Home > Πρώτο Θέμα > Διαβούλευση για τη μεταφορά της λαϊκής αγοράς στην οδό Χελμού στην ανάπλαση

Διαβούλευση για τη μεταφορά της λαϊκής αγοράς στην οδό Χελμού στην ανάπλαση

Πρόταση της δημοτικής παράταξης «Αυτοδιοίκηση Πολιτών»

Διαβούλευση για τη μεταφορά

της λαϊκής αγοράς στην οδό

Χελμού στην ανάπλαση

► Ηλιόπουλος: Είναι μια καλή ευκαιρία με την ανάπλαση της 19ης Μαΐου και αναβάθμιση της λαϊκής

► Σολάκης: Φόβοι για κραδασμούς στην οικονομία της πόλης – Η Χελμού δεν συνάδει για τη δημιουργία λαϊκής αγοράς!

 

 

Του Θανάση Πολυμένη

ΠΡΟΤΑΣΗ για αλλαγή του χώρου της λαϊκής αγοράς, από την οδό 19ης Μαΐου και παράπλευρες οδούς όπου βρίσκεται σήμερα, φέρνει στο κοινό της πόλης η δημοτική παράταξη της αντιπολίτευσης του Δήμου Δράμας «Αυτοδιοίκηση Πολιτών».

Πιο συγκεκριμένα, η δημοτική παράταξη και ο επικεφαλής της δημοτικός σύμβουλος Δράμας κ. Στέργιος Ηλιόπουλος, έδωσαν στη δημοσιότητα πρόταση διαβούλευσης με όλους τους αρμόδιους και εμπλεκόμενους φορείς, να υπάρξει μια συζήτηση, ώστε να αλλάξει ο χώρος της λαϊκής αγοράς, προς όφελος της ιδίας και των μικροπωλητών και όλων των εμπλεκομένων.

Αν και κατ’ αρχάς εκφράζει τη θετική του άποψη ο αρμόδιος αντιδήμαρχος Οικονομικών Δήμου Δράμας κ. Σολάκης, εντούτοις κάνει ιδιαίτερη αναφορά για τους «κραδασμούς που θα δημιουργηθούν σε μια τέτοια περίπτωση».

Η πρόταση διαβούλευσης

Αναλυτικότερα, σύμφωνα με ανακοίνωση που εξέδωσε χθες η δημοτική παράταξη «Αυτοδιοίκηση Πολιτών» και ο επικεφαλής της κ. Ηλιόπουλος, επισημαίνεται η ανάγκη διαβούλευσης για μια πιθανή αλλαγή του υφιστάμενου χώρου της λαϊκής αγοράς της Πέμπτης, σε άλλο σημείο.

Ως πιθανότερος χώρος, προτείνεται η περίπτωση της ανάπλασης, στο ανατολικό τμήμα της οδού Χελμού, επάνω από την οδό Κεφαλληνίας, αλλά αν κριθεί αναγκαίο και το δυτικό τμήμα της οδού. Όπως επισημαίνεται, πρόκειται για μια καλή χρονική στιγμή, από τη στιγμή που σύντομα θα ξεκινήσουν τα έργα της ανάπλασης επί της 19ης Μαΐου και αυτό σίγουρα θα φέρει προβλήματα στο κέντρο της πόλης, την ημέρα της διεξαγωγής της λαϊκής αγοράς.

Σε επικοινωνία που είχε χθες ο «Πρωινός Τύπος» με τον κ. Ηλιόπουλο, επεσήμανε μεταξύ άλλων, ότι πρόκειται για αναγκαία διαβούλευση που πρέπει να γίνει: «Θεωρούμε πως είναι ώριμη πλέον η εκκίνηση μιας διαβούλευσης και συζήτησης με όλους τους άμεσα εμπλεκόμενους (πωλητές λαϊκής αγοράς, καταναλωτές, πολίτες της Δράμας), για τη μεταφορά της λαϊκής αγοράς, με στόχο τη δημιουργία ενός σύγχρονου, λειτουργικού, καλαίσθητου και προσβάσιμου χώρου».

laiki-agora

Όπως επισημαίνει μάλιστα ο κ. Ηλιόπουλος, «η πρόταση της παράταξής μας αφορά στη δημιουργία κατάλληλων υποδομών στο χώρο στάθμευσης της ανάπλασης επί της οδού Χελμού».

Στην ερώτηση, «γιατί τώρα», ο κ. Ηλιόπουλος επισημαίνει, ότι κατ’ αρχάς «δημιουργούνται οι προϋποθέσεις συνέργειας καθώς θα συμβάλλει στην υλοποίηση της ανασυγκρότησης της πόλης μας, με την έναρξη της ανάπλασης επί της οδού της 19ης Μαΐου, γιατί προσφέρει τη δυνατότητα πολλαπλών χρήσεων (προώθηση άλλων τοπικών προϊόντων και εκθέσεων, και γιατί θέλουμε μια όμορφη και παραγωγική πόλη για όλους».

Όπως τονίζει ο κ. Ηλιόπουλος, «η προτεινόμενη θέση θα συμβάλλει στην εξυπηρέτηση των καταναλωτών (υψηλή προσβασιμότητα λόγω εγγύτητας από το κέντρο της Δράμας με δυνατότητα στάθμευσης για τους καταναλωτές και δημόσια συγκοινωνία), θα αποφορτίσει το κυκλοφοριακό πρόβλημα στο κέντρο της Δράμας, θα ενισχύσει τους παραγωγούς και θα αυξήσει τον αριθμό τους, θα συμβάλει στον εκσυγχρονισμό της αγοράς, θα έχει χαμηλό κόστος μεταφοράς λόγω ύπαρξη υποδομών, ενώ προσφέρεται για δημιουργία μόνιμων καλαίσθητων εκθετηρίων απαλλάσσοντας τους πωλητές από τη διαδικασία στησίματος. Τέλος, σε δεύτερο στάδιο δίνει τη δυνατότητα μετατροπή της σε Κλειστή Αγορά σύγχρονων προδιαγραφών».

Στην ερώτηση αν η παράταξη έχει έρθει σε επαφή με κάποιους από τους εμπλεκόμενους φορείς, ο κ. Ηλιόπουλος διευκρίνιση ότι ήδη έχουν ξεκινήσει κάποιες επαφές και ότι αρκετοί από αυτούς είναι θετικοί. Όπως σημείωσε μάλιστα, θα θέσει το θέμα της διαβούλευσης και στην επόμενη συνεδρίαση του Δημοτικού Συμβουλίου Δράμας.

Εξήγησε πάντως σε κάθε περίπτωση, ότι όντως υπάρχουν πολλά ζητήματα να συζητηθούν και ότι θα πρέπει πάνω απ’ όλα να υπάρξει μια μεγάλη διαβούλευση με όλους, όπως μικροπωλητές, καταναλωτές, αστικό ΚΤΕΛ, Εμπορικό Σύλλογο, πολίτες και άλλους, «προκειμένου να συνδιαμορφώσουμε δημοκρατικά μια ολοκληρωμένη πρόταση από την οποία όλοι μπορούν να είναι ωφελημένοι».

Σολάκης: Θετικό, αλλά χρειάζεται μεγάλη συζήτηση

Ο «Πρωινός Τύπος», επικοινώνησε χθες και με τον αρμόδιο αντιδήμαρχο Οικονομικών του Δήμου Δράμας κ. Σολάκης, ο οποίος κατ’ αρχήν είπε ότι πρόκειται για μια θετική πρόταση, όμως τα σημεία τα οποία πρέπει να δούμε είναι πάρα πολλά και θα πρέπει να συμφωνήσουν όλοι οι εμπλεκόμενοι φορείς. Σημείωσε όμως, ότι, ο χώρος της Χελμού δεν προσφέρεται για κάτι τέτοιο, καθώς δεν είναι διαμορφωμένος για δραστηριότητα του είδους.

Ζητήσαμε από τον κ. Σολάκη να μας πει την άποψή του για την πρόταση διαβούλευσης της δημοτικής παράταξης «Αυτοδιοίκηση Πολιτών», μιας και είναι ο αρμόδιος αντιδήμαρχος για τη λαϊκή αγορά.

«Είναι ένα θέμα που θα πρέπει να συζητηθεί, αλλά είναι θέμα διαβούλευσης όλων των εμπλεκομένων. Όπως όλοι οι εκθέτες, οι καταστηματάρχες και οι κάτοικοι της 19ης Μαΐου, το ευρύτερο εμπορικό κέντρο κ.α. Δεν θα ήθελα να προκαλέσουμε μια μεγάλη εμπορική αναταραχή και ένα μεγάλο κραδασμό, ειδικά στην οικονομία της πόλης. Γι’ αυτό και οποιαδήποτε ενέργεια θα πρέπει να είναι καρπός διαβούλευσης και να το σκεφτούμε πολύ καλά».

Στην ερώτηση για το πώς το βλέπει ο ίδιος και ίσως η δημοτική αρχή, ο κ. Σολάκης σημείωσε ότι «δεν έχουμε ακόμα την άποψη των εμπλεκομένων. Για παράδειγμα, κάποιος που έχει αγοράσει ένα μαγαζί στην περιοχή της λαϊκής ή ένα διαμέρισμα, το έχει  κάνει με το σκεπτικό ότι εκεί βρίσκεται η λαϊκή. Άρα λοιπόν θα πρέπει να ρωτήσουμε τους καταστηματάρχες και τους κατοίκους της περιοχής, για το ποια είναι η άποψή τους επ’ αυτού. Και ακόμα την ευρύτερη εμπορική αγορά, το Επιμελητήριο και τον Εμπορικό Σύλλογο».

Από την άλλη πλευρά ο κ. Σολάκης επισημαίνει ότι, «η χρονική στιγμή είναι καλή και ενόψει μάλιστα της Βιώσιμης Αστικής Ανάπτυξης (ΒΑΑ), γιατί θα σκαφτεί το υπόλοιπο της 19ης Μαΐου, οπότε ένα πιθανό έμφραγμα σε όλη την κάθοδο από την οδό Αντιγόνου μέχρι και Πατρ. Διονυσίου στην ουσία θα δημιουργήσει προβλήματα».

Παρ’ όλα αυτά όμως, ο κ. Σολάκης τονίζει ιδιαίτερα τις ανησυχίες του: «Εγώ φοβάμαι έναν κραδασμό στην οικονομία της πόλης. Φανταστείτε να μεταφέρουμε τη λαϊκή και μετά 50 καταστηματάρχες να έρθουν στο Δήμο και να μας πουν… μας έκαψες! Πολλά καταστήματα εκεί, τον τζίρο μιας εβδομάδας τον βασίζουν στην Πέμπτη. Ένας τέτοιος κραδασμός θα ήταν ολέθριος. Όμως, εάν και εφόσον έχουμε την σύμφωνη γνώμη του 75% των εμπλεκομένων τότε το βλέπουμε».

Στο ερώτημα αν μια μετακίνηση της λαϊκής την αναβαθμίσει, ο κ. Σολάκης επισημαίνει πως ναι: «Μια τυχόν μετακίνηση θα αναβαθμίσει τη λαϊκή αγορά, θα την ανανεώσει το λιγότερο. Όμως με αλόγιστες κινήσεις σε τέτοιες εποχές, όπου οι επιχειρήσεις είναι στην κόψη του ξυραφιού, είναι δύσκολο να πάρεις μια τέτοια απόφαση. Πολλοί επένδυσαν σ’ αυτή την περιοχή και αυτό θα προκαλέσει προβλήματα».

Όσον αφορά την περιοχή της  οδού Χελμού, ο κ. Σολάκης αναρωτιέται: «Η περιοχή, συνάδει με την φιλοσοφία της ανάπτυξης της περιοχής, τυχόν εγκαθίδρυση μιας λαϊκής αγοράς; Εγώ νομίζω ότι η περιοχή δεν είναι συμβατή, γιατί έχει άλλο νόημα και άλλη φιλοσοφία από τον σχεδιασμό της ανάπλασης. Εκεί, η λαϊκή αγορά δεν συνάδει με την φιλοσοφία της ανάπτυξης της όλης περιοχής».