Home > Πρώτο Θέμα > Διάσωση και μεταλαμπάδευση του τοπικού ηχοχρώματος του Μοναστηρακίου Δράμας-Μιλάει στον «Π.Τ.» ο πρόεδρος του Μορφωτικού και Πολιτιστικού Συλλόγου Μοναστηρακίου Γ. Παπουτσής

Διάσωση και μεταλαμπάδευση του τοπικού ηχοχρώματος του Μοναστηρακίου Δράμας-Μιλάει στον «Π.Τ.» ο πρόεδρος του Μορφωτικού και Πολιτιστικού Συλλόγου Μοναστηρακίου Γ. Παπουτσής

Μέσω του προγράμματος Άυλης Πολιτιστικής Κληρονομιάς του ΥΠΠΟΑ

Διάσωση και μεταλαμπάδευση

του τοπικού ηχοχρώματος

του Μοναστηρακίου Δράμας

Μιλάει στον «Π.Τ.» ο πρόεδρος του Μορφωτικού και Πολιτιστικού Συλλόγου Μοναστηρακίου Γ. Παπουτσής

 

 

Του Θανάση Πολυμένη

ΣΕ ΜΙΑ ενδιαφέρουσα σειρά από δράσεις για τη διάσωση και μεταλαμπάδευση του τοπικού ηχοχρώματος και των τραγουδιών του Μοναστηρακίου, προχώρησε ο Μορφωτικός και Πολιτιστικός Σύλλογος Μοναστηρακίου Δράμας.

Πρόκειται για την υλοποίηση πέντε δράσεων, οι οποίες εντάσσονται στο πρόγραμμα της Άυλης Πολιτιστικής Κληρονομιάς και χρηματοδοτούνται από το Υπ. Πολιτισμού με τον κεντρικό τίτλο: «Διάσωση, ανάδειξη και μεταλαμπάδευση του τοπικού ηχοχρώματος και των τραγουδιών που συνοδεύουν το δρώμενο των Αράπηδων Μοναστηρακίου Δράμας» εγκεκριμένο από το Υπ. Πολιτισμού.

Όπως εξηγεί στον «Πρωινό Τύπο» ο πρόεδρος του Συλλόγου κ. Γιάννης Παπουτσής, «υπήρχε μια πρόσκληση εκδήλωσης ενδιαφέροντος, για τους φορείς που είναι ενταγμένοι στην Άυλη Πολιτιστική Κληρονομιά. Υποβάλαμε πρότασή μας στις αρχές του 2022 και το Μάιο, με απόφαση της υπουργού Πολιτισμού κας Μενδώνη, επιχορηγήθηκε ένα πρόγραμμα που εντάξαμε για εκμάθηση μουσικών οργάνων, σεμινάρια και εκδηλώσεις».

Όπως τονίζει ο κ. Παπουτσής, συνολικά περιλαμβάνονται πέντε δράσεις, εκ των οποίων το Σαββατοκύριακο πραγματοποιήθηκε η πρώτη με την εκμάθηση κατασκευής νταϊρέ και προσωπίδων – μασκών για τον «Αράπη» σε παιδιά Γυμνασίου.

Επίσης, στις 20 τρέχοντος θα ακολουθήσει μια δράση με φοιτητές από το Πανεπιστήμιο Μακεδονίας που θα έρθουν στο Μοναστηράκι και με το οποίο ο Σύλλογος Μοναστηρακίου συνεργάζεται σε επιστημονικό επίπεδο, ενώ στο πλαίσιο της Ονειρούπολης θα γίνει μια μεγάλη συναυλία στην κεντρική σκηνή με 50 νταϊρέδες και άλλα μουσικά παραδοσιακά όργανα. Επίσης, θα ακολουθήσει και κάποια ημερίδα στα πλαίσια της Άυλης Πολιτιστικής Κληρονομιάς με τους «Αράπηδες» και τις μεταμφιέσεις των Φώτων.

Ορισμένες από τις δράσεις θα γίνουν στο Μοναστηράκι και κάποιες άλλες στην πόλη της Δράμας.

Όπως σημειώνει ο κ. Παπουτσής, η πρώτη δράση σημείωσε ήδη επιτυχία, καθώς ενώ υπήρχαν 25 θέσεις για τα παιδιά Γυμνασίου, στο τέλος παρουσιάστηκαν 30, ενώ περίπου 30 φοιτητές από το Πανεπιστήμιο Μακεδονίας θα βρεθούν στο Μοναστηράκι στις 20 τρέχοντος.

«Νομίζω ότι είμαστε σε μια πολύ καλή περίοδο και εκμεταλλευόμαστε όσο μπορούμε την ένταξή μας στην Άυλη Πολιτιστική Κληρονομιά της χώρας. Μόνο αυτοί που είναι ενταγμένοι μπορούν να κάνουν αυτές τις δράσεις μέσα από πολύ συγκεκριμένες προτάσεις που έχουμε κάνει», συμπληρώνει ο κ. Παπουτσής.

Ερωτώμενος να μας περιγράψει για ποιο λόγο γίνονται αυτές οι δράσεις για τη διάσωση, ανάδειξη και μεταλαμπάδευση του τοπικού ηχοχρώματος της μουσικής και των τραγουδιών που συνοδεύουν το δρώμενο των Αράπηδων Μοναστηρακίου, ο κ. Παπουτσής σημειώνει:

«Αυτός είναι ο ρόλος του προγράμματος αυτού. Επειδή ακριβώς υπάρχει ο κίνδυνος της ομογενοποίησης, να γίνουμε δηλαδή όλοι μαζί ένα στη Δράμα, να έχουμε όλοι τον ίδιο ρυθμό. Εμείς θέλουμε, όπως γινόταν παλιά, ο κάθε τόπος, το κάθε χωριό, να διατηρήσει τους δικούς του ρυθμούς, ποιοι μουσικοί παίζουν από πού, και αυτό να συνεχίσει να υπάρχει. Φροντίζουμε λοιπόν να μην ομογενοποιηθεί όλη η παράδοση σε μια μορφή, αλλά να κρατήσει το κάθε χωριό τα ιδιαίτερα χαρακτηριστικά του».

Όπως επισημαίνει, «στόχος μας είναι να διατηρηθεί το τοπικό ηχόχρωμα και αυτό δεν γίνεται με λόγια, αλλά ούτε και μπορεί να γίνει βιωματικά όπως παλιά. Τώρα μπαίνει και η εκπαίδευση στη μέση, με μια διαφορετική προσέγγιση πλέον».

Χαρακτηριστικά τονίζει ο ίδιος, ότι, «σήμερα, για να λέμε την αλήθεια, τα παιδιά, ακόμα και στα χωριά, δεν έχουν ιδέα τι είναι τα κοπάδια, τα κατσίκια και όλα αυτά. Σήμερα τα χωριά είναι ημιαστικές περιοχές πλέον και έχουν εκλείψει εκείνες οι παλιές εποχής. Είμαστε σε μια μεταβατική φάση βέβαια ακόμα, όσον αφορά τους ήχους που παραμένουν, όπως των πουλιών, των αηδονιών, τα κοκόρια και άλλοι, όχι όμως όπως ήταν παλαιότερα. Σήμερα όλοι έχουν αυτοκίνητα στις αυλές τους και δεν έχουμε τα ζώα όπως κάποτε. Σήμερα μπαίνει πλέον η διαγενεολογική μάθηση και η διαφορετική προσέγγιση με άλλους όρους και αυτό θέλουμε να προστατεύσουμε».