Home > νέα >  «Η Διεύθυνση Αστυνομίας Δράμας, είναι μια διεύθυνση που έχει πάψει να ενισχύεται με νέο προσωπικό»-Η νέα πρόεδρος του Σωματείου Αστυνομικών Υπαλλήλων Δράμας στον «Π.Τ.»

 «Η Διεύθυνση Αστυνομίας Δράμας, είναι μια διεύθυνση που έχει πάψει να ενισχύεται με νέο προσωπικό»-Η νέα πρόεδρος του Σωματείου Αστυνομικών Υπαλλήλων Δράμας στον «Π.Τ.»

Η νέα πρόεδρος του Σωματείου Αστυνομικών Υπαλλήλων Δράμας στον «Π.Τ.»

 «Η Διεύθυνση Αστυνομίας Δράμας,

είναι μια διεύθυνση που έχει πάψει

να ενισχύεται με νέο προσωπικό»

 Τα προβλήματα που αντιμετωπίζουν οι αστυνομικοί υπάλληλοι της Δράμας

 

 

Του Θανάση Πολυμένη

ΕΚΛΟΓΕΣ για την ανάδειξη νέου διοικητικού συμβουλίου για το Σωματείο Αστυνομικών Υπαλλήλων Ν. Δράμας, πραγματοποιήθηκαν τον περασμένο Νοέμβριο. Ακολούθως, όταν το δ.σ. καταρτίστηκε σε σώμα, πρόεδρος ορίστηκε η κα. Μαρία Ζαχοπούλου.

Εκλογές στο Σωματείο Αστυνομικών Υπαλλήλων, γίνονται κάθε τρία χρόνια και αυτή τη φορά, η συμμετοχή των αστυνομικών υπαλλήλων Ν. Δράμας σ’ αυτές, άγγιξε το 85% των μελών του.

Τα προβλήματα που αντιμετωπίζουν οι αστυνομικοί υπάλληλοι της Δράμας, δεν είναι λίγα. Για το λόγο αυτό, ο «Πρωινός Τύπος» μίλησε με τη νέα πρόεδρο κα. Ζαχοπούλου, η οποία ευγενώς δέχθηκε να απαντήσει στις ερωτήσεις, και να κάνει ευρύτερα γνωστά τα ζητήματα που τους απασχολούν.

Ανάμεσα σε πολλά άλλα ζητήματα και οι αστυνομικοί ζητούν εδώ και χρόνια να λαμβάνουν επίδομα επικίνδυνης και ανθυγιεινής εργασίας, καθώς και αύξηση της αποζημίωσης της νυχτερινής εργασίας. Σημειώνει επίσης, ότι, σε τοπικό επίπεδο προβλήματα εστιάζονται σε  υποδομές και εξοπλισμό, ενώ για το ΠΡΟΚΕΚΑ Παρανεστίου τονίζει ότι η δεκάχρονη λειτουργία του, παρουσιάζει σημαντικά προβλήματα λόγω παλαιότητας σε κτιριακές υποδομές και κυρίως στους κοιτώνες φιλοξενίας.

Ιδιαίτερος λόγος γίνεται επίσης για τη λειτουργία των Φυλακών Νικηφόρου, επισημαίνοντας μεταξύ άλλων, ότι, η Διεύθυνση Αστυνομίας Δράμας, είναι μια διεύθυνση που τα τελευταία χρόνια έχει πάψει να ενισχύεται με νέο προσωπικό και στις τακτικές και στις έκτακτες μεταθέσεις, ενώ κάθε χρόνο φυλλοροεί όλο και περισσότερο λόγω συνταξιοδοτήσεων.

κα. Ζαχοπούλου, κάθε πόσα χρόνια γίνονται εκλογές στο Σωματείο Αστυνομικών Υπαλλήλων; Θεωρείτε ικανοποιητική φέτος τη συμμετοχή.

«Το Σωματείο μας είναι πρωτοβάθμια συνδικαλιστική ένωση και υπάγεται στην Πανελλήνια Ομοσπονδία Αστυνομικών Υπαλλήλων (ΠΟΑΣΥ). Οι εκλογές για την ανάδειξη όσων εκπροσωπούν τους συναδέλφους μας διεξάγονται σταθερά ανά τρία χρόνια σύμφωνα με την ισχύουσα συνδικαλιστική νομοθεσία.

Σε ότι αφορά την συμμετοχή, παρά τις δυσκολίες διεξαγωγής εν μέσω πανδημίας, είμαστε χαρούμενοι γιατί ο αριθμός των συναδέλφων που προσήλθε στην κάλπη άγγιξε το 85% των εγγεγραμμένων μελών μας».

Σε ένα γενικό πλάνο και επιγραμματικά, ποια είναι τα σπουδαιότερα ζητήματα που απασχολούν σήμερα τους αστυνομικούς υπαλλήλους; Τόσο σε γενικό επίπεδο, αλλά και ειδικότερα εσάς εδώ στο Νομό Δράμας.

«Τα ζητήματα που απασχολούν το σύνολο των αστυνομικών σε όλη την επικράτεια είναι πολλά και άλυτα και γι’ αυτό αποτελούν διαχρονικά πάγια αιτήματα της Ομοσπονδίας μας.  Επιγραμματικά, θα σας αναφέρω την θέσπιση του επιδόματος επικίνδυνης και ανθυγιεινής εργασίας, την επέκταση του επιδόματος παραμεθορίου, την αύξηση αποζημίωσης της νυχτερινής εργασίας, την έγκαιρη καταβολή αποζημιώσεων εκτός έδρας.

Σε τοπικό επίπεδο τα περισσότερα προβλήματα εστιάζονται σε υποδομές και εξοπλισμό. Η κτιριακή υποδομή του διαβατηριακού ελέγχου Εξοχής για παράδειγμα, αντιμετωπίζει χρόνια προβλήματα, τα οποία δεν δύναται εύκολα να αντιμετωπιστούν.

Αντίστοιχα προβλήματα συναντάμε και στο κτίριο του Αστυνομικού τμήματος Προσοτσάνης και του ΠΡΟ.ΚΕ.Κ.Α. Παρανεστίου.

Ο στόλος των περιπολικών οχημάτων μας έχει ανανεωθεί, κάτι το οποίο δυστυχώς δεν συμβαίνει με τα οχήματα των Υπηρεσιών Ασφαλείας.

Τέλος παρόλο που το κτίριο του Αστυνομικού μεγάρου Δράμας είναι πρόσφατα ανασκευασμένο απαιτούνται αρκετά μεγάλα χρηματικά ποσά για τη συντήρησή του τα οποία δεν χορηγούνται, όπως θα έπρεπε».

Ειδικότερα κα. Ζαχοπούλου, τι γίνεται με το ζήτημα του Προαναχωρησιακού Κέντρου Παρανεστίου (ΠΡΟΚΕΚΑ) και κατά πόσο η αστυνομική δύναμη επαρκεί για τη λειτουργία τους; Ποια άλλα προβλήματα προκύπτουν από το ΠΡΟΚΕΚΑ Παρανεστίου;

«Το ΠΡΟ.ΚΕ.Κ.Α. Παρανεστίου μετά την ενίσχυση του με 100 νεοπροσληφθέντες Συνοριακούς Φύλακες και τους ήδη υπάρχοντες συνάδελφους δεν αντιμετωπίζει πλέον πρόβλημα υποστελέχωσης. Αυτή τη στιγμή στο κέντρο κρατούνται περίπου 300 αλλοδαποί με μέγιστη χωρητικότητα 350.

Δυστυχώς και αυτή η δομή μετά από σχεδόν δέκα χρόνια λειτουργίας παρουσιάζει σημαντικά προβλήματα, λόγω παλαιότητας σε κτιριακές υποδομές, κυρίως στους κοιτώνες φιλοξενίας».

Το σημαντικότερο για εμάς είναι ο αστυνομικός να υπηρετεί απρόσκοπτα τον πολίτη, παρέχοντάς του τη μέγιστη δυνατή ασφάλεια. Αυτή είναι η αποστολή, η υποχρέωση, η ευθύνη και η επιθυμία όλων μας.

Κατά πόσο η αστυνομική δύναμη στο Νομό Δράμας πιστεύετε ότι είναι ικανοποιητική, ώστε να μπορεί να διεξάγεται με αξιοπρέπεια η εργασία ενός αστυνομικού υπαλλήλου;

«Η αστυνομική δύναμη της Δράμας θα μπορούσε να είναι ικανοποιητική, αν οι αστυνομικοί απασχολούνταν αποκλειστικά και μόνο με την ασφάλεια του Δραμινού πολίτη. Δυστυχώς ο αστυνομικός έχει επιφορτιστεί και με άλλα έργα όπως για παράδειγμα η επίδοση δικογράφων, η εκτέλεση παραγγελιών ακούσιας νοσηλείας και επιπλέον από τον Μάρτιο του 2020, όπως γνωρίζετε, οι αστυνομικοί έχουν αναλάβει εξολοκλήρου την εφαρμογή της τήρησης των μέτρων για την αποτροπή εξάπλωσης του Covid-19.

Σε ότι αφορά την μεταναστευτική κρίση και τη διακίνηση παράνομων μεταναστών, ένας σημαντικός αριθμός αστυνομικών απασχολείται συνεχώς και με αυτό το αντικείμενο, ενώ δεν πρέπει να ξεχνάμε ότι οι Δραμινοί Αστυνομικοί επιχείρησαν από την πρώτη στιγμή στον Έβρο και αποδεσμεύτηκαν σχεδόν τελευταίοι».

Μόλις πρόσφατα, ανακοινώθηκε η προκήρυξη του ΑΣΕΠ για προσλήψεις στο Κατάστημα Κράτησης Νικηφόρου Δράμας. Αν και η υπόθεση αυτή αναμένεται να κρατήσει περίπου ένα χρόνο, το ερώτημα τίθεται στη βάση, κατά πόσο η Διεύθυνση Αστυνομίας Δράμας, θα απασχοληθεί με τις Φυλακές.

Και κατά δεύτερο, στο ίδιο ερώτημα, αν θεωρείται ικανός ο αριθμός αστυνομικών υπαλλήλων, ώστε να αντιμετωπιστούν οι εργασίες που θα προκύψουν.

«Η έναρξη λειτουργίας των φυλακών στην εδαφική περιοχή του Νικηφόρου σαφώς και θα απασχολήσει στην βάση της τη Διεύθυνση Αστυνομίας Δράμας. Πάνω σε αυτό που με ρωτάτε, ως Σωματείο καταθέσαμε υπόμνημα στον Υφυπουργό Προστασίας του Πολίτη – αρμόδιο για θέματα Αντεγκληματικής Πολιτικής κ. Οικονόμου κατά την επίσκεψή του στην πόλη μας, με αφορμή την παράδοση του κέντρου κράτησης στο οποίο αναφέραμε την επιτακτική ανάγκη ίδρυσης τμήματος μεταγωγών δικαστηρίων Δράμας, και τη στελέχωσή του με νέο προσωπικό και όχι με την ήδη υπάρχουσα δύναμη στο Νομό μας.

Η Δ.Α. Δράμας είναι μια διεύθυνση που τα τελευταία χρόνια έχει πάψει να ενισχύεται με νέο προσωπικό και στις τακτικές και στις έκτακτες μεταθέσεις. Αντιθέτως φυλλοροεί κάθε χρόνο μιας και αρκετοί συνάδελφοι φτάνουν τα όρια συνταξιοδότησης και αποχωρούν. Η λειτουργία των φυλακών με τις μεταγωγές των κρατουμένων στις εισαγγελικές αρχές εντός και εκτός Δράμας, στα νοσοκομεία, στη φύλαξη που μπορεί να απαιτηθεί κατά περίπτωση, θα επιφορτίσει και άλλο το έργο μας.

Το σημαντικότερο για εμάς είναι ο αστυνομικός να υπηρετεί απρόσκοπτα τον πολίτη, παρέχοντάς του τη μέγιστη δυνατή ασφάλεια. Αυτή είναι η αποστολή, η υποχρέωση, η ευθύνη και η επιθυμία όλων μας».