Home > νέα >  Η Διεύθυνση Δασών Δράμας για την Παγκόσμια Ημέρα Δασοπονίας 2022-Που θα γίνουν δενδροφυτεύσεις στο Νομό Δράμας

 Η Διεύθυνση Δασών Δράμας για την Παγκόσμια Ημέρα Δασοπονίας 2022-Που θα γίνουν δενδροφυτεύσεις στο Νομό Δράμας

Που θα γίνουν δενδροφυτεύσεις στο Νομό Δράμας

 Η Διεύθυνση Δασών Δράμας για

την Παγκόσμια Ημέρα

Δασοπονίας 2022

 

 

ΤΟ ΔΙΚΟ της μήνυμα για την Παγκόσμια Ημέρα Δασοπονίας που είναι στις 21 Μαρτίου 2022, εξέδωσε η Διεύθυνση Δασών Ν. Δράμας. Όπως αναφέρεται σ’ αυτό, η  Παγκόσμια Ημέρα της Δασοπονίας που γιορτάζεται κάθε χρόνο στις 21 Μαρτίου, καθιερώθηκε το 1971 από τον Οργανισμό Ηνωμένων Εθνών με σκοπό την αναγνώριση της αξίας των δασών και την επαγρύπνηση των πολιτών και των κοινωνιών.

Η φετινή Παγκόσμια Ημέρα Δασοπονίας έχει θέμα «Δάση και αειφορική παραγωγή

και κατανάλωση», αναφέρεται στο δελτίο, που υπογράφει η διευθύντρια Δασών Ν. Δράμας κα. Έλσα Κωνσταντινίδου.

Όπως τονίζεται στο μήνυμα, η σημασία του δάσους τόσο ως ρυθμιστή των εκπομπών του διοξειδίου του άνθρακα και ως πηγή πρώτων υλών όσο και ως παροχή υπηρεσιών αναγνωρίζεται ολοένα και περισσότερο.

Τα αειφορικά διαχειριζόμενα δασικά οικοσυστήματα του Νομού μας αποτελούν μια «σταθερή αξία» και προσφέρουν όχι μόνον ξυλεία και μη ξυλώδη προϊόντα αλλά\ και προστασία του εδάφους από τη διάβρωση, αντιπλημμυρική προστασία και ρύθμιση του μικροκλίματος. Σήμερα μάλιστα, εν μέσω της υγειονομικής κρίσης, η αξία των δασών είναι πιο επίκαιρη από ποτέ ως πηγή πρώτων υλών για φάρμακα αλλά και ως χώρος αναψυχής. Παράλληλα, τα δάση προσφέρουν εργασία και εισόδημα στην τοπική κοινωνία. Τέλος, τα δάση του νομού μας με τη μοναδική βιοποικιλότητα και την μοναδικότητά τους αποτελούν πόλο έλξης επισκεπτών και ερευνητών όχι μόνον από την χώρα μας αλλά και από την υπόλοιπη Ευρώπη και τον κόσμο.

Οι Δασικές Υπηρεσίες του Νομού Δράμας, προσαρμοσμένες στις σύγχρονες κοινωνικές και οικολογικές απαιτήσεις, εφαρμόζουν την «Αειφορική Πολυλειτουργική Δασοπονία» που δεν υπονομεύει τη βάση των φυσικών πόρων. Κύρια μέριμνα της αειφορικής διαχείρισης των δασών είναι να μην τεθεί σε κίνδυνο η ικανότητα των μελλοντικών γενεών να χρησιμοποιούν τους φυσικούς αυτούς πόρους. Για το λόγο αυτό εκπονούνται Δασικές Διαχειριστικές Μελέτες δεκαετούς διάρκειας για όλα τα δάση του Νομού μας από τα Δασαρχεία Δράμας και Κ. Νευροκοπίου.

Ενημέρωση

Με την ευκαιρία της Παγκόσμιας Ημέρας Δασοπονίας Η Διεύθυνση Δασών Ν. Δράμας ενημερώσεις τους πολίτες ότι η Δ/νση Δασών έχει προχωρήσει:

  1. Στην πιστοποίηση και εκπαίδευση δασεργατών με την ένταξή τους στο Μητρώο Δασεργατών Ελλάδας. Το πρόγραμμα διεξάγεται σε ετήσια βάση. Ο επόμενος κύκλος εργασιών αρχίζει τον Νοέμβριο του 2022.
  2. Στη σύνταξη, αναμόρφωση και τροποποίηση/διόρθωση των Δασικών Χαρτών. Οι πολίτες μπορούν να ενημερώνονται για τους αναρτημένους Δράμα, 17 Μαρτίου 2022 Αρ.πρ. 79101 δασικούς χάρτες, καθώς και για τη δυνατότητα υποβολής αντιρρήσεων στα δύο ΣΥΑΔΧ του Νομού:

α) Σ.Υ.Α.Δ.Χ. Δράμας, Δ/νση Δασών Δράμας, Αγ. Κωνσταντίνου 1, Δράμα, Τ.Κ.: 66133, Ημέρες & ώρες λειτουργίας: καθημερινά 07:30 – 14:30, Τηλ.: 2313309874-3, Email: tdx-dra@damt.gov.gr

β) Σ.Υ.Α.Δ.Χ. K. Nευροκοπίου, Δασαρχείο Κ. Νευροκοπίου, Κ. Νευροκόπι Δράμας, Τ.Κ.: 66033, Ημέρες & ώρες λειτουργίας: καθημερινά 08:00 – 14:00, Τηλ.: 2523022239, Email : tdx-dra@damt.gov.gr

Εκδηλώσεις δενδροφύτευσης

Για τη φετινή «Παγκόσμια Ημέρα Δασοπονίας» οι Δασικές Υπηρεσίες του Νομού διοργανώνουν:

  1. Δενδροφύτευση στο πευκοδάσος των Κυργίων από τη Δ/νση Δασών Ν. Δράμας σε συνεργασία με τον Περιβαλλοντικό Φιλαθλητικό Σύλλογο Δήμου Δοξάτου, την Κοινωφελή Συνεταιριστική Επιχείρηση Κυργίων και τοπικούς φορείς. Τόπος συνάντησης: Παλαιό Δημοτικό Σχολείο Βαθυχωρίου Κυργίων την Κυριακή 20 Μαρτίου ώρα 11 π.μ.
  2. Δενδροφυτεύσεις του Δασαρχείου Κ. Νευροκοπίου σε συνεργασία με το Δήμο Κ .Νευροκοπίου.
  3. Διάθεση φυταρίων δασικών ειδών που έχουν παραχθεί σε δασικά φυτώρια σε σχολεία της περιοχής μας για δενδροφύτευση από τα Δασαρχεία Δράμας και Κ. Νευροκοπίου.