχι μόνο δεν θα βοήθησε στη θωράκιση του Νοσοκομείου και στο να πείσει του εργαζόμενους να εμβολιαστούν, αλλά τους οχύρωσε πίσω από την αντίληψη του μη εμβολιασμού και από την άλλη δημιουργεί προβλήματα στη λειτουργία του Νοσοκομείου, ενόψει του τέταρτου κύματος της πανδημίας».

Ο κ. Παπαδόπουλος διευκρίνισε ότι «εμείς χτυπάμε τον κώδωνα του κινδύνου στις διοικήσεις και στην κυβέρνηση, γνωρίζουμε καλά ότι η κυβέρνηση αξιοποιεί το συγκεκριμένο νομοσχέδιο για να εφαρμόσει το αρχικό της πρόγραμμα να μπουν στα Νοσοκομεία ιδιώτες. Γνωρίζουμε ήδη από σχεδιασμό που υπάρχει και σε επίπεδο του Νοσοκομείου της Δράμας, ότι αυτό το κενό που θα δημιουργηθεί από τους εργαζόμενους που θα βγουν σε αναστολή, είτε θα καλυφθεί με εποχιακούς που πιθανόν δεν θα βρεθούν, είτε θα καλυφθούν από ιδιώτες. Οπότε η κυβέρνηση βάζοντας τους ιδιώτες μέσα στα Νοσοκομεία, θα ρίξει το μπαλάκι στην ευθύνη των ανεμβολίαστων και δημιουργώντας διχασμό στους εργαζόμενους και την κοινωνία γενικότερα».