Home > νέα > Διασφαλισμένα 2,5 δισ. € από το πρόγραμμα «Αντώνης Τρίτσης» για έργα στην Τοπική Αυτοδιοίκηση-Ετοιμάζονται να καταθέσουν μελέτες οι Δήμοι της Π.Ε. Δράμας

Διασφαλισμένα 2,5 δισ. € από το πρόγραμμα «Αντώνης Τρίτσης» για έργα στην Τοπική Αυτοδιοίκηση-Ετοιμάζονται να καταθέσουν μελέτες οι Δήμοι της Π.Ε. Δράμας

Σε 3 εβδομάδες ανοίγουν οι προσκλήσεις στο «Αντώνης Τρίτσης»

Διασφαλισμένα 2,5 δισ. € από

το πρόγραμμα «Αντώνης Τρίτσης»

για έργα στην Τοπική Αυτοδιοίκηση

Ετοιμάζονται να καταθέσουν μελέτες οι Δήμοι της Π.Ε. Δράμας

 

 

ΕΝΤΟΣ των επόμενων 2-3 εβδομάδων, αναμένεται να ανοίξουν οι 11 συνολικά προσκλήσεις στο νέο πρόγραμμα έργων για την Τοπική Αυτοδιοίκηση, «Αντώνης Τρίτσης».

Το νέο πρόγραμμα του Υπουργείου Εσωτερικών, το οποίο επί της ουσίας αποτελεί συνέχεια των προηγούμενων προγραμμάτων «Φιλόδημος Ι» και «Φιλόδημος ΙΙ», παρουσιάστηκε την Πέμπτη 18 Ιουνίου από τον πρωθυπουργό κ. Μητσοτάκη και τον υπουργό Εσωτερικών κ. Θεοδωρικάκο σε εκδήλωση στο Ίδρυμα «Σταύρος Νιάρχος».

Ο ίδιος ο πρωθυπουργός χαρακτήρισε το έργο ως «εμβληματικό», λέγοντας ότι θα έχουν πρόσβαση σ’ αυτό όλοι οι Οργανισμοί της Τοπικής Αυτοδιοίκησης, με βάση τη συμμετοχή του κάθε τόπου στον εθνικό σχεδιασμό, αλλά και με συγκεκριμένα κριτήρια, γεωγραφικά, δημογραφικά και κοινωνικά για κάθε περιοχή.

Όπως είπε συγκεκριμένα, «είναι ένα πρόγραμμα δίκαιο, γιατί πρόσβαση σε αυτό θα έχουν όλοι οι οργανισμοί ΤΑ. Και ένα πρόγραμμα αδιάβλητο, καθώς όλες οι διαδικασίες του θα γίνονται ψηφιακά και τα έργα του θα παρακολουθούνται από Ειδική Υπηρεσία, στην οποία για πρώτη φορά θα μετέχουν και αυτοδιοικητικοί».

2,5 δισ. ευρώ

Στην παρουσίαση του προγράμματος, ο υπουργός Εσωτερικών κ. Θεοδωρικάκος, σημείωσε ότι ήδη έχουν εξασφαλιστεί 2,5 δισεκατομμύρια ευρώ για 11 συνολικά προσκλήσεις έργων και δράσεων και περιλαμβάνει περί τα 5.000 έργα από την εκτέλεση των οποίων εκτιμάται ότι θα δημιουργηθούν περί τις 40.000 θέσεις εργασίας.

Στο πρόγραμμα «Αντώνης Τρίτσης» έχουν συμπεριληφθεί το σύνολο των έργων της προηγούμενης περιόδου (460 έργα) (από το «Φιλόδημος»), τα οποία είχαν εγκριθεί αλλά δεν είχαν χρηματοδότηση και τα οποία μετά τη συμβασιοποίησή τους είναι του ύψους των 650 εκατ. Ήδη, αυτή τη στιγμή, εκτελούνται 77 έργα της προηγούμενης περιόδου, με συμβάσεις 105 εκατ. ευρώ από τα οποία ήδη δημιουργήθηκαν 1.100 θέσεις εργασίας.

Από τις 11 προσκλήσεις που ανακοινώθηκαν από τον υπουργό Εσωτερικών καθίσταται σαφές ότι το πρόγραμμά δίνει στην Αυτοδιοίκηση τη δυνατότητα να αναδειχθεί σε πυλώνα ανάπτυξης, κοινωνικής συνοχής και ποιότητας ζωής, και να συμβάλλει καθοριστικά στην επανεκκίνηση της ελληνικής οικονομίας.

Οι Δήμοι της Π.Ε. Δράμας

Προς το παρόν πάντως, οι Δήμοι της Π.Ε. Δράμας αναμένεται να προκηρύξουν μελέτες σε διάφορους τομείς των 11 προσκλήσεων που περιλαμβάνει το νέο πρόγραμμα «Αντώνης Τρίτσης».

Σύμφωνα με κάποια παλαιότερα στοιχεία που είχαν δοθεί στη δημοσιότητα από την προηγούμενη ηγεσία του Υπ. Εσωτερικών επί κυβέρνησης Τσίπρα, οι Δήμοι της Π.Ε. Δράμας είχαν λάβει συνολικά 2.144.300 ευρώ.

Από αυτά τα ποσά ο Δήμος Δοξάτου πήρε 227.800 ευρώ, ο Δήμος Δράμας 873.700 ευρώ, ο Δήμος Κ. Νευροκοπίου 389.900 ευρώ, ο Δήμος Παρανεστίου 380.800 ευρώ και ο Δήμος Προσοτσάνης 272.100 ευρώ.

Από τα πλέον χαρακτηριστικά σημεία, είναι η πρόταση που υπήρχε από το δήμαρχο Δοξάτου για ένα μεγάλο καταφύγιο αδέσποτων ζώων συντροφιάς στην περιοχή του Δοξάτου με την συμβολή όλων των Δήμων του Νομού, που όμως τελικά χάθηκε η ευκαιρία. Ας ελπίσουμε ότι θα ευοδωθούν οι προσπάθειες που γίνονται από τον κ. Ζεκερίδη, ώστε το έργο να χρηματοδοτηθεί από το νέο πρόγραμμα.

Οι 11 προσκλήσεις

Οι 11 συνολικά προσκλήσεις που περιλαμβάνει το «Αντώνης Τρίτσης» και τα ποσά για κάθε τομέα είναι:

 1. Έργα ύδρευσης με καταρχήν προϋπολογισμό 300 εκατ. €. Στόχος η υγεία και η ασφάλεια των πολιτών με την αντικατάσταση των πεπαλαιωμένων δικτύων ύδρευσης, σε πολλές πόλεις και οικισμούς της χώρας και η εξοικονόμηση του νερού με σύγχρονες μεθόδους.
 2. Ολοκληρωμένη διαχείριση αστικών λυμάτων με καταρχήν προϋπολογισμό 200 εκατομμυρίων ευρώ, πρόσκληση που αφορά την αναβάθμιση υπαρχόντων βιολογικών καθαρισμών, κατασκευές νέων δικτύων αποχέτευσης και ιδιαιτέρως στους μικρούς οικισμούς κάτω των 2000 κατοίκων νέους βιολογικούς καθαρισμούς καθώς αυτοί δεν μπορούν να χρηματοδοτηθούν από το ΕΣΠΑ.
 3. Αξιοποίηση ανανεώσιμων πηγών ενέργειας σε υφιστάμενες υποδομές ύδρευσης και αποχέτευσης. Παρεμβάσεις οι οποίες θα μειώσουν σε μεγάλο βαθμό το ενεργειακό και οικονομικό κόστος για τις ΔΕΥΑ Προϋπολογισμός: 150 εκατομμύρια.
 4. Ολοκληρωμένη διαχείριση στερεών αποβλήτων, γωνιές ανακύκλωσης με διαλογή στην πηγή, τη διαχείριση των βιοαποβλήτων. Προϋπολογισμός: 220 εκατομμύρια.
 5. Έργα αστικής αναζωογόνησης με προϋπολογισμό 300 εκατ. €, στους αστικούς δήμους οι οποίοι πρακτικά είχαν εξαιρεθεί από τα προηγούμενα προγράμματα.
 6. Αξιοποίηση του κτιριακού αποθέματος και εμβληματικά κτήρια στους δήμους και αντιμετώπιση του προβλήματος της σχολικής στέγης με προϋπολογισμό 300 εκατ. ευρώ.
 7. Μελέτες και έργα για την αντισεισμική προστασία των σχολείων και των αυτοδιοικητικών κτιρίων με καταρχήν προϋπολογισμό 40 εκατ.
 8. Έξυπνες πόλεις: 130 εκατομμύρια. Μέτρα και συστήματα πρόληψης- παρακολούθησης –ελέγχου στο πλαίσιο της Πολιτικής Προστασίας και Ασφάλειας.
 9. Ανοιχτοί χώροι ένα πρόγραμμα αναβάθμισης χωρών αθλητικών υποδομών, αναψυχής για τα παιδιά, με στόχο την βελτίωση παρεχομένων υπηρεσιών και την ασφάλεια των παιδιών. Σε αυτή την πρόσκληση επίσης εντάσσεται το πρόγραμμα ελεύθερης πρόσβασης των ατόμων με ειδικές ανάγκες στις ακτές και στις θάλασσές μας. Προϋπολογισμός 40 εκατ.
 10. Έργα αγροτικής οδοποιίας με προϋπολογισμό 70 εκατομμύρια € με στόχο την διευκόλυνση των αγροτών μας και των επαγγελματιών που σχετίζονται μαζί τους και φυσικά την ασφάλεια των μετακινήσεων τους.
 11. Ξεχωριστή πρόσκληση για μελέτες με προϋπολογισμό 100 εκατομμυρίων €με στόχο να διευκολυνθούν όλοι οι δήμοι που έχουν ανάγκη και ιδιαίτερα οι δήμοι με σοβαρές ελλείψεις στις τεχνικές τους υπηρεσίες.